Výška výživného a čo všetko zahŕňa výživné

13. máj 2024

Ahojte baby
Prosím vás...priateľ má syna s bývalou manželkou. Syn ma 6 rokov. Priateľ na neho posiela vyzivne 150€ (súd mu určil 120€ posiela viac lebo chce)
Napriek tomu mu ex každý týždeň vyvoláva aby ešte zaplatil mesacne skolu,aby malému nakúpil oblečenie ,lieky ked je chory atď. Aký je nato vás názor?
Keď je maly u nás chodíme nonstop na výlety, ma zážitky,kúpime mu co chce. Nemám problém s tým ze niečo kúpi synovi. Práve naopak som zato aby mal zážitky aj s nami. Ale to co robí ona je také...nie je v sume výživného zarátané všetko? Škola,jedlo,oblečenie,lieky?

Ďakujem za vaše názory

sense
13. máj 2024

Záleží co majú v rozsudku. Pretože u každého to môže byť niečo iné... U nás je výživné plus mimoriadne výdavky ja polovicu. Čiže ak by mi dieťa ochorwlo a potrebuje lieky mam pravo žiadať polovicu, rovnako ako polovicu nákladov n a lekára ak to ne pokryje poiato7, strojček, okuliare atď. Takisto školské výlety. Oblečenie bežné nie, špeciálne kvôli lyžovaniu áno. Tak nech neposiela viac ale zjavne mu to nevadí
A nie je dobre. Ak mu kúpite co chce..

autor
13. máj 2024

@sense takže vyzivne u teba je vlastne len jedlo,bývanie,skola,hygiena,oblečenie. Všetko ostatné idete ešte na pol? Ja som bola v tom ze vyzivne a nič viac.

lienka.7
13. máj 2024

Milá autorka, záleží na tom, čo ma uvedené v rozsudku, od toho sa všetko odvíja...
Mnohé matky si však zamienaju ex s oslikom otras sa, a požadujú platit napoly pomaly aj ponožky, ktoré kúpia za 6€, hoci sa dajú kúpiť aj za 1€.
Pokial ma uvedené platenie výživného, vy s nim chodíte a platíte mu komplet všetko s vami, okrem výživného by som mu zaplatila 100€ na začiatku roka (100€ ma dat matka, tak to mu snáď bohato staci), uhradila polku SVP, lyžiarskeho, tábora a 1 krúžok. Pokial ide na dovolenku aj s vami, tam by som ex neplatila nič, lebo dovolenku ste mu zaplatili vy, ona keď s ním chce ist, nech mu zaplati. Pokial by boli nejaké vysoké výdavky na strojček, či okuliare, tak aj tam. V prípade dlhej choroby, či nebodaj operacie by som jej kompenzovala aj časť platu.
Inak priprav sa tu na hejty od rozvedených, aká si zla a pod.

katuskamala1
13. máj 2024

Moj nazor je taky,ze by som platila dietatu vsetko. Ale nie davala peniaze ale kupovala. To zn ze matke by som davala ako urcuje vyzivne na stravu a akoze najom. A ak by potrebal oblecenie alebo nieco,vzala by som ho do obchodu a kupila. Urcite by som neposielala peniaze len matke na ucet... No a samozrejme kebyze na to mam..

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sense
13. máj 2024

Záleží co majú v rozsudku a nie je to len jedlo bývanie oblečenie, sú to aj krúžky aj starostlivosť a kopec iných veci.... Ak sa to zdá tebe a otcovi dieťaťa veľa nech sa páči zadajte striedavku alebo dieťa do opateri...my sme sa tak s ex dohodli a súdkyna to odobrila... Dokonca keby chcem tak nemusím dcére zabaliť k otcovi nič a všetko čo má u neho musí kúpiť on.... Od kefky cez oblečenie až po telesnú nakoľko ma telesnú v deň keď je u neho. Samozrejme polovicu na dovolenku alebo výlety so mnou nerátam, rovnako neriešim co robí a kam idú keď je u neho
A ak sa ti zdá 150chf resp keď vezmeme v úvahu ze matka da 150 a otec 150 veľa, tak skus ty kompletne za financovať dieťa z 300 e.
Autorka ty máš deti? Asi nie

dadis
13. máj 2024

120€ ale aj 150€ je velmi nizucke vyzivne. Ostatne bolo napisane vyssie. Bolo by dobre si dohodnut striedavu, tak sa tie vydavky rovnomernejsie rozlozia a uvidis, ze ste jej neplatili vobec vela..

