icon

Rozvedú nás aj bez vážneho dôvodu?

25. máj 2023

Ide o to, že už sme spolu asi len kvôli deťom. Nikto iný v tom nie je.
Žijem kvôli nemu v zahraničí. Som tu sama, opustená, bez pomoci, rodiny a priateľov. On má 12-tky od pondelka do soboty. Máme 2 deti. Kvôli mojej frustrácii sa nonstop hádame. Nevplýva to dobre na deti. Už tu viac nechcem žiť. Nemám však momentálne kam odísť. Opustila som skvelé zamestnanie na Slovensku. Tu som žienka domáca, starám sa o jeho dom. Jeho. Nemáme ho spoločne. Máme zrušené BSM, kedže chcel hypotéku na seba. Nemám šancu si tu nájsť dobrú prácu. Ničí ma prostredie, kde žijem a upadám do depresie :( Je toto dostatočný dôvod na rozvod? Rozvedie nás súd? On nemá v záujme niečo meniť. Jemu vyhovuje, že som zatvorená medzi 4 stenami a starám sa mu o domácnosť, deti a trenky.

vikusjk
25. máj 2023

A s manzelom si sa o rozvode uz rozpravala? Vies, ze jeho spravanie aj pristup sa mozu zmenit, ked mu navrhnes rozvod?
Inak to beries velmi racionalne a myslim, aspon posobis tak, ze si velmi rozumna a mas to dobre premyslene. Drzim ti palce

marcellka32
25. máj 2023

Bude to ťažké ako pre teba, tak pre deti .. psychicky
Veď keď si tam išla, tak si vedela že bude problém tam si nájsť prácu či nie? Keď si nevieš zvyknúť na život tam s deťmi (aj keď bez práce), ako si chces zvyknúť na život tu bez svojich detí v striedavke medzi štátmi? To nepôjde ľahko

autor
25. máj 2023

@vikusjk Ďakujem. Parkrat v ramci hadok uz z mojej strany padlo, ze by bol lepši rozvod, ale on to nebral vazne.Poradňu nepotrebuje. Podľa neho je to dobre tak, ako to je. No v skutočnosti sme asi sebecki, ako to tu bolo spomenute. Pretoze ani jeden z nas sa nevie vzdat svojej prace a doplacaju na to deti. :( Ked som bola na materskej, tak mi to tak neprekazalo. Behala som okolo deti,tešila sa, ze ich mam len pre seba. No deti su väčsie, samostatnejšie a ja skutočne túžim po svojej starej práci. Možno ak by mi nedržali miesto, neponúkali lepšie podmienky. Ale je to skutočne moja práca snov. Taká, na ktorú sa ráno človek teší.
Mám sa obetovať? Nebyť sebecká? Byť nešťastná? Tak to robia dobré ženy a matky? Čo robiť? Hádať sa do konca života? Ja už fakt neviem.

vikusjk
25. máj 2023

Myslim, ze rozmyslas dobre. To, ze sa budes pozerat na svoje stastie a svoju vlastnu spokojnost sa predsa vobec nevylucuje s tym, ze si aj dobra matka. A ak vies zabezpecit, aby boli deti dostatok casu aj s otcom, t.j. neprisli ani o jedneho rodica, tak by tym ani deti naozaj trpiet nemuseli. Zalezi, v akom su veku a ako uz dokazu pochopit, preco to robite, preco sa rozvadzate, co je za tym atd. Nakoniec prostredie bez hadok urcite prospeje aj im.

chillibubble
25. máj 2023

no podla mna budes moct deti zobrat z toho statu kde ste len so suhlasom muza. a podla mna ziadny sudca neodklepne striedavku medzi dvomi statmi. mozno keby byvate pri hraniciach, ze deti vezies 30 min.
tak potom si musis rozmysliet, ci ti to cele stoji za to, ak budes musiet ostat v state kde si. alebo ak "prides" o deti a budes s nimi len cez vikendy...

