icon

Právna poradňa

odbornicka
4. sep 2012

Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.

odbornicka
autor
25. apr 2013

@elissa ahoj, určite si podaj návrh na rozvod. Minimálne kvôli ochrane tvojho majetku, ved ked sa po rozvode urobíte, tak zas mozete spolu žiť alebo nebudete manželia a ked on narobí dlhy, bude si ich musieť splácať sám a nebude ti nik môcť siahnuť na tvoje peniaze.
Návrhov na rozvod je na nete veľa, Skús napr. Www.najpravo.sk, www.vaza.sk, tak Najdes jednoduché vzory na rozvod a úpravu rodicovskych práva povinnosti k maloleteho dieťaťu ( upravuje sa komu bude dieťa po rozvode zverene do osobnej starostlivosti, styk s druhým rodičom, vyzivne, ktory rodic bude spravovať majetok dieťaťa a kto ho bude zastupovat v právnych ukonoch)
Navrh odôvodnis presne tak, ako si to napísala v tvojom príspevku. k návrhu prilozis sobasny list, rodnylist dieťaťa, potvrdenie o poslednom spoločnom bydlisku manželov ( výdava ´MsU) návrh spolu s 66€kolkom podas v 4 vytlackoch aj s kopiami príloh (1 je pre teba) na súde v obvode ktorého ste mAli s manželom posledné bydlisko.

luci78p
25. apr 2013

@odbornicka a rodičovská dohoda je vlastne to,že ako si rozdelíme starostlivosť o malú?ďakujem za radu,snáď to takto normálne dotiahneme aj do konca 😉 ono je dosť ťažké tie emócie udržať v kľude,občas po sebe aj vybehneme ale potom si uznáme,že to treba riešiť v kľude,nie kvôli nám dvom,ale kvôli malej

elissa
25. apr 2013

@odbornicka vieš ja už ani majetok nemám,pretože aj o ten som už teoreticky prišla...takže BSM ani nebude treba riešiť podľa mňa..mala som jediný dom ktorý,som založila keď sme brali úver a samozrejme hypotéku neplatil,tak mi ho zobrala dražobná spoločnosť a nedarí sa im ho predať :( skáču mi vysoké sankčné úroky..ja to sama zo svojho platu nedokážem splácať a to nehovorím ešte iné dlhy...pokiaľ som dobre informovaná vraj spoločné dlhy ktoré vlastne zistí právnik(do akých spadáme obaja)vraj budú rozdelené napoly :( nezvládnem to ani tak...som dosť v neistote,a som z toho zmetená...tie dlhy ma k tomu donucujú ísť touto cestou a vlastne aj preto lebo už nemám v ňom dôveru :( a samozrejme kvôli malej lebo ani na ňu neprispieva

odbornicka
autor
28. apr 2013

@luci78p ano v rodicovskej dohode sa upravuje to komu bude dieťa zverene do vylucnej osobnej starostlivosti,alebo do stiedavej,styk s druhým rodičom, výška vyzivneho, kto bude dieťa zastupovat v právnych ukonoch, a kto bude spravovať jeho majetok (zvyčajne sú to obaja rodičia ale mozete sa dohodnúť aj inak). V rodičovskej dohode si mozete dohodnúť aj ďalšie veci súvisiace s dieťaťom, ale pokial sa dokážete rozumne dohodnúť napr. Na škole, či škôlke, tak by som v rodic.dohode nechala len to uvedené minimum.
J

molniak
28. apr 2013

@odbornicka ahoj ja by som sa ta chcela opytat ci mi vies poradit aj v pracovnopravnom vztahu na co mam narok po skonceni materskej atd dakujem

luci78p
28. apr 2013

@odbornicka ďakujem,idem pokukať teda po nete ako to spísať

odbornicka
autor
28. apr 2013

@molniak ahoj, napis čo konkrétne ťa Zaujíma.

