Rozvod a striedavá starostlivosť
Pred pár mesiacmi som tu prispel s témou nevera manželky na pracovisku.
Tak nejak nám čas pokročil , a manželka sa skalopevne rozhodla pre rozvod.
Preto sa chcem opýtať. Či má niekto s týmto osobnú skúsenosť.
Naše pomery sú nasledovné : Manželka príjem cca 1000 eur v čistom , býva u mamy , ktorá býva u svojej mamy , toho času je tam aj manželka a dcéra. Čiže 4 generácie v 3 izbovom byte.
Zamestnaná manželka - pracovná doba 9 00 až 21 00 ( obchodné centrum ) vzťah s dcérou na dobrej úrovni.
Ja ( manžel ) príjem cca 1400 eur v čistom , vlastný byt ( nadobodunutý pred sobášom ) dcéra ma u mňa vlastnú izbu , pracovná doba 8 00 až 14 00 + podľa potreby nadriadeného nemám.
Dcéra 3 a pol roka. Chodí do škôlky cca 30 m od môjho bytu , lekárka cca 100 metrov ( bývam v centre mesta ) , vzťah k nám obom viac menej ako každé dieťa. Ocko je na iné , mamka na iné. Toho času tzv. striedavá starostlivosť prisposobená manželkinej práci ( do nekonečna to ale nepôjde ).
Je niekto sveta skúsený kto mi vie poradiť či je reálna striedavá starostlivosť ?
Ono totižto manželka na základe toho že 3,4 dni v týždni pracuje do 21 00 a jej mama do 17 00 v inom meste ( cca 10 km od trvalého bydliska dcéry ) netuším ako by chodila po dcéru do školky. Predsa len všetká česť voči starým ľudom ale slepú 87 ročnú prababku poslať do škôlky , ktorá je schopná stratiť sa aj na zastávke asi najideálnejšie riešenie nebude.
Ja sa viem o dcéru postarať každý boží deň , na základe toho že mám pracovnú dobu akú mám. Ale nemyslím si že výhradná starostlivosť jedného rodiča , by malo konkrétne pre moju dcéru , ktorá je od malička naviazaná na nás oboch by prinieslo očakávané výsledky v jej budúcom vývoji.
Právnika čo mám , ten trvá na striedavej starostlivosti manželka bohužial s tým až tak zmierená nie je. Preto mi právnik radí alternatívu číslo 2 a to je žiadať o zverenie dcéry do mojej starostlivosti , a jej tzv.neobmedzený styk s ňou.
@dvorcidlo0 Nemusela tu vzniknúť 7 stt diskusia
@dvorcidlo0 nezijem na svk a neviem ci je nieco podobne aj na svk to bude vediet pravnik....my s ex mame spolocne sorgerecht cize nikto nema vylucne dieta vo svojej starostlivosti s tym ze ale Obhut ma u mna ....s tym ze ex ma neobmedzeny styk a podla dohody minim. 2 dni v tyzdni kedze obaja mame nepravidelny pracovny cas.,... sud co sa tyka vyzivneho urcil kolko mesacne su naklady na dieta a bral do uvahy aj vysku prijmu nas oboch.... vzhladom na prijem ex keby zaplati polovicu nakladov na dieta tak mu neostane na poplatenie vsetkych uctov tak sme sa dohodli na urcitej sumy kedze moj prijem je vyssi....
Byvame od seba 900 m a dceru vidi prakticky denne a ona moze ist k nemu v podstate vzdy ked chce....samozrejme ma viac ako 3,5roka....
Takze ak ti ide o dieta mozes ist touto cestou...
@dvorcidlo0 Ja som nikdy žiadnu pohlavnú chorobu neriešila a nežila takýmto spôsobom tak sa vyjadrím teda tak ako tomu v skutočnosti bolo. Teda milenci .
@kristina2015 mas pravdu opakujes sa.... on nikde nepise ze chce ex zobrat dieta a branit jej styku s dietatom... navrhol jej predsa aj striedavku... nemusi to byt tyzden /tyzden....mozu sa dohodnut na urcite dni....ak robi ex dlhy kratky tyzden tak ked je ona dlho v praci moze ju mat on tie dni a ked ma kratky tak ona....
@dvorcidlo0 Nie je to jedno pretože ak má stáleho partnera to jedno nie je ale ak žije život taký ktorý mravné ohrozuje dieťa to je už druhá vec .
@dvorcidlo0 Normálne po rozvode strážia deti susedy babky tety ujovia takto to po rozvode je. Takto strážia deti aj v nerozvedenych rodinách . Ja som z krát dala susede moje dieťa na chvíľku kým nevyberiem lieky ktoré boli potrebné a chlap nebol po ruke . Snad s ním nepoletim v tepootach.Sám uznaj takéto argumenty . Sa opýtaj tu prítomných mamičiek či nestrazili ich ratolesti susedy ,babky a podobne . Skôr čo mne sa nepáči je to možné číslo a tie pohlavne choroby . Skôr si mohol napísať .
