Rady pre rodičov pri striedavej starostlivosti o choré dieťa
Ahojte,je pred nami spisanie rodicovskej dohody,v ramci ktorej pride ku striedavke. Dieta je jedno,nema ani 4 roky este a je casto chore. SS bude v kratkych intervaloch,cize pomer 3-3-2 alebo 4-3-3,aby si zvyklo. Nechcem rady,ze preco ano a preco nie. Ale,ako riesite,ked je chore. Napr. ma teploty,dostane ich posledny den s otcom a na dalsi den ide k mamine. Ked ma nase dieta tt,tak vyhladava najma mna a je len v posteli “odpalene”. Bude to pre mna stres,aj ten prevoz,ze by som ho trapila a aj to,ze bude bezo mna. Ako tiez riesite lekarov,ex nikdy s dietatom k ziadnemu nesiel,asi 2-krat k pedia. Ked vyjde na jeho den,tak ide on a naopak? Prazdniny mate urcene zvlast a sviatky tiez? Alebo napr ma ho mat otec,ale z mojej strany bude nejaka spolocenska udalost v jeho den. Komunikacia s nim je zla,moze robit prieky,da sa to dat aj do dohody?a ako riesite naklady?poplatky za skolku,oblecko,lekarov,kruzky atd? Chcem este dodat,ze 80% veci som riesila a zabezpecovala ja,varila tiez len ja,lekarov ja,takze mam trochu obavy,ak ste mali takych chlapov,ze riesili len svoju pracu a zaluby,tak zvladli to potom? A deticky?chcem este dodat,ze sa to taha dlho uz a potrebujeme to uzavriet. Tiez som presla diskusie,ale nikde neboli veci k tymto praktickym veciam. Nestojim o bitku nazorov,preco ano a nepotrebujem ani pocuvat o pravach otcov a neviem co. Zaujimaju ma prakticke veci,ktore mozu v SS nastat,ze ako sa realne riesia v beznom zivote. Dakujem
Napísala som svoj názor ;) takze sa upokoj a prestaň písať somariny, že ťa ja osocujem 🤦♀️🤷♀️
My sme mali takmer striedavku, od dcerineho 1 roka, teraz ma 15. U otca bývala cca tých 10-14 dni v mesiaci u mňa 16- 20 ako kedy v ktorom veku
Skratka vzdy tak aby bola čosi viac u mňa. Pol na pol som nikdy nechcela
Intervaly striedania sa menili podľa veku dietata. Kým bola malička mal ju len deň, potom 3 dni ja.
V podstate celý škôlkarsky vek jej vyhovovali kratšie intervaly po pár dňoch, my sme to mali presne na spôsob kratšieho a dlhšieho týždňa, vzdy aby mal jeden z nás voľný víkend
Ako začala chodiť do skoly mali sme to tak ze u otca bola každý druhý týždeň od stredy večera do pondelka rana
Teraz už je na strednej, chodí tam každý druhý víkend štvrtok alebo piatok do pondelka. Ale už je to pubertacka, ma svoje záujmy, krúžky, kamosov už nás ako rodičov nepotrebuje
Prázdniny podľa dohody, sviatky 24.12 u jedného a od 25.12 + silvester u druhého, tiez striedame po rokoch
S mojim ex to zozaciatku bola tiez katastrofa, naprieky, urazené egíčko co ti poviem
Ale utriaslo sa to časom. My spolu už moc nekomunikujeme, občas si napíšeme ale ináč nie. Ani nieje o čom po tých rokoch to proste funguje same
Ja som rada ze to takto dopadlo, dcéra ma s otcom super vztah a ja som vzdy mala aj dosť volna. Na voľne víkendy si rýchlo zvyknes
Neviem ako ďaleko bývate od seba, my nemáme striedavku ale dcéra je každý týždeň 2-3dni u otca. Bývame od seba 7km. Ak je dieťa choré štýlom vysoká teplota s nie je schopné prevozu,ostáva u toho z rodičov kde je.
A rovnako keď bol ex chorý alebo musel do nemocnice tak dieťa bolo u mňa ,netrvala dom na Tom že si ma nájsť opatrovateľku lebo ma byť dieťa s ním. Čo sa týka lekárov, chodím s ňou ja, pretože ona si to praje. A teda mne to nevadí lebo si to viem vybaviť a tých lekárov toľko nemáme 2x ročne očná,1x zubár a 1x zubný ortopéd. Prázdniny máme podelené júl ja, August on, Vianoce 24.12 je u mňa a potom večer ide k otcovi s podľa toho či 25-26 podľa dohody , Silvester u mňa a nový rok u neho podľa dohody. Ak by sme sa nedohodli podľa súdu jeden rok Vianoce jeden, nový rok druhý ďalší rok opačne. Ale tak zatiaľ sme sa dohodnúť vedeli. Ale tak my sme da v tomto vedeli dohodnúť viac menej vždy.
