Určenie výživného
Zdravím vás žienky 🙂 Čaká ma asi za 2 týždne súd ohľadne výživného, máte niektorá toto za sebou? Len ma zaujíma čo ma čaká... Som z toho dosť na nervy, nakoľko moj EX je človek ktorý dokáže oklamať aj sám seba. Od októbra syna nevidel, nejaví záujem o neho. A ešte ma označil, za tú, ktorá mu bráni so synom sa stretávať. Ako sa mám brániť, vždy som sa nemu pri spôsobovala aby malého videl. A keď som mu povedala, že som podala na súd výživné a hlavne o zvýšenie výživného tak už ma proste na háku. Dnes mi napisal, že sa "seknem" na súde, že tam povie ako mu ja zabraňujem aby ho videl.... Platí mi 80 eur od jeho 4.mesiacob čo je nepredstaviteľné a samozrejme všetko išlo ústne medzi nami, teraz žiadam 150 eur lebo žijem z materskej. Ak niečo malý potrebuje tak stále hovorí ako nemá alebo aby som išla pracovať. Keď mu spomeniem nech mi teda platí polku na jasle, to už ma uráža aká som neschopná a ako somnou nikto nebude.... Som už zúfalá 😥 a hlavne mám strach, že mi odklepnu 30 eur. Robi na zmluvu ale počítam s tým, že neprizná, že zarába pomaly 1900eur....
@michaelad97 ja ti doporučím nájdi si právničku - stredný vek , zisti si o nej referencie a choď to toho s ňou . Viem že to stojí peniaze , ale veru mi v takýchto prípadoch sa ti to vráti .
@cocolino234 primitivne poznamky? Pisem realitu. Ze netreba mat velke oci a cakat neviem kolko ze zaplati. Pretoze vyska sa urcuje podla jeho platu a vydavkov. Mas pravdu, ja nemam 19 rokov a mam toho isto za sebou viac ako ty. Ci uz pracovne, ci zivotne. Treba si pozriet aj zakon co sa v nom pise a tak komentovat
@michaelad97 no moja ak si ty na materskej čiže si nezaopatrena, musíš pýtať výživné nie len na dieťa, ale aj na seba a to aj spätne. Ale to má byť v návrhu. Máš právničku? Asi nie, inak by si to vedela, tiež by si vedela, že ak on má nelegálny príjem, hoci aj 10 000 zarába a prizná napríklad len minimálnu mzdu, tak to naozaj môžeš čakať, že veľa nedostaneš, aby ti ešte aj tých 80 euro dával.Krásny Slovensky systém.
@cocolino234 a doplním ešte majetkových pomerov .
@hanelka1 systém na Slovensku pokročil , nastupuje mladá generácia sudcov ktorí už nie sú takí skostnatení ako predošlí a ak niekto zarába 10 000 eur určite nebehá na 10 ročnej Fábii a nechodí na dovolenku na Domašu . Sudcovia na návrh žalobcu - teda matky , niekedy aj otca zisťujú majetok toho kto má prispievať, zabezpečujú výpisy z účtov jeho potecionálne schopnosti zarobiť viac alebo si nájsť ešte dodatočnú prácu , prepisy majetkov, odmietnutie dedičstva atď. Len v tom treba vedieť chodiť .
Myslím si že dieťa má nárok na 20% so zárobku otca. Žiadny sudca nieje včerajší a dobre vie čo a ako. Netreba sa báť a hlavne kľud. Bojuješ za svoje deti až sa majú lepšie takže to si stále vrav. Právnik by ti pomohol ale zasa berie aj to že lacná záležitosť to nieje... Ak bývajú v spoločnej domácnosti tak môže sudca brat do úvahy aj to.
@juliastrakovave 30% je nepísané pravidlo .
@21oktober dokonca ja som že 30% ...
@michaelad97 vôbec si s ním nevypisuj
Sudcovia nie sú blbi takých už bolo čo vykrikovali, že dajú 50 eur.Aj môj známy mal na papieri inú sumu a real oveľa vyšší.Sudca sa spýtal prečo človek s 2 VŠ robí za taký plat, z čoho platil tu vysokú hypo, more, auto....nechaj to na skúsenejších vyobracaju ho poriadne.Ale bolo by dobré si tu právnicku zaplatiť
Nikto ti tu nenapíše komplet info. Skôr odrobinky.
-Takže pýtaj aj príspevok na seba.
-Na súde pripomeň a samozrejme dokladuj jeho majetok, teda ak máš reálne dôkazy, aj fotky, screeny z fcb, dovolenky, lyžovačky, poniektorí aj retázky hrubé, a aky má byt (cez katasterportal) možno aj iné nehnuteľnosti.
-Aké má vzdelanie a povolanie tiež môže pomoct- vyhľadaj si v katalógu ake sú platy v jeho profesii, prehľadaj inzeraty na jeho profesiu ( ISTP, Profesia, a iné ) a vytiahni eso na pojednávaní, že reálne je to takto takže on môže zvýšiť svoj príjem
-Mohla by si dať do návrhu aj príspevok na základnú výbavu, neviem či nie je premlčanie až po 3 rokoch...
Na súde nie sú mechom prasteni aby zožrali jeho rozprávky. Takze sa dobre priprav, aj právničku skús zohnať, a bojuj
€ nie sú na tvoje kabelky a črievicky, sú pre dieta.
A ešte - tu na koni je skupina verejná a bezplatná Právne poradenstvo.
Hneď v úvode je veľa článkov od renomovanej právničky, a na 600 stranách mrte pribehov a praktických rád od právnikov a žien čo toto riešili.
( Sú tam aj iné právne problémy, nielen vyzivne)
@terina25 sorry, ale 70 eur som mala výživné pred vyše 15 rokmi. Dá sa aj povedať si, že netreba mať veľké oči a nechať otca, nech sa ti smeje za chrbtom a dá sa aj zaplatiť si dobrého právnika a nechať otca, aby sa podieľal aspoň finančne tak, ako má. Nie je to našťastie môj prípad, my sme sa dohodli, okrem výživného mu bez problémov platil lyžovačku, notebook a pod. A prečo by náklady na 2 ročné dieťa nemohli byť 500 eur? Ak by išlo do súkromnej škôlky, tak v pohode. A mama by mohla ísť do práce, lebo napr. v BA jej dieťa v tom veku, ba ani 3 ročné do škôlky nezoberú. Alebo časť z toho výživného išla na sporenie. Inak autorka témy ani toľko nežiada.
@michaelad97 veľa ti tu už popísali. Ja som v marci vysudila výživné pre 15 ročného (zvýšenie) zo sumy 100 na 210, pri oficiálnom prijme otca necelých 800 eur... Dostáva pomimo od zanestnavatela peniaze. Dôkazy som nemala, ale jasne som argumentovala... Keď sa dobre pripravis a zachovas chladnú hlavu, môžeš byť úspešná...
Inak povedzte mi ako zistím kde ex pracuje a koľko zarobí keď mi to on nepovie??

Dnes už to nie je tak že otrčím výplatnú pásku s minimálkou a z tej sa to bude vypočítavať . Doba sa pohnula aj v súdnictve.