Styk otca so štvorročným dieťaťom
Ahojte, chcem sa spýtať kto má skúsenosti, v prípade že otec požiadal o víkendy s dieťaťom, bolo mu to schválené hneď? Myslím či hneď celé víkendy alebo nejaká "zvykacia fáza", mám na mysli že postupne začal brávať po dni a tak, v prípade ak doteraz si dieťa nebrával. Ďakujem
Vela Zavisi od Veku dietata, ine je ked mas rocne dieta a ine ked 6 rocne.
Dalsi faktor je, ci dieta pozná otca, ci žil s dietatom a stretával sa s nim.
Ak je dieta napr do 2-3 rokov veku, mozes poziadat, aby stretnutia boli v tvojej prítomnosti.
dcerka ma 4 roky, 2 roky sa stretaval s nou v mojej pritomnosti, nikdy s nim nebola sama, preto sa pytam ci mozu hned prisudit alebo s nejakou zvykacou fazou (bez mojej pritomnosti najskor na dve hodiny, potom na jeden den a potom cely vikend)
Skús sa s ním dohodnúť, že aby mu malá neplakala najskôr nech si ju zoberie na pol dňa a po 2-3 razoch na celý deň. A keď nebude plakať tak nech si ju zoberie na víkend. Na súde ak sa s ňou stretával v tvojej prítomnosti mu nejakú zvykaciu fázu nedajú, dieťa ho pozná a prejavoval záujem o stretávanie. Skúste sa dohodnúť a nerobiť si prieky. Alebo mu ju daj na skúšku rovno na víkend a uvidíš. Ak by plakala tak sám pochopí že starať sa celý víkend o uplakané dieťa nie je ani v jeho záujme ani v záujme dcérky. Ja by som to riskla, dieťa potrebuje oboch rodičov a nie je nič horšie ako keď si rodičia ubližujú cez dieťa.
@lubomira85 zvykaciu fázu ti do rozsudku nedajú. Keďže ho pozná tak skôr mu pri súdia každý druhý víkend.
Vela zavisi aj id vztahu otec dieta.
v akom pripade sa moze zakazat vikend otca s dietatom?
@lubomira85 zakezi id toho ci a aky maju vztah, ci chce k nemu dieta ist hned aj na vikend, ci ma na to vytvorene podmienky, ci sa vie o dieta v timto veku postarat, sud skuma a zaujima jededine to co je dobre pre dieta, nie chrice otcov ani urazene nevole matiek
@lubomira85 ako myslíš zakázať? Kurátorka napíše správu na súd a ten prihliada na to čo ona napíše. Buď rada že nežiada striedavu starostlivosť.
@lubomira85 ahoj,schvalenie navrhu resp.rozsudok môže znieť aj inak ako požaduje otec alebo matka,sudca a sociálka v prvom rade riešia čo je naj pre dieťa a aby bol zachovaný rovnocenný vztah s oboma rodičmi.Hned môže v našom súdnictve trvať aj pol roka.Zalezi aký kontakt mal predtým otec s dieťaťom ako často a či vôbec.Mozes navrhnúť na pojednávaní svoju variantu stretávania.Tvoja otázka má široký záber a výsledok záleží od strašne veľa veci.
@lubomira85 ale neblbni. Je to otec dietata. Ona ho pozna kto je preco by mala plakat. Aj to som prekvapena ze 2r. sa stratavala za tvojej pritomnosti. To ak by ste spolu zili ty by si ani na wc neisla, aby si bola v ich pritomnosti. omg. Dopraj dietatu otca , ziadne hracky, znackove oblecenie a dovolenky jej to nevynahradia, nech maju neobmedzeny kontakt, proste ked tam kde chce dieta byt. Hadam nechces aby ti dieta zilo ako naprogramovany robot s vyhradenymi hodinamy ked otec pride pre nu.
otec za dcerkou chodil sice nepravidelne,ona s nim ale sama ani nechce ist
a dcerka byva chronicky chora,ma histaminovu intoleranciu,
@lubomira85 a co si jej ty nahovorila na otca? Nechapem, lebo v 4r. moje deti normale isli k starym rodicom na vikend, alebo k tete... Nauc ju aj na cudzich ludi od mala alebo pribuznych , lebo to bude mat tazsie ked bude starsia. Bude sa vsade hambit, bat, neozve sa.
