Sťahovanie s deťmi a bývalý manžel

majca3
23. apr 2022

Môže mi exmanžel brániť v odsťahovani sa aj s deťmi ? Deti mám po rozvode zverené do starostlivosti. Budem sa sťahovať s deťmi k môjmu priateľovi na západné Slovensko...v styku s deťmi mu nebránim a ani nebudem...môžu za ním cestovať a môže ich mať aj polovicu prázdnin.
On sa mi vyhráža že s deťmi neodídem, že ma dá na súd. Môže mi v tom brániť? Zobrať mi deti?😔

horalka1986
23. apr 2022

@majca3 na sud to moze dat, preco nie, ale ci uspeje 🤷‍♀️
V kazdom pripade, si to skus otocit. On vezme tvoje deti, daleko od teba, ku svojej priatelke. Nevyhrazala by si sa mu tiez?

majca3
autor
23. apr 2022

@horalka1986 nikdy som mu nebránila bravať deti...dokonca som mu písala, či ich nechce napr. na sviatok, alebo teraz Veľkú Noc. V stretávani nebránim. Striedavu starostlivosť na súde odmietol. Ale..asi máš pravdu. Možno by som aj ja tak reagovala. Neviem. Len mi to je ľúto, lebo deti sa tešia a chcú sa sťahovať.

karola987
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majca3
autor
23. apr 2022

@karola987 deti majú 19, 15 a 10

zuzanazu85
23. apr 2022

To akože funguje tak,že aj keď sú rozvedení,musia byť v jednom meste kvôli deťom? Tak by to nemalo fungovať,podľa mňa asi aj sprostosť. Môže to riešiť súdom,ale či uspeje je asi ,,vo hviezdach". To sa dotyčný môže súdiť aj preto,keď si dotyčná vezme priateľa za manžela.

lilope
23. apr 2022

@majca3 pokiaľ viem, tak odsťahovať sa do iného okresu bez jeho súhlasu s deťmi nemôžeš. Aspoň tak to platilo pred pár rokmi keď sa sesternica ešte stihla presťahovať a hneď nato to takto nastavili, ale to je pár rokov. Ak sa mýlim, tak sa ospravedlňujem. Veď použi google a zisti si to presne.

zuzanazu85
23. apr 2022

Aj keby to tak je,nemal by sa aj ten súd pýtať deti,ked už majú taký vek,či sa chcú sťahovať?

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mogaa
24. apr 2022

@majca3 tak môže to dať na súd a ten môže tebe prikázať aby si ich jednu cestu alebo aj obe vodila ty k nemu....lebo ak sa niekto odsťahuje 300km, tak mu samozrejme brániš v styku....zväčša sa tam robí kompromis - jedna cesta otec a pre deti chodí matka....je to jednak strata času ale aj financií....najjednoduchšie je dohodnúť sa nájsť kompromis....pri 19 a 15ročnom to nie jw prblém -môžu ísť k otcovi sami busom, vlakom, ale ten 10ročný nie tam to problém môže byť

horalka1986
24. apr 2022

@majca3 ja ta uplne chapem. Sama som sa stahovala od ex s detmi k priarelovi. Neskor dokonca do zahranicia, aj ked 20km od neho, len on s tym nemal problem a keby mal, tak ti chapem.

sasa1310
24. apr 2022

@majca3 ty si z Michaloviec a ideš sa sťahovať na západ a navrhla si mu striedavú starostlivosť? To by si vážne svojim deťom dopriala každý týždeň sa takto sťahovať? Nechápem

martul
24. apr 2022

@sasa1310 možno tu striedavu navrhovala ešte predtým ako malá priateľa a v pláne sťahovanie