@dvorcidlo0
Neviem preco pises na konika a potom napadas niekoho kto ta nepomojka a neodobri vsetko co chces.
Kydas na matku svojho dietata. Viac a viac. Zacalo to vztahom v praci a teraz pohlavne choroby od svojich kolegov (pouzil si plural).
Ty si z usporiadanej rodiny a ona chudera z rozvratenej (uvazujem kolko moralizovania sa musela tvoja manzelka napocuvat...asi)...cokolvek, ale toto je tvoj problem s matkou tvojho dietata, ty si si tu matku dietata vybral (ci to bol jackpot alebo nie), vase dieta nema s vasimi problemami nic spolocke...absolutne ho z toho vyluc...
Si zatrpknuty. Proste vam to nevyslo. Zmier sa s tym. Tvoja zena moze a ma ineho partnera. Najdi si tiez inu partnerku.
Ale neber dietatu matku!!!
@dvorcidlo0 U nás v blízkej rodine sa na súd nič neťahalo už len aby dieťa nemalo hanbu rozišli sa v dobrom a ma ozaj nadramec dobré vzťahy . Dieťa má kedy chce.Dnes už druhý krát vydatá a vedie pekný život. PS bolo ich viac. Rozhodnutie je na tebe za čo ju máš či za takú onaku alebo to bol skrat a vám dvom to ozaj len nevyslo
@kristina2015 aha čiže radšej dáme dieťa strážiť susede, kamarátke pripadne babke, akoby sme to dieťa dali otcovi? Ty máš asi fakt nejaký problém sama so sebou. Pokial je matka v práci do 21.00(+-) a otec je v práci do 14-tej tak prečo by dieťa nemohlo byt s otcom? Kde vidiš v tomto trhanie dieťaťa od matky?
@sashabb Problém so sebou máš možno ty a tebe podobne . Po rozvode je bežné že sem tam pristrazia druhí alebo opatrovateľka . Ako by to inak tie rozvedené ženy dali 😱 Ja tu spomínam náš príbeh kde všetko dopadlo dobre a nikto nešiel proti matke dieťaťa hoc nepatrila do našej rodiny 😱
@sashabb Si predstáv mal svoj byt otec úžasný ale myslel na to dieťa 😱
@sashabb myslím, že @kristina2015 to myslela trocha inak. Ja som tiež písala, že v dni, ktoré jeho bývalá robí, by sa mal snažiť dohodnúť s ňou, aby mohol tráviť čas s malou. Ale zas sa netvárme, že všetky rozvedené matky (otcovia) majú možnosť pracovať na jednu zmenu. Zo zákona možno, no vieme, že prax je celkom iná. A jeho aktuálny stav, to že má každý deň po 14- tej čas, tiež neznamená, že to tak bude večne. Teraz je zatrpknuty, ale čo ak si o pár mesiacov nájde tiež frajerku a bude chcieť tráviť čas aj s ňou. Alebo bude nútený zmeniť prácu. To už nebude vadiť, ak bude mať malá iné stráženie?
@kristina2015 na teba už nemám slov. A to tiež preferujem skôr matku ako otca v starostlivosti.
Ale keď raz matka bude viackrát do týždňa do deviatej v robote, tak podľa tvojej logiky je lepšie, keď k nej príde susedka alebo cudzia žena , ako by mala v tom dní prespať u otca 🤦♀️
Čítaj poriadne, on chce skôr striedavku (s tým nesúhlasí žena), do vyhradnej starostlivosti navrhol právnik ( a to sa mi páči, že sa sem prišiel spýtať na názory, ale tiež som v podstate proti tomu).
Teraz to ex vyhovuje, lebo keď ona nemôže, tak sa muž postará, ale spať by dieťa muselo doma, lebo ona to tak chce.
Čiže platiť má, starať sa má, ale len v tých prípadoch, keď to vyhovuje žene. A v tomto ťahajú otcovia za kratší koniec. Tak isto ako rozhodnutie, či bude alebo nebude dieťa, je vždy na žene, otec môže len čakať ako sa matka rozhodne.
A autor nehovorí vyslovene nič proti žene, len chce sa naďalej podieľať aj viac ako finančne na starostlivosti o svoje dieťa. Podľa tvojich príkladov si my môžme vytvoriť mienku, že tvoji známi nemali záujem o starostlivosť o svoje deti, ale im stačilo raz za dva týždne sa o ne postarať a raz mesačne poslať nejakú sumu na účet. HM? Príklady sa dajú aj otočiť, čo myslíš? 😏
@dvorcidlo0 zbytočne to už budeš rozoberať.
V podstate máš dve možnosti (úplnú starostlivosť rovno neodporúčam), ísť do striedavej (žena nech sa zariadi ako vie v tých týždňoch, keď bude mať dlhý týždeň, v prípade druhého rodiča by ju to pravdepodobne tiež nezaujímalo) , alebo pristúpiť na nejaký rozšírený styk s dieťaťom, viac dní v týždni okrem víkendu.
