Výška výživného na štvorročné dieťa
Ahojte, zaujimalo by ma, v akej vyske by som mala poberat vyzivne od manzela. Nie sme rozvedeni, nezijeme spolu. Syn chodi od septembra do skolky, momentalne som bez prace, bez prijmu (okrem vyzivneho) zijeme u rodicov.
Dostavam 150 eur mesacne + 50 vyzivne na manzelku. Manzel ma plat okolo 1500-1600 eur, je bez poziciek, hypotek.
Kolko by som mala mat narok na vyzivne? Ak by som to chcela riesit sudnou cestou, ako mam postupovat? Kolko dostavate vy od svojich ex?
Vzhladom na vysku jeho platu mi to pripada dost nizka suma, z ktorej sa samozrejme neda vyskakovat.
Dakujem za odpovede, Miska
@luba28 ano je v rodnom liste, ale my sme spisali dohodu, ze deti su bezvyhradne zverene mne a aj na vyzivnom sme sa dohodli, co je tiez v tej dohode a boli sme s tym u notara, kde sme to pred nim podpisali a overil nam tu dohodu aj podpisy, tuto dohodu som dolozila k navrhu na sud
@michaela9999 jasne, uz som to potom zbadala, hmmm tak to je pekny.....nechcem sa vyjadrit 😠
@malinovka333 Natahovalo sa to lebo nechodil na sud,nepreberal postu a ako sudca povedal nemoze zacat sud kym si proste nepreberie postu,lebo by sa to konalo bez jeho vedomia,potom bol sudca chori ineho nechceli pridelit,potom raz sudca to odlozil lebo mal dake dolezite pojednavanie a tak.
@malinovka333 Az ked sa to dalo na verejnu listinu na sud a bola mu ako keby vytvorena schranka na sude a tam mu chodila posta az vtedy sa mohlo pojednavat bez neho.
@luba28 Ano nahradne vyzivne,no nezacal platit tak mi na UP povedali ze to dat k exekutorovi a ze sa bude zase neviem kolkocakat,lebo to ide najprv na sud a sud vyda ze zacatie exekucie,tak sa ku este nic nestrhava,ale na Up mi povedala ze keby zacal platit vtedy tych 150eur tak ja to musim vratit UP co mi za ten cas platili,a bola by som zase tam kde aj predtym,a tak teraz cakam.
Si zdravá mladá žena, čiže čo takto ísť niekam pracovať? Bože, ženy, už si zvyknite, že nemôžete očakávať, že sa o vás niekto postará - buď štát alebo chlap. Ja mám taký pocit, že chlapi sú dobrí len na platenie.
@michaela9999 výživné sa určuje na základe potrieb maloletého a finančnej situácie povinného rodiča... čiže na jednej strane ty zdokladuješ svoje výdavky na dieťa, na druhej strane zdokladuje on svoje príjmy... súd neberie do úvahy jeho prípadné pôžičky, úvery a podobne - alebo len okrajovo, okrem ďalšej vyživovacej povinnosti, ktorú ale teda oficiálne nemá... návrh na výživné podávaš na príslušnom súde v mieste trvalého bydliska dieťaťa...
a čo sa týka výživného na teba - aké sú objektívne dôvody, prečo nepracuješ? dieťa má 4 roky, je v škôlke, čo ti bráni pracovať? rátaj s tým, že bude zrušené...
@petalihi nie je to o tom, ze by som nechcela ist do zamestnania, pracovala som nonstop 20 rokov bez prestavky, ci uz na SK alebo v zahranici. Nehadz vsetky do jedneho vreca, ze by sme chceli byt odkazane na stat alebo manzela. Po prve od statu nedostavam ani cent.
Po druhe, ano dieta je v skolke, ale casovo nestiham ho davat a vyberat zo skolky, ak by bolo pracovisko vzdialene 50 km (blizsie nic bohuzial nie je a pracujem na tom, aby som si nasla pracu, nepatrim medzi pasivne cakajuce) !!!. Som bez auta a casovo by som precestovala cca 2,5 - 3 hodiny. A co s malym? To ta napadlo? Kto ho vyzdvihne, vyberie zo skolky. V mojom pripade nema kto. Si predstav, ze su aj take pripady !
