Testy DNA
Mám priateľa 8 mesiacov. Z predošlého vzťahu mám dcéru. Priateľa poznám oveľa dlhšie, boli sme kamaráti a keďže ho pozná a akceptuje aj dcéra, dostali sme sa do štádia, že v podstate už spolu bývame všetci traja. Problem nastal pred pár dňami. Priateľovi sa ozvala jeho ex s tým, že mu porodila syna (2 ročný chlapec), o ktorom priateľ nemal tušenie. Jeho ex sa totiž odsťahovala, kým bol v práci a odišla za kamoškou do UK. Teraz sa vrátila na SVK. Požaduje od priateľa výživné 350€ na syna a 100€ na seba, pretože tým, že sa stará o jeho dieťa, znemožňuje jej to nájsť prácu, ktorá by pokryla jej standardy. Racionálne sme sa o tom rozprávali, ja samozrejme nemám nič proti malému. Rovnako priateľ, dokonca aj tie prachy nerieši, ale. Zarazilo ma, že keď žiadal testy DNA, ex na neho vyletela, že nedá do dieťaťa sprtat a môže byť rád, ze mu ho len nepoložila za dvere. Ja zhruba viem, čo máme robiť. Ale teda, len som sa potrebovala vykecat. Mne to príde ako vypočítavosť z jej strany. Ex si je istý, že dieťa nie je jeho (matematicky mu to nevychádza). Myslíte ale, že máme aj iné možnosti, ako ísť s tým na súd?Nariadia oni testy DNA? Ak pôjde na testy priateľ, musí mať jej súhlas? A uzná to potom súd? Vďaka.
Pani bola kde dva roky? Nech si ona podá na súd. Potom budete múdrejší. Teraz by som nerobila nic.
@saraxyz nie som právnik, ale podľa mojich vedomosti áno. Vyživovacia povinnosť sa začína narodením dieťaťa a ma prednosť pred všetkymi ostatnymi výdavkami. Tak by otec splácal určitý čas ušlé výživné + regulernenvyzivne. Ušlé výživné môže zaplatiť samozrejme aj naraz, ak ma na to financie. To tiež určí súd ako sa to bude splácať.
V pohode to moze byt tak, ze dana slecna oslovila viacero takýchto adeptov a caka ktorý sa chytí.
Pokial nie je v RL, nema žiadnu povinnost platit.
Na ťahu je teda jeho mila ex. Chce prachy, nech sa paci, nech sa najskôr dokáže ze dieta je naozaj jeho a potom môže platit. Vyzivne urcite, ale na nu, na jej "existenciu " nech zabudne. To je jej problém.
Ako, ja by som nepodavala nic na sud, lebo ak to poda otec, matka moze testy odmietnut. A neskor ked ona poda na sud, tak mu moze byt uznane otcovstvo aj bez testov, lebo uz sa raz predtym dozadol otcovstva na dane dieta. Ja by so pekne nechala ex, nech si ona poda a nech partner spolupracuje so sudom a nech si ulozi sms/email etc., kde mu ex oznamuje, ze je otcom, aby ste mali dokaz, ze o tom skor nevedel. A ked nevedel =nemohol platit. A tiez by som asi argumentovala, ze ci si je ex otvovstvom svojho dietata ista. Ak testy ona odmietne, tak jej to nariadia.
@eternity24 v nemecku v takomto pripade nema povinnost platit, kedze sa dozvedel o otcovstve az 2 roky po narodeni. Je povinny az od doby oznamenia (teda sud da spatne, ale len do doby oznamenia, cize v tomto pripade od 2 rokov by mal platit vyzivne). Myslim, ze toto bude tiez specificky pripad, ze to nebude od narodenia- to by niektori museli v 50tke splacat 18 -25 rokov, ak sa dozvedia o nejakom potomkovi🤔🤔🤔
@vevesh ona mu to prišla oznámiť osobne, k nemu do firmy. Mal tam vtedy kamarata-klienta, ktorý to vie dosvedčit. Ale teda, aj ja som si myslela, že tým, že o tom nevedel, teda nemohol platiť, by sa spätne výživné nemalo brať do úvahy...
@eternity24
Žiaľ, mýlite sa a zbytočne môžte zadávateľku popliesť.
Obvykle sa priznáva výživné od podania návrhu. Spätne, aj to len tri roky a len pri maloletom dieťati, ak je vážny dôvod, pre ktorý nemohlo byť výživné žiadané skôr. V tomto prípade tým dôvodom nemôže byť to, že nie je určené otcovstvo, to je naopak priťažujúca okolnosť pre navrhovateľku.
DNA testy sú nevyhnutné, bez toho navrhovateľka v súčasnom stave neuspeje.
Priateľ zadávateľky nemá právny dôvod podať návrh na začatie konania, keďže tvrdí, že nie je otcom.
Navrhovateľka už nemá nárok na to, aby jej bol priznaný od daného muža príspevok na jej výživu (najneskorší termín sú dva roky od pôrodu). Mohla by ešte žiadať úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom, Predpokladom úspechu je samozrejme určenie otcovstva daného muža.
Zadávateľke otázky odporúčam, aby jej priateľ s danou osobou komunikoval výlučne písomne, odmietol otcovstvo a za týmto účelom prejavil záujem o testy DNA.
Aj tak by bolo lepsie mat nieco pisomne, lebo ona moze hrat, ze mu to ale teda pred odchodom vravela a po prichode mu to prisla pripomenut, coho bol klient svedkom. V ustne veci nemam velmi doveru, kedze sa vedia prekrutit...
@draik pardon, tak som mala zlu vedomosť ohľadom spätného vyplácania. Uviedla som, že si niesom istá. Aspoň tu mame odborný názor.
@eternity24
Znovu ste napísali A (a medzitým tuším zmazali), ale neuviedli to najpodstatnejšie B.
Ak súd nariadi niekomu sa podrobiť testu DNA, tak splnenie tejto povinnosti bude vymáhať ukladaním poriadkových pokút alebo predvedením danej osoby.
@eternity24 nemoze. Teda moze, ale iba par krat. Potom otca predvolaju pod natlakom (riesia to pokutami). Pri matke postupuju takisto, kedze ide o zaujem dietata. Len je otazne, kto poda navrh na urcenie otcovstva- ak otec, matku donutit mozu iba v pripade, ak je otec neznamy. Ak je otec znamy, spis rovno leti do kosa. Ak poda navrh matka, tak otca donutia ist na tie testy. Donekonecna nemozu odmietat.
@draik ďakujeme vám veľmi pekne za váš príspevok, veľmi si to ceníme.
Ahoj ano, sud to nariadi znaleckym dna. Bud to pojde dobrovolne a bude to lacnejsie, alebo sudom ontrocha drahsie. Samotny fakt, ze sa stara o dieta jej nezaklada ziadne pravo na vyzivne pre nu.

@eternity24 isto by platil spätne od narodenia, ak by sa preukazalo ze je otcom?