Určenie otcovstva a náhradné výživné

21. nov 2023

Ahojte, viete mi prosím poradiť ? Otec dieťaťa nie je zapísaný v rodnom liste. Aktuálne je to bezdomovec, je ťažké ho vôbec nájsť navyše je občan ČR.Matka si chce podať návrh na učenie otcovstva , zverenie dieťaťa do starostlivosti a určenie výživného. Môže si toto všetko podať v jednom návrhu alebo sa najprv musí uznať otcovstvo a až potom riešiť zverenie a výživné? Riešiť to má na súde v SR alebo v ČR ( matka aj dieťa sú občanmi SR) a ďalšia otázka, pokiaľ bude matka čakať na súd, môžu si požiadať o náhradné výživné, alebo to až po určení a potom ako nebude otec platiť. Ďakujem .

kornelies
21. nov 2023

Sice som laik, ale najskor musi byt dokazane otcovstvo. Len by ma zaujimalo ako ho chcete hladat a ake vyzivne ocakavate od bezdomovca. 🤔
Na SK maju aj bezdomovci trvaly pobyt, aspon na mestskom urade, kde byva pre nich dorucovana posta. Pan X zapisany s trvalym pobytom v Hornej Marikovej a momentalne sa nachadza niekde. Kde, nevie nikdo. Trestne stihany nemoze byt, vzhladom k tomu, ze nie je zapisany ako otec v RL. Policia ho hladat nebude.
Myslim, ze mamicka nech si radsej setri nervy a peniaze, hladanie ihly v kope sena nema zmysel.

melanta
22. nov 2023

Otec nie je zapísaný v RL. Čiže nie je po právnej stránke otcom, po právnej stránke neexistuje. Čiže nie je dôvod žiadať o zverenie dieťaťa do starostlivosti a ani nemožno žiadať výživné. O náhradné výživné teda tiež nemožno žiadať. Ak mamička nezapísala otca do RL počas tehotenstva, tak teraz je za starostlivosť aj za vyživovaciu povinnosť zodpovedná sama. Najprv je potrebné vyriešiť zapísanie otca.