Manzel ma dostal do situacie, v akej som, tak patricne neobhajuj chlapov, ked do toho blizsie nevidis !
Tu ide o radu ako postupovat, nepotrebujem narazky a rady tohto typu, preco nepracujem!
@michaela9999 Tu nejde o narážky, tu ide o to, že človek sa v tejto hnusnej dobe musí postarať sám o seba. Ja osobne som tiež čakala s dieťaťom až keď som si bola istá, že aj v prípade, že sa môjmu mužovi nedajbože niečo stane, tak ho dokážem uživiť aj sama. Lebo otec sa má podieľať na výdavkoch, nie ich všetky platiť. Ak sa má chlap dobre a na dieťa nechce platiť, tak je chrapúň, ale je aj veľa žien, ktoré chlapa vyslovene idú zodrať aj z kože a pritom samým sa im pracovať nechce.
Tvrdíš, že tvoj muž berie 1500 eur.. to sú oficiálne príjmy, alebo neoficiálne? Lebo súd bude vychádzať z toho, čo dá jeho zamestnávateľ na papieri. Ak zdokladuje, že zarába napr. 500 eur, tak máš smolu. Zvykom je, že súd určuje výživné cca. vo výške 30% z hrubej mzdy. A priprav sa aj na to, že tvoj muž môže v rámci jedného konania podať aj protinávrh, kde bude žiadať výživné znížiť, resp. minimálne ponechať na rovnakej úrovni. A ako ti píše sissy27, tiež si myslím, že ti zrušia výživné na teba, keďže dieťa už chodí do škôlky. A ešte jedna vec - výživné sa počíta aj z majetku - čiže chlap teoreticky môže zdokladovať že berie minimálnu mzdu, ale ak vlastní drahé auto alebo byt, tak aj toto sa berie do úvahy. Všetko triezvo zváž, dúfaj v úspech, ale buď pripravená aj na neúspech.
@petalihi Ja sa neurazam, len som vysvetlila situaciu. Ja osobne som tiez cakala s dietatom dlhsie, nepatrim medzi nast rocne, ktore sa bezhlavo vrhaju do materstva. Ty mas nasetrene dozivotne uspory? Ak by sa nedajboze tvojmu manzelovi nieco stalo, tak sa vies sama bez problemov a pomoci na rodicovskej postarat o vsetko uplne sama? O najom, stravu, poistky, cestovne atd.? Prepac, ale pochybujem, ak by si bola v mojej situacii. Sama by si potrebovala pomoc, ak si bola 4 roky bez prijmu (nepocitam MD a RD, aj uspory by ti raz dosli). Proste som nemohla odist do prace, vysvetlene vyssie.
Moj urcite neplati moje vydavky, plati len vyzivne na maleho + na mna. A urcite ho ja nezodieram z koze, ale ta jeho milenka s deckom a to je VELKY ROZDIEL. Ja ziadam to, co nam podla zakona PATRI. Ma byt, ale napisany na otca (sam si nanho zarobil v zahranici a ani si nenarokujem nanho), auto je nase spolocne, zariadenie v byte spolocne. Oficialne zaraba 1500-1600 eur, nie je to ziadne ciernota. A preco by mali znizit vyzivne na mna, ked dieta chodi do skolky? Ved ja som bez prijmu.
Cela tema je o niecom inom, ake su postupy pri urcovani vyzivneho a vyska vyzivneho. Rady ako ist pracovat, ak to nie je mozne je uplne od veci.
@michaela9999 Ja som sa zabezpečila natoľko, aby som mohla v pokoji porodiť dieťa a približne pol roka sa mu venovať aj keby som nemala muža. čo som rada, že ho mám. Po polroku hodlám ísť do práce, kde zarábam pekne, takže sa nebojím.