lienka.7
13. máj 2024

@stvura pozri, nemienim sa tu s nikým dotahovat. Je tu mnoho diskusii na túto tému, stačí si ich prečítať. Nikto netvrdí, ze dieta je lacná záležitosť. Ale keď som raz rozvedena, musím tomu zial prispôsobiť aj situáciu a nájsť zlatú strednú cestu. Chlap fakt nie je oslik otras sa, ako si to niektore potom predstavujú.
A samozrejme nebudem tvrdiť, že ma dieta stojí mesacne 500€ keď mám plat 800€, vsak?

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkahelka
13. máj 2024

tak si vezmite dieta vy a uvidite, aky je to luxus, ked vam matka zaplati 150€ mesacne na dieta. vsak to je uplne smiesna suma. ked je dieta chore, dufam, ze s nim k lekarovi chodi tvoj frajer a ocr berie tvoj frajer. mne je na grc, ked citam, ze vydavky maju byt pol na pol. ano, pri striedavke. nie ak je otecko oteckom 2 vikendy v mesiaci a zvysok nech sa stara matka.

mondolina
13. máj 2024

koľko dní do mesiaca je dieťa u vás a koľko je u matky?
či len víkendíky a výletíky? a bežné každodenné povinnosti rieši matka.
sa zobuď a nerieš čo otec dáva svojmu decku.

autor
13. máj 2024

@lienka.7 s týmto presne súhlasím...kúpime mu všetko a nemám problém ked mina peniaze na svoje dieťa ja na neho míňam tiež a ľúbim ho ako vlastného ale chovanie ex mi príde presne ako si napísala somarik otras sa. Platí vyzivne a mam za to ze oblečenie aj lieky na kašeľ sú v tom. Škola tak isto...lenže ona chce ešte každú položku preplatiť na pol.

milovnickakvetov
13. máj 2024

Preco otec nepožiada o striedavku, pri 6 ročnom ju súd schváli. Toto by mal súd dávať ako povinnosť každému otcovi a každej macoche, ktorej sa výživné zdá veľa. Život nie je o vyletikoch., život je o bežnom každodennom fungovaní s časovým stresom a chorobami. Vyskúšajte si to. Jaaj to už by nebolo také super 2 týždne z mesiaca prispôsobovať život dieťaťu. To už by nebolo také super 2 týždne z mesiaca prísť o príjem a starať sa o choré dieťa.
Mimochodom, prečo ty riešiš niečo, co sa ta žiadnym spôsobom netýka? Ved to ma riešiť rodiča dieťaťa medzi sebou, ty si v tomto prípade cudzí človek.

autor
13. máj 2024

@mondolina neriešim co dava otec svojmu dieťaťu. Ja mu tak isto dávam co môžem co chce ľúbim ho ako svojho. Nepáči sa mi to ze ex od neho pýta za všetko...školu lieky oblečenie výlety polku. Načo je potom výživné?

mondolina
13. máj 2024

starostlivosť o dieťa nie sú len peniaze, ale aj čas a povinnosti, ktorých má matka viac ako vy.
tie tiež máte na polovicu?

mondolina
13. máj 2024

nájdi si frajera bez záväzkov 🥳 a máš po probléme.

princeznazvychodu
13. máj 2024

Na mieste tej matky dám dieťaťu do vrecka 150 euro a pošlem ho na mesiac k vám a starajte sa. Starajte sa o škôlku, lekárov, sople, vstávajte v noci, keď bude mať horúčky, ponáhľajte sa aby ste ho stihli zo škôlky vybrať, nerobte si žiaden svoj program, ale venujte sa dieťaťu. To je realita života a nie tie vaše vyletiky. Garantujem ti, že po mesiaci bude tvoj priateľ platiť dobrovoľne nie 150 ale 200 euro a ochotne prispeje na všetko, čo bude matka chcieť. Ty ani tvoj priateľ nemáte potuchy, čo zahŕňa starostlivosť o dieťa. Chcela by som vidiet, či by si to dieťa tak veľmi ľúbila, keby zilo minimálne 2 týždne z mesiaca s vami, umývala by si po ňom grcanice a v noci mu robila studené obklady. To všetky náhradné mamičky ľúbia partnerove deti, keď ich vidia 2 víkendy v mesiaci.

