icon

Určenie výšky výživného. Čo napísať do výdavkov?

zuvra
23. aug 2011

Ahojte,baby.Prosím,o radu! Dala som si žiadosť na určenie výšky výživného a súd chce odo mňa predložiť výšku výdavkov za minulý rok. Neviem,čo všetko tam mám dať a hlavne mám problém so SIPOM. Minulý rok som žila v domácnosti s bývalým priateľom-s ním sa teraz súdim-celé tri roky som platila Sipo ja,ale je na jeho meno a ja nemám ani žiaden doklad, že som to platila ja,lebo som to platila na pošte a ústrižky má odložené on. Stačí,keď napíšem, že som to platila ja? Musím predsa uviesť nejaké výdavky.. A čo ešte tam môžem napísať?Ďakujem za rady. 🙂

Strana
z2
nikolca
27. aug 2011

@hajanka no mne to tak povedali na úrade i na súde ked som okolo toho sa informovala,že pokial si ho osvojí druhý otec,tak biologickému vý živné zaniká,preto sme to tak nechali ved prečo by malo byť to dieťa ukrátené?a taktiež by som potrebovala súhlas bývalého k tomu osvojeniu,no som zvedavá ako pochodím,teraz platí 73euro

adrina
28. aug 2011

@nikolca ahoj..som prekvapená,že segrinmu exovi zvýšili výživné,i keď bol nezamestnaný....môj ex od rozvodu je nezamestnaný,pracuje oficiálne len na dohodu...ale ja viem že zvyšok mu doplacajú na ruku...výživné má určené na 8r syna 70eur a na 3r 55eur...nič navyše nekúpi...starší začal nosiť okuliare..takže v priebehu polroka som bola ľahšia o 170eur a keď som ho pýtala prispieť,tak nedal ani cent..mladší je astmatik..tento mesiac sme boli 2x v nemocnici..za pobyt som si ja musela zaplatiť 10eur na deň---keď som bola na sociálke..tak mi povedali,že nad zvýšením nemám ani len uvažovať...takže super...ja môžem makať v dvoch robotách,aby som všetko utiahla...a otecko nemusí nič 😖 😠

stastenka42
28. aug 2011

@adrina ahojky,chcem ti len povedat,že mojmu bratovi tiež zvýšili alimenty aj ked bol nezamestnaný 😒 pred tým platil 80 eur a po zvýšení 100. ked oponoval sudkyni že z čoho to má zaplatit tak povedala :nájdite si brigádu ,ale potreby dietata sú prvorade 😉 dokonca jeho ex povedala že po roku si može požiadat o dalšie zvýšenie,takže nevahaj a daj si žiadost o zvýšenie výživného ,ex nelutuj,ani on ta nelutuje a netrápi sa že vaše deti nemajú...držím palce 😉

adrina
28. aug 2011

@stastenka42 asi si naozaj pošlem žiadosť na zvýšenie....keď to tu tak čítam..ale i tak všetko závisí od sudcu 😝

nikolca
28. aug 2011

@adrina no jemu veru zvýšili áj napriek tomu že bol nezamestnaný a ked sa ho sudkyna pýtala že či súhlasi so zvýšením tak povedal že nie lebo že je nezamestnaný nedostáva nič a sudkyna mu povedala že mu musí zvýšiť aspon o tu minimálnu čiastku lebo že dieťa ide do prvej triedy a potrebuje kopec veci ale myslím že to záleží aj od sudcu alebo sudkyne,ja som bola na súde naposledy ked mi išiel syn do prvej triedy a teraz ide do piatej,ked išiel do prvej triedy tak mu zvýšili z 1500 na 2200korún no dala som si vtedy aby mu to zvýšili na 2500 no zvýšili len na tých 2200 no ale aspoň čosi,takže platí mi 73eura a teraz ked som sidávala žiadosť o zvýšenie tak som dala na 150 euro no uvidíme len s nim sa bohužial nedá on tam len vyskakuje a vyskakuje naposledy ho sudky na chcela vyhodiť a povedala mu že ked sa neukludní tak mu dá pokutu,no len môj bývalý zmenil aj robotu a bohužial zarobí menej ako ked mu vtedy to výživné zvýšili,na tvojom mieste by som si podala o zvýšenie a hlavne tam treba povedať,že vieš o tom že dostáva aj peniaze priamo na ruku a že detičky mali nepriaznivý zdravotný stav,že si musela s dieťaťom do nemocnice že aj to niečo stojí,za pokus to stojí tak si to určite podaj ten môj bývalý tiež o syna záujem nemá,nič mu nekupuje a ked náhodou v meste stretnem jeho rodičov tak sa robia že nás nevidia a k vnukovi sa ani len nepriznajú