mogaa
24. apr 2022

treba si to zobrať aj z hladiska otca - tým že matka vezme deti 300-400km ďaleko tak bráni mu v styku s nimi? reálne ano, lebo teraz sadol od auta a za 30minut max.do hodiny s nimi bol doma....ale ak sa matka odstahuje 300-400km , tak len 3hodiny cesta tam a 3hodiny cesta späť....takže ano, je to istým spôsobom bránenie v styku...hlavne pri to 10ročnom ktorý nemôže cestovať sám....okrem toho, prečo by mal otec znášať celé zvýšené výdavky za cestu len preto že matka sa rozhodla odsťahovať...a nebavíme sa o malých čiastkach....vzhľadom k veku by bolo najrozumnejšie rozumne sa dohodnúť, napr. či niektorý z chlapcov nechce ostať na východe kde má zázemie - rodinu, kamarátov, školu....ostal by u otca a aspom ten by ostal u otca....ak ale otec deti u seba nechce, tak preplatiť mu polovicu nákladov za cestu , resp.platiť deťom cestovné kým pôjde za otcom....len tam je problém pri tom 10ročnom a aj v tom či sa chalanom bude chcieť cestovať za otcom lebo 3-4hodiny cestovať niekam po škole nie je bohvie čo....ani matke by sa nechcelo cestovať každý dráhý týždeň niekam ak cesta trvá 3-4hodiny a ten otec má právo byť s deťmi, takže ano, obmedzí ho to v jeho právach

majca3
autor
24. apr 2022

@sasa1310 striedavu som navrhovala ešte pri rozvode. 😔 A chápem ho. Nechcem mu brať deti. Vôbec . Ani mu brániť. Chcem sa s ním dohodnúť ako kolvek navrhne.

sense
24. apr 2022

Na súd to dat môže. Ja síce nežijem na svk ale napr so sťahovaním musí ex súhlasiť ak by to bol iný okres a nebolo to prospech dieťata pre vzťah rodič dieťa,cize s od sťahovaním by musel otec dieťaťa súhlasiť a na súde by brali do úvahy aj názor dieťaťa keďže sa nejedná o dieťa do 6r.

luliu
24. apr 2022

@majca3 ak sa odsťahujes na druhý koniec republiky v podstate mu v stretávani s detmi branis, nečudujem sa, ze mu to vadi

majca3
autor
24. apr 2022

Ďakujem Vám všetkým za rady. Určite budem brať názor ex. Budem brať ohlad aj na to čo chce ex. Chcem ho vypočuť a dohodnúť sa.
Snáď neskončim v base ako mi vypisuje celú noc.
Každopádne, sa cítim ako špina , že chcem začať ,, žiť,,.
Som ochotná mu deti aj voziť, ak bude chcieť. Tak uvidíme . Najstarší ide na VŠ v Bratislave, tak ten asi nebude chodiť tak často ...
Ďakujem Vám

zuzanazu85
24. apr 2022

Ale zasa ,tak ked nedovolí,tak už potom rozvedená žena nemá nárok na svoj vlastný súkromný život? Aj keď chce začať inde a s niekým iným? Toto je aleže riadna .ujovina. Keď si predstavím,že kopa rozvodov je zlá,rozvedie sa v zlom,on ju Tako ma aj naďalej v moci 😤

dievcacitajucelist
24. apr 2022

@majca3 ja som sa presťahovala, ale u nás ex nemal o deti záujem len robil teror...tiež sa vyhrážal, keď sme ešte bývali v jednom meste prišiel v určený čas po deti, ale deti sa ho báli takže nechceli ísť...on aj policajtov volal...kričal pod oknami...teraz sme už 4 roky odstahovani a jedine co ho trápi, že musí platiť výživné...držím prsty aby ste boli všetci spokojní...

tulipanicek
24. apr 2022

Tu ti označím @draik je to právnik

mogaa
24. apr 2022

@zuzanazu85 len iné je presťahovať sa do iného mesta a niečo uplne iné ak sa presťahuješ s deťmi 300-400km ďaleko.....

zuzanazu85
24. apr 2022

@mogaa ale bolo písané,že matku terorizuje, vyhráža sa. To by malo odznieť ako prvé na súde a až potom jeho otcovske práva. Žienka to má ťažké veru, držím jej palce !