mondolina
13. máj 2024

@princeznazvychodu
lepšie by som to nenapísala 👍
a riešiť nálady dieťaťa, škola, učenie....voľný čas nehrozí.
ale tieto frajerky sú frajerky🤣

januska12323
13. máj 2024

Takže ty čakáš, že za 150 eur kúpi oblečenie, jedlo, veci do školy, školské výlety, lekárov, lieky, vodu, nájom pomerne k nemu a ešte jej bude veľa?

stvura
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
damian85
13. máj 2024

Vo výživnom je prevažne zarátaná bežná réžia. Nie nemusí platiť nič navyše ak to nemá v rozsudku. Také tie dristy o tom že bývanie na polovicu. Za byvanie platím rovnako či som tam sám alebo s dieťaťom. Ak sa s ex nedohodneme - tak buď to zaplatím zo svojho ( ona zo svojho ) alebo to dieťa nebude mať. Nie ste povinný platiť všetko čo si ona zaumieni. Nuž ja mám striedavku a dieťa nás 500 eur nestojí ( bežnej réžii ) Poberám daňový bonus + prídavky = 200 eur. Prirodzene ak zarátam dovolenky - výlety tak áno. To ale nie je bežná réžia. Ak chce bicykel kúpim jej ho ja / kúpi jej ho ex - korčule - lyže detto. Takže ak sa jej zdá málo - buď nech navrhne striedavku - alebo nech ide na súd so žiadosťou o zvýšenie.

milovnickakvetov
13. máj 2024

@damian85 štandardnesa v byte platí od počtu osôb, určite sa neplatí rovnaká suma, ci v byte žije jeden alebo dvaja. Rovnako aj voda, určite sa jej spotrebuje viac, ci sa sprchuje a splachuje WC jeden alebo dvaja.
A keď striedavku máš, tak sem napíš slečne, co to obnasa, ze to nie sú len výlety, ale aj lekári a choroby. A mimochodom, so striedavku musí súhlasiť otec, matka sa na súde môže postaviť aj na hlavu, pokiaľ otec súhlasiť nebude, tak to matke nepomôže.

mk1111111111
13. máj 2024

No, budes to mat tazke, Teraz da Ti zda 150 eur dost, ale, uvidis, ak budete mat spolocne, kolko tie naklady budu. Na svojom setrit nebudes. Len nezabudni, ze aj to prve bude vzdy pre Tvojho manzela rovnake, ako to druhe s Tebou. Tak sa skus na to pozriet inymi ocami. Vylety su super, ale to mu naklady nezaplati, skor teda skuste lacnejsie vylety a za usetrene nakupte tie lieky. Dieta lasku z vasej strany pociti aj na lacnom vylete a este aj na dobru a potrebnu vec prispiete

damian85
13. máj 2024

@milovnickakvetov za vodu platím pár eur mesačne tak či je to o 5 eur viac alebo menej ma nezaujíma. Kúrim plynom - na 22 stupňov či v detskej izbe je dieťa alebo nie. Keďže mám dieťa nahlásené na trvalý pobyt u mňa smeti = 48 eur za 1. T.j 4 eurá mesačne. Veľmi sa nestretávam s tým aby matky striedavku chceli a otec sa bránil. Každopádne ak to v rozsudku nemá - platiť nič naviac nemusí. Ak sa jej zdá málo - nech podá žiadosť na súd. Dieťa kde matka zarába 900 s daňovým bonusom otec 800 bude mať inú životnú úroveň ako dieťa kde matka zarobí 3000. Dieťa môže " vyskakovať " iba tak vysoko ako vyskakujú rodičia. Takže namiesto značkového oblečenia je tu Pepco , namiesto nového bicykla je tu bazos a i. A nech si zráta aj daňový bonus a prídavok na dieťa - ktorý keby som dieťa nemal - tak ho nemám.

