icon

Rozvod a starostlivosť o deti

7. dec 2025

Ženy došla som do štádia kedy sa po 14 rokoch potrebujem rozviesť. Mame dve malé deti, urážky, nadávky, nazbieralo sa to, deti vnímajú všetko a veľmi som z toho momentálne na dne. Mám však otázku, ak som pracovala pred manželstvom, a roky už nie, zveria deti mne? Manžel sa už začal vyhrážať, že mi deti nedá, podotýkam podnikateľ ktorý je doma len v noci. Vykrikuje mi, že deti nedostanem lebo nezarábam a nemám ani cent 🤦‍♀️ viem, riadne mi tu niektoré vynadate, že som hlúpa, že som mala byť sebestačná, kľudne si ponadavajte na mna, manžel ma už tak psychicky zničil, že to len doklepnete. Prosím o rady 😞

lenkasarka
7. dec 2025

@anonym_autor musíš si nájsť prácu a bývanie.

enmery
7. dec 2025

1. Kto komu dá deti-deti sú vaše spoločné. Nikto Ti ich nemôže len tak "nedať" . Každý psychoš sa tým vyhráža.
2. Peniaze sú v manželstve spoločné. Ty si rodila a obstarávala domácnosť, on chodil do práce.
3. O zverejní deti rozhodne súd. Tvoj manžel to používa iba preto, lebo vie, že to je Tvoja slabina a ostaneš a budeš mu ďalej robiť slúžka, rohožku a fackovacieho panáka.
4. Začni si hľadať prácu.

pribinak
7. dec 2025

Dúfam že máš právnika !

Podatatne je či máš s deťmi funkčne puto, kto zabezpečuje starostlivosť o deti

Alw bez prace chceš ako život seba a dwti? Čím skôr sa zamestnaj

anonym_aa885f
7. dec 2025

Ahoj, mne súd deti zveril do starostlivosti, hoci som bola ešte na rodičovskej, tiež som ešte takmer rok nepracovala. Čo najskôr si hľadaj stabilnú prácu a dobrého právnika. Ak nemáš peniaze, predpokladám, že účty spravuje manžel, vyhľadaj bezplatnú právnu pomoc, poradia ti.

anonym_9da612
7. dec 2025

Uvidíš, zajtra sa ti tu zbehne tá skupinka čo robí za pásom aj doma, “oni by sa nikdy mužom živiť nenechali”😃
Nuž tak si sa poučila že ruka čo ťa kŕmi, ťa môže aj vyhladovať na smrť ;) Ideálne keby si si našla bývanie, kde by deti mohli mať samostatnú izbu, ty si hľadaj prácu, vytvor rezervu.. naozaj nič nemáš??? . Neviem ako si na tom so strážením a podobne, ale sú relatívne práce kde vieš zarobiť 1200-1500 mesačne a nepotrebuješ mať VŠ ani špeciálne skills 🙂)

autor
7. dec 2025

Dakujem za rýchle reakcie. Samozrejme, praca je pre mna teraz najdôležitejšia, mladšia dcérka bude mat dva roky. Ja keď sa tak zamýšľam, ja nemám ani na právnika 🤦‍♀️ pred manželstvom som bola sebestačná, samostatná, pracovala som v hoteli na recepcii, vedela som vybavit všetko čo bolo potrebné. Teraz? Neviem sa sústrediť na NIČ. Zabúdam základne veci. Mám pocit, že môj mozog odišiel niekam na dovolenku. Som úplne neschopná, nič neviem, no hrôza des

autor
7. dec 2025

Čo sa týka deti, sú na mna naviazané ale aj na manžela keďže ich odmala vediem, že ich ocko veľmi lubi a že je veľmi dobrý. Za dobrotu na žobrotu

lenkasarka
7. dec 2025
@anonym_autor

Dakujem za rýchle reakcie. Samozrejme, praca je pre mna teraz najdôležitejšia, mladšia dcérka bude mat dva roky. Ja keď sa tak zamýšľam, ja nemám ani na právnika 🤦‍♀️ pred manželstvom som bola sebestačná, samostatná, pracovala som v hoteli na recepcii, vedela som vybavit všetko čo bolo potrebné. Teraz? Neviem sa sústrediť na NIČ. Zabúdam základne veci. Mám pocit, že môj mozog odišiel niekam na dovolenku. Som úplne neschopná, nič neviem, no hrôza des

@anonym_autor nevesaj hlavu. Znova sa zaclenis do pracovného života,všetko zvládneš a bude dobre

anonym_aa885f
7. dec 2025

Určite nie si neschopná, len máš udupané sebavedomie a pravdepodobne si roky manipulovaná manželom.

