Rozvod a striedavá starostlivosť
Pred pár mesiacmi som tu prispel s témou nevera manželky na pracovisku.
Tak nejak nám čas pokročil , a manželka sa skalopevne rozhodla pre rozvod.
Preto sa chcem opýtať. Či má niekto s týmto osobnú skúsenosť.
Naše pomery sú nasledovné : Manželka príjem cca 1000 eur v čistom , býva u mamy , ktorá býva u svojej mamy , toho času je tam aj manželka a dcéra. Čiže 4 generácie v 3 izbovom byte.
Zamestnaná manželka - pracovná doba 9 00 až 21 00 ( obchodné centrum ) vzťah s dcérou na dobrej úrovni.
Ja ( manžel ) príjem cca 1400 eur v čistom , vlastný byt ( nadobodunutý pred sobášom ) dcéra ma u mňa vlastnú izbu , pracovná doba 8 00 až 14 00 + podľa potreby nadriadeného nemám.
Dcéra 3 a pol roka. Chodí do škôlky cca 30 m od môjho bytu , lekárka cca 100 metrov ( bývam v centre mesta ) , vzťah k nám obom viac menej ako každé dieťa. Ocko je na iné , mamka na iné. Toho času tzv. striedavá starostlivosť prisposobená manželkinej práci ( do nekonečna to ale nepôjde ).
Je niekto sveta skúsený kto mi vie poradiť či je reálna striedavá starostlivosť ?
Ono totižto manželka na základe toho že 3,4 dni v týždni pracuje do 21 00 a jej mama do 17 00 v inom meste ( cca 10 km od trvalého bydliska dcéry ) netuším ako by chodila po dcéru do školky. Predsa len všetká česť voči starým ľudom ale slepú 87 ročnú prababku poslať do škôlky , ktorá je schopná stratiť sa aj na zastávke asi najideálnejšie riešenie nebude.
Ja sa viem o dcéru postarať každý boží deň , na základe toho že mám pracovnú dobu akú mám. Ale nemyslím si že výhradná starostlivosť jedného rodiča , by malo konkrétne pre moju dcéru , ktorá je od malička naviazaná na nás oboch by prinieslo očakávané výsledky v jej budúcom vývoji.
Právnika čo mám , ten trvá na striedavej starostlivosti manželka bohužial s tým až tak zmierená nie je. Preto mi právnik radí alternatívu číslo 2 a to je žiadať o zverenie dcéry do mojej starostlivosti , a jej tzv.neobmedzený styk s ňou.
@dvorcidlo0
@mandarinka555
@betulinka1
@malva123 Moja sestra minulý rok riešila niečo podobné. Majú 4 ročného chlapčeka. Hovorila som im dookola skúste poradňu , skúste to dať do kopy. Nedali.
Sudca ich rozviedol od stola . A syna priklepol otcovi. Ale s tým že sestra má k nemu neobmedzený prístup. Jej ex je živnostník a pracuje z domu. Sestra robí na smeny , a domov chodí často o 22 30. Zatiaľ im to klape , len sa stále sťažuje že je s chlapcom málo , a ak aj je že chlapec chce ísť k ockovi. No ocko má veľký byt a sestra žije v podnájme v garsónke.
Preto ak môžem poradiť , nerozvádzajte sa. Skús to aj manželke vysvetliť , že ani nevie ako a starostlivosť môže prísť. Moja sestra jednoznačne povedala že ak by mala vrátiť čas nerozvedú sa. No len jej ex si už niekoho našiel a o obnovení vzťahu nechce ani počuť.
Ahojte veľa sa tu rozpisalo o striedavej starostlivosti preto by som sa chcela spýtať. Stretli ste sa niekto so situáciou že otec dieťaťa chce striedavu starostlivosť, pritom užíva da sa povedať pravidelne marihuanu a kokaín? Ako k tomu pristupuje súd? Keď tam reálne je veľká nezodpovednosť.