arasidka123
13. máj 2024

Ja dostávam na 11 a 10 ročných spolu 250€. 150 je na staršieho..a vždy mi je zo strany ex povedané, ak niečo poviem, že nech prispeje polovicu..napr teraz v lete tábor, lebo decká chceli ísť...tak on nerobí, nemá, takže nedá nič...o výletoch zo školy ani nehovorím..alebo začiatok roka školské potreby..iba že mám výživné a to mi má stačiť..dokonca mal veľký problém s tým, že som dala žiadosť k zvýšenie...predtým som mala 100 na staršieho a 70 na mladšiu..a podotýkam, výpoveď dal sám a doteraz hnije doma a trepe im do hlavy bludy. Dokonca kamošovi, z ktorého sa vykľul drogový díler, zobral úver 20000€ lebo si myslel, že keď pomôže on, tak sa dostane pomoc aj jemu, keď bude potrebovať..

milovnickakvetov
13. máj 2024

@damian85 píšem o bývaní v byte, kde máš povinné platby bytovému podniku v závislosti od počtu osôb. V Kosiciach sme my ako rodina bývali v byte a pri narodení ďalšieho dieťaťa to robilo rozdiel 38€ mesačne, keďže to bola ďalšia osoba v byte. Je jedno, ci je to novorodenec ci dospelý človek, je to ďalšia osoba v byte. Dieťa, ktoré máš doma 26 dní v mesiaci ti na vode urobí určite väčší rozdiel ako 5€ mesačne, to budme realisti. Neviem, s koľkými prípadmi zvereniado starostlivosti si sa stretol, ale budem ti oponovať - otcovia sa do striedaviek nehrnú, stačí si pozrieť štatistiky na Slovensku. Otcom vyhovuje zaplatiť 150€ mesačne, vidiet dieťa 2krat do mesiaca, zobrať ho na nejaký výlet a hrať sa aj s novou priateľkou na super otecka, lebo akí sú štedri. žijú si život slobodných mužov bez záväzkov a tvária sa, ako matka neskutočne bohatne na vyzivnom. Však 150 € mesačne je neuveriteľné vysoká suma. Toľko som ja dala dcére minulý týždeň za týždňový kurz skolkarskeho korculovania.

mondolina
13. máj 2024

@milovnickakvetov
a ešte zlatokopky so 150€ výživným 🤣

damian85
13. máj 2024

@milovnickakvetov gro nákladov stojí vykurovanie , ale nebudeme sa tu o pár eur dohadovať. Tak netuším s akými mužmi ste si deti robili , ale ja v okolí poznám málo prípadov , kedy by nechceli. To že je štatisticky viac detí zverených matke , nič nehovorí o " chcení ". Len si stačí otvoriť modrého koníka a prečítaš si ako deti v striedavke osprostievajú , určite skočia z mosta a skončia na protialkoholickom. Každopádne k téme - 150 eur + 200 Eur daňovy bonus a prídavky , až tak malá suma nie je. A v prípade mimoriadnych výdavkov ako je to čo si spomínala , buď to zaplatíte spoločne , alebo ak nesúhlasí tak sama , alebo ak na to nemáš , tak dieťa na kurz nepôjde. A ak sa zdá niekomu malá suma na výživné , nech podá žiadosť na súd. Platiť nič navyše nemusí.

luccija
13. máj 2024

Aký má plat?všetko záleží ako matka napísala koľko ju "stojí" dieťa, keď to podcenila tak jasne, že jej chyba a plus aký má on charakter.Je logické, že na dieťa minie oveľa viac ako tých 150 eur na druhej strane ona má tiež dať 150 eur
Toto je nekonečný príbeh a hádky na roky
Stačí nejaký zubár, tábor, krúžky, zimná bunda, boty a pravdaže to je málo.byva nepísané pravidlo, že cca 20 %platu pri takom malom dietati

luccija
13. máj 2024

To máš individuálne kamarát platí na 8 r 400 eur tak chcel mala ma problémy logopedia, atď ..ma NKS same terapie....ale okrem toho ešte platí bundy, polku dovolenky jeho žena stále niekam chodí výlety, chaty darčeky vie ako naňho a on ma pocit viny tak platí.Ja si myslím, že tvoj partner platí málo a mal by prispieť aj na iné veci s rozumom.