icon

Súd o výživné a nepreberanie zásielok

30. aug 2025

Dobrý deň, nenašla som veľa podobných diskusií tak sa skúsim opýtať.
Bývalí platí na dcéru 4,5 r 170€ výživné stanovené keď mala 1 rok. Dcéra chodí do škôlky 70€ mesačne, je zverená mne.
Chcem podať návrh na zvýšenie výživného. Najskôr som mu navrhla dohodu, osobne ho poprosila, že by sme sa dohodli na novom výživnom, nesúhlasil. Zdá sa mu, že platí adekvátne. Pritom za tých pár rokov sa náklady zvýšili, dcéra nastúpila do škôlky, platím byt 250€ mesačne atď.
Povedala som, že teda podám návrh na súd. Vraj nebude nič preberať a môžem žiadať koľko chcem. On pracuje v zahraničí, chodí na Slovensko raz do mesiaca na týždeň. Plat 1800-2000€ ja mesačný príjem zo zamestnania 600€ (pracujem zaťal na skrátený úväzok, plánujem však zmenu na plný)
Prosím vás keď ja podám návrh a on nebude preberať nič zo súdu tak sa aj niečo dovololám alebo to ani nemám skúšať?

anonym_036305
30. aug 2025

Kľudne podaj návrh. Zásielka sa považuje za doručenú v deň, kedy sa vráti na súd.
Neprebratím predvolania na pojednávanie nič nedosiahne

sulejmanka
30. aug 2025

to je ale chudák ak si myslí, že to tak funguje

pribinak
30. aug 2025

Bude sa pojednávať bez jeho prítomnosti. Jeho smola

zuzanka.zuzu
30. aug 2025

platí fikcia doručenia 😉 je to aj kvôli takýmto špekulantom. to mu samozrejme nehovor

lienka.7
30. aug 2025

@anonym_autor pokojne podaj, ale všetko si vydokladuj. Práve kvôli takýmto vychcancom platí fikcia doručenia. Cize ked nepreberie zásielku, považuje sa za doručenu. Jedine kde to neplati sú platobné rozkazy. Cize bud rada, nebude ti aspoň robit prieky lebo pojednávania budú aj bez neho. A zbytočne si tak aj pohneva súd.

anonym_e3b754
30. aug 2025

Tak keď nepreberie, považuje sa za doručené po neviem presne koľkých dňoch, s tým si on veľmi nepomôže :D Veď kľudne nech sa pojednáva aj bez neho. Aspon to prebehne v klude a podľa tvojich predstav

autor
30. aug 2025
@lienka.7

@anonym_autor pokojne podaj, ale všetko si vydokladuj. Práve kvôli takýmto vychcancom platí fikcia doručenia. Cize ked nepreberie zásielku, považuje sa za doručenu. Jedine kde to neplati sú platobné rozkazy. Cize bud rada, nebude ti aspoň robit prieky lebo pojednávania budú aj bez neho. A zbytočne si tak aj pohneva súd.

@lienka.7 Ďakujem za odpoveď a rovnako aj všetkým ostatným. Určite teda ten návrh podám, mám všetko potrebné k tomu, bloky, potvrdenia. Len som dúfala v iný prístup keď je to pre jeho vlastné dieťa.

januska12323
30. aug 2025

Zásielka sa považuje za doručenú posledným dňom možného prebratia na pošte, asi 18 dní. Ak nepreberie nebude vedieť čo mu prišlo ale oficiálne ako keby prebral. Jeho problém nie tvoj.

melanta
30. aug 2025

Mimo toho, čo tu odznelo, argumentuj reálnymi nákladmi na dieťa. Nie tým, že ty zarobíš iba 600 eur. Výživné nemá pokrývať tvoj nízky príjem. A taktiež v návrhu žiadaj okrem bežného mesačného výživného aj polovicu nákladov na neočakávané výdavky (napríklad zdravotná starostlivosť, strojček na zuby, lyžiarsky či škola v prírode v budúcnosti atď). A určite nerieš žiadnu dohodu mimo súdu, ak má takýto postoj. Dohoda mimo súdu je nevymožiteľná, čiže nič nezmôžeš, ak by ju nedodržiaval. S takýmto otcom vždy všetko oficiálne.

