icon

Sťahovanie s deťmi a bývalý manžel

majca3
23. apr 2022

Môže mi exmanžel brániť v odsťahovani sa aj s deťmi ? Deti mám po rozvode zverené do starostlivosti. Budem sa sťahovať s deťmi k môjmu priateľovi na západné Slovensko...v styku s deťmi mu nebránim a ani nebudem...môžu za ním cestovať a môže ich mať aj polovicu prázdnin.
On sa mi vyhráža že s deťmi neodídem, že ma dá na súd. Môže mi v tom brániť? Zobrať mi deti?😔

tomi97
Odpoveď bola odstránená
mogaa
24. apr 2022

@majca3 ono veľmi záleží čo chcú deti...ten 15-ročný a aj ten 10ročný......sú si chlapci vedomí ako im to zmení život a aj teda že možno budú s otcom ešte menej ako do teraz....ak ano a sú s tým ok, tak by som sa odsťahovala, ak nie, tak by som brala ohľad aj na názor týchto dvoch synov....lebo ak im nevadí že otca uvidia len vtedy keď za ním budú cestovať vlakom 3-4hodiny, tak ok, ale ak by im to vadilo a chceli by byť s ním, tak by som to rešpektovala.....veď rovnako sa tvoj priateľ môže presťahovať na východ alebo nájdete kompromis a byt niekde bližšie ako 300km....lebo je to rozhodnutie ktoré sa dotkne 4ľudí, nie iba teba....a skôr sa vie prispôsobiť 1človek(tvoj priateľ ak chce byť s tebou) ako ty s 2chlapcami ktorým to ovplyvní život veľmi - lebo ony budí tí čo budú za otcom cestovať 4hodiny, žo prídú o kamarátov, budú si musieť zvykať v nových školách....

tomi97
Odpoveď bola odstránená
cacianka
24. apr 2022

@majca3 veď s ním nebojuj. A určite sa nevzdávaj ani sa mu neprispôsobuj. Máš právo na svoj život, deti ho chcú začať tiež, keby bol tatko taký milujúci otec a mali by dobré až nadštandardné vzťahy, tak by sa deti neťahali preč, a tak ďaleko od neho. Trvali by aby ste sa nestahovali. 19 a 15r si už dobre uvedomujú ako žijú a akú zmenu chcú, či a koľko sa chcú stretávať s otcom, aj 10r. má už dosť rozumu a keby sa s otcom stretnúť chcel, tak mu to umožníš, občas odvezieš, a hlavne otec by mal mať snahu.
Ty sa absolútne neboj že skončíš v base, to sú trápne a úbohé reči, nič trestné predsa nepáchaš. Čo je trestné na sťahovaní ?!? To skôr jeho obťažovanie, vyhrážanie a zastrašovanie. Hlavne mu nedávaj najavo, že ťa jeho blbé reči rozhodili, to je voda na jeho mlyn. Tvár sa nad vecou, odfajci ho , ignoruj.
Ale nevrhaj sa do nového vzťahu bezhlavo, to je ☝️

majca3
autor
24. apr 2022

@tomi97 najstarší maturitné a je prijatý na VŠ v Bratislave. Bude na internáte. Mladší chodí na gymnázium. 10 r...to ešte len do piateho ide.

tomi97
Odpoveď bola odstránená
majca3
autor
24. apr 2022

@tomi97 Nitra

majca3
autor
24. apr 2022

@tomi97 to je to...keby som sa ho nebála. Už sa bojím aj písať mu.Aj pred večerom tu bol u mňa kričať. Len 10 r. na neho...že nech už prestane. Škoda že starší chalani neboli doma.

