Právna poradňa
Mile mamicky,
som vystudovana pravnicka, mam 1,8 rocnu dcerku o ktoru sa sama staram. Presla som si sklamanim, rozchodom, rozvodom, naslednim handrkovanim sa o vyzivne a spol. Touto cestou chcem ponuknut vsetkym mamickam v podobnej zivotnej situacii pomoc a poradenstvo. Rada pripadne poradim aj s inymi pravno-administrativnymi problemami.
@kollarova
Ahoj, zabka88 ti napisala spravne, vydedit niekoho mozno len zo zakonnych dovodov. Nepoznam Vasu situaciu, ale myslim, si ze 5rocny syn nesplna ani jeden dovod na vydedenie. Pokial ho chcete vylucit z pripadneho dedenia, je mozne za zivota vasho manzela previest vsetok jeho majetok na niekoho ineho (vas, vase deti..) aby v priade jeho smrti nema ziadny majetok, ktory by bol predetom dedenia. Resp.vas muz moze napisat zavet, v ktorom urci, komu odkazuje svoj majetok pre pripad smrti. Urcite vsak viete, ze dieta, je zakonny dedic a ma narok na zakonny podiel, aj v pripade, ze podla zavetu nema dedit nic. Preto ak naozaj chcete vylucit jeho syna z dedenia, najlepsim riesinim pre vas by bolo previest muzov majetok este za jeho zivota na inu osobu.
@1gabi2
V tom co pisese, mam viacero nejasnosti ale pokusim sa odpovedat: Exekutor zrejme vymaha nejaku starsiu sumu ako tu za sept,okt a nov. 2011. To ze ju nevie vymoct, je jeho pohodlnost, ale da sa tomu napomoct tym, ze pokial vies, kde tvoj ex pracuje tak na to upozorni toho exekutora a navrhni mu aby vykonal exekuciu zrazkou zo mzdy a nie prizakazim z uctu v banke (pretoze, tu nemusi mat ex nic). Takto bude exekutorovi platit priamo zamestnavatel.
Ak si uz raz podala trestne oznamenie na nejaky skutok, tak uz druhy krat ho podat sice mozes, ale nebu ho moct za to stihat, lebo je to "dvakrat v tej istej veci" a to je nepripustne.
j
@odbornicka zaujíma ma táto téma o možnosti "vylúčenia" dieťaťa z dedičstva, vedela by si mi, prosím, niečo bližšie k tomu napísať? Máme s manželom podobný problém, je to v podstate naša chyba, lebo keď sa riešili majetkové veci z jeho predošlého manželstva a detí a potom jeho vlastné a naše, nikto nerozmýšľaľ takto dopredu, bolo to v extra krátkom čase s mnohými problémamy a tak teraz treba naprávať. U nás ide o to, že byt, v ktorom bývame, je písaný na manžela, kupovaný, keď sme neboli manželia, takže nespadá ani do BSM. Tiež sme najprv chceli, že prepísať ho na mňa, aby v prípade dedenia nespadal do dedičstva, ale neviem, či to je také jednoduché...čítala som, že je to možné napadnúť, ak niečo počas manželstva daruje, tak sa to tiež nakoniec akosi zahrnie do dedičstva a potom ten, kto je vlastníkom, musí vyplácať ostatných. Existuje nejaké bezpečné riešenie, aby v prípade dedičstva sa náš byt nededil? Ďakujem 🙂
@schnauzee najlepšie riešenie , podľa mňa, je ten byt odkúpiť 🙂 ak ti ho manžel daruje klasickou darovacou zmluvou a ty dar prijmeš, zmluva sa dá ostatnými dedičmi napadnúť o neplatnosť (že to manžel neurobil z vlastnej vôle, bol donútený, zmanipulovaný apod) ale je to veľmi ťažko dokazovateľné... to už skôr manžel môže žiadať dar späť ( zo zákonných dôvodov a v stanovenej lehote)
avšak tento "dar" sa v rámci dedičského konania môže započítať oproti podielu ostatných dedičov ( ak o to požiadajú) takže tvoj diel sa zníži oproti ostatným o sumu nehnuteľnosti ...
@zabka88
@odbornicka dakujem vam za odpoved pomohli ste mi.aj som si myslela ze sa nebude dat vydedit.musime este nad tym popremyslat.
@schnauzee zrejme by som to riesila zuzenim BSM, teda vylucenim toho bytu z BSM - robi sa to u notara (takto si mozete z BSM vylucit napr. nehnutelnosti ako take, ci ine veci) a potom by ti manzel ten byt predal napr. za 1 eur klasickou kuponou zmluvou. Zvkladujete to na katastri a byt bude len tvoj. j
Dobry den, chcela by som Vas poprosit o radu ako mame postupovat.
