Vyplatenie manžela po rozvode

7. aug 2023

Ahojte, momentálne sa rozvádzam. S manželom sme počas manželstva prerobili môj dom, ktorý som dostala darom od rodičov ešte pred svadbou. Prerabku sme financovali zo svojich príjmov a z hypotéky 30 000, ktorá je už splatena. Manžel chce vyplatiť z domu 50 000. V dome zostávam bývať ja s deťmi. Avšak som ešte na rodičovskej dovolenke, nemám ho z čoho vyplatiť a ani úver mi momentálne nikto nedá. Ako postupovat? Môže ma manžel súdnou cestou donútiť predať pozemok, ktorý som tiež dostala darom od rodičov pred manželstvom?? Hrozí mi pripadne nejaka exekúcia ak mu jeho podiel nemám z čoho splatiť?
Ďakujem za rady

melanta
7. aug 2023

V skupine Právne poradenstvo sa tam táto otázka rieši opakovane, skús si pozrieť. V každom prípade, ak sa nedohodnete, manžel to môže riešiť súdnou cestou a tam súd nariadi termín, do kedy ho vyplatiť musíš. Ak nemáš hotovosť, riešenie je ísť pracovať, aby si mala príjem, aby si si mohla zobrať úver. Alebo predať niektorú z nehnuteľností a vyplatiť ho. Vyplatiť ho proste musíš, v rámci toho, na čo má nárok.

zmrzlinka2021
7. aug 2023

Autorka, pravnu radu ti nedam, kedze nie som pravnicka, nemam ani skusenosti, ale po ludskej stranke musis uznat, ze ak ste spolocne investovali do domu, nechat ho odist z holym zadkom je dost divne. Asi ani tebe by sa to nepacilo.

petamich
7. aug 2023

ako pise vyssie @melanta manzel ta donutit nemoze ale skratka ak sud rozhodne, ze BSM sa vysporiada takto a do terminu xy, tak sa vysporiadat musite

mne by sa tiez nepacilo, ak by som zveladila manzelov byt, splatila pocas manzelstva hypoteku a pri rozvode mi povie, ze nema 🙄

victoriab
7. aug 2023

nech ide manžel na rodičovskú dovolenku a ty môžeš ist do prace, ked je taky nedockavy...

autor
7. aug 2023

On si našiel milenku a odišiel, ja som ho nevyhodila.

kvetinka75
7. aug 2023

@victoriab nechcem sa ho zastávať, ale tak asi aj on potrebuje nejaké peniaze na bývanie.

kvetinka75
7. aug 2023

autorka - príčina rozvodu nie je podstatná. Nárok na peniaze má a keď to dá na súd, tak musíš dodržal lehotu.

toiba
7. aug 2023

zdravim, nie som odborník, ale mari sa mi, ze ak sudnou cestou to pojde, tak sa dava urok z omeskania a ten je vysoky... radsej by som to poriesila mimosudne, tam sa da dost penazi na pravnika, plus ak to viete vydokladovat, ze spolocne ste vrazili peniaze, tak ma na to narok a teda sudca nebude mat velmi ako inak rozhodnut a ked nebudes vediet to hned splatit, tak ti budu nabiehat uroky k tomu... nvm ci ma na to nejaky vplyv to, ze si nasiel niekoho alebo nie... bude musiet ale platit vyzivne, to si pories tiez... ako neprijemna a tazka zivotna situacia, skus sa ist poradit s nejakym pravnikom este, drzim palce

melanta
7. aug 2023

Pre vysporiadanie majetku je úplne jedno, aký je dôvod rozvodu a že tým dôvodom je jeho milenka. Do tvojho majetku investoval a na tie peniaze má nárok. Ak by to bolo opačne, že žijete v jeho dome, odišla by si bez eura? Tiež by si chcela to, na čo máš nárok. Takže hľadaj spôsob, ako ho vyplatiť. Buď ísť do práce a zobrať si úver, alebo predať jednu z nehnuteľností.

