icon

Príklady dôvodov na anuláciu manželstva

katariinam
19. apr 2025

Dobry den, prosim uvediete mi priklady dovodov na anulaciu manzelstva?
Dakujem

Strana
z3
szdan
19. apr 2025

@katariinam napr. Ak ti zatajil partner dôležitú skutočnosť, ktorú on pred svadbou vedel (nechce deti, nemôže mať deti, má nejakú vážnejšiu chorobu.... Ak si vstúpila do manželstva nedobrovoľne, z donútenia

prasiatko30
19. apr 2025

Najlahsie prekazatelna - nezrelost na uzavretie manzelstva alebo mozes tiez povedat, ze si sa citila prinutena - dlho ste spolu chodili, vsetci to od vas ocakavali a ty si nevedela povedat nie ked vsetci ti hovoria, ze uz je cas a este ti aj zorganizuju svatbu

szdan
19. apr 2025

@katariinam a ešte poznám prípad, keď po 20tich rokoch si dal muž anulovať manželstvo z dôvodu, že partnerka bola tehotná a on sa ženiť nechcel, cítil sa byť donútený. Takže urobil zo svojho dvadsaťročného syna vlastne nemanželské dieťa, len aby sa mohol znova oženiť v kostole.

muchotrafka298
19. apr 2025

K anulacii moze dojst vtedy, ak Ti boli zatajene zavazne veci z druhej strany, pripadne si bola vovedena do omylu, vydala si sa "na silu" a pod. Su to veci, ktore keby Ti boli zname, manzelstvo by nikdy nevzniklo. Napriklad Ti moze zatajit vaznu chorobu, neplodnost, impotenciu, homosexualitu, co su zavazne veci a velmi velke prekazky pre uzatvorenie manzelstva. Ak by si toto vedela, nikdy by k manzelstvu neprislo. Tam to skumaju cirkevne sudy, ktore su o dost ine ako tie, co bezne pozname. Tak isto kanonicke pravo, to je uplne iny svet.

zmrzlinka8
19. apr 2025

@katariinam alebo ak jeden z manželov nemal vedomosť o tom, že cirkevne uzavreté manželstvo je navždy a nedá sa rozviesť. sú aj takí, čo si myslia, že keď sa rozvedú na súde, že aj cirkevné majú rozvedené.

zuzinabila
19. apr 2025

@szdan ale ono to je presne naopak.manzelstvo vyhlasene za nulitne vlastne nikdy neexistovalo,takze syn bol v podstate narodeny mimo platneho manzelstva. ak totiz bol muz donuteny(aj manipulaciou alebo citovym vydieranim) nikdy s tou zenou nebol pred Cirkvou zenaty.v tom je poddstata anulacie

szdan
19. apr 2025

@zuzinabila takže syn je nemanželské dieťa, tak ako píšem. Nechápem, čo je naopak.

prasiatko30
19. apr 2025

@szdan takych bolo aj bude - poznam chlapa co anuloval manzelstvo so 4 detmi a takych co mali len jedno dve som uz videla niekolko

katariinam
autor
19. apr 2025

Dakujem..ta nezrelost a nepriznavanie veci by sedelo...

katariinam
autor
19. apr 2025

A ešte aj to ze bez manzelstva sme nemohli byvat spolu lebo jeho rodina s tym nesuhlasila

lienka.7
19. apr 2025

@szdan nemáš pravdu. Prosím vyjadruj sa len, ak vieš ako je to naozaj.

lienka.7
19. apr 2025

@katariinam nech sa paci, prečítaj si.
Ono to nie je zase také jednoduché...
https://www.abuba.sk/abuba/neplatnost-manzelstva

katariinam
autor
19. apr 2025
lenkakravcova
19. apr 2025

@katariinam máte 3 deti, takže anulovať manželstvo znie ako pekná špekulácia len aby ste to mali akože "cirkevne" ok.
Za mňa by toto nemalo prechádzať.
Však sa normálne rozvedte a nehrajte sa na neviem čo.. anulaciu chápem u ľudí čo mali max 1 dieťa a sú tam dôvody popísané @szdan

katariinam
autor
19. apr 2025

Mne je to fuk. Manzel aby mohol začať s cistym stitom...

szdan
20. apr 2025

@lienka.7 hej manželstvo neexistovalo, ale deti sú zákonné. A tie deti sa cítia ako? Určite ich uspokojí pocit, že sú zákonné. To, že ich otec chodil s ich matkou, splodil s ňou dieťa, hovoril jej, že ju ľúbi, po svadbe s ňou pár rokov normálne fungoval. Neklapalo, tak sa rozviedli. Po rokoch si našiel novú priateľku, čo chce mať v kostole svadbu, tak ide anulovať manželstvo, bo chudák bol pod nátlakom.
Ja v Boha verím a verím aj v to, že takúto frašku i on považuje za úplný hnus.

