icon

Rady o výživnom na deti

11. aug 2025

Zeny, poradme si navzajom ohladom vyzivneho. Nie, aby sme sa pochvalili, ale aby sme mali realnu predstavu, kolko si na dieta pytat. Mne samej by takato diskusia pomohla. Ak mozete, napiste sumu (vysku vyzivneho), pocet deti, ich vek a priblizny prijem ex.

patka06
11. aug 2025

táto téma sa denne opakuje
Pohľadaj cez lupu
Výživné sa odvíja od nákladov na dieťa - otec by mal prispievať 50%
Ak má nadštandardný príjem dá sa žiadať ešte sporenie pre dieťa, ku ktorému sa dostane až v dospelosti
Darmo ti napíšem, že mám od 14r. dieťaťa 250 Eur, keď ty máš iné náklady

Na nete nájdeš orientačný výpočet podľa príjmu

sissy27
11. aug 2025

@anonym_autor ja by som tebe a podobnym poradila v prvom rade to, ze tak ako dospeli maju rozne prijmy a podmienky, tak aj deti maju rozne potreby. Tebe je zbytocne vediet, ze zuza ma 800€ vyzivne na jedno zdrave dieta, lebo na druhej strane je mara, ktora ma 250€ na dve deti so zdravotnym znevyhodnenim.
Zuzin muz dobre zaraba a aj po rozvode zostal dobrym otcom a nema problem sa dohodnut, zatial co marin muz robi kdesi za minimalku a nema zaujem pomoct svojim detom.

sissy27
11. aug 2025
@patka06

táto téma sa denne opakuje
Pohľadaj cez lupu
Výživné sa odvíja od nákladov na dieťa - otec by mal prispievať 50%
Ak má nadštandardný príjem dá sa žiadať ešte sporenie pre dieťa, ku ktorému sa dostane až v dospelosti
Darmo ti napíšem, že mám od 14r. dieťaťa 250 Eur, keď ty máš iné náklady

Na nete nájdeš orientačný výpočet podľa príjmu

@patka06 prosim ta, uz prestante s tymi 50% nakladov. Vyzivne nezohladnuje len financne vydavky, ale aj mieru osobnej starostlivosti. Takze ak si bude druhy rodic plnit svoje rodicovske povinnosti 50:50 ( podla veku zaniest / vyzdvihnut zo skolky, skoly, kruzku, k lekarovi, vykryje 50% ocr, prazdnin, bude sa s dietatom ucit, chodit na rodicka, besiedky, oslavy, prisposobi svoj pracovny cas potrebam dietata atd ) tak potom bude stacit ak uhradi vydavky 50:50. Ak ale choroby vykryva jeden rodic, pracu aj volny cas musi dietatu prisposobit vzdy len jeden rodic, prazdniny riesi len jeden rodic, tak 50% uhrady financnych nakladov na dieta je vysmech.

minenkaa
11. aug 2025

0€ okrem prvých troch rokov ,ako to pomôže niekomu

nellyuana
11. aug 2025

@anonym_autor tak ja som práve dnes mala ohlasom toho sud. Žiadala som po 5 rokoch navýšenie. Pani sudkyna povedala, žeby to malo byt na 2 deti min 30% z čistého príjmu.

patka06
11. aug 2025
@sissy27

@patka06 prosim ta, uz prestante s tymi 50% nakladov. Vyzivne nezohladnuje len financne vydavky, ale aj mieru osobnej starostlivosti. Takze ak si bude druhy rodic plnit svoje rodicovske povinnosti 50:50 ( podla veku zaniest / vyzdvihnut zo skolky, skoly, kruzku, k lekarovi, vykryje 50% ocr, prazdnin, bude sa s dietatom ucit, chodit na rodicka, besiedky, oslavy, prisposobi svoj pracovny cas potrebam dietata atd ) tak potom bude stacit ak uhradi vydavky 50:50. Ak ale choroby vykryva jeden rodic, pracu aj volny cas musi dietatu prisposobit vzdy len jeden rodic, prazdniny riesi len jeden rodic, tak 50% uhrady financnych nakladov na dieta je vysmech.

@sissy27 Zatiaľ som sa nestretla s iným výpočtom ako 50 % nákladov alebo vzájomná dohoda - a to mám v okolí dosť rodičov s výživným
Ak sa rodičia nedohodli na sume, na súd žiadali presné náklady aj s dokladmi

anonym_8f491f
11. aug 2025
@nellyuana

@anonym_autor tak ja som práve dnes mala ohlasom toho sud. Žiadala som po 5 rokoch navýšenie. Pani sudkyna povedala, žeby to malo byt na 2 deti min 30% z čistého príjmu.