kristinka92
7. aug 2023

budem za sviňu :D ale väčšinou tu bývajú témy ako chlap vybabral so ženou, lebo ta investovala vlastne/spoločne peniaze do bývania, ale majiteľkou nebola.
ma exmanzel doklady o tom že investoval spoločne peniaze do tvojho domu??
ak áno tak vyplatiť ho musíš, keďže nemáš momentalne z čoho tak pravdepodobne budeš musieť predať ten darovaný pozemok…

h2
7. aug 2023

Z akého dôvodu chce 50 000? Dal reálne toľko do toho domu? Lebo hypotéku ste splatili spoločne, čiže má nárok na polovicu splátok. A z vašich príjmov, ak boli počas manželstva, mu patrí tiež polovica. To, že ty si na materskej a on zarába, nehrá rolu. Ty si doma, lebo sa staráš o vaše spoločné deti.
Pozemok by som predala. Vyplatiť ho musíš tak či tak. A pozemok, ktorý neprináša zisk, ti momentálne na nič nie je.

michaela16
7. aug 2023

Autorka, určite sa treba poradiť s právnikmi. Ak je pozemok aj dom tvoj a nadobudnutý ako dar pred manželstvom, manžel nebude mať na to nárok. Nárok bude mať iba na to, čo do Tvojho domu investoval počas manželstva a aj to bude musieť zdokladovať. Ak ste brali spoločnú hypo 30.000€ počas manželstva, má nárok na polovicu splatenych splatok, cize 15.000€. Toto je veľmi ťažká životná situácia a obdivujem všetky ženy a matky, ktoré toto zvládajú, vela stastia a držím palce ✊️

toiba
7. aug 2023

inak nema autorka narok aj na vyzivne pre nu samu? kedze je na rodicivskej dovolenke?

milanemila
7. aug 2023

Moze od teba ziadat polovicu hypoteky, kt ste splatili a polovicu nakladov na prerabku domu, kt ste minuli mimo hypoteky. Tie naklady mimo hypoteky ale musi vediet vydokladovat.
50 000 by mohol chciet, ak ste pocas manzelstva vrazili do domu 100 000. Na dom, kt si nadobudla pred ma zelatvom alebo dokonca aj zdedila pocas manzelstva nema ziaden pravny narok.
Urcite sa nenechaj nim zastrasit a kludne by som to riesila sudnou cestou.

h2
7. aug 2023

@michaela16 Tiež si myslím, že na 50000 nemá nárok. Ale to, že brali hypotéku 30000 neznamená, že má nárok na 15000. Splatili určite viac, než im banka poskytla. Plus sú tu ešte tie spoločné peniaze z príjmov, z toho má tiež nárok na polovicu. (Ale aj tak pochybujem, že by to spolu bolo 50000, tá "jeho" polovica.)

melanta
7. aug 2023

@michaela16 z úveru 30 000 to nebude 15000 ale viac, pretože sa platili aj úroky. A píše, že investovali aj mimo úveru z príjmov, čiže aj na to má muž nárok polovicu.
@milanemila ale autorka nepíše, že od nej muž žiada to, na čo nemá nárok. Píše, že ho nemá ako vyplatiť. A v takom prípade bude pre ňu lacnejšie, aby sa s ním vysporiadala mimosúdne. Pretože súd ju bude stáť peniaze a súd bude oveľa striktnejší, pretože rozhodne, že zaplatiť mu musí a dá jej termín aj za cenu, že bude musieť predať pozemok.

melanta
7. aug 2023

@h2 zdá sa to aj mne veľa. Ale zase 100 000 investovať do domu nie je až tak veľa a nereálne, ak ho museli významne rekonštruovať. Ale vychádzam z toho, že autorka nepíše, že by mala problém so sumou, ktorú od nej chce, spomína len problém, že nemá ako tie peniaze získať.