simona20201309
7. dec 2025
@anonym_autor

Čo sa týka deti, sú na mna naviazané ale aj na manžela keďže ich odmala vediem, že ich ocko veľmi lubi a že je veľmi dobrý. Za dobrotu na žobrotu

@anonym_autor upokoj sa a nekonaj s horúcou hlavou. Pokiaľ ta nevyhana, nebije, netyra - neunahli sa. Máš čas. Skus si nastaviť režim prežitia- sprepacenim vyser sa mu na hlavu. Povedz si ze už nič ta nemôže uraziť, ani vyviesť z miery. Správaj sa milo, a v hlave si urob plán.
1. Zbieraj dôkazy
2. Hladaj prácu
3. Odkladaj peniaze (ak máš prístup, kartu,...)
Na odchod sa treba pripraviť. Nezabudni potom deťom zbaliť aj doklady, pásy a pod.
Ak máš možnosť získať čas, využi to. Ver mi, že s 2r dieťaťom ti nikde na úteku nebude lepšie. Budeš sa trápiť niekde v 2i byte? To sa môžeš aj v dome kde majú deti svoje izby.
Najprv si urob plán na odchod, hlavne finančný, odchod je úplne na záver. Hlavne pozbierať dôkazy že je finančne zabezpečený, pretože pred súdom určite ukáže minimálne odvody......
Nafot si značky jeho oblekov, topánok, autá, a pod
Je povinný zabezpečiť rovnaký štandard aj svojim deťom, takže pokojne si pýtaj 500e na dieťa/ vychádzam z toho ze ak ta 14r živil, má na to.
Držím prsty. Buď statočná, ale hlavne rozumná!

zara3
7. dec 2025

@anonym_autor neboj, hlavne maj navrch. Aj svojim chovanim. Vzdy uznaj aj manzelovu starostlivost a neponizuj ho (ako to robia vsetci), to len ukazuje, ze si vyzraty rodic a zalezi ti na detoch a ich pocitoch a buducnosti. Vo vetsine, socialka a sud sa nebodu pozerat na vas dospelych, ale na deti a ich dobro. Co je lepsie a kto sa im bude viac venovat. S peniazmi si nerob hlavu, ak vies hospodarit a aj keby si mala len 10 euro, ale poplatene vsetko a starostliva, obetava a hlavne snaziva si najst pracu, alebo mas pomoc financnu od rodiny prezatimne, tak deti budes mat urcite v opatere ty. Neni nic horsie ako rodic, ktory si vymysla na druheho rodica a ponizuje ho, sudy a socialka s tym maju velmi vela zkusenosti. Peniazmi si deti nekupis, lebo deti potrebuju hlavne lasku a cas rodica aj keby malo zit v garsonke, ale s dostatkom jedla a cisteho oblecenia (a moze byt aj zo sekacu).
Vela rodicov si mysli, ze ked maju peniaze, tak deti automaticky dostanu do opatere.
Nezakazuj styk otcovi, ale tiez si daj meze a povedz pravnikovi, ze pokial sa bude snazit otocit deti voci tebe a rozpravat zle detom o tebe, tak deti v jeho starostlivosti proste nebudu, alebo budu len na limitovany cas, ktory si urcis. Musis ukazat vsetkym, ako ti zalezi na zazemi pre deti, harmonicky a bezkonfliktny zivot pre nich, lebo to ma velky vpliv na detsku psychiku, hadky a nadavky mezi rodicmi.
Ukaz ze si lepsia, nez on a hlavne lepsi rodic a clovek. Zadrz nervy a bud vzdy kludna, nekric po detoch a nech ta nikdo, myslim pravniky, socialka, skoly, na sude nevidi nervovo labilnu. Bud nad vecou a usmevaj sa, ver si, ze si najlepsia mama na svete a on je cisty uboziak, ktory si ta nevazi ani len preto, ze si mu tie deti dala v bolestiach a trapeniu. Jeho to dostane, ked sa nebudes bat a tvoj usmev ho da do neistoty.
Drzim palceky .

anonym_5fd942
8. dec 2025

@anonym_autor nikam s detmi odchadzat zatial nemusis, mladsie je predsa este malicke. Musis konat chladnou hlavou - skus pohalsat vsetky doklady, ucty manzela, listy vlastnictva, rodne listy, sobasny - vsetko si niekde pofot, uloz. Peniaze v hotovosti si odkladaj na takne miesto, aby si mala aspon na pravnika (ale k rozvodu ti sni nebude treba, to si zvladnes podat aj sama)... ratam, ze pracu si skor ako buduci septemwbr nenajdes, ked pojde mladsie do skolky. Alebo aj ano, tak musis ratat s tym, ze mladsiu das do sukromnej skolky/jasiel. Poziadat o rozvod mas cas, skus si v tichosti najprv vserko nachystat. Byvate v spolocnej nehnutelosti? Nemusis nikam odchadzat, ani ked podas o rozvod. Ak byvas v jeho dome, musis ratat s tym, ze po rozvode ta moze vystahovat.