S priatelom cakame babatko,ktore bolo velmi planovane, ale pocas nazho vztahu som sa od jeho byvalej s ktorou bol 3 mesiace dozvedela, ze caka s nim dieta o ktore on nema zaujem. Ponukol jej aj potrat , no zial odmietla to. Ked porodila dala ho na sud ohladom vysky vyzivneho, no moj priatel samozrejme ziada test otcovstva, pretoze tvrdi ze si neni vedomi toho , aby splodil so zenou ,s ktorou neplanoval nic viac dieta. mali prve pojdenavanie kde si zaziadala vyzivne a on test ocovstva.
ale nepovedal, ze aj so mnou caka dieta. Viete mi poradit, ako mame postupovat aby sa sudkyna pozerala aj na to ze caka dieta aj so mnou pri vyske vyzivneho? ako vsetko vydokladovat popripade, na co si mame davat pozor?
Som uz zo vsetkeho zufala a velmi by mi pomohlo, ak by sme sa aspon niekam posunuli.dakujem velmi pekne Katka
@odbornicka Dobry den.chcela by som sa opytat.ak exekutor nevymoze trovy od mojho ex budem ich musiet vyplatit ja?pretoze byvaly je dlho zamerne nezamestnany alebo robi na cierno,nic nevlastni takze ho nejako nemoze donutit zaplatit dlh.dakujem za odpoved 🙂
Chcem sa opýtať, je dôvodom na zvýšenie výživného to, že dcérka bude musieť nosiť strojček na zúbky? Posledná zmena výživhého bola 19.1.2012 z dôvodu nástupu do 1. triedy ZŠ. Je možné argumentovať aj tým, že i na mojej strane je zmena pomerov z dôvodu úmrtia otca, pretože musím prispievať matke ktorá býva sama v rodinnom dome? Je možné žiadať o zmenu výživného z vyššie uvedených dôvodov?
@zukna podla mna mozes z uvedenych dovodov ziadat o zvysenie vyzivneho.urcite by ti mali uznat fakt,ze prispievas matke po umrti otca. S tym strocekom na zuby si myslim ze by mohli akceptovat pokial je to zo zdravotneho hladiska nevyhnutne,no ak ide len o kozmeticke upravy tak asi nie.
J
@marianinka ak sa preukaze,ze je to jeho dieta a sud bude urcovat vyzivne bude prihliadat na opravnene vydavky tvojho partnera, medzi ktore patri aj vyzivovacia povinnost voci vasmu dietatu, to vsak uz musi byt na svete.Inak sud na este nenarodene dieta nepriliadne. Ak by ste to do porodu nestihli a sud by urcil vyzivne, tak po porode si mozte dat ziadost o znizenie vyzivneho z dovodu vzniku dalsej vyzivovacej povinnosti.
J
@odbornicka nasledkom urazu, ktorý sa jej mimochodom stal u otca, ktorý ani nevyhladal lekarsku pomoc, sa malej vychyluje celust do prava aj zubky smerom od stredu do prava.
@odbornicka prosim a moju otazku? 🙂
@kikushka2386 ahoj, počuj ten dlh vznikol počas trvania manželstva alebo po rozvode?
@zabka88 neboli sme vobec sobaseny.len exekutorka mu nema jak stahovat ked umyselne nerobi tak sa mu to vysplhalo dost vysoko.
@kikushka2386 keď ste neboli manželia a predpoklám že už ani nežijete v spoločnej domácnosti (keďže o ňom hovoríš ako o e😵 a keď nemáte spoločný účet , tak by sa ťa jeho exekúcia nemala nijako dotknúť...
