icon

Riskovali by ste šťastie dieťaťa kvôli 50 € mesačne?

lujza123
22. sep 2021

Mam 12 ročnú dcéru, s jej otcom som sa rozišla pred 11 timi rokmi. Dcéra k nemu chodieva každý druhý víkend od piatku a utorok po škole príde už ku mne.
Nikdy sme neboli na súde a nikdy na ňu neplatil žiadne výživné.

Veľmi by sa mi hodilo aspoň minimálne výživné, aj tých 30 - 50€ by pomohlo. Aj som rozmýšľala ze podám návrh na súd, akurát tu v Trenčianskom kraji ževraj automaticky zveria dieťa do striedavej starostlivosti aj proti vôli matky či dieťaťa. Stačí ze otec chce. A on bude chcieť, kľudne si zaplatí najdrahšieho právnika, len aby nemusel dat niečo na dieťa.

Takže riskujem že výživné by som aj tak nedostala, aj tak by som musela všetko ohľadom dcéry platiť ja ako doteraz a ešte by tam musela malá trčať celý týždeň, každé ráno vstávať o 6 aby stihla autobus do školy (40 - 60 minút, chodieva ním keď je u otca, býva v inom meste).....

Neviem co robiť, či to potom nebudem ľutovať že skomplikujem dcére život, koli pár euram. Viac ako 50 € by mu nedali, je roky rokuce oficiálne nezamestnaný a nič nemá (úspešne sa vyhýba plateniu jeho starých exekúcii)... A to peklo co nastane keď mu príde predvolanie, všetko si odskáče mlada, budú tam na mňa nadávať, psychicky ju deptat...

Na druhu stranu si hovorím ze aj par eur sa zíde, učí sa veľmi dobre, bude chcieť ísť na vš, vodicak,... Sú to predsa peniaze na ktoré má ona nárok, prečo sa ma uskromnovat a tatko si zatial uziva

Strana
z2
fleur1111
23. sep 2021

@janickacrazy presne, na jeho mieste by som bola radšej ticho 🙈

@lujza123 každopádne právnik ti presne povie čo sa dá robiť v tvojej situácii. Tých pár € za konzultáciu určite za to stojí, predsa ide o práva tvojho dieťaťa. Fakt škoda, že si to neriešila skôr.

lujza123
autor
23. sep 2021

@acrobaleno neboli sme manželia, on aj chcel ale ja nie.... Ze však načo, papier na lásku nám netreba... 🤦‍♀️... Som pochopila až po rozchode načo ten papier je...

@makova333 tak to je keď sa narodí dieťa mimo manželstva nikto nikdy nerieši ci su rodicia spolu a kto sa vlastne stará. Ja som si vždy myslela ze rozumni ludia sa dokážu dohodnúť aj bez súdu. Na starostlivosti sme sa dohodli, na peniazoch nie.

@sissy27 normálny chlap sa neotoci o 180. Tento sa akurát otočil o 360 stupňov a ostal rovnakým blbom akým bol predtym. To sú ináč také detaily ktoré si nevieš všimnúť ani za 10 rokov vzťahu. Ja som mala vždy pekne peniaze, vzdy som pracovala a mohla si dovoliť všetko čo som chcela. Problémy nastali keď mi skončila materská a začal rodičovský príspevok vtedy 180 € to bolo, vtedy sa začal prejavovať jeho pravý charakter, keď ma musel prvý krát za tie roky zivit

sissy27
23. sep 2021

@janickacrazy nie, nebude jej platiť výživné spätne za 12 rokov, len ku dňu podania návrhu na určenie výživného. Max sa platí tri roky spätne a aj to len v prípade, že skoršiemu podaniu bránili vážne dôvody (napr. zdravotný stav). To, že jej sa nechcelo / bála sa nie je dôvod.
@lujza123 poznám... aj keď teda, u nás to nebolo, že "otočil sa", len ja som bola zamilovaná a prehliadala úplne jasné signály. Často to tak býva, že kým nič netreba, nič nechceš, nič nepotrebuješ, tak nie sú ani problémy... čo už, poučenie do budúcna. Inak ja tiež som sa najprv bála riešiť čokoľvek okolo dieťaťa, nech nerobí zle... potom prišla povestná posledná kvapka, investovala som do právničky a ups, všetko išlo tak ľahko, ako som ani vo sne nečakala.