sense
25. máj 2023

Rozviest vas rozvedu. Ale krajina kde mate stred zsujmov pokisk otec bebude suhlasit nemusi dovolit opustit detom danu krajinu. Ak ju opustis bude to brane za unos. Aj keby je to len pohranicie. Nakolko kazda krajina ma ine zakony

maciatkolulu
25. máj 2023

Nerozumiem, keď máš na sk dobrú prácu, ako je možné, že nemáš v zahraničí? Si sa nenaučil a jazyk? Deti majú domáce vzdelávanie v akej krajine? Prečo si súhlasila s rozdeleným bsm?ako rozumiem, ak dal peniaze muž, ale aj tak, spala a to zo spoločného, či sme t v krajine, kde nie je bsm? Každopádne si neviem predstaviť celkom ten život. Ja som síce doma, ale malý je v škole. Poobede sa nestretávame s nikým, deti nemajú kamarátov a ti matky? Nejaké celé zvlastne. Prácu ti držia a ešte dávajú lepšiu pozíciu. Hmmm. Asi ste v Maďarsku, niekde v rajke. Deti nemáš kam dat do školy, sedíš s nimi doma a preskakuje ti. Lebo pokiaľ je to tak ako píšeš, nemala si sa ani sťahovať.

maciatkolulu
25. máj 2023

Inak, kde majú deti a vy TP? Rozmýšľala si nad všetkým?

luccija
25. máj 2023

Kde budeš bývať tu na SK?
Kto vymyslel tu domácu skolu?je to zaberak vieš si predstaviť tú zmenu, že pôjdu do normálnej školy?Tam rozprávať v ich jazyku tu po slovensky?
Koľko by museli cestovať k otcovi?
Nie, nemáš sa obetovať a byť nešťastná, ale nezdá sa mi to fér pre tie deti čo ich čaká.
Svokra býva s vami či prečo vám robí rozbroje v manželstve?Nie je v tom niekto ďalší nezalubila so sa a preto chces odísť?
Asi by som sa bála, že deti zostanú mužovi a ty si ich môžeš prísť zobrať cez víkend na výlet.Aj to je jedna z možností.

luccija
25. máj 2023

A vôbec či je možné, aby deti chodili do školy tu aj tam po rokoch, keď sú na domacej škole a celkovo aké sú pravidlá.Neviem treba myslieť na deti a zapracovať na vzťahu kedy sa stihnete hádať, keď je každý deň 12 h preč.
Možno bude súhlasiť s tým, že odídeš s deťmi aj tak je asi len nedeľný otec.To by bolo ideálne riešenie ja by som striedačku za takýchto podmienok nechcela.Prepac, ale mala si na to myslieť skôr, že tu opúšťas dobru prácu a ides do zahraničia.A potom si doma s deťmi, až zistíš, že Ti niečo utieklo

f333
25. máj 2023

Vprvom rade vzdelana zena by vedela,aka je prvna aplikacia co sa tyka rodineho prava v krajine,kde zije. Ürewtoze ak che poziadat o rozvod v danej krajine,tak s ana danu kauzu aplikuje pravo danej krjiny co sa tyka otazky rozvodu aj starostlivosti o deti do rozvodu a po nom.. A nepyta sa to vseobecne bez uvedenia krajiny na verjnom fore mk
Dolzite pri urcovani zverenia deti do starostlivosti je to, v akej krajine deti maju zivotny zaujem..kde maju väzby,na skoly, priatelov.. a pod..
V kazdej krajine je upravene rodnne pravo inak... na pr.v de ide najskor o o institut odlucernia ... na isty ca.. ... aby sa mohlo pristupit k rozvodu manzesltva....aco s atyka upravy prav a povinnosti k detom .tak sud nevyriekne,v tomto stadiu minimalne/ask vobec/ ze dieta ,ktore ma zivitne zaujmy v de v takomto stadiu budemozne jednym rodicom vziat do inej krjiny a uz vobec nie na str.starostlivost....
ja nechapem,ako jedna akoze vzdelana zena takto moze uvazovat . takze vprvom rade treba oslovit advokata v danej krajine a dat sa nim v spore zastupovat. To j e upl na nevyhnutnost ,hlavne v krajinach zap.europy...

ayanamirei
25. máj 2023

Autorka, preco si nevezmes remote resp. ciastocny remote work? Si cely den doma, idealne pre teba a na par dni by si odcestovala za pracou ak by bolo treba. Pozeras sa len na seba a vsetko okrem tvojho jedineho riesenia (navrat do povodnej prace) je vraj nemozne... Ale deti nemame lutovat 🙈 ach...

autor
25. máj 2023

@ayanamirei neviem ci si citala, ale remote pracu mam. Nie v mojej profesii. Len aby som uplne neosprostela.Nevies v akej profesii pracujem , takze si pokojne svoje dohady pis dalej. Otazka bola polozena uplne inak a ja tu nemienim rozoberat svoje rodinne zazemie do detailov. Ak by som chcela, opytam sa verejne na inom fore. Ale kludne mi tu nadavajte do egoistiek. Aj na to tu MK predsa je.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
onedaynick
25. máj 2023

