icon

Priateľ sa mi vyhráža, že mi zoberie dieťa

bibimimi
15. máj 2022

Chcem sa opýtať. Priateľ sa mi vyhráža že má dá na súd aby bolo dieťa jeho.. není ani v rodnom liste .. pohádali sme sa a som mu povedala nech už nechodí za nami.. a on toto že nebude dieťa moje... Aká je šanca žeby vyhral ... Máme byť v podnájme ale som často u mami lebo chodím do školy aby strážila je pravda že pije ale nie keď ma ju na starosť (moje dieťa).. a on vyťahuje toto že mi zoberú kvôli tomu že som pri nej ..

Strana
z2
elanor
15. máj 2022

@mimka1402 ok, beriem, ze pojem "pije" moze byt velmi relativny. Lebo ine si pod tym pojmom predstavis ty - ako hovoris, u teba je to asi kazda kvapka alkoholu, u mna je to pravidelny nasavac, ktory sa tym nasavanim dostava pod obraz bozi. Sem tam decko, ci jeden sladky drink raz za xy nepovazujem za pitie v zmysle alkaca.
Cize, ano, uznavam, nieje jednoznacne, ci ide o prilezitostne pitie, castejsie pitie, alebo pitie nad mieru.
Tak ci tak, sa ale myslim zhodneme, ze to nieje uplne stastne riesenie, a je to isto na povazenie, ci naozaj dieta patri takemu cloveku do ruk a na zodpovednost.

cicuca
15. máj 2022

@bibimimi aj keby je zapísaný v RL tak ti ju len tak nezoberie. Tým, že v RL zapísaný nie je, tak akoby si nárokoval na cudzie dieťa. Asi tak. Môže si aké vyžiadať priznanie otcovstva a následne žiadať úpravu kontaktu s dieťaťom, ale vziať ti ju určite nezoberie. A tiež porozmýšľaj ako sa postarať o malú, aby nebola s mamou keď popíja. Síce hovoríš, že mama nepije, keď je a malou, ale myslím, že s určitosťou to povedať nevieš. Skôr iba dúfať, že to tak je

mimka1402
15. máj 2022

@elanor Samozrejme, že nie je to ideálne. Vravím, možno naivne verím tomu, že je to skôr typ ženy, ktorá si vypije večer pred spaním ale inak funguje. Ja to nepovažujem za ok, ale poznám také osoby a funguju úplne v pohode v živote. Nie sú to prepite mozgy.
Pre mňa nie je akože každá kvapka alkoholu, ale tam z môjho pohľadu ako som písala ide o to, ze považujem za závisleho každého kto každý večer si dá to víno ako "na ukludnenie" na spánok či tie pivá atď. Pre mňa už toto nie je ok. 🙂 hlavne nech sa to vyrieši co najlepšie pre slečnu aj to dieťa...

cacianka
21. máj 2022

Autorka neupresnila ako matka pije, ale apriori nerieši jej stav.
pýta sa či môže bio otec zobrať dieťa. Môže aj nemôže.
1.nie je zapísaný v RL tak absolútne nemôže zobrať dieťa ako bábiku v obchode, a odísť. Bol by to únos a to je trestný čin a basa. A hlavne by mu o chvíľu začalo trvať i dušu, tak by si veľmi rozmyslel čo urobil.
2.ak by chcel nejaké práva k dieťaťu, musí podať návrh na súd vo veci určenia otcovstva, nasleduje vysetrenie DNA, potom stanovenie sumy výživného a termíny stretávania,. Tak male dieťa jemu nezveria, stretnutia iba v tvoje prítomnosti.
Máš 2 možnosti
A. v kľude sa dohodnúť a oficiálne uznať otcovstvo, spísať rodičovskú dohodu o výživnom a stretávanie.
B. Ak ti nevonia jeho povaha a prístup, tak naťahovať oficiality, napr.mu povieš že testy stoja 600€, budeš žiadať príspevok na všetky potreby pre dieťa pri narodení (kočík,postieľku, výbavičku, drogériu,plienky, vitamíny a všetko, kľudne spíš zoznam a ceny), dokonca môžeš žiadať aj príspevok na seba - nevydarí matku, vitamíny, oblečenie, poplatky u lekárov, doprava, pestúnka malej počas tvojej školy, .
Záleží aj či máš ako uživiť seba a dieťa alebo potrebuješ €.
Vstup do verejnej bezplatnej skupiny tu na koni Právne poradenstvo, dočítala sa tam veľa, stovky rád odborníkov aj skúsenosti od žien.

Strana
z2