janickacrazy
23. sep 2021

@sissy27 aha, tak to je potom horšie, škoda veru, že si to neporiesila skôr, prišla o kopu peňazí

luciamiklova
23. sep 2021

Ja ti napíšem vlastnú skúsenosť. V Januári 2018 som bola s bratom na súde s naším tatkom toež v Trenčíne. Ten si podal na zníženie, lebo vraj nemá peniaze a podobne (mal na nas oboch platiť cca 160€, vždy dal max 100€ a dovidenia) a to sme ho chodili aj navštevovať a podobne a pritom peniaze vždy pýtať lebo sám od seba nikdy nedal. On na súd prišiel aj s pravničkou čo mal pridelenú k inej súdnek veci. My bez právnika, ja som akurát v máji mala končiť VŠ a brat už od decembra zarábal a prerušil medzitým VŠ. No a prebiehalo to asi takto: mali sme takého mladého sudcu, vedel všetko, oni si zisťujú sami, ale teda s mamou sme doložili pred súdom vydokladované peniaze, čo tatko dal. Sudca hneď začal, že to že je on je na nejakom nízkom invalidnom mu neprekáža v tom, aby si našiel prácu aj ked len za minimálnu mzdu nakoľko invalidita nie je v takom rozsahu aby mu obmedzovala práceschopnosť, takže to by mal ešte k invalidnému dôchodku ďalších cca 580€, tak že žiadne znižovanie nebude, otočil sa na nás a vraví mi, že ak chcem môžem si navrhnúť sumu na zvýšenie, tak som len mávla rukou a vravím, že aj tak je to jedno aké číslo on bude mať na papieri, aj tak to platiť nebude a už zachvílu končím školu a súdiť sa s ním ja nebudem. Ako som dopovedala, tak sa na mňa tatko ocapil, že môžem byť rada, že ja neplatím ja naňho výživné 🤷‍♀️🤦‍♀️ no bez komentára, ale sudca vedel svoje, tak sme sa odtiaľ pekne krásne postavili a nechali tk tak ako bolo. Áno záleží aj na sudcovi ale tiež nie sú padnutý na hlavu a to že chlapi robia na čierno tiež vedia a vedia aj, že môžu dostávať viac a aj to berú do úvahy. Mama sa tiež nikdy s tatkom nechcela súdiť pre výživne keď neplatil, ale tiež mohla mať lahší život ako takto nás živiť len sama, pripadne ozaj odkladať peniaze. A viem, že keď sa naši rozvádzali mala som 8 rokov tak tiež sme boli so psychologičkou a tá sa pýtala s kým chceme byť. Ono podľa mňa je iné keď rodičia spolu žijú s deťmi v jednej domácnosti dlho a potom sa rozdvádzajú, ze sú tie deti viac naviazané žiť aj s otcom ako takto keď sa len navštevujú a od narodenia je dcéra s tebou sama. Držím palce nech sa rozhodneš akokoľvek 🙂

dadis
23. sep 2021

My sme s muzom obaja chceli striedavku, no deti nechceli (vtedy mali 11 a 13r) , vypovedali u koliznej. Sud na nazor deti prihliadal.

cacianka
26. sep 2021

Dcéra je asi dosť rozumná a chapava, porozprávaj sa s ňou, otvor túto tému po návrate od otca nech uvažuje a nech sa vyjadrí. Ber ohľad na jej názor, už nie je soplana, vidí realitu medzi vami. Ubezpec ju že ak sa do toho pustis nie je to preto aby si rozostvala ale že aj bio otec je povinný prispievať € aj opateru, nech si nenájde časom podobného muža...
Dcéra bude viac x na pohovore s kolíznou, dobre by bola aj psychologička aby nedostala strach a aby mala istotu že bude braný do úvahy aj jej názor, pocity.
Tu na koni je skupina Právne poradenstvo, v úvode má ohromné príspevky čo ti pomôžu. Tie peniaze nechceš na kabelku ale na život pre dcéru, ak zvládaš bežné výdavky, môžeš jej ich sporiť alebo použiť na nečakané výdavky.
Súd nie je sprostý, keď si s dcérou pospominate kde všade a cca za koľko bol otecko na dovolenkách, aké má oblečenie, vybavenie domácnosti, aké lakocinky si kupuje, na akom aute sa vozí či aké má drahé hodinky, elektroniku, kozmetiku, tak to bude +.
Súd by mal brať do úvahy aké má vzdelanie a povolanie, to si môžeš prelistovať profesiu aj itp, inzeráty na vhodnú prácu a zistíš aj plat. Kľudná podaj návrh na zverenie a úpravu výživného, tam uved iba základné fakty, iba časť jeho výdavkov, tie pracovné inzeráty si nechaj na pojednávanie ako tromf.inak aj súd to zvykne pripraviť.
Buď silná a bojuj v záujme dcéry. Alebo sa vys.er a dcéru tam ani nedávaj, ak sa má tam trápiť a zbytočne strácať čas cestovaním a nezáujmom biogeroja.
🍀🍀🍀

Strana
z2