molniak
28. apr 2013

@odbornicka ja by som sa chcela opytat ked sa mam po troch rokoch vratit do prace sefka odomna chcela aby som si dala vypoved ze nema pre mna pracu aj ked moje povodne miesto nezaniklo moze to urobit? na moju poziciu bola presunuta druha kolegyna

tajomna21
29. apr 2013

@molniak hlavne si nenapis vypoved sama .... musi ta prijat na povodne miesto, ak nebolo zrusene, ta druha kolegyna musela byt oboznamena, ze je to na dobu urcitu, ako zastupovanie .... napis jej pisomne oznamenie, ze vtedy a vtedy nastupujes po RD, bude sa ti musiet vyjadrit pisomne ... a tam si da sakra pozor, co ti napise, hlavne trvaj na pisomnej odpovedi!!!

princesssuzi
29. apr 2013

Ahoj, chcela by som sa spytat, ci je lepsie dat do rodicovskej dohody styk dietata s otcom neobmedzene ? alebo si presne vymedzit dni a cas stretavania ? Neobmedzene vlastne znamena, ze ja ako matka urcujem pravidla otcovi ako, kedy a kde sa bude stretavat s dietatom ? A schcaluje vobec sud neobmedzeny styk ? Dakujem velmi pekne za odpoved 🙂

tajomna21
30. apr 2013

@princesssuzi osobne si myslim, ze je lepsie presne vymedzit termin .. okrem urceneho terminu mu dieta predsa mozes kedykolvek dat, ak bude mat zaujem .... neobmedzene znamena, ze moze prist kedy chce, co by teda mne osobne nevyhovovalo

tina7729
2. máj 2013

@odbornicka ahoj.s rada ze sa tu najde taka zlata osobka ktora chce pomoct🙂
moj pribeh: mam 11mesacnu dcerku s jej otcom niesme zobraty pred mesiacom som s malinkou od neho odisla pretoze nam to nefingovalo uz dlho a k tomu vsetkemu berie drogy.bral maryhuanu uz ked sme sa spoznali no slubil mi ze s tym koli mne prestane.no nestalo sa tak.klamal mi cely cas potom som otehotnela a zacali problemy medzi nami koli tomu neskor nadavky,urazanie a ponizovanie a po porode fyzicke nasilie. Dala som na sud na cyzivne a na stretavanie s malou. Ja som tam vylicila vsetko aj drogy nasilie a koli tomu nechcem aby sa s malou stretaval bez mojej pritomnosti.no pred par dnami mi prislo domov od jeho pravnicky ze z nicim nesuhlasi ani s tym stretavanim.bojim sa ze ked si dal pravnicku tak ze vyhra s tym stretavanim bezomna a casto. Ja pravnicku nemam. Co mam robit mam vobec sancu?a zabudla sm neskor prisoel do toho aj pervitin. A sud nas caka v utorok

sweetjanka
2. máj 2013

@odbornicka mozem sa ta spytat, ci nie si zaujata voci partnerkam rozvedenych manzelov? Lebo by som ti rada napisala nas problem, no mam skusenost z konika, ze rozvedene matky su ako srsne ku tym, co ziju s ich ex..myslim,ze kazdy pribech je jedinecny, preto by sa k nemu tak malo aj stavat, no nie kazda ex to takto chape..dakujem za odpoved

11nana11
2. máj 2013

Ahoj potrebovala by som radu,moj ex dostal basu za vyzivne je zavrety na moje tri deti nikdy neplatil a beriem nahradne vyzivne.Dcera chodi na strednu a teraz uz pojde aj syn.Mozem poziadat o zvysenie vyzivneho aj je ex zatvoreny?Dakuje za radu.

odbornicka
autor
2. máj 2013

@sweetjanka ahoj, nemám prečo byt zaujata voci komukolvek. Ked sa na mna niekto obráti riešim jeho právny problém. Ak chces, nápis mi do IP v com potrebujes poradit. Ak budem vediet, poradim.