misinka20
24. apr 2022

@majca3 Ahoj, tu nejde o to či ty nemôžeš žiť vlastný život, môžeš ale deti majú právo na oboch rodičov, ak ich odsťahuješ na druhý koniec SR vzťahy sa okrešu. A áno otec môže hovoriť do sťahovania, ktoré je vzdialené, a taktiež nemôžeš dieťa bez jeho súhlasu preložiť na inú školu. Musí to byť o dohode. Ja keď som sa rozvádzala chcela som sa vrátiť z Ba do RK aj s malým a na to mi právnická povedala, vy môžete ísť ale maly len so súhlasom otca, ak otec nebude súhlasiť a požiada o zverenie, zveria mu ho a ja budem musieť dochádzať za synom keď ho budem chcieť vidieť. Dieťaťu nemožno len tak meniť miesto kde žije, či školu bez súhlasu druheho rodiča. V okolí mám kamošku, pri ktorej rozhodoval súd ešte aj o tom do ktorej školy pôjde dieťa keďže otec chcel jednu a matka druhu školu. Prvé dve deti sú už pomerne veľké a vedia povedať čo chcú ale aby sa nezačal boj o toho najmenšieho a nebol medzi mlynskými kamenmi. Držím ti palce aby ex robil čo najmenej problémy 🙏🙏

modry1985
24. apr 2022

@majca3 Možeš sa odsťahovať aj na kraj sveta.....TY , s deťmi je to už horšie. O svojom živote rozhoduješ sama o živote detí spoločne. Jemu skôr ako tvoje sťahovanie však očividne vadí - odsťahovanie za iným mužom - EGO. Láska síce nepozná hraníc , ale ak už mám 3 ks deti , hold človek musí aj pouvažovať odkiaľ si nájde partnera....Ale z právneho hľadiska sa odsťahovať môžeš , otázka je či on nebude chcieť otvoriť otázku starostlivosti o deti , a doladiť detail ktorý novou situáciou vznikol. Tak ako ty máš právo v prípade zmeny situácie - t.j nástup dieťaťa do školy a i požiadať o zmenu výživného , on v takomto závažnom prípade má možnosť takú istú. Právne povedomie rodičov , v 80% prípadov mužov je na katastrofálnej úrovni , takže možno ti nič nehrozí. Z logicko-ľudského hľadiska mi však úplne jasné nie je prečo MATKA s 3 deťmi by sa mala sťahovať za mužom cez celú republiku , v živote prichádzajú rôzne scenáre , a ak to neklapne deti znova budeš premiestňovať cez celú republiku ako nábytok ?

modry1985
24. apr 2022

@majca3 Plus si treba uvedomiť že na prehlásenie detí do školy budeš potrebovať jeho súhlas , ktorý ti očividne nedá , takže to budeš musieť riešiť súdnou cestou. Na pediatra sa toto zatiaľ nevzťahuje , može vyžadovať aby si mu deti nosila minimálne raz ty raz on a ja byť dieťa a Nitra - Michalovce absolvovať 5 hodinovú cestu 4x v mesiaci by som rodičom asi veľmi vďačný nebol......

dievcacitajucelist
24. apr 2022

@modry1985 Nemusí mať exov súhlas na prehlásenie do školy...ani nikam..ja som akurát exa oboznámila...kam deti chodia do školy a to je všetko..

draik
24. apr 2022

@majca3
Môžte sa s maloletými detmi presťahovať v rámci SR kam len chcete, súhlas otca detí nepotrebujete.

luliu
24. apr 2022

@majca3 @draik je právnik, napísal ti, že môžeš, ostatné tu sú len pocity a domnienky 😉

modry1985
24. apr 2022

@dievcacitajucelist Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a
vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis
oboch zákonných zástupcov dieťaťa.
Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak:
 jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností
vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu
rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak
spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania
uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon
neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou
rozhodnutia súdu),
 jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania
uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon
neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného
lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať) alebo
 vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou
prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani
doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť
je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).
Na prihláške postačuje podpis len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia
dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia
riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).
Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú
zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu
deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona,
ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3).
Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa
to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného
zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu
zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní
zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému
zástupcovi osobitne.

modry1985
24. apr 2022

@dievcacitajucelist tak škola jednala protizákonne a tvoj ex má právo podať stažnosť...

dievcacitajucelist
24. apr 2022

@modry1985 Ale prosím ťa...dychaj z hlboka 🙄 ešte, keď som s ex žila ani škôlka, škola nepotrebovali podpis...súhlas ex (vtedy ešte manžela)....takže realita je taká ako ti píšem...nevravím, že to platí pre všetky školy...