@f333 Alica, ty a tvoje prispevky, ktore nikto nevylusti, a ani nikto nema chut lustit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
misinka20
25. máj 2023

Ale ty si stále ideš svoje. Rozviesť Vás rozvedú, nik nebude nikoho nútiť žiť s niekym s kým žiť nechce. Tu je skôr otázka čo s deťmi. Totiž, ak je obvyklým pobytom pre deti krajina, v ktorej žijete, tak po prvé konanie pôjde podľa práva v danej krajine, po druhe vycestovať s deťmi môžeš len po súhlase manžela a po tretie nik ale nik ti nedá striedavku kde deti, totálne nesocializované s domacou výučbou budú behať medzi dvoma krajinami. Takže áno rozvedú ťa ale deti ostanú v tej krajine kde sú teraz a ty si choď kde chceš ale bez nich. Prípadne je ešte možnosť, že ti tú striedavku možno aj dajú s tým, že ty budeš behať medzi dvomi krajinami, tzn. zariadiť bývanie na Slovensku v čase keď deti nemáš a adekvátne bývanie k terajšiemu bývaniu v krajine kde sú deti teraz, aj keď na toto by musel byť fakt pokrokový sudca...

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
daniela1911
25. máj 2023

Tiež súhlasim s Miskou vyššie. Šla som napisať rovnaký nápad, ale ako tvoje rozhodnutie - Nechaj deti tam kde sú zvyknité, ty sa vráť do práce a dochádzaj za nimi.

smuhyta
25. máj 2023

Ja napisem takto,ako daleko je tvoja praca od domova.Je moznost dat deti do skoly nech ziju normalny zivot nech sa socializuju nie len na kruzkoch.Tie deti tiez rastu .Tiez potrebuju si budovat nieco svoje.Tym padom ty mozes ist aj do prace na sk .Mozes robit od pondelka do piatku.Vikendy spolu.

horty99
25. máj 2023

Problémom je že hľadáš štastie tam kde nie je. Tiež prácu mám rada , tiež mám rada svoje miesto na svete. A tiež som sa rozviedla pretože mi ex liezol na nervy a ďalších 1500 vecí v spojitosti s ním. Ale NIKDY by som sa neodsťahovala kvôli práci od dieťaťa. NIKDY - som od ex vzdialená 10 km , mám striedavku , a niekedy je to o hubu lietať s dieťatom na záujmové krúžky , do školky , teraz škola a i. Pretože všetko ostalo v mieste kde býva EX. Ja som sa rozhodla odísť , nebolo mi umožnené dieťa prehlásiť do inej školky , dokonca ani trvalý pobyt nezmenilo. Ako to ty chceš zvládať keď je to v 2 krajinách - je pre mňa záhadné. Vysedávam po kaviarniach , keď je dieťa na gymnastike , angličtine , alebo to robí moja mama , ktorá nemá vodičák , takže chodí vlakom. Chceš sa rozviesť - rozveď . Ale presťahuj sa do vedľajšej dediny. Nie do inej krajiny , lebo to deti zničí , resp. o ne prídeš.

autor
25. máj 2023

@horty99 a kde som napisala, ze by som sa odstahovala od deti? Boze, zeny. Vy tu pisete pribehy 🤦🏼‍♀️ Vieš, čo znamená striedavá starostlivosť?

jakubrianka
25. máj 2023

Úplne rozumiem tvojej frustrácii. V podstate ťa iba využíva a žiješ život v neistote a bez perspektívy. Za takých podmienok by som nedávala žiadne obete a ani odchod z práce.

ropucha6
25. máj 2023

A na toto vsetko si nemyslela, ked ste sa stahovali? Preco si na to kyvla? Par hodin sice nie je vela, ale kto ich bude stale vozit? Uz striedavka je na nic a striedavka v dvoch statoch, to si ani nechcem predstavovat.