@zabka88 nie ani uz nezijeme spolu dlho.ani ucet.nic.len vyzivne som videla naposledy v oktobri 2010.este z predosleho obdobi mi je dost dlzny.a znama mi povedala ze ak exekutorka nevymoze od neho trovy co si exekutorka narokuje tak vraj ich budem musiet zaplatit ja.ked od neho.aj ked som opravnena.vies ako ho donuti zaplatit.to vobec neviem
@zabka88 totiz exekutorka vymaha vyzivne na moj podnet preto som sa pytala ci to potom nebudem musiet ja zaplatit
@kikushka2386 a čo to bol za dlh? trovy exekúcie platí vždy povinný (teda tvoj ex) , vo výnimočných prípadoch môže exekútor vyžadovať trovy od oprávneného (od toho kto má z exekúcie prospech).. to bol nejaký dlh čo si vymáhala ty? 😲
@kikushka2386 jááááj, škoda že si to nenapísala na začiatku 😀 teraz mi to už dáva zmysel... áno, takto to je možné, ale skutočne sa to stáva len vo výnimočných prípadoch a malo by ísť o prípad keď exekútor zastaví konanie.. bol v tejto veci aj jeden rozsudok najvyššieho súdu Sr... ak by k tomu fakt došlo, že to budú požadovať od teba, určite si nájdi právnika.. ( a kludne mi potom napíš do IP, poradím ti tie rozsudky, na ktoré sa môže tvoj právnik odvolať, teda ak bude treba 🙂)
@zabka88 jaj sme sa nepochopili 😀 ked je jeho povinnost mi davat na malu.a uz vyse 2 rokov nemoze od neho nic vymoct tak preto sa pytam.nerada by som este aj toto za neho platila.ked on nieje schopny.nevedela by si mi poradit aj v trestnom?pretoze davnejsie som podavala trestne tak uz si to vsetko napametam.to je tusim 5 rokov dozadu aj z prokuratury lenze nevyplatil vsetko a neviem ale vobec sa nic neriesi.a teraz po 2 rokoch chcem podat dalsie(viem ze som mohla skor len kvoli psychickemu natlaku jeho krasavice som to neriesila) lenze problem je v tom ze jak sme sa stahovali sa mi niekde zapatrosil pravoplatny rozsudok.a mam z neho iba kopiu.myslis ze mozem ist s tymto ci musim sni znova pytat rozsudok a spravoplatnit ho?.
@kikushka2386 jasné, pokúsim sa 🙂 len musíš pomalšie na mňa 😀 ty si dávala na manžela trestné oznámenie ohľadom trestného činu neplatenia výživného? myslím tento trestný čin:
"Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky."
a máš právoplatný odsudzujúci rozsudok? 😕 teda manžel je odsúdený?
@zabka88 ano davala som davnejsie trestne.v r.2009 mi prislo z prokuratury papier o podani obzaloby.od vtedy neviem ci sa nieco riesilo lebo ani mi nic neprislo ziadne vijadrenie. podat trestne uz mozem to je jasne ked ubehlo 2 roky od posledneho co mi zaplatil.len pravoplatny rozsudok vobec neviem najst.iba co som vybavila od exekutorky kopiu z neho.tak neviem ci mozem ist stym.alebo musim vybavit este raz pravoplatny
@kikushka2386 jasné, ja chápem otázku, ale potrebujem vedieť o čom ten právoplatný rozsudok vlastne bol. Lebo ak myslíš právoplatný rozsudok civilného súdu o tom, že je bývalý povinný ti platiť výživné a v akej výške, tak trestný súd týmto rozsudkom nie je viazaný, takže môžeš kludne priložiť kópiu (máš ju overenú notárom?) ale trestný súd bude nanovo skúmať okolnosti, takže ten rozsudok nebude pre trestný súd nevyhnutný pre rozhodnutie.
Vážne nevieš čo sa stalo s tým trestným konaním v r. 2009? Možno ti vyjadrenie prišlo na starú adresu (teda keď si sa sťahovala..)
@zabka88 jaj tak.ten pravoplatny bol ohladne vyzivneho.vyska a tak.tento co mam rozsudok doma som kopirovala uz spravoplatneny rozsudok.len kopiu som nedavala overit..fakt neviem co je stym lebo na tej odrese byva este stale moja babka tak hadam by mi dala vediet keby mi prislo daco.myslim ze ak by som to ani nepreberala by si urcite vedei zistit novu adresu
@kikushka2386 tak skús začať nové konanie, držím palčeky 🙂
ešte k tej exekúcii ti pošlem niečo do IP, poteší ťa to 😀 papa
@zukna ahoj,prepac ze odpisujem tak neskoro . K tvojej veci, podla par. 203 ods.2. Exekucneho poriadku ak sa exekucia zastavi z dovodu,ze majetok povinneho nestaci ani na urhadu trov exekucie tak trovy znasa opravneny. To vsak neplati ak ide o vykonanie exekucie na vymozenie pohladavky na vyzivnom.v takom pripade znasa trovy exekucie sud a sud nema pravo na nahradu trov exekucie,ktore platil. Podla toho co si pisala,myslilm,ze toto je presne tvoj pripad.
J

@kollarova práve som dočítala, že dieťa má päť rokov... mám trochu pochybnosti, že sa zmestíš do niektorého z týchto dôvodov.. dieťa je neopomenuteľný dedič , vydedenie je možné skutočne len zo závažných dôvodov...