modry1985
24. apr 2022

@dievcacitajucelist Tak znie zákon - od 1.1.2022....u nás dieťa bez súdneho rozhodnutia / podpisu oboch rodičov nezapíšeš....sú výnimky - zadávateľka témy medzi ne nepatrí.....že v nejakej škole niekde v malej obci nepoznajú zákon je možné. Prvá stážnosť a ministerstvo školstva to riaditeľovi vysvetlí.....plus môže vyvodiť zodpovednosť ....zákon platí na každého rovnako.....či je to KE či BA alebo dedinka na okraji SR....že to neplatilo niekedy zadávateľku zaujímať nemusí....teraz je to tak ako som poslal

dievcacitajucelist
24. apr 2022

@modry1985 Somarina pred dvomi rokmi išiel syn na druhú školu a žiaden súhlas/podpis nebolo treba....a nie škola sa nenachádza v žiadnej obci, ale v meste...daj si tabletku pod jazyk a upokoj sa....🙈🙉🙊

modry1985
24. apr 2022

@dievcacitajucelist urážanie ti ide čitanie s porozumením bohužial nie....pevne verím že vieš čo je od 1.1.2022......to že to bolo iné pred 2 rokmi čiže v roku 2020 - zadávateľku nezaujíma - ona sa nebude sťahovať v minulosti ale v budúcnosti....toho času platí zákon a usmernenie ako som písal....

mihulam
24. apr 2022

ja som dostala prihlasky k zapisu deti do skolky este v decembri 2021 s tym ze ich bolo treba odovzdat do januara a nastup deti bol febr 2022 a bolo potrebne aby sme to podpisali obaja.

dievcacitajucelist
24. apr 2022

@modry1985 a čím som ťa urazila? Iným názorom? Čítanie s porozumením mám osvojene.....don't worry! Súhlas oboch rodičov sa žiada všade...škola, škôlka,....ale realita je iná...nie je to všade potrebne a dá sa deti prihlásiť do školy aj bez súhlasu otca/ex

draik
24. apr 2022

@dievcacitajucelist
Ak sa aj prihlásiť podarí, druhý rodič môže podať odvolanie z dôvodu nedohody rodičov na podstatnej veci týkajúcej sa ich maloleteho potomka; v takom prípade je možné až rozhodovanie súdu. Dosť sa táto záležitosť na školách sprísnila; priznanie osobnej starostlivosti neznamená zároveň rozhodovanie daného rodiča o maloletom dieťaťi.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
dievcacitajucelist
25. apr 2022

@modry1985 Jediny kto sa strapnuje si ty, lebo to berieš osobne...nechápem...mám vo svojom okolí maminy, kt. sú rozvedene, alebo nežijú s partnerom...a nepotrebovali súhlas otca..a predstav si, že niektoré z nich zapisovali dieťa nedávno...bol to síce záujmový krúžok, ale aj tam je požadovaný suhlas oboch rodičov......to je reálna skúsenosť, to, že to zákon určuje inak vôbec nepopieram....tak nechápem o čom celý čas točiš 🤔🙄

dievcacitajucelist
25. apr 2022

@draik odvolanie podá rodič, kt sa o dieťa intenzívne zaujíma....a v takom prípade určite matka/otec informujú jeden druhého o takejto skutočnosti....rodič, kt. nejaví záujem urcite nepodá odvolanie na súd.....

modry1985
Autor odpoveď zmazal
dievcacitajucelist
25. apr 2022

@modry1985 nemá vôbec zmysel sa s takým človekom ako si ty rozprávať....pekný deň

draik
25. apr 2022

@dievcacitajucelist
Mýlite sa vo svojich záveroch. Odvolania atď podávajú medzi sebou hlavne rozídení a rozhádaní rodičia, ktorí si takto vybavujú účty medzi sebou. Odvolanie sa nepodáva na súd, naň sú rodičia odkázaní, ak sa nevedia dohodnúť o podstatnej záležitosti dieťaťa. Sú prípady, že sa takto napr odložil začiatok školskej dochádzky.

dievcacitajucelist
25. apr 2022

@draik Tak v tom s vami súhlasím...ak nie je možná dohoda...tak vo väčšine prípadov rozhodne súd...ja som to myslela tak, že ak sa jeden z rodičov nezaujíma o dieťa tak asi ťažko podá odvolanie na súd, lebo je mu to jedno...