@lubomira85 rada by som videla ako by sa ti pacilo keby tebe niekto chcel zakazat styk s dietatom, pretoze si uvedom ze otec dietata je rovnopravny rodic. Samozrejme toto neplati ak je otec narkoman, alkoholik, alebo nebezpecny clovek, bitkar, vrah..... v takom pripade by som sa snazila o zakaz a myslim ze v takom pripade by si ho aj dosiahla. Ale ak je to normalny clovek, len vy dvaja si nerozumiete, nechaj vase dieta, nech si s nim vybuduje vlastny vztah, ci uz bude super, alebo uplne na nic. Inac bude dietatu ten otec stale chybat, bude citit tu neuplnost, dalsi komplex navyse, zivot je uz dost komplikovany aj bez toho. Nebud sebecka. Samorejme ze si nevybuduju kontakt ked im to nedoprajes. To je blba vyhovorka je dcerka je chora, no a co ked je? U teba nie je? Treba dat otcovi pokyny co v takom pripade, ci ma nejake lieky, ako ich brat, v pripade krizy, nech zavola aj v noci ak situaciu nezvlada. Ale NEBER DCERKE OTCA len preto ze Vam dvom to nevyslo. Nijako to neber odo mna zle, ale porozmyslaj o tom. Tym ze dcerka bude mat aj otca vo svojom dennom zivote nebude mat teba menej rada
@lubomira85 Ahoj, otec mojho syna (2r) poziadal o kazdy druhy vikend na 24 hodin (mimo toho sa s malym stretava na 2 poobedia cez pracovny tyzden).. doriesili sme to rodicovskou dohodou, ze prveho pol roka (od 2 rokov) chodim k nemu tesne pred maleho spinkanim a ostanem pri nom, kym nezaspi. Predtym tam maly nespaval a takto riesime to, aby si zvykol. Po pol roku tam uz chodit nebudem. Zatial to funguje, maly zaspava pokojne, v noci s nim vraj problem nebyva. Pre mna to moc prijemne nie je, ale mysllim ze pre maleho je to takto OK. Sud nam tuto dohodu schvalil bez problemov.
@lubomira85 problém je, že hľadáš dôvod prečo by nemala ostávať sama s otcom. Predpokladám že na dcérku ti platí a ako otec má nielen svoje povinnosti ale aj práva - a to by si mala ty pochopiť. Potravinová intolerancia nie je ani ochorenie, je to prejav alergie na určitú potravinu, tak mu povedz čo nemá jesť. Vy dvaja sa musíte dohodnúť ako to prebehne aby to bolo pre malú čo najmenej stresujúce a aby neplakala. On jej cez víkend určite pripraví pekný program, toho sa neboj. Nehroď to a nesnaž sa zabraňovať stetnutiam. Otec má rovnaké práva ako ty. On ti ju nechce zobrať, len sa s ňou stretávať a vybudovať si s ňou vzťah(ak ho už nemá). Zákaz stretávani s dieťaťom alebo len v prítomnosti matky sa dáva len vo vážnych prípadoch - otec je preukázateľne alkoholik,násilník alebo narkoman alebo je na to naozaj vážny dôvod ako napr. zanedbanie starostlivosti. Aj on ti vie narobiť problémy cez sociálku, tak mu nerob zbytočné problémy. Ak sa neviete sami dohodnúť, skúste mediátora. Ale tým že mu začínaš robiť prieky, horšíš celú situáciu ty a tým ubližuješ dcérke.
Tak podľa mňa to ty môžeš aj navrhnúť, že by bolo lepšie pre malú aby sa to celé riešilo postupne a nie hneď tak naraz aby malá nemala šok keďže nebola zvyknutá s ním byť sama
@lubomira85 Ano, najprv dali v sobotu poobede a druhý týždeň v nedeľu poobede, a potom to zmenili na celú sobotu a celú nedeľu, ale večer ju musí doniesť mame, a to každý druhý víkend.