@jjanulkaa3 a doteraz sa ako stretáva s dieťaťom?
@tosomja tak ako sa dohodneme ale toto som tu nechcela rozoberať. Len teda či niekto má skúsenosť s tým a ako potom súd na to prihliada. Nič iné.
@jjanulkaa3 preto som sa pýtala, lebo ak je závislý na drogách, ja by som svoje dieťa nedala takému človeku ani na hodinu, nie to do striedavej starostlivosti.
Takže, ak nemáte problém dať dieťa takému človeku podľa dohody, tak súd kľudne môže dať aj striedavu.
A určite tam musia byť jasné podložené dôkazy.
@tosomja vždy sa bojím ale potom začne že má na to právo, že zavolá na mňa políciu že mu ju nechcem dať. Nemava ju často. Súd by mal robiť aspoň testy alebo si to nejako overiť lebo normálneho vie hrať.
@jjanulkaa3 a súd vie o Tom, že berie drogy? Napíš predbežné opatrenie, že sa bojíš o dieťa keď je samé s ním , lebo je závislý. Podľa mňa ak bude on trvať na striedavej, tak súd bude pýtať lekárske záznamy a prešetrovať. Ja by som bojovala a stále sa odvolávala.
@dvorcidlo0 Tak v prvom rade, ťažko sa radí človeku pokiaľ nevieme informácie z oboch strán. Ty ako manžel, ktorý sa cíti byť ukrivdený nám asi len veľmi ťažko dokážeš podať o celej situácii objektívny názor. Možno keby sme sa opýtali druhej strany dozvedeli by sme sa úplne iné skutočnosti. Nakoľko na rozvode netrváš ty ale trvá na ňom žena, ktorá ťa podviedla a ktorá tým prišla o súkromie a dobrovoľne išla bývať k svojej mame a navyše tým riskuje to, že môže prísť o dieťa, niečo mi na tom celom nesedí. A to, že má pracovnú dobu takú akú má ešte neznamená, že dieťaťu nebude lepšie s ňou. Je dosť úbohé zneužívať tento fakt proti nej. A že dieťa vyzdvihuje starý rodič, lebo ona je v tom čase v práci???? Haloooo, takto funguje XY matiek, bohužiaľ, v dnešnej dobe mať pracovnú dobu do 14:00 je luxus, ktorý má len máloktorý rodič. Poznám rodičov, ktorí majú možno lepšiu pracovnú dobu ako tvoja manželka a svojmu dieťaťu sa vôbec nevenujú, trávia čas radšej na internete alebo so svojimi kamošmi, kamoškami a na dieťa zvysoka kašlú. To je podľa mňa dôvod zamýšľať sa nad tým, či si rodič zaslúži mať zverené dieťa a nie to, že matka musí chodiť do práce aby dieťa uživila....skús sa zamyslieť nad tým na koho je malá viac naviazaná a myslieť v prvom rade na jej dobro a nie na to svoje...
@77viki77 skus citat este raz a poriadne. dieta by zo skolky vyzdvihovala prastarka, kt.je 80+ a to uz urcite ok nie je. a manzelka mala tych nevier viacero a v tomto pripade si myslim, ze sud prihliada aj na ohrozenie mravnej vychovy dietata. obzvlast, ak k neveram dochadzalo v praci a manzelka pracu odmietla opustit. pre sud bude toto tiez velmi zaujimava skutocnost.
@matkahelka No tak myslím si že 80+ nemusí vyslovene znamenať, že ide o nesvojprávneho človeka. Moja babka má 77 a v pohode by som jej moje dieťa do rúk zverila, nemala by som s tým vôbec žiadny problém nakoľko je vo veľmi dobrej kondícii. To, že autor uviedol, že je dezorientovaná môže a nemusí byť pravda...To, že mala nevier viacero som sa z jeho správy nedočítala, ale aj keby, vzťah manželov je jedna vec a vzťah matky a dieťaťa druhá, netreba miešať hrušky s jablkami. Predpokladám, že dcéra o nevere ani len netuší. To, že matka odmietla opustiť prácu môže mať tiež aj inú príčinu ako tú, že tam má milenca, v dnešnej dobe zohnať prácu nie je vôbec ľahké a tiež by som si 2x rozmyslela či dám výpoveď keby sa mi rúcalo manželstvo a hrozil by mi odchod zo vzťahu. Treba sa na veci pozerať trošku s nadhľadom a nie vidieť všetko len z jednej strany....