stastenka42
28. aug 2011

presne tak,kludne povedz že sa schválne zamestnáva na čierno alebo na dohodu,a neboj sa ,ved to chceš pre deti tak myslí hlavne na ne!

adrina
28. aug 2011

@stastenka42
@nikolca tak ja to teda vyskúšam 😉 😉 😉 držte palce..... 😵

claudica
31. aug 2011

Prečítala som si diskusiu a nestačím sa čudovať! Aké bločky? Aké doklady? Môj priateľ mal pojednávanie, kde si sudkyňa vyžiadala aj môj príjem, hoci nie sme zosobášení, moje dve deti nebrala v úvahu vôbec..., priateľova ex nemusela predložiť žiadne bločky, faktúry, nič, v návrhu nebola uvedená ani len navrhovaná suma. Sumu si vymyslela vtedy priamo na súde, zdôvodniť nevedela ani nemusela, ale keď sa sudkyňa pýtala predsalen trošku na výdavky, tak povedala, že musí platiť 10 eur ZRPŠ. No a takto môj priateľ platí výživné vo výške 60 % svojho čistého platu 375 €.
Som presvedčená, že všetko záleží od toho, na akom súde je pojednávanie a na akého sudcu človek natrafí.
Čo sa týka mojich detí a výživného, žiaľ ja som šťastie na sudcov nemala, bolo to na inom súde ako priateľovo konanie, tak preto som presvedčená, že čo súd a čo sudca, to iný postup. Žiaľ.

nikolca
1. sep 2011

@claudica no ja som bola dvakrát ohladom výživného na súde a vždy som musela dokladovať aké výdavky mám čo sa týka syna,čo som mu oblečenie kupovala,potreby do školy,poistku čo mu platím,na kožné s ním chodím taktiež som musela zdokladovať kolko mu doplácam za krémy odo mňa toto všetko žiadali,no mala som vždy šťastie len na milé sudkyňe,ktoré i napriek tomu že tam môj bývalý stále vyskakoval,tak mu prizvukovali že dieťa a jeho potreby sú prvoradéno síce ked sme boli na posledy na súde zarobil 13 000 korún a výživné mu určili 2200korún no to ani zdaleka nie je 60%z platu 😠 ,teraz som si dala zvýšenie syn ide na druhý stupeň,ide no novej školy bude dochádzať autobusom,dosť mesačne prevezie,požiadala som zo 73euro aby mu to dvihli na 150euro no ale ale neviem vždy si zabezpečí tolko výdavkov ked sa to zráta tak mu z výplatý neostane ani na kvalitnejší toaletný papier 🙂 🙂 🙂 🙂 ,čiže 0,on je strašne vypočítavý,ale nikdy som si neurčila sumu až na súde,vždy som o nu žiadala vopred ale nikdy mu nezvýšili o tolko kolko som žiadala

75janka
1. sep 2011

keď to tu čítam babuľky, tak mi je z toho fakt zle.......mali by si to prečítať tí skúpi oteckovia, ktorí nie sú ochotní plaťiť o niečo viac. Niekde im rastú ich deti,podaktorí sa ani vôbec nezaujímajú, netešia sa neplačú s nimi, nepohladia ich keď im je ťažko, neberú si ich vôbec k sebe,nejdú s nimi na výlet, nekupia im nič na oblečenie.................dalo by sa písať dlho, dlho, dlho a títo "oteckovia" majú problém s pár eurami navyše........sú ochotný robiť zo seba chudákov aj keď to často nie je pravda. A tie súdy..........ako keby tam ani nepracovali ľudia, ktorí chcú spravodlivo pomáhať.Bločky?doklady? to akože kde sme? Mala som v pláne tiež si požiadať o zvýšenie lebo ex posiela na 17 ročného syna 82 eur , s priateľom mám 1a pol ročného syna, som na rodičovskej almužne......ale keď som to tu čítala, budem sa snažiť radšej sa sním nejako mimosúdne dohodnúť...aj keď asi nepochodím 😝

