Starostlivosť o školopovinné deti
Ahojte ,tiež som sama na maloletú dcéru a chcem založiť diskusiu o tom ,čo všetko podľa vás spadá do starostlivosti o dieťa.Nemyslím teraz bábätko,ale školopovinné deti od 1.stupňa až po koniec strednej
Lebo starostlivosť nie je len obliecť,nakŕmiť a občas niekde odviezť.
Vo všeobecnosti platí,že otec má právo na stretávanie sa s dieťaťom,ale tie povinnosti sú zväčša na matke .Ako to vnímate vy?
@anonym_autor pisem za mna , mam este len doeta v skolke a zatial to funguje takto a menit to nemienim kedze dieta opustil par mesiacov po narodeni nejaky extra vztah tam nieje, postarat sa znamena pre neho zaplatim vyzivne , v poriadku tak sa rozhodol cize za mna——
cim menej sa stykaju tym lepsie
Mame system, mame svoje pravidla, svoje zvyky, navyky, dieta vnima kompletnu rodinu tak ako je
On to nevie, nepozna, nerespektoval by to pravdepodobne a v podstate nieje na neho spolahnutie
Takze radsej prekusnem 2 hodinovu navstevu 1x za 2 mesiace ako by sa mi mal miesat do vychovy, do zivota, komplikovat ho, komplikovat ho dietatu, mame vlastny zivot, starostlivost mi nevadi, nech zaplati a da svaty pokoj, ja mam dieta v starostlivosti cize sa staram o vsetko, ze si panko nerobi nic a serie na kazdeho je jeho vec, pre mna je to cudzi clovek takisto pre moje dieta
Ja mam vsak rodinu, ktora mi pomaha a bio otec je korunovany debil
ak sú rodičia rozvedení a je nariadená striedavá starostlivoť, tak o deti sa stará ten rodič ktorý ich v dano čase má - a to so všetkým čo k tomu patrí...ak ich má zverené matka v osobnej starostlivosti -tak celú starostlivosť zabezpečuje ona a otec len v čase, keby má styk s deťmi.....ale samozrejme , v prípade že rodičia majú dobré vzťahy a sú rozumní - tak sa vedia o strarostlivosť dohodnúť teda napr.jeden z rodičov stále zabezpečuje lekára a školu a druhý krúžky detí.....
Ak máš dieťa ty a druhá strana len každý druhý víkend, tak si povinná variť, učiť sa, krúžky, zanášanie do školy, lekari, ošatenie proste komplet všetko .... Ak je striedavka tak kto má deti ten všetko rieši ten týždeň jednoduche
@anonym_autor je to všetko na Tom rodičovi, ktorý má dieťa vo svojej starostlivosti. Alebo ako si to predstavuješ? Príklad, súd ti dá dieťa do starostlivosti, otec má právo na každý druhý víkend, lebo matka nesúhlasí, aby si dieťa mohol hrať kedy sa mu zachce. Dieťa príde domov zo školy, treba s s ním učiť. Zavoláš otca, aby mu prišiel nadiktovať diktát, alebo dať 5 príkladov z matematiky, či cez videohovor ho preskúša dejepis? Alebo ho zavoláš, nech ide s ním von, lebo ty chcela navariť? Alebo čo vlastne sa pýtaš? Samozrejme, že je všetko na tebe, keď si chcela dieťa pre seba. Môžete mať kľudne striedavu, môžeš kľudne dať dieťa otcovi a ty budeš mať len právo nie povinnosť sa starať o to ostatné. Otec je povinný prispievať, ale už nie tak veľmi starať sa. Má právo vedieť všetko, ak o to stojí. Ty si povinná robiť všetko, aj keď sa ti nechce.
@anonym_204b97 si sa nejako rozbehla 😁
Ja si nič nepredstavujem ,len som sa opýtala ,čo všetko patrí pod pojem osobná starostlivosť ,nepíšem striedavá starostlivosť.Žeby to písal chlap?