odbornicka
autor
2. máj 2013

@11nana11 O zvýšenie vyzivneho môžeš požiadať pokial sú na to dôvody na strane opravneneho tj dieťaťa, teda ak je potrebne pre pokrytie nevyhnutných potrieb dieťaťa zvýšenie vyzivneho, môžeš podat návrh na sud.

odbornicka
autor
2. máj 2013

@molniak ahoj, ked sa vracias z RD plati par. 157 ods2 Zakonnika prace : Ak sa zamestnankyňa alebo zamestnanec vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ich na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve. Zamestnankyňa a zamestnanec majú právo po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 na zachovanie všetkých práv, ktoré mali alebo ktoré im vznikali v čase nástupu na túto rodičovskú dovolenku v pôvodnom rozsahu; tieto práva sa uplatnia vrátane zmien, ktoré vyplývajú z právnych predpisov, kolektívnej zmluvy alebo z obvyklých postupov u zamestnávateľa.
Takze určite ťa musi naspäť zamestnať. Predpokladám že na tvojom pôvodnom pracovnom mieste je niekto s pracovnou zmluvou na dobu určitú, ktora je vymedzena /konci skončením tvojej RD.
Tvojou povinnosťou je vsak minimálne mesiac vopred pred plánovaným ukončením RD tuto skutočnosť písomne oznámiť zamestnávateľovi.

odbornicka
autor
2. máj 2013

@tina7729 ahoj, to že má právničku, nic neznamená. Ty si matka a dieťa je ešte velmi malé. Velmi silným argumentom je jeho drogova minulosť. Predpokladám že ťa uz navštívili zo Socialky- kolizna opatrovnicka , ktora bude v súdnom konani zastupovat dieťa. Predpokladám že ona bude na tvojej strane, čo je dôležité. Ty sa na súde neboj, trvaj si na svojom, nerob ustúpky, trvaj na tom, že styk otca s dieťaťom musi byt len za tvojej pritomnosti, pretože máš dovodne obavy, že bude pod vplyvom navykovych látok a nebude tak v stave pricetnosti a tak by mohol ohroziť život a zdravie dieťaťa.
Súdu predlož na pojednávaní všetky doklady o tom , že berie drogy, že ťa fyzicky napadol a pod....aj ked to nemáš zdokladovane, možno máš fotky v mobile, svedkov, to všetko povedz na pojednávaní.
Ak to nezaberie, požiadaj aby sud nariadil sudnoznalecke dokazovanie.
Držím ti palce, keby si niečo ešte potrebovala, tak kľudne mi nápis aj do IP ak nechces verejne písať.

tina7729
2. máj 2013

@odbornicka a to co je sudnoznalecke dokazovanie.co to znanena? Si zlata ukludnila si ma trosku lebo z kazdej straby pocujem to je zle ze on ma pravnicku a ty nie a tak.

molniak
3. máj 2013

@odbornicka no kolegyna co je namiesto mna je na dobu neurcitu ju len presunula z vyroby ma moju poziciu do skladu

mercci33
3. máj 2013

Dobrý deň chcela by som sa poradiť. Som už skoro rok v rozvodovom konaní, prvý termín rozvodu bol zrušený z dôvodu choroby p. sudkyne a doteraz nemáme ďalší termín. Ja mám zatiaľ predbežným opatrením zverené obe deti. Otec ma na deti nárok každý párny týždeň od piatku 16.00 hodiny do nedele 18.00 hodiny. Chcela by som sa spýtať ako je to s tým, keď sú deti choré v čase keď majú ísť k otcovi a keď som ja s nimi na Očr. je mi jasné, že ich vtedy nemôže mať, má právo sa na nich prísť pozrieť?? nemôže on sám porušiť predbežko keď si ich príde zobrať v nepárny týždeň keď na ne nemá právo. ďakujem za odpoveď.

