icon

Predvolanie na súd

25. mar 2023

prislo mi predvolanie ako svedkovi, nepoznam pozadie, na info linke mi len orientacne povedali o co sa jedna, nakolko z predvolania mi to nebolo jasne. Musela by som cestovat na druhy koniec republiky, cize zabralo by mi to 2 dni, mam male deti.
Ako sa tomu vyhnut ? Na PN ma moja obvodna len tak bezdovodne nevypise.
DAkujem za vsetky rady.

Strana
z2
natalienka12
26. mar 2023

Ak nebyvas na Slovensku, vysluch je mozny cez tzv. telemost. Ale to sa robi iba v pripade mimoriadne klucovych svedkov, a ty pises, ze k veci nic nevies. Ak si predvolana na sud v trestnej veci, tak je to hlavne pojednavanie. To ti predvolanie dorucili do cudziny? A na 8.00 rano? Neverim ani slovo.

autor
26. mar 2023

@ibrunova citam ze je to teda hlavne pojednavanie… ale nik ma nikdy nekontaktoval na predbezne… takze s tym sa nic neda uz asi a budem musiet ist…
kedze pri trestnom konani nemozem vypovedat v mieste bydliska
a neviem preco niektore neveria tych 500km, konkretne z miesta mojho pobytu je to 480 km, tak som si to dovolila zaokruhlit na 500 🫢

rony2255
Autor odpoveď zmazal
ibrunova
26. mar 2023

Ja som bola pred mesiacom tiež ako svedok na hlavnom pojednávaní.. Žiadne predbežné ani iné nebolo. Tiež to bolo 5 rokov od skutku, ktorého som bola svedkom.

autor
26. mar 2023

@natalienka12 ty si neuveritelna, uz 2x pises ye mi neveris ani slovo, preco ako by som si toto cele vymyslala... som matka a je to forum pre mamy, mam male deti a preto hladam radu, ak si niekto v podobnej situacii niecim takym presiel... dorucili mi predvolanie na Slovensko, mam tam trvaly pobyt a rodicia maju splnomocnenie na preberanie dorucenej posty, ved toto je standard, takto sa zariadit ked byvas mimo... ne nebyvam zas az tak daleko od hranic,
@rony2255 zahranicie je aj 80 km od BA, zeny ste ako supy, preco by som klamala ??? vsak hladam radu pre moju situaciu
sud je uplne na vychode slovenska, cize ano, je to cez celu republiku

autor
26. mar 2023

@ibrunova ale nemala si to asi tak daleko, hm... no nic musim asi len ymierit so situaciou

autor
26. mar 2023

inac je to tu hrozne cele forum, chcem radu a a pochopenie od mam, kt. maju male deti a idu tu po tebe ako supy, ze nemoze byt ze ta predovlaju na 8.00 rano na opacny koniec SR... a obvinia hned ze klamem... je to fakt neuveritelne ake ste poniektore...
dakujem vsetkym kt. ste mi ozrejmili moznost vypocutia v mieste bydliska, aj ked teda pri tresnom skutku to nie je mozne, ale tak dozvedela som sa nieco nove.

ibrunova
26. mar 2023

Nie nie, to bolo v našom meste, bolo to proti bývalej kolegyni, keď som otvorila predvolanie, hneď som vedela, čoho sa to týka.. Asi ťa niekedy vypočúvala polícia v tejto veci. Skús sa tam dostaviť, aby si si nenarobila zbytočné problémy, možno sa dá dohodnúť na inú hodinu aspoň, aby si nemusela cestovať v noci. Hlavné pojednávanie bude trvať možno aj pol dňa. V tomto mojom prípade to boli dva dni,tiež som si z nejakých dôvodov menila hodinu.

autor
26. mar 2023

@ibrunova nikdy ma nevypocuvali, ja to meno kto je uvedeny na tom predvolani som nikdy nepocula, nepoznam ho a jedine prepojenie je ta firma kde som pracovala, na to som ale prisla az ked som volala s tou uradnickou na sude
Aspon ta zmena casu ak by bola mozna, vyskusam, dakujem za radu

lienka.7
26. mar 2023

@autorka ono ideálne je napisat pravdu (aspon ako tak). Urcite na nevolaju vypovedat na trestné len tak mirnix dirnix. Musis vedieť k veci niečo povedať.

vinkel
26. mar 2023

@natalienka12 a prečo nie opatrovateľku ? Keď mi dá faktúru tak to tiež hotový a potrvedeny výdavok. Či ?

dupinka
26. mar 2023

Na predvolaní je uvedený úradník/asistentka/sudca, ktorý má vec pridelenú. Kontaktuj infocentrum súdu, že potrebuješ s nimi hovoriť, prepoja ťa. A už kontaktnej osobe vysvetlí o čo ide.
Prípadne mailom na podatelna.os......@justice.sk Nezabudni uviesť spisovu značku.
Mala by si mať kontaktné údaje na predvolaní.
Ale čím skôr, nie deň pred pojednávaním. Buď to vyriešia dožiadaním na iný súd, ktorý ťa vypočuje k otázkam, ktoré oni zašlú, alebo telemost.
Ako svedok máš nárok na svedočné - hotové výdavky (ušlý zisk nie, máš nárok na mzdu, zamestnávateľ ťa musí uvoľniť). Nárok uplatniť do 10 dní od dňa výsluchu. Na to budeš poučená.

autor
26. mar 2023

@dupinka dakujem za rady, cize je mozne aj pri tresnom cine ziadat o vypocutie na inom sude ?

ibrunova
26. mar 2023

Ak by sa to nebodaj dalo, tak určite nie v zahraničí, ako píšeš, že bývaš.

zuzulka558
26. mar 2023

Aj my sme raz mali predvolanie celý barak co sme byty, nikto nič nevedel co sa deje a prečo,,nakoniec tam sa zistilo ze kvôli domovej schôdze ze niečo bolo na konci a bol tam podpis ze sme boli,, no nie do konca,, tak môže byt ze autorka nemusí mať ani šajnu ako sme nemali my

autor
26. mar 2023

@ibrunova to nie, jasne ze nie v zahranici, ale je ine odbehnut si do BA, ako ist na samy vychod... cize skusim tam zavolat a ci by bolo mozne vypocut ma na sude v BA, tam mam aj trvaly pobyt

Strana
z2