Sociálny pracovník počas rozvodu
Ahojte mamicky
Ex podal navrh na rozvod a odisiel od nas. Volali mi zo socialnej kurately a chcu so nnou hodit rec, aj s detmi (3a5 r).
Na co sa treba pripravit? Najma mamicky z ba, prosim.
Som slusna, o deti sa staram poctivo, od narodenia 99 percent sama, ex bol stale pracovne vytazeny, deti s nim maju Ok vztah, kedze som sa o to snazila aj ja...
Dakujem
Nerob si z toho ťažkú hlavu...budú ťa chcieť prehovoriť že sa máte dať dokopy a či to nie je možné a bla bla 🤣aspoň u mňa to tak bolo...potom sa niečo popytali že ako žijem a hotovo...nič strašné...aj keď aj ja som z toho mala predtým paniku
Mna neprehovarala. Vedela, ze u nas to bolo nezvratne. Ale tak ked od vas odisiel muz, tak ani teba urcite prehovarat nebude.
Neboj, je to standardny postup. Netreba sa nijako specialne na nic pripravit. Takto malicke deti to budu vnimat ako navstevu tety alebo uja co sa s maminkou rozprava.
Bude to oki, bude sa ich pytat normalne veci. vacsinou zacinaju ci chopdia so skoly a skolky ci sa im tam paci atd neskor prejdu na to ako spolu vychadzaju atd. Nejake zlozite otazky sa nepytaju. Pamatam si ked sa rozvadzali nasi, ja som mala nejakych 12 a vsetko som to vnimala v pohode, pani sa ma pytala ako vychadzam s rodicmi ako vychadzam s bratom atd. uplne bezne otazky
Oni chodia vždy, nemáš sa čoho báť. Kamoške to veľmi pomohlo pred pojednávaním, popýtala sa tej kurátorky, ako to bude celé prebiehať. Pýtala sa pár základných vecí jej aj detí, ale nič osobné ani detailné.
Ahoj, ja mám so sociálnou bohaté skúsenosti. Počas môjho 2 ročného rozvodu som s nimi komunikovala skoro na dennej báze. Sociálka - teda kolízny pracovník je vždy prizvaný k súdu ako zástupca dieťaťa. V prvom rade musia preveriť pomery v rodine. Teda ku mne prišla pani, popozerala byt, čo má kde malý, či má vlastnú posteľ, skriňu, stôl na učenie, svoj priestor. Potom bola u exa lebo aj otec musí mať zariadený priestor pre deti, ak ich teda chce aspoň občas vidieť. Potom sme boli predvolaní, a to tak, že ja sama, malý sám (malý mal vedy 6 rokov) a ex... Ja som tam bola ešte potom asi 3 x ale to preto lebo ex robil zle. Nám napr. sociálka navrhla tzv. komunikačné sedenia s párovou psychologičkou lebo my sme sa hádali ako psi, a to napr. mne veľmi pomohlo... a potom nám ešte navrhla detskú psychologičku lebo malý to dosť ťažko znášal. Pani kolízna bola vždy milá a nápomocná. Na súdoch sme vždy prehodili pár slov na poslednom sme sa už aj skoro kamošili 🙂 Nemaj z nich strach, je to ich práca a musia sa ubezpečiť, že sú deti tam kde majú byť, a to v bezpečí... Prajem veľa síl 🙂
@dadis ahoj chlapa mi pridelili
Neboj. Malo by to byt ok. On sa porozprava s detickami, s tebou. Jemu ide hlavne o dobro deti. Neviem ci tu v BA chodia ja pozerat podmienky v domacnosti. Ja som bola s detmi tam, nikto u nas doma nebol. Ale pytala sa teta, ze ako maju deti zariadenu izbu, ako daleko skolu a tak - lebo my sme isli do najmu. Nemas sa naozaj coho obavat, je to standardna vec. To ze je muz, nic na tom nemeni.
@dadis ty si isla do najmu? Boli deti zverene tebe?
Ja som monentalne v byte z ktoreho pojdeme po rozvode tiez prec (do najmu urcite) a ex ziada striedacku (doteraz sa o deti nezaujimal a teraz takyto sok pre mna)...
Tak sa bojim celeho toho
Ahoj, my máme partnerovho syna na striedavej....je to ťažké....poviem ti z pohľadu "cudzej" osoby striedavka je určite dobrý spôsob ako sa spoločne podieľať na výchove dieťaťa aj po rozchode, ale....pokiaľ vy dvaja nieste vysporiadaní s rozchodom...s tým ako, čo ten druhy robí bude to ťažké...preto by bolo lepšie aby sa deti s tatom stretávali pravidelne ale iba napr cez víkendy a neskôr keď aj vy budete ok môžte dať striedavu...ono veľa bude záležať od detí a znaleckého posudku psychológa...čo je pri striedavej bežný postup...držím prsty
@dievcacitajucelist ptazka znela skor ako to riesi kurator ked matka striedavku nechce
No myslím si, že sa to rieši tak, aby to bolo v záujme deti...partnerova ex tiež nechcela striedavu a aj tak ju po rozhovoroch (pracovníkmi kurately) a znaleckom posudku schválili
autorka: socialny pracovnik to neriesi ci chce/nechce matka/otec striedavku. Pozrie pomery, porozprava sa a nieco navrhne do posudku pre sud (niekedy ide osobne, niekedy posle len posudok na zalozenie do spisu). Rozhoduje sudca a ten moze aj nemusi suhlasit so socialnym pracovnikom.