anonym_b74992
8. dec 2025

Najdi si pravnika, aj ked cez Centrum pravnej pomoci. Mas byvanie? Alebo je spolocne? Vyplatit ho asi nebudes vediet, ale rozmyslaj ako a kam. Hladaj pracu a jasle. Nerozhoduju iba peniaze, ale musis mat dobru strategiu. To, ze neda deri uz povedal kadekto a potom sa mal 24/7 starat … nadsenie ho preslo do 48 h …. Takze to by som nejak nebrala vazne. 1. Hlavu hore … nie si prva ani posledna - zvladnes to. 2. Snaz sa rozmyslat hlavne racionalne

natalka13
8. dec 2025

Pracu potrebujes aj nato aby si vedela prezit, nielen aby ti deti dali do starostlivosti.
Recepcnu ak nemas k detom vypomoc uz robit nemozes, ale vies jazyk a to je deviza pri hladani prace. Byvanie ste nadobudli v manzelstve?

bashka80
8. dec 2025

Ako ti tu už bolo poradené, určite si nájdi právnika. Tvoj manžel to isto urobí a bude mať navrch. Za druhé, ty môžeš žiadať výživné nielen na deti, ale aj na seba. Nakoľko to mladšie má len dva roky, ty sa môžeš odvolať na to, že ho nemáš kde nechať a tým pádom nie si schopná sa sama živiť. Takže aspoň kým nebude mať dieťa tri roky a ty pôjdeš do práce, budeš mať zabezpečený aký taký príjem. Ako je to s bytom? Patrí vám obom? Jeden z vás, ten ktorý v ňom zostane, bude musieť toho druhého vyplatiť. Mužove vyhrážky ignoruj, súd by také malé dieťa jemu nezveril a súrodencov trhať od seba nebudú. Ale on môže neskôr požiadať o striedavku a tú súdy momentálne veľmi radi povoľujú, hlavne ak bývate v tom istom meste. Držím palce!

anonym_0958e5
8. dec 2025

@anonym_autor sama som presla rozvodom a od vtedy sa 10 rokov sudime o deti. Odporucam najdi si pracu, pockaj kym sa zabehnes. Nevrav mu nic. Teraz je trend striedavka alebo ak su vplyvni otcovia zverovat deti otcom. Ak sa ti teraz vyhraza urobi to. Alebo skus ist cez ochranu matiek. Je to narocne.

mogaa
8. dec 2025

tak pravdou je, že aj ty musíš preukázať že sa dokážeš o deti postarať a to nie len z výživného...čiže musíte mať kde bývať a musíš vedieť platiť základné účty....ak prídeš na súd s tým že veď bývam s deťmi v spoločnej domácnosti lebo nemám kam ísť, tak súd bude zaujímať aj prípadné BSM kto má na vyplatenie domu....a ak máš len rodičovský tak z neho ťažko uživíš 2deti a seba....

natalka13
8. dec 2025
@anonym_0958e5

@anonym_autor sama som presla rozvodom a od vtedy sa 10 rokov sudime o deti. Odporucam najdi si pracu, pockaj kym sa zabehnes. Nevrav mu nic. Teraz je trend striedavka alebo ak su vplyvni otcovia zverovat deti otcom. Ak sa ti teraz vyhraza urobi to. Alebo skus ist cez ochranu matiek. Je to narocne.

@anonym_0958e5 a nie vplyvny otec striedavku nedostane?🤔

anonym_0958e5
8. dec 2025
@natalka13

@anonym_0958e5 a nie vplyvny otec striedavku nedostane?🤔

@natalka13 vsetko zalezi od sudcu a advokatov.

namornicka
8. dec 2025

Najprv si najdi pracu a pri muzovych slovnych utokoch sa snaz tvarit, ze si nad vecou a mas ho na haku. Ked budes pracovat, zapoj ho o starostlivost o deti, nastoj na tom, opakuj, ze si chces rozbehnut karieru a potrebujes, aby im cast dna venoval on. Tu pan zisti, ze ti ich vlastne zobrat nechce. Jemu teraz robi radost ublizovat ti, vyhrazat sa ti, robit ti napriek. Daj mu najavo, ze ta nerozhodi. Mozes zacat uz tym, ze mu oznamis, ze v sobotu o stvrtej ides s kamoskami na vianocne trhy, nech si to da do diara, bude pol dna s detmi.

slavka1988
Autor odpoveď zmazal