Držím ti palce.
@kristiii bohužiaľ dotyčná je úplne zaujatá voči zakladateľovi témy. S ňou je aj akákolvek diskusia zbytočná, nakoľko si ide svoje a hlavne úplne odveci. My tu diskutujeme o tomto konkrétnom prípade a nie všeobecne, čiže sa nemusíme pozerať ako to majú iní, s inou pracovnou dobou. Dotyčný už na začiatku napísal, že pracuje pre seba (formuloval to síce inak, ale myslím kto chcel pochopil), čiže zase tu polemizovať o tom, že sa to môže zmeniť je myslím zbytočné.
@sashabb ani ja s ňou vo väčšine príspevkov nesúhlasím, ale že vôbec, ale s tym strážením mala sčasti pravdu. Nie každý jednoducho môže pracovať len na jednu zmenu, ideálne 7-15. Ja som takú prácu hľadala rok. A aj to mi musela chodiť ráno strážiť malého moja mama, keďže z domu som chodila o piatej. Zakladateľ má šťastie a áno v tomto aj výhodu, že robí sám na seba. Ale to nie je o prioritách, nie všetci môžeme byť živnostníci. A keď už tak bojuje o striedavu 7-7, tak vidíš, že ten týždeň ho tiež netrápi, kto bude s malou, keď bude u mamy, hlavne že on bude mať svojich sedem dní. A áno je pravda, že ja nie som za striedavku, hlavne ak ide o tak malé dievčatko. Niekto písal už niekde v úvode, nech si každý dospelý skúsi predstaviť, že sa každu nedeľu sťahuje hore dole, ako by sa mu páčil taký život.
@dvorcidlo0 ty s tym rozvodom vobec nie si ok, vsak? skusil si uz vsetko? manzelsku poradnu, romantiku,hodit rec so svokrou, ...skutocne vsetko? ci sa to neda este nejako zvratit, aby mala dcerka kompletnu rodinu. viem, ze sa tu riesi zverenie do vychovy, len mi to proste neda, ked tak citam, co pises. ty svoju manzelku napriek vsetkemu stale milujes, vsak?
@matkahelka Aj ja mam z toho taky pocit, ze sa s rozchodom so svojou ex-manzelkou nezmieril...
Mam tiez isty dojem, ze sa snazi nastavit podmienky "delenia sa" o dieta tak, aby jeho ex bud musela menit pracu, alebo v pripade udrzania si prace stratila dceru. Nechapem preco je problem sa nastavit na pracovnu dobu jeho ex, zvlast ak mu tak zalezi na dcere a jej vztahu s matkou. A jej vztahu s nim. Snazim sa to velmi pochopit...
@dvorcidlo0 Toto vsetko vie aj matka tvojej dcery. Lenze ty sa snazis vyuzit to, ze matka tvojho dietata pracuje nepravidelne (na sichty) a to vyuzit vo svoj prospech, na miesto toho aby si s matkou (ktora sa snazi zarobit a starat sa o tvoju dceru) spolupracoval na vychove dietata...
Nemal by si zneuzivat pracovnu dobu tvojej ex aby si si narokoval na uplnu starostlivost tvojej dcery.
A radsej sa netrap nad sexualnym zivotom svojej ex, ak ti zalezi na dcere.
@dvorcidlo0 možnosť, že by ste spolu ostali naďalej bývať? Kým dcéra nepodrastie/kým si ex nenájde iné zamestnania a pod.
Viem, nerobí takéto riešenie dobrotu, ale myslím, že v momentálnej situácii, nenájdete riešenie vhodné k spokojnosti 3,5r dieťaťa.
Držím palce
@dvorcidlo0 tak si teraz vezmi situáciu v akom stave a rozpoložení musí byť tvoja manželka keď odmieta akýkoľvek kontakt s tebou , odmieta tvoju pomoc a aj financie. A teraz do tohto tvoj právnik šupne akože výhradnú starostlivosť o ktorej uvažuješ . Ona východisko má , dieťa u seba a tvoj prístup k nemu . Je potrebné ísť hlavou proti múru aby si mal za každú cenu dieťa pri sebe ?
@21oktober netŕpla by si v práci, či je doma všetko Ok, či mama stihla vyzdvihnúť dieťa, resp. ak nestíha, či poslali prababku do škôlky ? Áno viem, mobily.. ale aj ten sa dá zabudnúť a už je panika..
@dvorcidlo0 A žena do “svojho” bytu a pomoc opatrovateľky poobedia - kým nepríde z prace ? Mala by bola síce párkrát s cudzou pani, ale boli by v maminom byte a vedela by, že mama príde po práci.

@dvorcidlo0 Vyjadrím sa potom správne milenci a nie milenec