sislik1981
7. máj 2013

Dobrý deň,chcela by som vás poprosiť o radu,expartner rieši môj návrh na príspevok na nevydatú matku prostredníctvom právničky,samozrejme sú tam v jeho návrhu rôzne paragrafy:§74-Otec dieťaťa,za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá,je povinný najdlhšie po dobu 2 rokov,najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výzivy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom..a záver je,že odporca poukazuje na tú skutočnosť,že maloletá sa narodila 28.10.2010,teda odo dňa pôrodu(28.10.2010) do dňa podania návrhu na určenie príspevku na výživu nevydatej matky (25.3.2013)uplynuli viac ako 2 roky.
Na základe vyššie uvedených skutočností odporca navrhuje,aby súd návrh navrhovateľky ako bezdôvodný rozsudkom zamietol a zaviazal navrhovateľku na náhradu trov konania odporcovi vo výške ako budú vyčíslene v písomnom vyhotovení rozsudku.
A zaujímalo by ma,či mám vôbec šancu získať nejaký príspevok a či keď ho súd zamietne,budem platiť trovy,kedže som v mojom návrhu žiadala o oslobodenie od súdnych trov,kedže som nemajetna?AKo sa dokazuje,že nemám iný príjem ani majetok?Poberám rodičovský príspevok,žiadny iný príjem nemám ani nič nevlastním a zároveň ma zaujíma,či môže prejsť striedavá starostlivosť medzi SR a ČR,dieťa má 2 roky a 6 mesiacov....otec si dcéru berie raz za 2 mesiace,ďakujem a môžem niekde požiadať o bezplatného právnika,aby ma zastupoval,keďže si ho nemôžem dovoliť?

isaa
8. máj 2013

Dobry den. Dcerka ma 16 mesiacov, navrh na upravu rodicovskych prav a povinnosti som dala na sud zaciatkom novembra, stale nie je vytycene pojednavanie. Otec sa ucelova zbyvuje majetku, prepisuje byt na sestru, uspory vo vyske niekolko tisic eur prepisal tiez na rodinnych prislusnikov, to iste urobil aj s novym autom. Nie sme zobrati. Pravidelne prispieva z platu 1000eur v cistom sumou 100 eur na dceru. Iny prijem ako rodicovsky prispevok a rodinne pridavky nemam. Zaroven som mu dnes umoznila vidiet dcerku, komunikujeme spolu mailom. Prisiel, nachystala som mu pero, papier, co si ma napist, ze kupi, lebo vzdy mi napise v maili, ze sa ponuka, ze nieco malej donesie ale ja nechcem. Tak mu dnes hovorim ze nech sa paci, nadiktujem Ti co. a on ze chce vidiet malu. Ja mu na to, ze ona nie je vec, ale zivy tvor, ktory rastie, papa. Na to ze mi drbe a preplo mi. Hovorim mu ze este raz mi takto povie pred nou, tak zatvaram dvere bytu. Zopakoval to a zatvorila som mu dvere bytu a povedala papa. Ako toto bude brat sud? To sud haji len prava otca? Moze mi otec dietata nadavat ze mi drbe? Poradte prosim Vas odbornicka.

isaa
8. máj 2013

@sislik1981 Toto je citacia paragrafu v zakone o rodine:
v tomto paragrafe 74 je odsek C) ktory hovori o premlcacej dobre 3 rokov! Si v tejto lehote.
Cize

PRAVO ZIADAT PRISPEVOK NA UHRADU NAKLADOV SPOJENYCH S TEHOTENSTVOM A PORODOM PODLA ODSEKU 1 SA PREMLCI UPLNYNUTIM TROCH ROKOV OD ODA PORODU.

Riesim to tiez. Takze mozes ziadat aj o uhradu tehotenskeho oblecka, vitaminov, topanov tehotenskych a podobne. Ak nemas blocky, tak cestnym prehlasenim kamaratky, ktora bola tehotna!!!

