Som spoludlžník na úvere - ako sa zbaviť dlhu?

luckaleo1988
26. feb 2020

Mam otázočku. Po 14 ročnom vzťahu, som ex priateľovi ostala ako spolu ručiteľ na stavebnom uvere. Chcela by som sa zbaviť tohto "dlhu" aby ma vyňal z úveru, lenže vraj nemá náhradného ručiteľa, a inak sa to nedá . Plus nekomunikuje už vyše roka. Somnou. Ako to mam riešiť? Nechcem byť ručiteľ na uvere keď mi nič nepatrí. Ďakujem za typy rady

maialeo
26. feb 2020

@luckaleo1988 Dávala by som si bacha aj v prípade, ak pôjde do bankrotu. Budeš to musieť zaplatiť ty.

mogaa
26. feb 2020

@luckaleo1988 ak neplatí dlžník, musí splácať ručiteľ....ručila si dobrovolne a nikoho nebude zaujímať že nehnuteľnosť nie je tvoja....

zirafienka
26. feb 2020

áno, ako píšu baby vyššie, v takýchto veciach treba byť opatrný, lebo raz to môže zletieť na tvoju hlavu. Sú to veci veľmi nepríjemné, ale reálne...

ssandyy
26. feb 2020

Tak to ste jej teda veľmi poradili. Namiesto rád čo robiť. Ste ju urcite ešte viac vystrasili 😔

evittam
26. feb 2020

@ssandyy A ty mas aku radu okrem kritizovania?

evittam
26. feb 2020

@draik 🤔😉

ssandyy
26. feb 2020

@evittam nekritizujem. To ma veľmi ďaleko od kritizovania. Keby som vedela napíšem. Ale určite by som nešla strašiť dievča ešte viac.

evittam
26. feb 2020

@ssandyy No to nie je strašenie. Je to holy fakt. Bohužiaľ.

nairia
26. feb 2020

skusala si kontaktovat financneho poradcu alebo pravnika?

ssandyy
26. feb 2020

@evittam áno ja viem ze je to holý fakt. Určite to vie aj dotyčná preto to chce riešiť. Mňa jedine co napadá. Je právnik. Ale ci jej pomôže neviem...

martina1201
26. feb 2020

@luckaleo1988 ahoj, môže vziať úver nový a ručiť nehnuteľnosťou. Alebo refinancovať do inej banky. Alebo jednorázovo vyplatiť úver. Neviem o akú čiastku sa jedná, takže zatiaľ toľko.

belllinka
26. feb 2020

No bohuzial, tu si nepomozes. Jedine sa mozes modlit, aby neprestal platit.

hope87
26. feb 2020

Treba sa informovat u pravnika alebo v banke, ci neexistuje nejaka-hocijaka moznost ako z toho von...ale predpokladam, ze kym sa nenajde iny rucitel, nebude to mozne.

solange7
26. feb 2020

@luckaleo1988 dievca, ja by som ani nespala. Cim skor si to vyries, treba sa spytat priamo u poskytovatela uveru, pripadne ak ti poskytnu nejake relevantne info, obrat sa s tym na pravnika.

topasitta
26. feb 2020

@luckaleo1988 mozes sa toho zbavit tak, ze ex ta bude chciet odtial vynat. Inak asi nie. Mrzi ma to.

jaskolka
26. feb 2020

Myslím, že skôr ako to, že by on prestal platiť, sa, autorka pýta, ako sa zrušiť z ručenia. Ak on nenájde nového ručiteľa, alebo nesplati dlh, či nepredá byt (neviem, začo rucis) tak nijako. Alebo ty si skúsiš nájsť osobu, čo by prevzala tvoje ručiteľstvo. Inak v podstate je nemožné, zrušiť, aj v prípade, že by teda bol nový ručiteľ, ešte je otazne, či to schvália, podľa výšky dlhu, príjmu a podobne.