draik
30. aug 2025

Ak sa v čase prvého doručovania návrhu zo súdu s výzvou na vyjadrenie nebude zdržiavať na adrese na SK, tak to potrvá procesne dlhšie, ale nakoniec nastanú účinky, ako by mu návrh bol doručený. Čiže sa pre istotu pripravte na možné zdržanie.
Tiež sa pripravte na presvedčivú argumentáciu, prečo zarábate relatívne málo a pracujete na skrátený úväzok,

lenicka2506
30. aug 2025

@anonym_autor ahoj. Držím palce. Ja mám na 13 ročného syna z postihnutím výživné 90 eur. Podala som Návrh na zvýšenie výživného vo februári tohto roku. V júni bolo aj pojednávanie , prišla som na súd a aj kolizny opatrovanik z Úradu práce. Samozrejme biologický otec syna neprišiel tak sudkyňa povedala, že pojednávanie hneď odročuje na neurčito. Biologický otec je v Nemecku , to viem z predošlého rozsudku spred 7 rokov. Nemám na neho žiadny kontakt, on sa vôbec nezaujíma, aj to výživné mi chodieva od exekútora no nie pravidelne.
Čo sa týka rozsudku spred 7 rokov tiež si nepreberal žiadne zásielky zo súdu, všetko sa im vracalo. Nakoniec sa uplatnila fikcia doručenia.
Držím Vám palce. Inak na syna keby je súdom určené výživné 170 eur "skáčem od radosti"

autor
30. aug 2025
@lenicka2506

@anonym_autor ahoj. Držím palce. Ja mám na 13 ročného syna z postihnutím výživné 90 eur. Podala som Návrh na zvýšenie výživného vo februári tohto roku. V júni bolo aj pojednávanie , prišla som na súd a aj kolizny opatrovanik z Úradu práce. Samozrejme biologický otec syna neprišiel tak sudkyňa povedala, že pojednávanie hneď odročuje na neurčito. Biologický otec je v Nemecku , to viem z predošlého rozsudku spred 7 rokov. Nemám na neho žiadny kontakt, on sa vôbec nezaujíma, aj to výživné mi chodieva od exekútora no nie pravidelne.
Čo sa týka rozsudku spred 7 rokov tiež si nepreberal žiadne zásielky zo súdu, všetko sa im vracalo. Nakoniec sa uplatnila fikcia doručenia.
Držím Vám palce. Inak na syna keby je súdom určené výživné 170 eur "skáčem od radosti"

@lenicka2506 Ahoj, tak to mi skutočne ľúto, že si v takejto situácii. 90€ je naozaj veľmi málo.
Pochopila som to tak, že u teba sa bývalý o syna prakticky ani nezaujíma, nestretáva sa.
Môj bývalý sa zaujíma, chodí pravidelne na Slovensko a jeho argument proti zvyšovaniu výživného bol ten, že veď keď škôlka stojí 70€ tak 100€ mi ešte ostáva a to stačí. Že keď je dcéra v škôlke tak na ňu nemám žiadne náklady a keď je týždeň na Slovensku tak je väčšinu cez deň s ním (pokiaľ nie je v škôlke) a vtedy ma dcéra tiež nič nestojí.
Predpokladám, že to bude teda celé na dlhé lakte.

autor
30. aug 2025
@draik

Ak sa v čase prvého doručovania návrhu zo súdu s výzvou na vyjadrenie nebude zdržiavať na adrese na SK, tak to potrvá procesne dlhšie, ale nakoniec nastanú účinky, ako by mu návrh bol doručený. Čiže sa pre istotu pripravte na možné zdržanie.
Tiež sa pripravte na presvedčivú argumentáciu, prečo zarábate relatívne málo a pracujete na skrátený úväzok,

@draik Ďakujem. S tým rátam, že to bude na dlhšie.
Zarábam málo, pretože z predchádzajúcej práce kde som zarábala podstatne viac ma prepustili kvôli dieťaťu. Citujem, že som pre nich nevýhodný zamestnanec kvôli tomu, že nemám kde nechať dieťa keď je choré a musím byť s ňou doma ja. Dlho som si neúspešne hľadala prácu a tento skrátený úväzok som zobrala aby som mala aspoň nejaký príjem. O mesiac by som mala nastúpiť do novej práce na plný úväzok.

lenicka2506
31. aug 2025
@anonym_autor

@lenicka2506 Ahoj, tak to mi skutočne ľúto, že si v takejto situácii. 90€ je naozaj veľmi málo.
Pochopila som to tak, že u teba sa bývalý o syna prakticky ani nezaujíma, nestretáva sa.
Môj bývalý sa zaujíma, chodí pravidelne na Slovensko a jeho argument proti zvyšovaniu výživného bol ten, že veď keď škôlka stojí 70€ tak 100€ mi ešte ostáva a to stačí. Že keď je dcéra v škôlke tak na ňu nemám žiadne náklady a keď je týždeň na Slovensku tak je väčšinu cez deň s ním (pokiaľ nie je v škôlke) a vtedy ma dcéra tiež nič nestojí.
Predpokladám, že to bude teda celé na dlhé lakte.

@anonym_autor držme palce. To je skvelé, že za Váš bývalý zaujíma. U nás to vôbec tak nie je, syna nikdy nevidel ani raz, ešte tvrdil, že on ma v živote nestretol, otcovstvo sa muselo preukazovať DNA testami.