Ak tvoj muž živí milenku a jej dieťa, potom si nárokuj peniaze. Ak oficiálne zarába tých 1500, tak potom máš nárok na cca. 30% jeho hrubej mzdy. Výživné na teba podľa mňa už súdom neprejde, lebo malý chodí do škôlky a už ti nič nebráni pracovať. To, že v regióne, kde žiješ práca nie je, to bohužiaľ, súd nezaujíma ☹ Výživné na manželku sa priznáva len vtedy, ak nepracuje kvôli tomu, že je dieťa maličké alebo z iných objektívnych dôvodov pracovať nemôže (napr. telesné postihnutie).
@petalihi Ja som bola taktiez zabezpecena, v pokoji porodila a vychovavala dieta.
Nie vzdy sa da odist do prace a ja by som urcite nesla skor do prace kvoli dietatu (nedalo by sa najskor zo zdravotnych dovodov dietata, predcasne narodene, po roku, to uz bolo fajn, na druhej strane som sa naplno venovala synovi, az doteraz). Do skolky chodi len 4 mesiace, z toho je polovicu doma, kvoli chorobam. Nema kto s nim byt doma, ak je chory, len ja. To je dalsi problem mamiciek, ktore zostali same. Ktory zamestnavatel by toto trpel?
Vsetko s malym riesim sama.
Po 4och rokoch by si nemala nic, resp. nieco malo na vyzitie a snazila by si sa dostat to, co ti patri.
Neprajem ti, aby som tolkych rokoch krasneho manzelstva prisla na neveru alebo nieco podobne.
Vsemozne sa snazim o vlastne byvanie, pracu atd, aj ked u nasich nemam ziadny problem s byvanim.
Nevisim nikomu na krku, len mojmu manzelovi VISI INA na konte. A to je velky rozdiel..
Narokujem si len na to, co NAM patri.
@michaela9999 Miška, možno to tak nevyzerá, ale som na tvojej strane. Môj muž však platí výživné na dve deti z predch. manželstva a preto to vidím aj z tej druhej stránky. Naša exka nikde nepracuje... Bojuj o to, na čo máš nárok, držím ti palce. Ak chceš, napíš mi súkromnú správu 🙂 Budem rada a ja ti napíšem podrobnosti
Dobry den maminky.Chcem sa vas opytat ake naklady na stravu ste pisali na sud pre 4 rocne dieta.na osatenie drogeriu atd.Nemam ani sajnu.Dakujem velmi pekne.
@michaela9999 musis kazdy cent opodstatnit, jedlo, osatenie, strava, zaujmy (vylety, sport, jednorazove vydavky ako bicykel atd), vsetko treba spisat rad za radom, aj jednorazovky a vycislit do mesacnych nakladov. Odkladaj si blocky alebo ked platis za veci cez second habd, peniaze radsej prevodom, aby si mala nahradu za blocek ako doklad pre sud. Ak chces 300, musis ich najprv urobit a preukazat, az potom sa mozes o ne sudit a dufat ze ti ich uznaju. Taktiez okrem platu byvaleho sa beru u neho do uvahy ine prijmy alebo majetok. Ak ma drahe auto, bude musiet nahradit ho lacnejsim
@erika160669822 v Ba uznavaju sudy na stravu 150 eur na 1 dieta (dokonca u niektorych aj viac, az do 250 eir, ak otecko slusne zaraba), drogeria, osatenie, zaujmy atd dokopy az do vysky 450 eur, s tym ze muz musi zarovit v netto tolko aby vyska vyzivneho tvorila ca 10-15 % z jeho platu. Toto plati iba ak nema inu vyzivovaciu povinnost. Vsetky naklady treba najorv fyzicky vytvorit a az potom sa da o ne pokusat sudit. Specialne naklady ako napr lieky, pomocky zdrav, okuliare, strojcek na zuby atd, treba potvrdenie detskeho lekara o potrebe.
@tomasko27 prosím aj mne ip ohľadom výživného ďakujem

@malinovka333 Ahoj,tak to bolo ultra rychlo.Ja podala navrh 2011 a ukoncilo sa to teraz 🙂