Neboja sa.!

odbornicka
autor
13. máj 2013

@molniak ahoj, zrejme ju tam len dočasne premiestnila. Každopádne teba musi umiestniť ak nie na tvoju pôvodnú pozíciu tak na pozíciu jej podobnú, minimálne platovo rovnaku. Inak porušuje zakonnik prace a ty sa môžeš obrátiť na Inšpektorát prace resp. Na sud.

odbornicka
autor
13. máj 2013

@tina7729 sudnoznalecke dokazovanie prebie takto : niektorý účastník konania ho na súde návrhe, sudkyna rozhodne, že bude taketo SZD vykonané, vydá o tom rozhodnutie, určí znalca, určí mu otázky na ktore má odpovedať, najčastejšie je to či sú otec, matka spôsobili sa trvalo starať o dieťa, aky je vzťah dietata k rodičom, či niektory rodic trpí nejakou poruchou, chorobou, ktory by vyučovala jeho sposobilost riadne sa starať o dieťa ( závislosť a pod), ako by znalec navrhoval upraviť styk rodicov s dieťaťom, ktorému ho zverit do starostlivosti. Potom znalec vypocuje rodicov aj dieťa a vypracuje záverečnú správu. Treba počítať s tým, že za SZD sa plati, preddavok je cca 500€, ale nezaplatenie nema za následok nevypracovanie posudku. Vzdy sa dá požiadať o oslobodenie od tohto poplatku. A raz nariadene dokazovanie sa vykoná aj ked zan nezaplatite. Sud však následne môže tuto sumu od vás vymáhať.

odbornicka
autor
13. máj 2013

@mercci33 ahoj, poviem to takto, ak príde pre deti v iny termin ako je určené v rozhodnutinsudu, tak je tom poruseňim sudnehomrozodnutia, no ak sa na tom obaja dohodnete a vyhovuje Vám, že príde v inom termíne ako je určené v rozhodnutí plati, že kde nie je žalobca nie je ani sudca. takze ak Vám to obom vyhovuje v inom termíne, tak sa mozete tak dohodnúť.

odbornicka
autor
13. máj 2013

@sislik1981 ahoj, Isaa ti napísala správne, tvoj nárok na vyzivne sa premlcuje v dobe 3 rokov odo dňa pôrodu, ty si však v ramci týchto troch rokov od pôrodu podala návrh na sud a teda si v suchu. tvoj návrh je plne dôvodny, A teda otec dieťaťa je povinný uhradiť nevydarenom matke.......atd. Tak ako píšeš. Určite ti sud s
Dá za pravdu, že on ti má uhradit tie náklady, budete sa však handrkovatno výške tých nákladov, tam je to o tvojej šikovnosti, čo vies zdokladovat a čo nie. Záleží samozrejme aj ad výšky jeho príjmu.
Náhradu trov konania a právneho zastúpenia by som vôbec teraz neriešia lebo v takýchto veciach sa nezvykne priznávat ich náhrada.
Daj vediet ako si dopadla.

annyka241
14. máj 2013

ahoj taka otazka pracujem od novembra 2012 a zmluva mi konci 31.6.2013 a dalej uz pracovat nebudem som na MD ale idem na sud a neviem ci to mam na sude povedat alebo nie kedze sa mi konci robota zarobok bol cca 250e?

annyka241
14. máj 2013

@odbornicka
@isaa Prosim vas vie mi niekto poradit ohladom toho ze chcem si podat na sud ale cez bezplatnu pravnu pomoc ohladom preplatenia vybavy na dieta a na mna ...ze do kedy je to mozne podat ci je neaka lehota lebo zajtra mam sud ohladom vyzivneho dakujem a chcela by som este jeden navrah na preplatenie oblecenia na mna + vybava na dieta dakujem dcera ma 2 roky