S tých praktických info
- oblečenie mala vzdy dvojmo nech nemusí chodiť s kuframi. Rovnako ako u obidvoch ma svoju izbu, ako deco svoje hračky
- iba veľké športové potreby ako bike, lyže ma jedny to sme si požičiavali
- platby mame rozdelené kto co platí, používame appku splitwise každý tam zapisujeme co sme zaplatili, kúpili a tam obidvaja vidíme na čom sme, kto je na rade s platením. Platíme všetko napoly. Aj ked teraz býva viac u mňa a mám vyššie náklady na bývanie ale to neriešim
- k doktorom väčšinou ja, on ju brava k zubárovi. Na rodičovské chodím ja. Pár krát bol aj on, ale to stres panika, polku z toho co mu hovorili si nepamätal alebo to preháňal
- očr ako kedy kto mal čas. Viacmenej napoly kým bola malička, odkedy môže byt sama doma tak je u toho u koho by bola aj mimo chorobu. Jasne ze v najväčších horuckach ju nikto neprevlakal, ostala tam kde bola. Tie najhoršie choroby bola u mňa, lebo som ju chcela doma a aj tak chlap panikáril vzdy ten by aj zachranku bol schopný zavolať ze ma dcéra soplik 😂 Ja som ten praktickejší typ
My máme malého v SS zatiaľ od 4 rokoch. Ak zachorel den pred bola to vec dohody. My máme od Pi-PIatka. Čiže ak sa stalo ze v piatok zachorel a šiel k mamine tak som jej povedal ze ak nemôže od pondelka s malým ostať ze ostanem doma ja. Ak si to vedela poriesit ostala ona kým malý nemohol ísť na doobedie bud k jedným starkym alebo druhým. Ak trebalo ísť dokonca na OCR taktiež ak nemohla celé 2 týždne ponúkol som sa ze sa vystriedame. Rovnako návštevy doktorov atď sme plánovali bud termínovo tak ze raz šiel jeden raz druhý a ak trebalo asistenciu očkovania alebo prehliadky kde trebalo dieťa držať šiel som aj ja alebo naopak aj mama. Co sa týka zdrav stavu tam ego šlo bokom. Máme zlu komunikáciu ale na dôležitých veciach ohľadom malého sme sa vždy vedeli dohodnúť. SS máme od začiatku týždeň a týždeň.
Co sa týka udalosti v blízkej rodine proste to riešim ja tak ze sa dohodneme na ten víkend kedy mam malého. Skolka poplatky každý na polovicu alebo sa dohodneme co jeden zaplatí alebo co druhý. Oblečenie komplet mam ja a komplet aj ex. Extra výdavky sa striedame alebo proste ak je to veľa príklad nad 50e tak podľa možností sa prispeje ak to ide vyššie samozrejme prispejem maminu nechám ci chce ale ešte sa nestalo a myslím si ze sa nestane. Véd obaja mame fin zodpovednosť za dieťa. Všetko sa dá aj napriek nehodám len to netreba prenášať na dieťa. Ex ma má v zuboch ale ak sme na spoločnej akcií stále sa oslovujeme mamka a tato a s úsmevom na perach robíme dieťaťu pekný deň.
Dakujem vsetkym za prakticke rady a odpovede,som rada,ze sa ozvali ludia aj s realnymi skusenostami. Nechala som si to prejst hlavou a verim,ze napokon dojde k takej dohode,aby nase dieta bolo spokojne a stastne. Pekny vecer
Ahoj, hľadala som v diskusiách - presne ako ty, nejaké praktické rady pri striedavke, tiež som nič nenašla, okrem tejto diskusie, aj keď, žiaľ, praktických rád tu moc nebolo…
Ale cítila som, že ten vnútorný boj so striedavkou prezivame rovnako 🙂
Ako to u vás funguje?
@mimmi77 ahoj,napokon fajn. Aj ja mam ex “v zuboch” za to vsetko,co sposobil,ale dieta to neciti vobec a napokon to mame nastavene tak,ze skolku plati jeden poplatok on (skolne),ja stravu. Vacsie vydavky-drahsie sezonne oblecenie napr. topanky,bundy atd spolu (vyberiem,on posle polovicu),bezne oblecko ma kazdy svoje. Izby ma dieta svoje u oboch,plne vybavene. Neprenasa vobec nic z veci. Choroby-striedame,podla potreby sa aj dohodneme kto kedy ostane doma,ak ma jeden z nas nieco surne v praci. Napokon sme dosli do bodu,kedy sa vieme na vsetkom nejako dohodnut,vsetko ohladom dietata zabezpecit a vyriesit,aby dobre bolo. Vobec sa neosocujeme,nekricime,nekydame po sebe,doma je on stale jej tato a ja u neho mamka. Ak sa nam cnie,ked nie je so mnou,volame na video (mne sa cnie😁),dietko si na system a rezim zvyklo hned bez problemov. Asi sa tu neda velmi co radit,zaklad je komunikacia na urovni,tak,aby dieta nestracalo podu pod nohami. My aj stale opakujeme,ze sme tu vzdy a vzdy hi rovnako budeme chranit,lubit a starat sa,aj keby neviem co bolo. Uz sme dali aj spolocny vylet kratsi,alebo zotrvali spolu na ihrisku. Proste treba KVOLI dietatu zahodit ega a zlost,prijat situaciu aka je a co najviac ju ulahcit vsetkym…drzim palce
Anonym, prosím, tá ktorá napísala túto tému, ak si to prečítaš, prosím napíš mi

@deedol to prave neviem,ci sa vie postarat🙂 vsetky tie veci som riesila len ja,takze asi to len zistit v praxi. Prehlasil,ze platit mi nebude a basta. Inak ma dieta rad,pohra sa s nim,vezme niekam,ale nejde do “hlbky”,lekari,choroby,varit,nakupovat…tak uvidime. A ako to bude stihat popri milenkach tiez neviem,bojim sa,ze kazdu bude s dietatom zoznamovat a takto to pojde dookola. Asi len musim verit,ze prosto to nejako to dieta neovplyvni…