icon

Príspevok na výživné matky a dieťaťa

olinka027
12. júl 2016

Dobrý deň, chcela by som niekoho poprosiť o radu. Som v 7-mom mesiaci tehotenstva a priateľ ma opustil. Žijem s mamou, otec mi zomrel a nikoho okrem mojej mamy nemám, kto by mi pomáhal s dieťatom, či už finančne alebo psychicky. Bývalý sa ponúkol, že mi bude platiť mesačne na dieťa 100€ a na mňa - ako výživné na matku 50€, čiže dohromady 150€ mesačne. Plus sa ponúkol, že čo bude treba pre malého, to kúpi. Zatiaľ sme však neboli podpísať túto slovnú dohodu. Súhlasil, že to bude aj na papieri. Lenže mne sa táto suma zdá primalá, keďže viem, že jeho mesačné príjmy sú celkom slušné - cca 1.300€. Neviem či mám podpísať dohodu na 150€ mesačne alebo to dať radšej na súd. Bojím sa toho, že na súde mi pridelia menej a nedostanem ani tých 150€. Poraďte mi prosím, čo je lepšie urobiť. Ďakujem

olinka027
autor
12. júl 2016

@sibalka21 Radšej dostanem od neho 200€ mesačne a nič viac, len nech od neho nemusím každu chvilu žobrat peniaze za oblečenie, stravu a neviem čo ako nejaka totálna chudera. A takisto s ním nemám chut sa navyše stretávat po tom, ako ma v 7-mom mesiaci nechal..

olinka027
autor
12. júl 2016

@bratislavcankanm Myslela si 200€ výživné na dieta alebo na dieta aj na matku spolu?? no hej, on za posledný čas, myslim že ale za posledne 3-4 mesiace neodvadza dane, ale on vie aj to (už som mu tým pohrozila), že danový urad by celkom zaujimalo za čo všetko on neodvádza dane.. a je mi jedno koľko by dostal pokutu.. taku nenavist aku citim už mesiac ja k nemu, som nikdy v živote voči nikomu neprechovávala.

oliva276
12. júl 2016

@olinka027 - čo myslíš tým, že za posledné 3-4 mesiace neodvádza dane? Aký má status - je zamestnanec, SZČO, má eseročku? Ak je zamestnanec, za odvody a daň je zodpovedný jeho zamestnávateľ, ak je SZČO, či má iný podnikateľský status, vysporiadava sa to v DP. Alebo myslíš DPH?
Nenávisť je kontraproduktívna, môže sa to obrátiť voči tebe.

nyusika
12. júl 2016

na dojca ti vysoku sumu na sude nepriklepnu.

skusila by som sa dohidnut na tie dve stovky.
inak, pan je "charakter"..co uz, aj vacsi debili su.

drzim palce, aby bolo vsetko OK 🙂

alex49
12. júl 2016

tak mu povedz, či chce daňovákov, alebo 200eur výživné, sám si môže vybrať

guinevre
12. júl 2016

@olinka027 Takze, ty ako dospela na seba zarabas 500e, a teraz sa ti na babatko 270e zda malo?

olinka027
autor
12. júl 2016

@alex49 Tak mu to asi aj poviem, lebo mi lezie na nervy so svojim vyjednavanim..

olinka027
autor
12. júl 2016

@nyusika Dakujem, pokial by som dostala 200€ tak budem rada, viac ani neratam.. hovorim, prečo by sa on mal valat ako prasa v žite a ja s jeho synom živoriť

olinka027
autor
12. júl 2016

@guinevre ja od neho chcem 200€

maminkasisa
12. júl 2016

@olinka027 nic v zlom, ale Ty myslis viac na seba ako na dieta.... /ja s dietatom živorit/

mihula
12. júl 2016

@olinka027 a kolko si mysliš,že minie take cca 3mesacne dieta?270e nema na živobytie možno 3členna roddina.Ako učitelka možes ist do roboty po pol roku a dieta do jasli,lepsiu pracovnu dobu pre svoje dieta si nemožes ani priat.A k tým rodičom,neviem čo tu spominas.Ty si sa rozhodla mat dieta,tak sa o neho musite postarat.Ja skreslene predstavy nemam,ty mas vysoke naroky

nyusika
12. júl 2016

@maminkasisa
no a co ??
neplanovala, ze ju ten zmrd opusti este pred narodenim dietata.