adrina
1. sep 2011

moji mladší mali v juli narodky....od "ocka" dostal starší zmrzlinu a mladší nič ☹ 😠 😖 to ani coment nepotrebuje 🤐

nikolca
1. sep 2011

@75janka no na rodičovskej almužnej som aj ja,ži jem s priateľom s ktorým mám dvojročnú dcéru,podala som si o zvýšenie ešte na začiatku augusta,no a ked som pracovníčke na úrade povedalaa že žijem s priateľom tak mi povedala že na súde budem musieť predložiť aj jeho príjem!!!a čo on akože s tým má?ked sa ma pýtala kolko môj priateľ zarobí,a ja som jej povedala že je živnostník že zarobí okolo 1000eur ale nakolko robí na stavbe tak je celú zimu doma,a ona mi povedala no to tam radšej ani písať nebudem ved ked budú chcieť tak nech si to na súde vyžiadajú,ved je jedno kolko zarobí,ved ja žiadam výživné od bologického otca,syna videl naposledy ked mal 4 roky a teraz má môj syn 11rokov,no keby ho stretol niekde na ulici tak ho ani nepozná,mňa ide roztrhnúť od jedu ked ideme na súd,zavolajú nás dovnútra a má to takýto priebeh:sudkzna prečíta návrh a spýta sa toho môjho ex či súhlasi s tým aby mu bolo zvýšené výživné a samozrejme že s neho vyhrkne že nie,až to vo mne vrie,potom tam doloží tolko bločkou,že by som musela mať velkú armádu detí aby som sa k tým jeho bločkom aspoň trošku priblížila,naposledy tam predložil aj to že platí paušal na telefon,a dokonca doniesol bločky za kolko tankoval naftu,lebo musí chodiť do roboty autom a keby sa dalo dohodnem sa aj ja s nim mimosúdne,no bohužial sa nedá,ja ked som od neho odišla,tak asi po roku požiadal o rozvod,a dokonca prišiel za mnou aby som mu dala polovičku penazí kolko on musel zaplatiť za ten návrh, 😠 😠

zarnovica
19. okt 2012

Dobry den jamám zas iný problem z výživnym môj bývyli mi bol dlžny zročne vyživne a tak som si vybavila exekutora a za to že som si vybojovala aby mi to cez exekutora slpatil mi socialka zastavila soc davku . to nie je fer čo s tym má socialka za to že som dostala zameškane vyživné v sume 140eur mi zastavi soc dávku kde to žijeme v ako štáte. Takže môj byvali sa mi môže smiať do očí že kolko som tomu venovala a prakticky som nič nedosiahla ešte čo mi socialka dávala ako preddávkovo výživne tak to musím vrátiť späť lebo mu sudkyna poznižovala spätne výživne tak čo mám robiť vie mi niketo poradiť čo mám robiť

zarnovica
19. okt 2012

@claudica presne tak to isté som mala aj ja .Mna tiež sudkyna ani len nevypočula.Držala stranu môjmu byvalemu ktoremu schválila výživné 60eur na 12ročného syna .takže kde je spravodlivosť nikde.Aešte k tomu mu poznižovala spätne výživne takže ešte ja musím vracať to čo mi socialka platila náhradné výživné.Nemám slov kde sme kkde zijeme dá sa dáť chlapcovi všetko čo patrí k životu chodí do športovej školi potrebuje vela vecí nosí okluliare ktore ma stali dosť na to že 60eu mi bolo málo?pýtala sa na toto sudkyna? Nie nič takže neviem čo budem robiť dalej ale určite to tak nenechám.