@nellyuana malo by to byt, alebo aj je tak? Môj manžel mal v januári súd a sudkyňa sa ani nesnažila pochopiť jeho výdavky, že keď dá 300e na dieťa, čo žiadala jeho ex, tak nebude mať na ďalšie výdavky. Jeho dieťa má 11r, zdravý, žiadne krúžky, žiadne záujmy.
Ja som dala na zvýšenie a sudkyňa mu určila z 1600 príjmu 180e. Vraj to je maximum.
Nemá ani úver, ani žiadne pôžičky, žiadnu ďalšiu vyživovaciu povinnosť,16r dieťa v mojej starostlivosti. Nič navyše nedáva, nič neplatí, ak niečo kúpi, chce polovicu. Ja som vydatá, mam ešte malé dieťa.

patka06
11. aug 2025

Kto chce počítať z príjmu tu je tabuľka
% sa počítajú z čistého príjmu
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

subartic
11. aug 2025
@patka06

@sissy27 Zatiaľ som sa nestretla s iným výpočtom ako 50 % nákladov alebo vzájomná dohoda - a to mám v okolí dosť rodičov s výživným

@patka06 žiadnych 50 % , to by ten rodič čo sa nestará z toho dobre vykorčuľoval. Z mojich skúseností je to zvyčajne 35 starajúci sa rodič a 60 a 65 % ten čo sa nestarám v prípade ak sú príjmy viac menej vyrovnané . V zákone je priamo napísané že sa zohľadňuje osobná starostlivosť.

subartic
11. aug 2025
@patka06

Kto chce počítať z príjmu tu je tabuľka
% sa počítajú z čistého príjmu
https://www.justice.gov.sk/aktualne-temy/minist...

@patka06 to nie je strikté počítanie to je len doporučenie alebo pomôcka pre sudcov .

bambulkaaskatulka
11. aug 2025
@subartic

@patka06 to nie je strikté počítanie to je len doporučenie alebo pomôcka pre sudcov .

@subartic je to až odporučenie alebo pomôcka pre sudcov. Inak povedané, je to to najpresnejšie, čo sa dá vseobecne bez znalosti konkrétnych pomerov povedať. Jasné že sú výnimky, napríklad čo ja viem, zdravotné znevýhodnené dieťa alebo iné mimoriadne okolnosti, ktoré treba zvážiť. Ale všeobecne sa postupuje podľa tejto tabuľky. Keď sa od nej odchyluje, musí sudca zdôvodniť, prečo. Existujú právne princípy, napríklad legitímne očakávania a ich bezdôvodne ignorovanie je odvolací dôvod

patka06
11. aug 2025
@subartic

@subartic presne tak, tabuľka je len orientačná pomôcka
Bolo by super keby % boli ako píšeš, realita je iná
Všetko záleží od sudcu, právnikov a dohody rodičov ak je možná

sissy27
11. aug 2025
@patka06

@patka06 uz pred cca 15 rokmi, ked som riesila vyzivne na dceru, tak sud prihliadal aj na podiel osobnej starostlivosti. Len zeny su zial casto hlupe alebo lepsie povedane podcenuju sa a nevedia pocitat a potom je to o 50% financnych nakladov a k tomu 100% osobnej starostlivosti a idu sa vyfnukat na internet, ze ex si chodi po drahych dovolenkach a ona nevie nasetrit na vikendovy vylet pre seba a decko, lebo ma zle platenu pracu aby stihala skolku a aj to kazdy mesiac pride o cast vyplaty, lebo ocr, zatial co pan exmanzel zaplatil svoj podiel vyzivneho a zije si svoj najlepsi zivot slobodneho mladenca.
Takze apelujem na teba a tebe podobne - prestante to robit a este takto hlupo radit dalsim, lebo naozaj 50% penazi nie je fer.

nellyuana
12. aug 2025
@anonym_8f491f

@nellyuana malo by to byt, alebo aj je tak? Môj manžel mal v januári súd a sudkyňa sa ani nesnažila pochopiť jeho výdavky, že keď dá 300e na dieťa, čo žiadala jeho ex, tak nebude mať na ďalšie výdavky. Jeho dieťa má 11r, zdravý, žiadne krúžky, žiadne záujmy.
Ja som dala na zvýšenie a sudkyňa mu určila z 1600 príjmu 180e. Vraj to je maximum.
Nemá ani úver, ani žiadne pôžičky, žiadnu ďalšiu vyživovaciu povinnosť,16r dieťa v mojej starostlivosti. Nič navyše nedáva, nič neplatí, ak niečo kúpi, chce polovicu. Ja som vydatá, mam ešte malé dieťa.

@anonym_8f491f závisí od veľa faktorov. Od výdavkov, cez obhajoby, právnika, sudcu. U nas napríklad sudkyna sama navrhla viac ako som žiadala

drobcek3003
12. aug 2025

U nás išla sudkyňa presne podľa tabuliek, vôbec neriešila, že otec chce byť s deťmi len každú párnu sobotu a nedeľu, ani jeden deň cez prázdniny a to ho ešte jeho advokát nabádal na pojednávaní, že týždeň v lete by ich mohol mať ale ex s tým nesúhlasil. Takže mieru starostlivosti ako štvrtý bod pri posudzovaní výživného vôbec nevzala sudkyňa do úvahy...