@guinevre
predpokladam, ze s prijmom 500 eur by sa nerozhodla mat dieta a vychovavat ho sama. takze toto porovnanie je nevhodne.
dieta ma aj otca, ked uz nema zaujem o spolocny zivot s jeho matkou, je jeho otcovskou povinnostou prispievat na vyzivu tak, aby dieta msalo cca rovnaku uroven, ako ma on. a rovnako prispievat aj na vyzivu matky, kym ona nie je schopna sa postarat o seba a dieta.

jasne, ze je to pekna teoria a malokedy sa aplikuje do praxe, zial.

guinevre
12. júl 2016

@maminkasisa Mihula ti pred tym pisala ze ked ti da 150, ty 100 a rp, to je 270. To sa mi zdalo divne, ze si myslis ze na babo je to malo nakolko na seba zarabas 500, a s tym si do tehotensta aj isla. Ja mam kolegov co zarabaju o dost viac ako tvoj byvaly, a veru nejake vysnivane vyzivne, ze 30% prijemu nehrozi. Podla mna 200eur je maximalne co by sud odklepol.

guinevre
12. júl 2016

@nyusika Neviem ci vies kolko parov sa v dnesnej dobe rozchadza, urobia si dieta a do roka su rozideni, dovody na to mozu yt naozaj rozne, ale samozrejme, ze mohol aspon pockat a dat sancu, ale nevieme nic o tom ako sa dali do kopy a preco sa rozisli, a vlaste to pre vyzivne ani nie je relevantne. A samozrejme ze ma povinnost prispievat aj on, neprispieva? Alebo povedal, ze nechce? Podla toho co vidim len sa nevedia dohodnut ci 50eur viac ci nie, a povinnost platit aj na nu vyzivne ma do dvoch rokov dietata, nakolko nie su manzelia.

maminkasisa
12. júl 2016

@nyusika no nevieme, co sa medzi nimi presne stalo, a aj tak to je ich vec....mne stacila poznamka, ze jej kupil vysnivane auto a si predstav, on ho napisal na seba, nie na nu, taka bola poriadne nahnevana....

sibalka21
12. júl 2016

ale ved on chce prispievat na vyzivu dietata 150 eur, plus rd a pridavky ma 230 eur, cize by mala 380eur... pre seba a dieta, plus by mu kupil co by potreboval... Ja si myslim ze to je celkom slusne... nakolko sama dostavam na maleho 200 a 230rd s pridavkami.... a z toho 100 davam rodicom, kedze byvame spolu.... cize mam pocit ze toto vsetko je robene len z nenavisti a vypocitavosti.. Neverim, ze ked sa takto ponukol ze jej bude platit, takze sa nebude zaujimat o male a kupovat mu co bude treba...

nyusika
12. júl 2016

@guinevre mne je ejdno, kolko parov s arozchadza a kolko zien preto zivori.
hniusia sa mi ludia, ktori sa vykrucaju a vedome zbavuju POVINNOSTI postarat sa o svoje deti.

nyusika
12. júl 2016

@sibalka21
myslis ?
v pripade, ze ma tych 380 ako vreckove plus na ubohu stravu, tak slusne ako slusne - OK, beriem...co vsak v pripade, ze nema moznost byvat v mama hoteli ??
kde si slobodna zena s dietatom za 380 eur zabezpeci ubytovanie a podobne veci ?
nedajboh, ze dieta bude mat nejaky zdravotny problem...

nyusika
12. júl 2016

@maminkasisa majitelom auta bol ON...takze tie ekcy, ze on jej kupil auto...nekupil jej auto, kupoil auto sebe a jej ho dovolil pouzivat.
samozrejme, ze medfzi kamaratmi znie leopsie, ked chlap-hrdina povie, ze KUPIL SOM FRAJERKE AUTO...ako ked povie, ze mal som volnych par tisic, tak som kupil auto a tym som chcel frajerke zapchat hubu, nech sucha nohami a poslucha...

mihula
12. júl 2016

@nyusika aj ja by som chcela 380e vreckove.A mama hotel?Ved ju mama podporovala celu vysoku školu,kedže je učitelka.Nechce sa mi verit,že je zas odkazana na rodica.Ach jaj.