katariinam
autor
20. apr 2025

@szdan a tu frasku nepovazuje za hnus, ked niekto je vychovavany tak rigidne v mene Boha,ze sa boji ze skonci v pekle ked prejavi naklonnost voci nastavajucej manzelke?

katariinam
autor
20. apr 2025

@szdan aby sme sa ale chapali, suhlasim s hore opisanym prikladom, anulacia manzelstva takto spatne je divne a cudujem sa ze sa mu to podarilo....

maury
20. apr 2025

Tak podľa právneho systému platného na území SR sa dá manželstvo anulovať do 24 hodín. Potom len rozviesť na súde. A je na sudcovi, či manželstvo rozvedie, alebo odporučí nejaké iné možnosti ešte. Pokiaľ sú tam deti, tak vyjadruje sa určený kolízny pracovík, ktorý skúma pomery v domácnosti atď..

lienka.7
20. apr 2025

@szdan deti predsa nemôžu za hriechy dospelých, prečo by mali byť trestane?
Ako katolícka by si to mala chápať, a nie sa tu do krvi hádať... jednoducho tak to je a aj bude, aj keď sa na hlavu ty postavis.

lienka.7
20. apr 2025

@szdan a ešte dodám, ze cirkevna nulita manželstva nie je taká jednoduchá, ako si tu píšete. Keby áno, to by potom mohlo byt v pohode u každého. Vsak poviem si predsa donútili ma, ja som nechcela, oklamali ma a podobne doslova keci.
@katariinam cirkevná anulacia manželstva nie je taka jednoduchá, ako civilný rozvod. Aj môj ex si to myslel a narazil 😉 ale držím ti teda palce, aby si mala padne argumenty a presvedčila tribunál o svojej pravde.

katariinam
autor
20. apr 2025

@lienka.7 dakujem, mne to ani nevadi, manzel je v tomto manzelstve radikalny krestan, tak som len zistovala moznosti, keby chcel zacat zivot odznova...ja som ok s civilnym rozvodom

muchotrafka298
20. apr 2025

@katariinam je to dlhy proces s neistym vysledkom. To nie je vobec jednoduche dosiahnut. Tam nestaci niekde prist a povedat, ze my si nerozumieme.

katariinam
autor
20. apr 2025

@muchotrafka298 to mi je jasne 🙂

szdan
20. apr 2025

@lienka.7 ja tu píšem o tom ako sa tie deti cítia, nie aký im dá cirkev "status". Ja píšem len svoj názor, skúsenosť, tie hádam môžem vyjadriť bez ohľadu na vieru. Nikde sa tu do krvi nehádam a ani sa hádať nemienim.

katariinam
autor
20. apr 2025

@szdan ano,jasne, no a deti podla toho kolko maju rokov,.. da sa im aj vysvetlit
citit zle sa mozu aj pri civilnom rozvode

szdan
20. apr 2025

@katariinam ja viem, určite treba vysvetliť. Ale teda, ak sú to deti mladšie, povedať, že mamu som si vzal nasilu, len preto, že bola tehotná, aj tá žena sa asi ako cíti. Ale teda, čo mám ja v okolí, tak tých pár anulácií je po rokoch od rozvodu, keď sa chce niektorí vydať/oženiť s novým partnerom, takže vlastne všetci ako dôvod anulácie chápu skôr toto, ja osobne tiež. Bo ak som kresťan, anulujem manželstvo čím skôr, bo roky neboli rozvedení s novými vzťahmi "vitanî" v kostole, ani dnes nemôžu ísť na spoveď s rozhrešenîm, prijať telo Kristovo, to by mala byť predsa motivácia podať žiadosť čím skôr.

bosorkabb
20. apr 2025

@katariinam čo znamená radikálny kresťan?

martin96321
20. apr 2025

@zmrzlinka8 Sprostost neospravedlnuje))

martin96321
20. apr 2025

@lienka.7 Cirkev nepozna nic take ako rozvod. Mozu urobit odluku od stola a postele......alebo anulovat....teda ze vlastne nikdy ani nebolo platne( za urcitych podmienok) Hlavne ale zalezi na tom koho a ako dobre poznas. Lebo aj tu plati ze komu pan boh tomu vsetci svatí.

Strana
z3