milanemila
7. aug 2023

@melanta no pose, ze ma pozemok, kt predaj je momentalne jedina moznost ako ho vyplatit. Urcite by som sa poradila s pravnikom a dobre si prepocitala, co sa viac oplati, lebo autorka realne nepise kolko do domu investovali, iba ze chlap chce 50k 🤷🏼‍♀️ takze tazko radit, ale ja by som teda nesklonila hlavu a nevyplatila by som mu to co ziada. Takze je rozhodujuca info, aka suma na rekonstrukciu je zdokladovatelna.

autor
7. aug 2023

@michaela16 nemá to ako zdokladovat, lebo vždy som všetko platila zo svojho účtu, všetky faktúry sú na moje meno. On mi len posielal každý mesiac určitú čiastku na účet.

melanta
7. aug 2023

@milanemila ale autorka nepíše, že jej vadí suma. Čiže predpokladám, že tá suma je adekvátna.

melanta
7. aug 2023

Faktúry si platila ty a sú na tvoje meno. To je doklad. Čiže má to ako zdokladovať. Pretože počas manželstva všetko je spoločné, bez ohľadu na to, či to ide z jeho účtu alebo z tvojho. Takže zdokladovať sa to dá práve tvojim účtom a faktúrami. Odporúčam osloviť advokáta, evidentne tomu vôbec nerozumieš, ak si myslíš, že ak to išlo cez tvoj účet, tak nič.

toiba
7. aug 2023

lenze je tam zachyteny ten pohyb, ze posielal na ucet peniaze... to uz je dokaz, nedaval peniaze do ruky, to by tazko dokazoval...

michaela16
7. aug 2023

Skúste sa dohodnúť najskôr mimosúdne, spíšte si co všetko € sa investovalo do tvojho domu zo spoločného. Ak nebude mat ako zdokladovat co dal iba zo svojho, sproste povedané ale ma smolu.

autor
7. aug 2023

@melanta problém je aj suma aj to ze ho nemám z čoho vyplatiť

melanta
7. aug 2023

Už si dostala rady. Suma ak nie je adekvátna, vypočítaj si ju. Celý úver s úrokmi + všetky investície, ktoré za manželstva išli z vašich peňazí. A z toho má nárok na polovicu. Ak investoval nejaké peniaze, ktoré nadobudol usporil pred manželstvom, na to má nárok aby si mu vrátila celé. A že ho nemáš z čoho vyplatiť, žiaľ, buď sa zamestnáš a zoberieš si úver alebo predáš pozemok. Alebo si od niekoho požičiaš. Vyplatiť ho proste musíš. Ak si to vypočítať nevieš, oslov advokáta.

milanemila
7. aug 2023

@michaela16 v manzelstve neexistuje “iba zo svojho” vsetko co sa do domu investovalo pocas manzelstva (z penazi nadobudnutych pocas manzelstva) je “zo spolocneho” bez ohladu na to koho tie peniaze realne boli.

stevvvka
7. aug 2023

Vyplatit ho musis. Ide iba o to, aby to bolo pre teba realne, takze spisat, kolko investoval a skusit sa snim dohodnut na splatkach, dat nejaku zalohu, 10000 a zvysok neskor, ked pojdes do ptace.. Hladaj niekoho, kzo by si mohol na tvoj dom vziat hypo, mama, sestra?

h2
7. aug 2023

Autorka, ak máš pocit, že suma 50000 nie je adekvátna a on na nej trvá, určite by som na tvojom mieste kontaktovala právnika. A nechcem byť sviňa a je síce pravda, že na dôvode rozvodu nezáleží, ale ak on opustil teba pre milenku, nedarovala by som mu ani cent nad rámec toho, čo podľa zákona nevyhnutne musím.

michaela16
7. aug 2023

@milanemila v poriadku, ale ak by napriklad iba manžel dostal pocas manželstva darom od svojich rodičov 5000€ ale rozhodol sa, že ich investuje do jej domu tak ako by sa toto potom riešilo?

h2
7. aug 2023

@michaela16 To sa ale v tomto prípade nestalo. Autorka spomína len hypotéku a peniaze z príjmov.