zuzanalukasko
24. apr 2022

@majca3
Bol predložený návrh na novelu zákona č. 36/2005 Z.z. o rodine. Pri platnom znení zákona, pokiaľ sa chce rodič presťahovať s dieťaťom do zahraničia, potrebuje súhlas druhého rodiča, resp. pokiaľ sa nedohodnú tak rozhodnutie súdu, aj keď ide len o pár km (napr. Bratislava a susediaca rakúska dedina). Pokiaľ sa však chce presťahovať v rámci Slovenska (napr. Bratislava - Košice) súhlas potrebný nie je. Preto novela zákona chce v danej problematike priniesť zmeny a to tak, že navrhuje, aby bol potrebný súhlas druhého rodiča, prípadne rozhodnutie súdu, pri sťahovaní z okresu, kde má dieťa trvalé bydlisko do iného okresu (nie susedného) a toto odsťahovanie podstatne sťaží styk druhého rodiča s dieťaťom. Novela zatiaľ nie je účinná.

luccija
24. apr 2022

@majca3 neviem ako to je právne, ale morálne je výsmech, že mu povieš, že môže chodiť za deťmi cez celú republiku🙂ale na druhej strane chápem, že chces žiť svoj život...a nemôžeš bývať len v okruhu 50 km.Kazdy rozvod prináša veľa dilem.
Ak by ho deti zbožňovali a chceli by s ním tráviť každý druhý víkend a aj občas cez týždeň čo by si robila?

tinatitti
24. apr 2022

@majca3 Tvoj ex to môže dať na súd a súd rozhodne. Ma na to právo,samozrejme. Ja som sa s malou, keď mala 4r odsťahovala do iného okresu s jeho súhlasom. Teraz, keď ma mala 10r, sme sa vrátili do jeho mesta, nakoľko ma o to ona prosila. Ex sa samozrejme veľmi potešil a teraz je týždeň u neho, týždeň u mňa. Je to vec vašej dohody a vo vašom prípade aj dohody deti, keďže už majú taký vyšší vek.

luccija
24. apr 2022

@zuzanazu85 a ty by si nebola na nervy, ak vieš, že deti idú od teba 500 km?kto zaplatí to cestovanie, koľko s ním bude jeden deň?

soldi
24. apr 2022

Nedavna skusenost kamaratky. Ex ju prenasledoval, tak sa odstahovala o 200km dalej. Dal ju na sud, aby jej sud “prikazal” ostat v okrese. Sud to zamietol. A to mali striedavku v tej dobe

majca3
autor
24. apr 2022

Môj ex chodí na služobky..aj do zahraničia..výda deti striedmo aj teraz. Nechcem o ňom písať, aký je a ako sa správa. Nechcem to. Je otcom našich detí, chcem aby mali dobrý vzťah. Chcem aby sa vídali. Už nemám chuť s ním bojovať, čítať výhražné správy. Možno to nakoniec vzdám a prispôsobím sa mu úplne. Deti sú na prvom mieste.
Cením si názor kazdej z Vás. Určite je v každom názore kus pravdy.

mimka1402
24. apr 2022

@majca3 Ja budem mať opačný názor. Za mňa by si to mala skúsiť. Deti majú zadarmo vlaky,sú už relatívne veľké aby sadli na jeden vlak a on ich počkal na vlakovej, viacero deti takto poznám. Striedavka nie je možná. Ale počas sviatkov či prázdnin jarných letných je to relatívne fajn. Ak chodí do zahraničia stále sa môže zastaviť pri vás... Neviem, ale zas mi príde hlúpe aby si brala ohľad na neho. On je dospelý človek, ak bude chcieť najde spôsob..
Ja tam cítim, že úplne v pohode tam veci nie su... No deti sa odsťahovať chcú takže by som to brala aj takto.

soldi
24. apr 2022

@majca3 deti mas uz velke. V tomto veku bezne deti byvaju na intraku a vidia sa s rodicmi len cez vikend. Nebrala by som nejake extremne ohlady na ex. Nejedna sa o male trojrocne deti ktore potrebuju rodicov stale pri sebe.