jaskolka
26. máj 2023

Tiež myslím, že rozvod je jedna vec a tie poriadne problémy prídu potom. Lebo autorka, teba pravdaže nikto nenúti žiť s mužom, akého nechceš. Ak sa chceš rozviesť, rozvedu vás. (alebo aj nie, ak bude súd názoru, že je ešte vzťah obnoviteľný, a prihliadať na deti, pošle vás možno do poradne)
No reálne fakt si vieš predstaviť, mať za takých okolností striedavku? A čo to bude obnasat? Teraz to vyzerá možno jednoducho, veď je to"len pár hodín "ale predstav si choré deti, nejaký náhly problém vo vašej práci (jednej co druhej) deti budú cestovať hore dolu, nie ze do iného mesta, ale rovno do iného štátu... Bohužiaľ vždy je to tak, že na chyby a omyly rodičov najviac doplatia deti. Lebo dospelý rodič si môže vybrať a on aa rozhodne. Ale dieťa takú možnosť nemá (alebo len veľmi zriedka) a musí sa len prispôsobiť.
Obaja s manželom si sadnite, obaja trochu odhodte zo svojej sebeckosti a skúste to riešiť ako inteligentni dospelí ľudia, ktorí už nemajú zodpovednosť len za seba, ale hlavne aj za deti. Lebo nehnevaj sa za úprimnosť, mne pripadáte obaja dosť zamerani na seba - ja, ja, ja, moja kariéra, moja práca, moje šťastie. A ten druhy nech si robí, vo chce

klarolinne
26. máj 2023

A načo striedavka keď muž je nonstop v práci a má voľnú iba nedeľu? Však s nimi trávi aj teraz iba jeden deň v týždni, aj keď vravíš, že vtedy sa im venuje. Ty keď máš flexibilnú prácu, tak si deti vezmi a on nech si ich berie na víkend. Však keď uvažujete nad striedavkou 🤦🏻‍♀️ tak to musí byť reálne pár kilometrov iba, inak je to na palicu.
Je Slovák, alebo cudzinec? Koľko majú deti rokov? Dovolí ti vrátiť sa s deťmi domov? Ak nie čo urobíš? Opustíš deti kvôli práci? Chápem, ze sa cítiš frustrovaná, ale toto nie je iba rozvod a hotovo, o tom ti všetky píšu. Rozvod je to najmenej. Nie sme v stredoveku, kde to bolo nemysliteľné. A dôvod na rozvod nemusí byť iba týranie či nevera. Lenže ty si to očividne predstavuješ celé ako Hurvinek válku a nezamýšľaš sa nad praktickými vecami. Stav tvojej beznádeje v hlave končí podpísaním vyhlásením rozsudku o rozvode. Bývanie na Slovensku vyriešené máš? V ktorej krajine prežili deti väčšinu života? Vedia jazyk oboch krajín? Najmä bude manžel súhlasiť s vycestovaním detí? Bez toho sa totiž nepohneš.

horty99
26. máj 2023

Áno mam striedavku 3 roky tak čo to o tom viem. Áno striedavka je jedna z fajn alternatív pre rodičov čo nepotrebujú mať nad dieťaťom 24 hodinovú kontrolu 365 dní v roku a nemyslia si že sú viac ako ten druhý rodič ( 1/2 modrého konika ). Ale striedavka z praktického hľadiska je fajn ak - ste v normálnej dostupnosti kvoli škole / zaújmovým krúžkom / doktorom. Dieťatu je jedno či žije v byte A alebo v byte B. Dôležité je pre dieťa kto v tom byte s ním žije. A ak sú obaja rodičia normálny a dieťa oboch rodičov má rado - iné normálne možnosti nie sú. Nie je mu však jedno či navštevuje 2 školy - zaujmové krúžku a i. Pokiaľ sa budeš za deťmi sťahovať ty t.j týždeň budú u ex - týždeň si na vedľajšej ulici prenajmeš byt a budeš s nimi tam - ok. Ak budeš viac ako 50 km - deti ťa časom pošlú do xxx. Ak ti za to stojí práca a potreba samorealizácie choď do toho. Pravdepodobne si striedavku na vlastnej koži nezažila - ani 90% ľudí na MK ktorý o nej básnia ako je zlá alebo naopak najlepšia. Ja ju žijem 3 roky - tak čo to o tom viem. Pre nás je to zatiaľ jediná možná alternatíva - ale je to niekedy o hubu a žijeme 10 km od seba.

chillibubble
26. máj 2023

pises tak zvlastne... ze teda od deti by si sa neodstahovala, ale v tom state kde si si nevies najst dobru pracu. a dobru pracu mas na slovensku. tak teda ty budes dochadzat za pracou na slovensko?
a myslis ze by vam striedavka presla ked muz vie byt s detmi len v nedelu(s kym budu zvysny cas v tyzdni kedy by ich mal on a navyse by ich mal ucit doma)? a ty do toho budes dochadzat par dni za pracou na slovensko...

letfenixa
26. máj 2023

@chillibubble súhlasím, veľmi zvlastne to píše

bunda1989
Autor odpoveď zmazal