@tova na otca som jej nehovorila absolutne nic, nehuckam ju proti nemu, sama vidi ze za nou nechodil doteraz casto a prisiel sa s nou viac menej na chvilu pohrat
@henikav ja jej otca neberiem, on sa od narodenia nestaral, a vlastne doteraz, sem tam sa prisiel ukazat, on sam si nevybudoval vztah doteraz
Skor by bolo lepsie dohodnut sa s nim na 1 dni cez vikend a jednom poobedi cez tyzden. Ak matka cez tyzden pracuje a k veceru stiha iba navarit a umyt dieta, mozno max. pol hodinku nejakej hry... Potom vlasne ta matka so svojim dietatom nebude mam quality time nikdy, ked cele vikendy bude mat otec. Ale ak je napriklad s dcerou doma, to je ina situacia.
takze mame to, nakolko dcerka s otcom nikdy nebola este sama, tri mesiace sa s nou moze stretavat bez mojej pritomnosti 1 krat tyzdenne na 2 hodiny, dalsie tri mesiace jeden tyzden na dve hodiny v pracovny den, a v nedelu na cely den, po uplynuti tychto 6 mesiacov ma kazdy druhy vikend od piatka do nedele. som zvedava ako to bude fungovat kedze doteraz nemal cas za nou prist cez vikend vobec, bude mat problem zvykat si na neho, a u neho doma, a obavam sa ze ju bude cez vikendy nosit k jeho rodicom, ktorych dcerka skoro vobec nepozna, proste tie vztahy tam od malicka neboli,a co sme dva roky rozvedeni, tak s jeho rodinou ani nie su vlastne. moze to vobec robit? ze ju zanesie k rodicom cez vikend a on si odide do roboty? maju pravo ju sice aj oni vidiet, ale vysudil si ju otec aby s nou travil viac casu, tak neviem neviem
@lubomira85 ahoj, v prvom rade by som Ti chcela napísať, že Ťa viem pochopiť, prešla som si celou touto tortúrou. A napokon som sa s tým zmierila a je mi oveľa lepšie, som šťastnejšia a spokojnejšia. Buď k sebe úprimná- toto nie je o Tvojej dcérke, toto je o Tebe a Tvojom hneve.
Viem, nepôjde to zo dňa na deň, mne trvalo rok, kým som to prijala a pochopila. Všetci traja týmto budete trpieť, nestojí to za to.
A že ju odnesie k starým rodičom? A čo? Tak ich spozná...musí mať vzťahy aj s inými ľuďmi, a s tými najbližšími v prvom rade.
Drž sa.
Jasne že ju môže dať aj k starým rodičom, ani ty ako matka sa o ňu nestaráš stále len sama ale občas ju povaruje otec alebo niekto iný....Ty si hlavne uvedom že to nie je len tvoje dieťa, ale aj jeho. Teraz sa s ním dohodni že ak nebude môcť prísť, nech dá vedieť aby si si s ňu urobila vlastný program. Ak si ju bude naozaj brávať, máš čas na seba, takže to tak ber. Nerobte si hlavne prieky. On ti môže zavolať že pre ňu príde, ty si dohodneš program a on nepríde.....Na druhej strane ak mu ju nebudeš dávať, môže sa obrátiť na sociálku že mu zamedzuješ styk s dcérou. Ak by v budúcnosti žiadal o striedavú starostlivosť lebo mu zamedzuješ v styku s malou - tak mu ju môžu schváliť. Mala si šťastie na sudcu, väčšinou to takto neschvalujú.