kika111211
6. dec 2012

ahojte potrebujem radu ako napisat zaidost o vizivne na mamloletu dcerku a neviem ako to mam napista

oynas
7. jan 2013

Zdravím dámy. Potreboval by som poradiť. Ide o to, že s manželkou sa ideme rozvádzať. Chcel som striedavú starostlivosť, pretože mám rád svojho syna a chcem byť s ním čo najviac. Podľa manželky mám ale nárok iba na návštevu na 2 hodiny každú druhú sobotu. Okrem toho chce aby som jej nechal auto a pozemok, bez toho aby ma vyplatila. Auto síce kupovala pred uzavretím manželstva, ale na úver a 2/3 sumy z úveru som už vyplatil ja počas manželstva, keď som zobral jeden veľký úver, z ktorého sa kúpil pozemok, vyplatilo auto, manželkine externé štúdium (cca 5000€), a nejaké drobnosti do domácnosti. Úver ešte nie je celý vyplatený, ale hodnota nesplatenej čiastky nie je ani polovička z hodnoty pozemku a auta. O školnom už ani nehovorím. Okrem toho odo mňa žiada 170€ výživne na syna. Môj príjem nie je ani 600€ a mesačne platím skoro 200€ nájom + samozrejme splátky. Manželka dostáva materskú a privyrába si účtovníctvom. Koľko na ňom zarobí to nikdy neviem. Keď sa chcela vystatovať, tak vraj zarábala mesačne viac ako ja, keď som jej ale povedal aby prispela na nájom, tak ona nemé z čoho, ona má len materskú. Okrem toho verím že po skončení materskej bude žiadať výživné aj na seba, pretože pred materskou bola zamestnaná na polovičný úväzok. Je možné podľa vás, aby jej súd priznal také výživné a obmedzil styk so synom len na tie návštevy? Vďaka...

nena13
30. jan 2013

@oynas Koľko Ti prisudia to neviem, musíš to takto povedať aj na sude a aj o jej vedľajších prijmoch, dobre by bolo,keby si mal nejaké svedectvo(svedka) aby si to na sude mohol podložiť...A koľko budeš mať syna-neurčuje len ona,ale sud prihliada aj na Teba,takže z toho nemusíš mať strach ak to samozrejme s tou uprimnou láskou k synovi myslíš vážne...

oynas
30. jan 2013

Keby som to s nim nemyslel vazne, tak by som nehladal pomoc. To ze je vela zien s detmi, o ktere ich otcovia nemaju zaujem, este neznamena, ze sme taky vsetci. To, ze uz dalej nedokazem zit s manzelkou, este neznamena ze, nemam rad aj svojho syna. Je to moj poklad, za ktory by som dal vsetko na svete a doslova ma nici to, ze ho nemozem mat, navstivit, dokonca ani len vidiet aspon ces skype, pretoze "moja draha" manzelka si mysli, ze vsetko moze a vsetkymi moznymi prostriedkami mi brani v akomkolvek styku s nim. Ale to uz je mimo temu.

nena13
31. jan 2013

@oynas Viem v akej si situácii-ja mam totiž priateľa,ktorý sa rozviedol a jeho ex-nemám slov...asi tak...Neboj sa,práve je dobre,že máte sud,tam sa bude riešiť aj stretávanie sa s otcom a to Ti už nebude môcť nedávať malého a robiť Ti problémy,žiaden sud Ťa neodpíše-pokiaľ si dobrý otec (čo zrejme si ) a určite budeš s ním byť môcť dostatočne,stačí byť hlavne uprimný na sude a stáť si na tom,že sa chceš čo najviac stretávať s maličkým-sud prihliada na dieťa,aby bolo čo najviac s oboma rodičmi a koná v prospech dieťatka ( a že matka používa dieťa ako zbraň- s tým maju veľa skuseností)Chcela som Ti len napísať,že ak ho máš uprímne rad (čo asi máš)každy sdca to vie odhadnuť a tvoja ex si nebude môcť robiť čo chce,bude musieť rešpektovať rozhodnutie sudu...Žiaden sud neodoprie stretávanie sa dieťatka s otcom,pokiaľ je to slušny človek,ma dieťa rád a podobne...A ako píšeš,skus navrhnuť striedavku ...(Aj ked to u nás je dosť nepravdepodobné-otcovia,maju malé práva-ale aspon budu vidieť,že maš veľký záujem o malého...)A nikdy nevieš...🙂Držím palce 🙂

megy24
2. okt 2013
megy24
2. okt 2013

@megy24 tal to je pravda mne ex dava na maleho 50eur zarobi 1200a teraz bol sud a dokladoval az to ze kolko musi platit za vedenie uctu zeby nedal ani cent viac a dokonca chce ho do osobnej starostlivosti,mne na margo toho vsetkeho sudkyna povie ze nemam pravo rozhodovat s kym sa bude dieta stretavat,hroza