guinevre
12. júl 2016

@nyusika No, pozri, mat 500e mesacne, ja si dieta a to este s priatelom ani nerobim, lebo aj bez dietata je to zivorenie, nie to este s dietatom. A potom ine ani nezostava len drankat sa o kazde cento s otcom dietata a budme uprimni, ked sa zena zaprie, tak aj 300e by sa jej stale zdalo malo. 200e je uplne suma ale do dvoch rokov dietata by som na sude pytala aj to vyzivne na seba.

guinevre
12. júl 2016

@nyusika Veru, ja poznam len takych co kupili frajerke auto, ale napisali na seba. A preco si myslis, ze by frajer mal frajerke aj prepisat auto. Jedine keby bola zlatokopka, tak to beriem.

sibalka21
12. júl 2016

@nyusika staci si precitat prispevok poriadne a zbadas ze tam pise ze zije s matkou, preto pisem ze jej to bohate staci

katusustakova
12. júl 2016

Boze zeny, ako pozrela by som si ako niektorá vyžijete z 350 alebo 400 EUR s bábätkom, ked treba zaplatiť napriklad aj nájom.

A nevidím dôvod preco by mala ist budúca mamina po pol roku naspäť do prace. Ona nemá nárok si užiť svoje dieta a postarať sa o neho do jeho 3 rokov? To maju iba vydate a zabezpečené?

Ako naozaj sa nedivím ako to je uz v tomto state, ked mamy v takýchto prípadoch nie su sudrzne...

mihula
12. júl 2016

@katusustakova užívat si dieta do 3rokov je velmi dobre,ak na to mam.Co si myslis,prečo existuju jasle a skolky?Presne pre taketo pripady.
Ponuknut matke 150e bez sudnych natahovačiek je ok.A to že on ma dobrý prijem neznamena,že ho treba tahat 25rokov po sudoch.Tiež ma svoj život a svoje potreby.
Tento vztah nebol pevný-skor bol nijaký.Splodili dieta,nič mu neposkytli a uy sa tahaju o prachy

katusustakova
12. júl 2016

@mihula a v tomto sa neprihliada na potreby dieťaťa?? Myslis, ze je pre dieta najlepšie ho strčiť ako polročne do jasiel??

Ako nic v zlom, ale mozno keby bolo zeny trochu, sudrznejdie, sebavedomejšie a neuspokojili sa s drobnými, tak by mozno matky mali ine postavenie na SK a mozno by aj od štátu dostali viac príspevkov a aj od otcov deti by vysadili väčšie výživné.

nyusika
12. júl 2016

@mihula no lebo ty si im pri tom plánovaní v kuchyni svietila a pri plodeni tiež sviečku držala.
150 eur z minimálne 1300 v čistom je málo. Keby ste si bi vedomé svojej ceny, neboli by ste s takouto zobračenkou spokojné.

katusustakova
12. júl 2016

@nyusika tiez nechápem preco sa niektoré zeny uspokoja s hocičím....

guinevre
12. júl 2016

@katusustakova Akoze, nic v zlom, ale sebavedomie ma zena mat aj skor ako zacne riesit vyzivne. Ma si urcite pytat 200e, ale neprehanajte, ze seiet doma 3 roky a od statu vsetko, akoze, to v ziadnom inom state neni. Ja osobne poznam matky ktore maju sebavedomie trosku vyssie, najprv sa postaraju o to aby mohli aj to dieta co si idu robit zabezpecit, nikdy nevies co sa moze stat, ved ten otec nebodaj moze zomriet, tak treba rozmyslat vopred ci vyzijes z toho co zarabas, a ja poznam vela zien ktore neboil doma 3 roky, a nie kvoli financiam, lebo financne su na tom dobre. 3 roky byt doma je iba moznost, neznamena, ze kazda by to mala vyuzit, a zrejme uz vobec nie ak si s financiami nevie ani sama dat rady, tak do roboty proste musi. A ci sa uspokoji s 200e vyzivnym, no preco nie, ved do teraz mala 500e pre seba.

mihula
12. júl 2016

@katusustakova možno,a keby boli ženy /niektore/sebavedomejsie a samostatnejsie nemuseli by byt odkazane na drobne