@lubomira85 verim ti, niektori chlapi su taki, len kvoli tomu ho teraz neodstrihni, lebo tym bude trpiet len malicka. No a ziska aj dalsich starych rodicov. ked bol doteraz taky nezodpovedny, mozno sa na to vykasle on sam, nerob si starosti, bude to fajn, budes mat chvilku pre seba. Viem ze sa ti bude mozno tazko zvykat, ale neskor to ocenis. Presla som tym tak viem ako sa citis. No ale aj to je pravda ze my sme nikdy nefungovali podla rozhodnutia sudu, syn zil so mnou a ked otec mal zaujem prisiel si prenho, vzdy sme sa vedeli dohodnut
nikdy som mu nebranila, vzdy ked chcel za dcerkou prist, umoznila som to, vela krat som rusila naplanovane veci s dcerkou, aby som nebranila stretavaniu sa s nou. zatial sa dcerka sama od seba na neho nepyta, nechce k nemu ist, tak mi to pride smutne a trapenie pre nu, ze doteraz si on nevedel prirodzene najst cestu k nej, aby to slo pekne, aby nemusel sud rozhodovat ze k nemu musi ist. viem ze zakon je zakon, nebudem dcerku proti nemu ani huckat, ani jej zakazovat, ale ziskavat si dieta takto cez sud a nic preto doteraz neurobit mi pride velmi bezcharakterne a nefer voci dcerke.v buducnosti ked dcerka pride ze chce ist k otcovi, prosim, nech sa paci, ale teraz mi to pride z jeho strany take vynucovanie si aby k nemu isla.
sancu dohodnut sa s nim este pred sudom som vobec nemala, nakolko mi ani neoznamil ze ide podat navrh na upravu styku, a nikdy predtym ani nenavrhol ze chce si dcerku bravat, takze z jeho strany "spinavost" a mna pritlacil k muru. na toto sa sud vobec nepozera, ani na vztah dietata s otcom, ani na nic.smutne
@lubomira85 2 roky ste rozvedeni, co keby si sa konecne cez to preniesla a nerobila mu prieky? Lebo podla tvojich tem len hladas dovod, ako zabranit styku s dietatom
@lubomira85 mala bude mat koliznu opatrovnicku a neni to tak ako si myslis,ze sa postavite uz len rovno pred sud a uznesu rozsudok.Este kolo toho budu ine veci a bude sa prihliadat na vsetko co sa tyka vztahu malej s tebou a malej snim ako aj byvania starostlivosti a podobne..aj keby mu to uznali tak nech spolu su ved keby nemal vobec zaujem tak ani sem tam nepride a sama si povedz ci by si zvladla stretavanie s vlastnym dietatom iba za pritomnostu niekoho..asi ste sa nedohodli tak sa zariadil inac..Bud ozaj rada niekedy je lepsie urovnat vztahy a vychadzat spolu dobre aj v zaujme dietata..Pozri sa ja s byvalim nezijem 2 roky a male mal cca asi 7 krat po pol hodinu.Nikdy som mu nebranila ale proste nezajem a ani mi neplati tie chechtaky co mu sud prisudil po 27 eur na jedno a nechavam to tak aj ked si uziva dovolenky za tisice lebo je to smrad a nebudem sa z psychopatom natahovat..kolkokrat som si koli detom poplakala ze ich nechce vidiet a oni ho chceli a potrebovali..tieto veci tiez zabolia takze dakuj zato ze ti snou chce pomoct.Topka je to ze ten moj podal na sud zbavenie sa otcovstva deti...takemu hajzlovy ich teda netreba ale preco tomu tvojmu nedoprajes vikend s malou aspon sem tam?Mala by si skusit nic zato nedas a neboj sa neublizi jej len ju miluje tak ako ty a je v dnesnej dobe dar to ze chce aj otec prispiet k vychove deti aj ked nieste spolu.

Predtym to nebolo vobec sudom upravene ??? Urcite ťa zo sudu vyzvu aby si sa ako matka vyjadrila. Najjednoduchsie by bolo sa s otcom dohodnuť. Neake zvykanie do rozsudku asi nedaju. Vacsinov to davaju kazdy druhy vikend. Bude sa pojednavať co moze trvať minimalne 3 mesiace kym dostanete termin. Ak to nedal ako predbežne opatrenie, ak je to male dieta, ak napr kojis, nepozna ho, možeš do vyjadrenia alebo na pojednavani uviesť že chceš aby stretnutia prebiehali v tvojej pritomnosti. To sa do toho rozsudku da dať. Ak sa nedohodnete bude zalezat aj na koliznej. Ona zastupuje prava dietata. Kazdopadne je to na dlho...