icon

Rozhodla som sa požiadať o výživné

8. okt 2023

Mam na vás otazku. Ano viem, že poriesit to musim súdnou (možno mimosudnou) cestou. Ale aspoň budem mať iný pohľad na vec. Som dlho rozidena s otcom mojej dcéry. Fungovali sme "vikendovo" všetko bolo fajn. Ex bol dobrý otec, braval malú na výlety, kupoval jej, platil pravidelne výživné. Keď mala bola v prípravke v škôlke (teraz je v piatom) našiel si ex priateľku s dieťaťom. Časom sa vzali a narodilo sa im spoločne dieťa.

Ex požiadal o striedavu. Nechcela som to. Ja som bola stále malú, zrazu som mala byť bez nej. Zvykala som si ťažko. Výživné sa zrušilo a striedava schválila. Každý cent som musela pýtať. Exova partnerka ma prve dieťa dcéru. Naša dcéra nisila výlučne oblečenie po nej. V mnohych prípadoch sa ex postavil na stranu cudzieho decka. A to ich spoločne zrazu bolo na prvom nieste. Malá tam už nechce chodiť. Trvá to už pár mesiacov. Otca vidi len cez víkend, alebo jeden deň cez týžden. Preto som sa rozhodla požiadať o výživné. Ex zarába do 2tisíc eur jeho manželka podobne.
Ex mi navrhol dohodnúť mimosúdne nech poviem koľko chcem. Myslite, že mám pristúpiť, alebo ísť s tym na sud. Koľko mam vypýtať? Nemám sa s kým poradiť. Rodičov uz nemám, ani súrodenca

Strana
z2
kristinapetronela
8. okt 2023

Aj podľa mňa je to tak ,že veď majú spoločné dieťa ,ktoré má istý štandard tak aj tvoje by ho malo mať .pýtaj 350

sss777
8. okt 2023

Na životnom štandarde dieťaťa sa majú podieľať obaja rodičia. Takže keď jeho druhá manželka napríklad zarobí 2x toľko ako ty, tak asi tvoje dieťa nebude mať rovnaký štandard. Asi by bolo trochu nefér, keby mal on suplovať ten rozdiel.
A asi vieš aké sú náklady. Rozdelíš dvomi a máš výsledok.
A ešte k tomu, že s ním dcéra chce tráviť čas aj bez zvyšku rodiny- raz za čas je to z môjho pohľadu pochopiteľné. Ale asi by to nešlo 3x do týždňa, veď sú aj ženy, ktoré majú 6 detí a keby mali tráviť každé popoludnie osobitne s jedným, tak sa všetci stretnú len v nedeľu pri obede.
Držím palce, aby ste sa dohodli k obojstrannej spokojnosti.

alickapusinka
8. okt 2023

Radšej maj všetko na papieri nie že sa dohodnete. Ak sa dohodnete môže sa stať že TI aj nedá a nemáš sa ako brániť ak máš papier nemôže povedať že TI toľko eur nedá. Tam má schválene koľko TI dať musí.

sheila121
Odpoveď bola odstránená
eliska13
8. okt 2023

Nájdi si chlapa, ktorý zarába 2 t ako jeho žena.Este môžeš byť rada, že ex netrvá na tej striedavke, ale upustili ste z nej.5 iatacka si nebude vyberať kde chce byť.Chce tráviť čas s otcom osamote a chodí tam malo.Takto to býva pri rozvedenej rodine.Ked tak zbrojis voči jeho novej rodine ani sa nedivím, že dcéra má taký postoj.Tak sa dohodni s mužom nech ju zoberie do kina, na výlet.250 eur plus 50 co platil bol štedrý.Vtedy bola v súkromnej škôlke?
Lebo ty 300 on 300 to je aj dosť na škôlkarku.
Treba dať na súd najprv zrušenie striedavej starostlivosť nie?

autor
9. okt 2023

Napísala som exovi, že chcem 300€. Odpísal, že v poriadku, ale, že si mám všetko sama už vybavovať, aj platiť je to "charakter"

huxy
9. okt 2023

Nehnevaj sa, ale ty si aký charakter? Očakávať, že tvoje dieťa bude mať taký istý štandard, ako ich spoločné dieťa? Tak si tiež nájdi prácu s takým platom ako jeho žena, a potom ho mať bude.
Tiež som rozvedená, teraz som žiadala o zvýšenie na 150€ pre siedmacku. Ledva s tým ex súhlasil. A neplatí nikdy nič naviac.

sss777
9. okt 2023

A ty by si si to predstavovala ako? Teda koľko by mal platiť? Približne vieš, aké sú náklady na život s dcérkou, tak koľko by ti stačilo?

huxy
9. okt 2023

@sss777 vyššie píše, že 300€ chce. Ale nepáči sa jej odpoveď ex, i keď s výškou súhlasil

autor
10. okt 2023

@huxy Ja som to myslela tak, aby ju aspoň k zubárovi zobral napríklad. On má auto ja nie. Lenze on mi da 300€ ale nič iné všetko si mám riešiť vo vlastnej réžii

mk22
10. okt 2023

300e je dosť.
Chcela si viac, máš viac.
A zubár?
Véd tam chodíš jeden x za.rok..ci to už má dcéra. Také problémové zuby ze ste tam 5x ročne a pokszde tam necháš 100e?
A možno ma, netuším.
Co všetko si mas riešiť vo vlastnej réžii?
Neprenasaj svoj hnev sklamanie, že on má novú rodinu, na svoju dcéru.
Keď sa pred ňou tak vyjadrujes.. Decko, decka.. Svojim spôsobom ona tvoj hnev nasáva a možno preto tam odmieta chodiť.

huxy
10. okt 2023

Vyplakavas sa tu, ale predstav si, že aj ostatné rozvedené ženy si to musia zariadiť samé. Ex ma 2 auta, ale nikde dcéru neodvezie, ak by som ja potrebovala. Musím si požičať od svojho otca. A ani by som to od ex nechcela.

On má druhú rodinu, zmier sa s tým. Nie je povinný ti s ničím pomáhať.

tosomja
10. okt 2023

Chceš povedať (napísať) že 600e ti nestačí na dieťa? Veď školu predpokladám že nemá 50km od bydliska, keď chodí na základnú. Tak deti zvyknú chodiť peši. K zubárovi tiež asi nechodí každý mesiac.
A ak áno, tak treba dať na súd v znení, že ziadas výživné, plus polovicu mimoriadnych výdavkov (tam patrí aj zubár, škola v prírode, lyžiarsky alebo doučovanie, školská taška..) Ošatenie, strava, bežne lieky, pomôcky počas školského roka, ako ceruzky, zošity, pero...je zarátané vo výživnom. Nie je to len strava, ako si myslela ex môjho manžela 😃

Strana
z2