icon

Starostlivosť o deti dohodou v praxi

peml
23. nov 2020

Ahojte,
Prosím o právnu radu...sme 2 týždne rozvedení, mame 1 a 6 ročne deti. Ex manžel si ma víkendy brava len staršie dieťa a teda ja a ani mladší syn s nim netravine žiadny voľný čas. Keď som dohovarala ex aby si zobral obe deti tak ma vysmial že nemôže že sa to nedá. Cez pracovný týždeň mam len 3 hodiny čas bez deti kedy mi obe varuje za účelom nákupu a povinnosti a keď sa vrátim pre obe deti tak plaču a on mi nadáva že som sprostá že utekám od detí.

peml
autor
23. nov 2020

@peml pokračujem v komentári.... Starší je svedkom ako ex zo mňa robí chuderu a nadáva mi. Je možné právne nejako toto podchytiť? Nikdy nepristupi na dohodu presne na dní a hodiny a navyše o 1 ročne dieťa nemá ani záujem sa starať.. Ze až keď bude mať 3 roky.. Vidím ze to staršie dieťa je úplne nim ovplyvnené a neznesiem aby deti od seba oddeľoval a nevysratali spolu... Prosím poraďte co mam robiť... Inak s rozvodom súhlasil jedine za podmienky že deti bude mať na dohodu lebo on si ich chce bravat len keď si zmysli a hlavne len staršieho... Je to strašne tazke...mam šancu nejako zabezpečiť aby detičky spolu vyrastali a jeho donútiť aby si braval bud len obe alebo žiadne? Vdaka

pribinak
23. nov 2020

@peml to sa nedá len tak že žiadne. Nemôžeš mu len tak odoprieť kontrakt s dieťaťom
Aj keď chápem čo tá stve

taskataska
Odpoveď bola odstránená
ukulela
23. nov 2020

@peml so starsim by som sa o tom snazila rozravat, ak to nepojde, tak aj ku psychologovi s nim pokojne .... mladsieho mu nenanutis. ale ak ti nevyhovuje rezim stretavania, tak skratka navrh na sud, dohoda/nedohoda, takto sa neda, ze zavolam a chcem hned a zaraz.

anjelicek26
23. nov 2020

Dva tyzdne po rozvode su tam este mega emocie. Nech vezme starsie, mladsie s toho nema rozum a zariad sa, cas ukaze, co bude neskor. Mladsiemu len rozhodi rezim a moc sa s nim nebude vediet zabavit, plus - ma vlastnu autosedacku, postielku, stolicku na papanie, detsky riad, pribor u seba doma, kocik, proste mate vsetko dvojmo? Dohodnite si styk sudne, normalne sa s nim porozpravaj, ze tvoj starsi syn potrebuje rezim, ostat uplne vecna a bez emocii, on to pochopi.

moonlight1210
24. nov 2020

@peml ak podmienil pokojny rozvod takouto podmienkou, tak dobre. Aj ked na rozvod v dnesnej dobe suhlas potrebny nie je. Staci, ze jeden chce, druhy moze aj plakat. A rozvedu vas aj tak.

Rozvedeni ale uz ste a aktualny stav sa ukazuje ako nevyhovujuci pre deti.
Dala by som teda teraz na sud ziadost o pevne stanovenie casov, konkretnych dni a rozdelenie prazdnin pre obe deti.
Odvodnila by som to tym, co pises. Ze detom aktualny stav fungovania neprospieva. Ak chces, podloz to papierom od detskeho psychologa.

Ale tlacit mu mladsieho, v tom nevidim zmysel. Ak ho otec odmieta, tak ten vztah im nenanutis. Iba by sa viac pokazil.
Nehovoriac, ze nie je nutne, aby aj on bol svedkom otcovho nadavania. Staci, ked budes mat zatial plne ruky prace so starsim.

Ak ide o to, ze mladsi ma pocit, ze je odmietany a place - to nie je daleko od pravdy. Vytvaraj mu vas soolocny program na tu dobu.
A obe deti ved k tomu, ze casom aj tak budu chodit k otcovi spolu (aby ani starsi neurobil z toho svoju pomyslenu gloriolu, ze je ten dolezitejsi).

Co sa tyka nakupov, vyuzila by som cas, ked je starsi u otca a s mladsim by som porobila vacsi nakup na cely tyzden. Aby sa obmedzili tie stavy, ked su deti u neho spolu, on ich nezvlada, placu a on ti za to nadava do neschopnych.
A skusila by som vyriesit strazenie deti na tie tri hodiny tyzdenne, ked musis ist vybavovat tie ine veci okrem nakupu, niekym inym. Nie otcom, kedze zatial to mate napate a dochadza ku hadkam pri stretnutiach.
Mozno, ked zisti, ze si to vyriesila bez neho, sa zacne pre zmenu o obe deti trhat a budes riesit opacny problem.

mogaa
24. nov 2020

@peml pravdou ale je, že deti spolu vyrastajú....to že otec si berie len staršie, to neovplyvníš....a sama si napísala že v týždni sa stará 3 hodiny o obe deti, takže nie je pravda že s ročným nie je....zase pozri sa na to z pohľadu chlapa....pri ročnom dieťati musíš mať oči na stopkách a behať len okolo neho, chlap si jednoducho netrúfa zobrať si na víkend 2deti , z toho jedno ročné....buď sa bude venovať mladšiemu a na toho 6-ročného "kašlať" nech si robí čo chce, ale nevie sa venovať 2deťom naraz.....tam je problém to ročné dieťa, to že to zvládaš ty ako matka je jedna vec, on si sám priznal že starať sa o 2 deti je nad jeho sily, teda hlavne to ročné dieťa.....6ročný sa už sám prehrá, zabaví, je to už samostatná jednotka, kdežto okolo ročného dieťaťa treba ešte behať a potrebuje plnohodnotnú starostlivosť.....veľa chlapov to tak má že sa dokážu postarať až o staršie deti a tie batoľatá nechajú na ženu.....s nimi sa z ich pohľadu ani hrať nevedia a nevedia ani čo s ním keď plače....od tých 2-3rokov je to už iné.....sama vieš, či si nechávala muža s tým starším v roku na niekoľko hodín samého , či sa oň dokázal postarať, či sa s ním vedel zahrať a postarať sa oň.....a pravdou je, že ak sa aj stanovuje súdne stretávanie otca s tak malým dieťaťom tak vo väčšine prípadov je to za prítomnosti matky a len na 2-3hodiny.......

mondolina
24. nov 2020

@peml
Nenúť mu aj mladšie, časom sa to vykryštalizuje. Styk si pories súdne.

krisabs
25. nov 2020

@peml V rozsudku o rozvode máte styk upravený tak, že sa otec bude s deťmi stretávať podľa dohody, áno? Treba v takom prípade podať nový návrh na súd, kde budete žiadať zmenu súdneho rozhodnutia z dôvodu, že takýto režim deťom nevyhovuje, sú obmedzované súrodenecké väzby. Štandarná úprava je taká, že jeden rodič má deti jeden víkend a druhý druhý, aby ste obaja mali čas tráviť s deťmi aj ich voľný čas, a to najmä vtedy ak je starší syn už školopovinný.