icon

Problém s vysporiadaním pozemku

11. nov 2022

Ahojte,keďže sa v tomto nevyznám,pýtam si tuna radu ako to riešiť.Moja mama má po rodičoch dom,dvor a záhradu 10 árov.Za záhradou je jarok a z jednej strany má susedov,z druhej strany vedľa je lúka so stromami.Mamu vyhľadali ludia,že na tej lúke idú stavať niečo a jej záhrada není vyriešená,že budú stavať aj tam.Bola dnes u notára to overiť a je to pravda.Stary rodičia keď kupovali pozemok v roku 1950,tam kde je teraz záhrada to bola lúka vždy zatopená vodou,tak to neodkupili.Po rokoch ostalo sucho a začali tam sadiť,plus pozemok oplotili.Len zabudli na to že není to ich.Mama nevie ako to ďalej riešiť.Teoreticky kde má záhradu je to majetok obci a môžu tam robotníci stavať.Keby chcela záhradu odkúpiť,za tie roky môže to stáť aj vyše 60 tisíc odhadujem.Tolko peňazí nemá.Takze môže prísť o záhradu.?

Strana
z5
maranco
22. nov 2022

Zistila niečo mama od tých troch žijúcich vlastníkov pozemkov? Začali niečo robiť v záhrade "stavitelia"?

autor
1. dec 2022

@maranco Ahoj,kvôli chorobe sa to posunulo a až dnes bola mama s právnikom.Povedal jej že nech vyhľadá ľudí čo majú na sebe písany dvor a záhradu a odkúpiť to od nich.Ze mali by jej navrhnúť cenu čo vtedy pred x rokmi malo hodnotu pozemok.Ak sa nedohodnú že to dá právnik na súd.A potom sa tiež dohodnúť s tými čo chcú tam stavať.Moc múdrejšia som z tohto neostala,tak neviem ako sa to nakoniec vyrieši.

zuzap33
1. dec 2022

Take salamunske riesenie. Nikomu nemoze diktovat za kolko ma predat svoj pozemok. A dat to na sud ? Len cena na pravnika plus podanie na sud su pekne peniaze. V juni som davala tiez na sud, chytala som sa za hlavu

maranco
1. dec 2022

Pozerám v katastri tak zatiaľ žiadnu zmenu nevidím v listoch vlastníctva.
Iba na susednej nevysporiadanej parcele 73/1 v registri E je u štyroch vlastníkoch niečo z tohto roku "Z 2738/2022 - č. zmeny 45/2022"

Ak chcú stavať majú mať stavebné povolenie a ju ako "susedu" by mali prizvať do stavebného konania.

Na web stránke obce je uvedené kto vykonáva stavebný úrad, treba ísť do toho mesta a spýtať sa na výstavbu na tých parcelách, či prebieha stavebné konanie, alebo vydali rozhodnutie.

maranco
1. dec 2022

Pozrel som na web stránke úradnú tabuľu stavebného úradu mesta, v novembri vydali 2 stavebné povolenia na bytovky, ale pre iné obce ako je autorka.

nelca84
1. dec 2022

@autorka a ako co chce dat na sud? Ak nebudu chciet predat, tak ich nutit nikto nemoze, ona nema ziaden podiel na pozemku. Cize tam nejde o vysporiadanie spoluvlastnictva. To je nejaky cudny pravnik. Musi vediet, ze tam sanca nie je. Asi mu ide len o peniaze.
A ze za cenu aku to malo pred rokmi. 🤣🤣🤣 tak to je ine sci-fi. To ma vazne pobavilo.

autor
1. dec 2022

@nelca84 Neviem,ja som to vôbec nepochopila čo mame radil ten právnik.Ved to nemá zmysel čo povedal.

katka0123
1. dec 2022

Aj to je protipravne. Surodenci napriek doopatrovaniu maju tiez narok na dedenie.

maranco
9. dec 2022

Zistila niečo nové mama od žijúcich vlastníkov? Pýtala sa ich na predaj pozemkov?
Práve pozerám kataster tak už je plomba "Kúpna zmluva" na všetkých pozemkoch aj pod domom a u všetkých vlastníkoch okrem Kataríny (kupovala podiel v júni 2021).

maranco
9. dec 2022

Ak tá nevysporiadaná parcela 73/1 v registri E sa skupuje.

maranco
9. dec 2022

Toto celé sa predáva.

hiro
9. dec 2022

@maranco To aj tie pozemky pod Jednotou? Zaujimave, co bude potom platit prenajom? Alebo ako ta Jednota platila prenajom ked niektori vlastnici uz neziju. A ako to vlastne funguje ked mestu za pozemok nik neplati dane? Ja byvam v bytovke a aj tak platim dane aj za byt aj za pozemok pod+okolo bytovky. Ale teda ak ma niekto rodinny dom tak by mu malo byt divne ze neplati za pozemky kazdy rok a mesto/dedina by mala vymahat tie dane... Celkovo mi je to zahada ako toto cele vlastnictvo pozemkov funguje.

autor
9. dec 2022

@maranco Ahoj,zatiaľ nezistila nič konkrétne,vraj po rokoch tazko sa to teraz rieši.Akurat kontaktovali ju tí čo chcú vedľa stavať,majú sa stretnúť v januári a dohodnúť sa.Nic viac neviem.Hore vyššie čo si pridal foto v tom červenom rámčeku to celé sa predáva,to ako si vlastné zistil?Potom chcú predať celé to kde teraz mama býva ak dobre chápem?
@hiro Mama platila celé roky daň za dom aj za pozemok a za záhradu,to mi povedala.Preto nedošla skôr na to že dvor a záhrada vlastne ani není písané na ňu.Keby teraz ju nevyhladaju že vedľa chcú stavať,tak doteraz o tom nevie.

maranco
9. dec 2022

Na to celé červené je už napísaná jedna kúpna zmluva, čaká sa na kataster kedy zapíše nového vlastníka preto je tam plomba. Normálne si pozri listy vlastníctva na https://zbgis.skgeodesy.sk/mkzbgis/sk/kataster a tam uvidíš nové zmeny kto všetko predal svoje podiely.

Tá malá hnedá búdka medzi 655 a 896 je čo? Tadiaľ by mohli chodiť stavebné stroje aby jej nechodili po dvore.

autor
9. dec 2022

@maranco Ja som to tam vôbec nenašla ani tu plombu ani nové zmeny kto čo predal.Tá mala hnedá búdka je taký železný sklad patrí to vedľa Jednote

maranco
9. dec 2022

napíš mi súkromnú správu pošlem ti linky na listy vlastníctva, prípadne to môžem dať aj tu ak chceš

autor
9. dec 2022

@maranco Napíšem správu

Strana
z5