Ako stanoviť pravidlá na styk otca s dcérou, kým to nie je súdom dané?
Ahojte.
Idem si k vám po radu. Najskôr popíšem moj problém...
S priateľom a otcom mojej 2rocnej dcéry som sa rozisla pred 2mesiacmi. Podala som navrh na upravu rodičovských práv a povinností. Samozrejme žiadam aby ju zverili mne... Môj ex je ten typ otca, ktorému je prednejsia praca a peniaze, dieťa vidí (ak stihne) vecer pred spaním a v nedeľu.... No po rozchode je zrazu hrozne snazivy a chce ju mat kazdy den. Je to cele o tom, aby robil cez nu zle mne... Nakolko je termin pojednavania v nedohľadne, mozno to ani nebude tento rok, musim mu denne odolavat alebo sa mu podvolit ked pride pre malu... Vraj ma na nu rovnake pravo ako ja.. A vie ze po sude s nou tak casto nebude...
Este doplnim ze kratko po rozchode ju ,,umyselne ohrozil na živote"... Aspon takto to definuje kolízna Opatrovnicka aj moja právnicka... A obe mi radia nedávať mu dieťa bez mojho dozoru... Ked sa s malou stretne, vyuziva to len na to aby ma presviedčal nech sa k nemu vratim... Ja nevladzem toto denne pocuvat.... Vie ze spravil pruser a ze po sude ju dostane mozno dvakrat mesačne... A preto chce do sudu vyuzit kazdu chvilu aby bol s nou... A teda moja otazka je: ako ste svojim ex vysvetlili a stanovili pravidlá ohladom deti.. Lebo on na kazdy moj argument ma dva svoje... A nic nerespektuje.... Zatial som to nechcela riešiť policiou atd ale už fakt neviem... A ak bude naozaj pojednavanie koncom roka alebo az budúci rok, tak to nezvladnem... Pripadne mi mozete poradiť par argumentov, prečo by nebolo vhodné, aby sme mali 2ročné dieťa v striedavej starostlivosti... Lebo mne už došli 😣
Ďakujem z každú radu...
@cacianka ale ja som to čítala a pozorne🙂ale to že niekto niečo nahlási na polícii a podá trestné oznámenie - nie je dôkaz že to tak naozaj aj prebehlo🙂predpokladám že ak by boli dôkazy napr.nahraté video alebo svedkovia uvedeného incidentu tak by bolo vydané predbežné opatrenie o stretávaní sa otca s dieťaťom len za prítomnosti sociálnej pracovníčky alebo zamedzený styk otca s dieťaťom z dôvodu ohrozenia dieťaťa alebo labilného psychického stavu otca.....na Slovensku stále platí prezuncia neviny, to že niekto podá trestné oznámenie a niečo sa vyšetruje nič neznamená. Takže záleží ako to policajti uzavreli. Ak mu to bolo dokázané mala mamička požiadať o predbežné opatrenie zákazu styku otca s dieťaťom alebo stretávanie len za asistencie s kolíznou opatrovníčkou z dôvodu ohrozenia dieťaťa a zlého psychického stavu otca.
@ecoli tak ho udaj na polícii za obťažovanie a psychicky nátlak na tvoju osobu predvolaju ho dostaneš zápisnicu a máš plus k tomu, keď bude súd.Predpokladam, že bývaš inde ako on, tak keď bude chcieť prísť povedz, že nie ste doma, všetky správy si odkladaj a dajme tomu stretnite sa 3x za týždeň spolu.Nic iné Ti do sudu nepomôže.
@ecoli pri takomto pripade snáď nehrozí striedava starostlivosť o ktorej píšeš.S takýmto labilnym partnerom manipulátorom Tá ešte čakajú roky pekla len, aby si bola pripravená ...na spravy odpovedaj čo najmenej je to voda na mlyn.ano zatiaľ má rovnaké právo ako ty, ale nech drží hubu a nevyvíja natlak.Tak mu to napíš do správy, že nemáš problém sa primerane stretávať, ale pod podmienkou, že nebudete už rozprávať o Vás, ale na sa venovať malej.On vie, že mu ide o všetko....dúfam, že veci, ktoré Ti hovorí právnicka a kolizna mu pri najbližšej hádke nevykriknes aké máš tromfyTakeho človeka čo najmenej provokovať, byť stručná, nehovoriť mu, že je koniec blabla, lebo evidentne je psycho a pod tlakom môže byť schopný Ta udrieť, či aj prizabit.treba mu dať hranice stretneme sa vtedy a vtedy....
Kým sme nemali súdom dane čo a ako tak sme si spísali dohodu a dali overiť notárom (pre policajtov to bol síce zdrap papiera keď mi ju nechcel po víkende vrátiť ale bolo aspoň niečo) mal ju každý víkend vtedy mala 3 roky,potom našu dohodu prestal rešpektovať výživné podieľal cely mesiac na “splátky”,nechcel mi ju po víkende vrátiť,čas príchodu nikdy nebol ako na papiery
Napísala som návrh na súd na zverenie a výživné plus druhý papier som podala na neodkladne opatrenie,čo vlastne sa vyjadrili do týždňa a potom o 3 mesiace sme mali súd

@cacianka ono nie je to také jednoduché....pokiaľ nie je klasický súd kde sa dokáže že otec naozaj ohrozoval dieťa - tak je to len tvrdenie proti tvrdeniu....xz mamičiek čo chcú obmedziť styk otca s dieťaťom dáva trestné oznámenia z rôznych dôvodov, ale berú sa do úvahy len ak sa preukáže že to naozaj bolo tak (v tomto prípade nahratý videohovor alebo svedkovia alebo priznanie otca), ale ak nie je dôkaz alebo priznanie , tak sa to ani neberie do úvahy....Jediný dôvod kedy nemusí dať matka dieťa otcovi je ak je choré, ak má otec stanovený styk s dieťaťom môže mu byť jedno že majú iný program, že prší, sneží,padajú krúpy, majú návštevu...otec má tiež možnosti ako si uplatňovať styk s dieťaťom(či už príde v sprievode polície, kolíznej opatrovníčky, či to dá opätovne na súd a bude žiadať zmenu starostlivosti lebo matka mu zamedzuje v styku s dieťaťom), nielen povinnosť platiť výživné.....ak dieťa plače - je to matka ktorá ho mala pripraviť na stretnutie s otcom(a to povie každá kolízna opatrovníčka).