@77viki77 este raz a pomaly, viacero nevier = viacero milencov. vsetci v praci. ty musis byt teda skutocne vynimocne liberalna, ak je podla teba ok takuto pracu si udrzat. tvoja starka ma 77, autor pisal o 82 rocnej, co je plus 5 rokov. v takom veku riadny rozdiel. u nas v skolke bol pripad, kedy sa dieta vetchej 80 rocnej prababke vytrhlo a skoncilo pod kolesami bicykla. od toho okamihu riaditelka dala do stanov, ze tak ako dieta nevydaju neplnoletemu, tak dieta nevydaju niekomu nad 70.
@matkahelka Viacero nevier nemusí byť viacero milencov ale dobre dajme tomu...aj keby...ešte raz a pomaly...žena ostane sama bez manžela a jej dieťa potrebuje jesť, potrebuje ošatiť, potrebuje hračky atď, atď. Pokiaľ viem, že moje manželstvo už nestojí slušne povedané za nič, nedám predsa výpoveď a nepripravím sa o príjem, nevidím na tom nič nelogické. Neviem či sa priamo poznáš s dotyčným párom, ale vystupuješ tu ako vševedko. Čo sa týka veku, 82ročný človek môže mať ďaleko lepšiu kondíciu ako 77ročný človek, takže oháňať sa tu číslami podľa mňa nemá zmysel. Poznáš tú pani? Ak áno, v poriadku, beriem. Ak nie, vieš o tom prd makový. V poriadku ja nevravím, že otec nemá na dieťa nárok, samozrejme že dieťa potrebuje matku aj otca. Ale pokiaľ je dieťa viac naviazané na matku tak môj názor je taký, že jej pracovná doba by nemala byť dôvodom na to, aby bolo dieťa zverené otcovi. A vôbec, príde mi maximálne úbohé súdiť niekoho, kto sa nemôže obhajovať. Ja tu môžem napísať kadejaké bludy o niekom a nemusí to byť vôbec objektívne. A ty mi budeš ako taká ovečka pritakávať. Trošku pritiahnuté za vlasy nemyslíš?
@77viki77 tiez mam pocit ze pani matkahelka nejak pozna autora, minimalne mu nadrziava a nevie si zachovat objektivitu. Nikdy sme nepoculi vyjadrenie druhej strany a ani sme s nimi nezili tak nevieme... mne sa ale nepaci a pride mi divne ze autor zmazal vsetky svoje komentare co uz o niecom svedci...taktiez aj napriek zmazanym komentarom je vidiet ze ak niekto nezdiela rovnaky nazor s autorom, automaticky dostane za to vynadane, minimalne ho zacne urazat a ponizovat ako bolo v pripade @21oktober @number19 a hlavne @kristina2015
@77viki77 autora ani rodinu nepoznam. komentare od neho som stihla precitat predtym, ako boli zmazane. a bolo v nich, ze zena mala viacero milencov (milencov nie vztahov). so zaujmom som citala aj stare diskusie, pretoze mne autor pripada ako chlap s hodnotami, ktory manzelke bol ochotny odpustit a zacat odznova, pretoze chcel kompletnu rodinu. k pravnym zalezitostiam sa vyjadrit neviem, ale urcite pre mna nie je ok, aby chlap mal dieta len vtedy, ked to zene vyhovuje. ked je zena dlho praci, ked ine na pracovne akcie...
Čo tak radšej radšej navrhnúť ex, nech si nájde lepšiu robotu? A mať trochu pochopenia, možno už teraz hľadá - avšak teraz to trvá dlhšie než bežne.