@ibrunova nechodia vzdy, na to naozaj nemaju cas, aby boli u kazdeho, kto sa rozvadza.
@dadis jasne, urcite nie su vsetky rovnake 🙂. Ja som len reagovala na to, ze oni vsetci ako odbor sidlia na Svoradovej pre vsetky casti BA.
Ja som striedavku chcela. Deti boli proti. AJ nejaky cas v striedavej boli, ale nevyhovovalo im to. Kuratorka deti vypocula a na sude povedala, ze neodporuca striedavu, lebo deti ju nechcu. Druha vec je, manzel tvrdil, ze som ich ja nahuckala a ziadal znalca. K tomu znalcovi ideme az buduci tyzden, bohovsky to ta korona a ten znalec predzil 😅. Medzitym sa syn odstahoval k otcovi (v marci). Ma tam svoju izbicku, s tatom si rozumeju. Ja nebudem bojovat proti jeho voli. Uvedomujem si, ze sice striedavka je spravodliva pre rodicov, ale tym vacsim detom nemusi vyhovovat. MOje deti maju teraz 12(dcera) a 14r(syn)
Ano, socialny pracovnik neriesi striedavku z tvojho pohladu. A na sude sa malokedy prihliada na zelanie niektoreho z rodicov. V rozvode su najdolezijesie deticky. Kurator sa ich bude pytat - kto ich vodi do skolky, kto zo skolky, na ihrisko a tak, len na dokreslenie toho, ako to vyzeralo pre rozvodom v rodine. Ale teraz sa vacsina ludi na sudoch/socialkach priklana k nazoru, aby bol otec co najviac zacleneny do vychovy deti. A tak je to podla mna dobre. Pre teba ako matku by mala striedavka velke vyhody - riesit si karieru, volny cas, novy vztah - ta kvalita zivota po rozvode by ti vyrazne vzrastla. Aj ked by pri takych malych detoch by asi nebola 50:50 - mozno by boli najprv viac u teba. Tam sa naozaj skuma, ako otec bude schopny sa o deti postarat a ako deti s nim vychadzaju. Tvoj suhlas/nesuhlas je irelevantny.
Jaj ďalší čo myslí, že striedavka je pohoda lahoda... ty máš moc malé deti, myslím, že u vás striedavka nehrozí... ja som bola proti striedavke, ex chcel... tak mu pani psychologička pekne povedala čo ho čaká a neminie, či si myslí, že starať sa o dieťa plnohodnotne 7 dní je len tu máš mobil, ale že sa treba s nim učiť, chodiť po lekároch , venovať sa a nie nie moja mama mi pomôže ale on!!! rýchlo si to rozmyslel... u nás išlo hlavne o peniaze si myslel, že nič platiť nebude na malého keď bude mať striedavku a aj to mu bolo pekne vysvetlené. No a potom mu malý kvázi "rozbil" dva vzťahy lebo však decko a cudzia teta čo si myslí, že nahradí mamu a hneď bolo po striedavke... teraz je rád, že ho má len občas a užíva si staromládenecký život...
@misinka26 Ale oni toto na sude myslim maju vymyslene, pytaju sa otcov na skolu, ucitelov, ku ktorym lekarom dieta chodi a tak...maju par otazok, na ktorych zistia kolka bije...v mojom manzelstve bolo ale toto ok, ich otec sa staral, aj k lekarom sme sa striedali, aj na rodicka sme obaja chodili a tak. Ja som sa vedela spolahnut, ze sa postara...aj ked samozrejme je to zasach do slobody kazdeho muza - pnahlat sa z roboty, riesit kruzky, lekarov a vsetko 1:1 ako zena..
@misinka26 ex netusi nic o detoch. 5 roiov sa o ne nezaujimal a teraz tri nesiace ored rozvodom (urcite mu poradil pravnik) sa naucil mena uciteliek lekarky a tvari sa ze sa ik venuje pritom vzdy jed au u neho tak tam ma opatrovatelku

Neboj, bude to ok. Je to standrad. Socilana kuratorka pocas rozvodu je akoby "pravnik" deti. Zastupuje v konani ich zaujmy, bude aj pri sude. Ja mam s detmi taketo pohovory 2 a bola ta nasa pani velmi prijemna, Deti z toho ziadnu traumu nemaju.