icon

Výlučná verzus striedavá starostlivosť o trojročné dieťa

elly11
3. aug 2021

Ahojte, kedze dávame dokopy všetky materiály a sme krátko pred cieľom.
Potrebujeme si ujasniť pár faktov.
Ako rodicia sme nachylni sa na všetkom dohodnutú avšak pri debate sme sa dostali k niečomu k com nemáme informáciu.
1. Dieťa môže byť zverené výlučne do starostlivosti matky. Z toho vyplýva, že otec je povinný platiť výživné + dohoda o dňoch kedy sa bude stretávať s dieťaťom.
2. Dieťa bude zverené do opatery obom rodičom ale striedava starostlivosť nebude 50:50 ale trebars 60:40, to znamená, že syn bude s otcom menej ako polovicu času, + výživné platiť bude po dohode.

Viete mi niekto teda vysvetliť aký zmysel má toto delenie starostlivosti?
Ďakujem. Niečo mi asi uniká.

Strana
z2
elly11
autor
5. aug 2021

@3tato totálne súhlasím..
Ozaj, ako ste to mali pred týmto modelom?
Bola s maminou viac ako s tebou ze?
Moj muž to ma mega ťažké co sa výchovy týka lebo ako pises, nemá taký prehľad, vplyv, nevie co a ako. A doteraz od januára sme to mali na dohode viac menej kadejako..
A už podľa nás je najvyšší čas to zariadiť tak aby to bolo práve pradvilene a tak aby sa aj tatino podieľal na výchove a všetkom okolo toho keď nie spolovice tak aspoň v modele 60:40.. 😊

elly11
autor
5. aug 2021

@3tato a inak ja som od začiatku nevedela pochopiť z týchto reakcií niektorých žien /matiek, prečo tak násilne chcu to dieta mat iba ony (za takych tých bežných okolností). Ved ja to vidím na sebe ako som s nim sama, je to náročnejšie. Nemôžem proste prist domov a spoľahnúť sa ze postrazi otec kedykoľvek vlastne ja chcem..
A potom ten kolotoč povinnosti kazdy deň. A potom ako k tomu príde otec (taky co chce a Javi záujem o dieťa).. Vidi svoje decko 1x za dva týždne. Uff. No to už je len prínos do výchovy..

3tato
5. aug 2021

@elly11 no predtým to bolo tak, že ja som malú nevidel vôbec, skrátka mi ju zobrala, odsťahovala sa 120 km preč k rodičom a malú mi chcela dávať len každé 2 týždne a žiadala na malú výživné, aké platím na dvoch synov dokopy... nedalo sa s ňou na ničom dohodnúť, takže mi už pretiekli nervy a podal som neodkladné a začal som o malú bojovať.
Nevzdal som sa a po súde milej zlatokopke a jej rodine sklapla konečne sánka, ale je to storka nadlho...a hlavne, je to za nami už...

3tato
5. aug 2021

@elly11 k tomu druhému sa ti neviem vyjadriť, prečo to tak niektoré matky majú.... v nejakej diskusii som to riešil s nejakými rozzúrenými ženskými, pochopil som, že to nemá význam... Niektoré ženy skrátka berú dieťa s prepáčením ako svoj majetok, neberú ohľad na to, že je to živý vnímajúci tvor, ktorý má pocity, emócie, ktorý ľubi oboch rodičov.
Niektorí rodičia sa cez svoje vlastné deti mstia tomu druhému rodičovi a neuvedomujú si, že tým ubližujú dieťaťu a sebe ....

Áno, striedavka, ak má svoju pravidelnosť prispôsobenú veku a potrebám dieťaťa, je potom benefitom pre dieťa, ale nepriamo aj pre rodičov, pretože si vedia usporiadať svoj voľný čas a naplánovať si aktivity. A niekedy, keď tí dvaja nevedia komunikovať, tak po čase sa ukludnia, pretože sú NÚTENÍ spolu vychádzať v rámci rodičovských povinností... Nikoho nebaví donekonečna robiť druhému problémy, ak mu za to hrozia sankcie zo súdu, exekúcia, alebo odobratie dieťaťa.

peter2404
23. aug 2021

@elly11
ak sa pytas na rozdiel medzi striedavkou a zverenim matke - tak jediny rozdiel je v tom, ze ak si pride otec pre deti v ramci styku - tak ma PRAVO styku a nie povinnost. ak si pride po deti v ramci striedavky - berie si ich do starostlivosti - a brat si ich MUSI. iny rozdiel tam nie je

elly11
autor
23. aug 2021

@peter2404 ďakujem 😘

Strana
z2