leeloolz
18. nov 2013

Je mi strašne smutno, keď čítam len o tom, koľko by ste chceli vyryžovať na otcoch svojich detí. Je mi na zvracanie z tejto spoločnosti. Niekedy mám pocit, že takéto rozvedené matky sú schopné zničiť ex partnera za každých okolností. Mám pocit, že sú niektoré schopné do výdavkov napísať aj to, že si v meste odbehli na verejné wc a platili tam 1€. Ľudia, kde sa podeli tie úvahy o blaho detí. Peniaze predsa nie sú všetko. deti potrebujú predovšetkým lásku a pozornosť, a nie len od jedného rodiča, ale od oboch. Jasné, že existujú aj taký, ktorí o dieťa nejavia záujem. To beriem, ale nežiadala by som nikdy na súde o ďalšie a ďalšie zvyšovanie výživného. Veď je to ako trest za to, že nejaví záujem. Ale sú takí, ktorí ten záujem javia, platia výživné, stretávajú sa so svojimi deťmi, tešia sa na ne a trpia tým, že snimi nie sú častejšie. Dokonca im sú schopný aj na úkor seba ešte čo to prikupovať navyše. Lenže potom to také... akurát tak zneužívajú vo svoj prospech a najradšej by ešte ukradli aj ten poslôedný rohlík, ktorý tomu človeku zostal. Nechápem ako sa môžu zvyšovať náklady na dieťa. Prvý či druhý stupeň, náklady na školu ( základnú) sú stále rovnaké, väčšinou jednorázové na začiatku školského roka a čo sa týka oblečenia, tak raz za sezónu. Keď ste predtým dokázali vyžiť traja či štyria zo sumy cca 500-600€, prečo po rozvode zrazu riešite, že na dieťa potrebujete 300€. Aké náklady sa vám zvýšili.... náklady na lásku???????

patka2112
11. jan 2014

No ja napríklad som slobodná matka bývam u mojej maminy s deťmi a dokonca chceli odomna zdokladovať môj príjem za posledné dva roky moje výdavky za posledné dva roky a dokonca príjem mojej maminy...tak to som vôbec nepochopila...čo moja mama má živiť mňa môjho maloletého brata a aj moje deti...nieje to uz trošku choré...a ockovi nakoniec prisudia 50€...lebo on chudák nemá...zdraví slobodný chlap bez záväzkov čo má možností zarobiť...ale jedna vec je pravda "KEĎ OTEC CHCE DAŤ DÁ AJ BEZ SÚDU"Bohužiaľ keď je sviňa tak nedá nič...im sa to raz vráti

kari1986
28. máj 2014

Caute chcem sa len spytat vsetky tu pisete ze sudca ziada od vas prijem priatela a chcem vediet ci napriek tomu vam sud zvysil vyzivne dakujem

neluska222
3. okt 2015

Dobry den, mam na vaš prozbu neviete kolko si mozem vypitat na sude penazi na vyzivne, ked mi byvali neplati nic ani na vybavicku mi neplati. Tak ze kolko by som mohla vypitst na sude? A co vsetko rosit tam mam. Dakujem

saska.j
14. okt 2015

ahojte chcem sa spytat prislo mi predvolanie a mam tam napisane ze mam zdokladovat vydavky ale nie je napisane ze ci za mesiac alebo za aku dobu a byvam s rodicmi v byte třeba aj ich spominat ci nie?lebo do navrhu som ich dala

daranova
20. aug 2018

Dobrý deň. Budeme sa rozvádzať. Chcem sa spýtať. Aké výdavky na dieťa uviesť pri žiadosti o výživné na dieťa. Skolku doteraz platil manžel po rozvode budem ja. Môžem tam napísať aj to či nie keďže to platil on. Takisto neodkladam žiadne bloky napr. z oblečenia, z liekov. Ako to teda budem dokazovať? Náklady na bývanie neviem vyrátať nakoľko momentálne bývam u rodičov a tým dávam peniaze. Čo všetko uviesť v žiadosti? Dakujem

erikajanova
3. okt 2022

@zuvra teš cem podať ako

Strana
z2