Ak máš dieťa ty a druhá strana len každý druhý víkend, tak si povinná variť, učiť sa, krúžky, zanášanie do školy, lekari, ošatenie proste komplet všetko .... Ak je striedavka tak kto má deti ten všetko rieši ten týždeň jednoduche
@anonym_65ef93
@zuzubb007 mne nejde o striedavku,tá u nás neprichádza do úvahy,keďže otec dieťaťa odchádza na druhý koniec zemegule.Otázka znela,čo všetko spadá pod tú osobnú starostlivosť
Napíšem ti osobnú skúsenosť. Rozviedli sme sa, keď bola dcéra prváčka. On striedavku nechcel, ako dôvod uviedol fakt, že je nezamestnaný. O mesiac na to nastúpil do práce, pre dcéru takmer vôbec nechodil, hoc som nemala problém, aby sa s ňou stretával aj mimo víkend. Nechodil ani vtedy. Posielal mi 40€ mesačne, nekúpil jej nič. Občas ju vzal do kina, občas na kupko, občas do mekáča. Dcéra rástla, chodila na gymnastiku, on za ňou prišiel z času na čas, posielal 50€. V čase kovidu za ňou nechodil vôbec, a tak som si 1x po nejakých šiestich rokoch požiadala o zvýšenie výživného. Dohodli sme sa na sume 130€. Naďalej za ňou nechodil, nezaplatil nič naviac, k sviatkom poslal správu a doniesol čokoládu k dverám. Keď začala chodiť na strednú, požiadala som o ďalšie zvýšenie. Súd odklepol 200€, on sa však odvolal. Po roku naťahovania mu súd pridal na 240€. Odvtedy sa s nami už vôbec nebaví. Teraz jej k Vianociam doniesol 10€ poukážku do Martinusu. Dcéra si medzitým urobila vodičák, čaká ju stužková, maturita a prijímačky na VŠ. Predpokladám, že on vôbec nepočíta s tým, že bude ďalej študovať a v júni sa začne ďalší boj o výživné 🤷♀️ dcéru som vychovala sama, všetko som jej hradila ja vrátane súkromnej školy. Nepije, nefajčí, športuje. Som pyšná nielen na ňu, ale aj na seba, že som to zvládla aj bez neho. Otec roka sa môže hanbiť. A čo spadá pod osobnú starostlivosť? no všetko. Píšeš, že otec odchádza. Ak budeš s dieťaťom ty, musíš mu zabezpečiť všetko. Od bývania, stravy, oblečenia a obuvi, cez školské pomôcky, hračky, knihy, neskôr notebook, tlačiareň, mobil. Zdravotnú starostlivosť, návštevy lekára, OČR, platby za lieky či úkony. Krúžky, šport, výstroj, logistika - odviesť, priviesť. Pomáhať s úlohami, projektami, riešiť doučovanie ak treba. Prázdniny, dovolenky, školu v prírode, či súťaže. Aj také blbiny ako zmrzlina, či lístok do Zoo, kino, koncert. Riešiť nálady, boliestky, rôzne hádky a konflikty s kamarátmi, ale aj doma. Buchnutie dvier a trucovanie. Viesť k domácim prácam a pomoci, učiť nakupovať a hospodáriť, sporiť si. Sama uspávaš, sams budíš, učíš ho režimu a zmyslu pre povinnosti. Proste všetko. Snáď ti otec aspoň finančne pomôže.
@anonym_204b97 si sa nejako rozbehla 😁
Ja si nič nepredstavujem ,len som sa opýtala ,čo všetko patrí pod pojem osobná starostlivosť ,nepíšem striedavá starostlivosť.Žeby to písal chlap?
@anonym_autor pýtala si sa, odpovedám.
@anonym_autor pýtala si sa, odpovedám.
@anonym_204b97 hej,ale od veci ,treba čítať s porozumením,otázka bola položená inak
@anonym_204b97 hej,ale od veci ,treba čítať s porozumením,otázka bola položená inak
@anonym_autor pýtala si sa, čo všetko je na matke, ak sú rodičia rozvedení a nežijú spolu. Odpovedala som. Neviem, prečo tu píšeš o striedavej, keď som ju spomenula úplne v inom kontexte, ako si si to vysvetlila. Čítaj ešte raz. Všetko je na matke, keď dieťa je v jej starostlivosti. Ak bude v striedavej, tak je to na tom rodičovi, ktorý dieťa v róm čase má. Ak bude choré v čase kedy bude u otca. Bude s ním behať po doktoroch on, tiež my bude variť, chodiť s ním von, sprevádzať do školy, učiť sa s ním, mať režim u neho. U matky to bude tak isto.

@anonym_autor je to všetko na Tom rodičovi, ktorý má dieťa vo svojej starostlivosti. Alebo ako si to predstavuješ? Príklad, súd ti dá dieťa do starostlivosti, otec má právo na každý druhý víkend, lebo matka nesúhlasí, aby si dieťa mohol hrať kedy sa mu zachce. Dieťa príde domov zo školy, treba s s ním učiť. Zavoláš otca, aby mu prišiel nadiktovať diktát, alebo dať 5 príkladov z matematiky, či cez videohovor ho preskúša dejepis? Alebo ho zavoláš, nech ide s ním von, lebo ty chcela navariť? Alebo čo vlastne sa pýtaš? Samozrejme, že je všetko na tebe, keď si chcela dieťa pre seba. Môžete mať kľudne striedavu, môžeš kľudne dať dieťa otcovi a ty budeš mať len právo nie povinnosť sa starať o to ostatné. Otec je povinný prispievať, ale už nie tak veľmi starať sa. Má právo vedieť všetko, ak o to stojí. Ty si povinná robiť všetko, aj keď sa ti nechce.