medulienka81
26. feb 2020

Išla by som priamo do stavebnej sporiteľne a tam sa poradila

mogaa
26. feb 2020

@solange7 právnik jej nepomôže....podpísala zmluvu kde je ručiteľ....a v prípade že prestane dlžník platiť, banka požaduje splácanie od ručiteľa.....banka alebo v tomto prípade stavebka by išla sama proti sebe keby pri hypotéke zrušila ručiteľa.....čisto teoreticky sa dá vymeniť ručiteľ ak to navrhne dlžník (teda ten na koho je hypotéka), ale poskytovateľ úveru to musí schváliť a podlieha to normálnemu schvalovaniu(čiže potrebná výška príjmu).......ručiť môže aj uplne cudzí človek a banka v prípade nesplácania najskôr vymáha dlh od dlžníka, potom od ručiteľa.....a až následne sa to rieši exekútorom alebo dražbou bytu....to sa robí skôr ojedinele, preto sa tam požaduje ručiteľ......

viki120
26. feb 2020

@luckaleo1988 toto iste riešim aj ja, s tým ze treba sa ísť spýtať do banky aké sú možnosti a podla toho postupovať

draik
26. feb 2020

Na vyňatie ručiteľa je potrebný súhlas hlavne veriteľa. Následne sa podpisuje zmena zmluvy, je potrebné komunikovať aj s hlavným dlžníkom. Ak veriteľ požaduje nového ručiteľa, tak existujúceho ručiteľa neuvoľní. kým nenastúpi nový ručiteľ. Vymaniť sa z platného ručiteľského záväzku len rozhodnutím ručiteľa nemožno.

solange7
28. feb 2020

@mogaa ja som toho pravnika spominala na margo toho, ze s nou nekomunikuje jej ex. S pravnou pomocou si vie clovek poradit efektivnejsie.

miriam11
28. feb 2020

@topasitta ale to sa nedá vynat ju z toho úveru. Musel by dotyčný celý úver prehodiť na nového ručiteľa. Dufaj len, že neprestane splácať.

topasitta
28. feb 2020

@miriam11 jasne ze bez noveho rucitela, pripadne inych premennych (napr zalozit nehnutelnost, preukazat super prijem aby rucitela ani nemusel potrebovat atd) to nepojde. Ale najskor musi chciet, len to som chcela povedat.

luckaleo1988
autor
2. mar 2020

Ďakujem za odpovede. Ako písali po daktore žienky ja viem co mi hrozí v prípade ne platenia úveru. Ja som sa len chcela opýtať či je možnosť ho niejako donútiť cez práv icku aby si našiel náhradu zamna.

zuzana966
2. mar 2020

Skúste ísť do banky v ktorej ste na úvere rucitelom a spýtať sa že či vás vedia vypustiť z úveru ako ručiteľa aby vás ex figuroval sám na úvere ktorý si vybral

zuzik5891
8. mar 2020

Ahoj...čítam vás tu a mám otázku...tiež som v situácii z ktorej sa neviem dostať...splácam hypotéku ktorá je na moje meno ale 20 000e šlo na účet môjho vtedy ešte manžela...potom nasledovalo zopár spotrebákov z ktorých mi ostal už len jeden...no úver 25 000e zobral aj môj ex /Ešte počas manželstva/ a ja som mu šla ako spoludlžník...medzičasom sme sa rozviedli...je tomu už cca 2 roky a on sa teraz rozhodol že vlastne ja ho ešte stále milujem a ak si to neuvedomí prestane splácať svoj úver a budem ho musieť platiť ja...je vôbec možné aby mu to prešlo?...na splácanie úveru peniaze má...má dva príjmy kdežto ja som bez práce...mesačne splácam 250e hlavne za neho...s jeho splátkou by to už bolo 500e mesačne...je to ozaj také jednoduché sa zbaviť povinnosti platiť?...len kôli nejakej pomste...?