Podľa mňa inak 100 m k doktorovi je úplne nepodstatné, pokiaľ nemáte nejaké chronicky choré dieťa. Moji obaja chodia raz za rok, to môže byť dr. aj na inom kontinente, fakt.
@matkahelka To, že tebe niečo pripadá na základe toho, čo si tu prečítaš je jedna vec, ale realita môže byť úplne iná. Už len keď ideme na to logicky, človek ktorý je podvedený v mnohých prípadoch svojho partnera znenávidí a určite nebude o ňom písať nič pekné. Druhá vec je tá, vieš prečo ho podviedla? Keďže autora nepoznáš tak nemôžeš ani vedieť či všetky fakty, ktoré tu uvádza sú pravdivé alebo či si ich náhodou neprikrášľuje. Takže by som bola vo vyjadreniach opatrnejšia. A vôbec by som svoje partnerské problémy neriešila s cudzími ľuďmi, ktorí o tom nič nevedia. Jedna vec je poradiť v právnej veci a druhá prepierať tu svojho partnera zo všetkých strán. Príde mi to maximálne úbohé a vôbec by som sa nečudovala keby bola pravda niekde úplne inde.
@horty99 uz ste mali sud, ci len predbezne ste sa dohodli? je vtipne, ze teraz jej striedavka plne vyhovuje, ale na sude jej uz vyhovovat nebude.
@77viki77 da sa povedat, ze ano...lebo ak opakovane nevery pre teba nie su dovodom na zmenu zamestnania, tak ano, akoby si tu neveru vlastne akceptovala
@77viki77 samozrejme to môže byť hocijako, ale mňa tiež ex na súde vykreslil ako zlatokopku, ktorá požadovala, aby hradil 3 dovolenky za rok a podobne čisté vymysli tam popísal, pričom realita bola, že sme platili všetko na polovicu napriek tomu, že ja som bola na materskej a on mal plný príjem. Niektorí toho bohužiaľ neklamú dosť...
@matkahelka a ty ako vieš že nechcela zmeniť zamestnanie? Možno chcela len nenašla? To, že ho nechce zmeniť teraz je pochopiteľné, veď sa idú rozvádzať...z čoho má akože žiť?
@matkahelka ty ked by si sa sla rozvadzat zmenila by si si zamestnanie? Ved to je nelogicke... z coho by asi tak uzivila dceru? Nestaci jedna neistota?
@jesienka32 keby som sa rozvadzala primarne kvoli svojmu zamestnaniu, pretoze v tomto pripade to tak je, kedze zena mala milencov v zamestnani, tak ano, rozviedla by som sa kvoli svojmu zamestnaniu.
@77viki77 precitaj starsie diskusie.od prvopociatku problemu, ktory bol v jeseni a o rozvode ani nepadlo slovo, zmenu zamestnania odmietala
@77viki77 Nick máte utvorený v máji 2021 , 7 príspevkov v diskusiách , všetkých 7 v mojom starom príspevku o striedavej starostlivosti. A dookola sem rozoberáte všetko iné len nie to , čo je v téme striedavá starostlivosť......Náhoda ? Nech si každý urobí názor
@matkahelka
@jesienka32
@bluka2
@dvorcidlo0 co ja viem...ja to zas tak tragicky neberiem...ved to kludne moze byt aj zena ktora ma rovnaky problem, chcela napisat ale je jej lepsie to riesit uz cez zacatu temu. Predpokladam ze vy ste tiez predtym nechodili na MK a nick ste si vytvorili prave kvoli tomu. Ci sa mylim?

@kristina2015 Ty si mu teda naložila....vraj chudák....ona si narazí trtkoša a on je chudák ? Myslím, že chce pre dieťa to najlepšie...neotočil sa jej chrbtom a chce sa postarať. Ak bol byt jeho, prečo by jej ho mal nechať? Ty si sa s koňom zrazila ?