Vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode
Ahojte, mate prosim niekto realnu skusenost s vysporiadanim BSM po rozvode? Je mozne, ze by mi na sude odklepli aj vyplatit muza z tretiny a nie polovice bytu? Ci vzdy schvaluju iba polovicu? Nemam na to pravny narok iba moralny (opustil nas, mame male deti, ktorym potrebujem zabezpecit byvanie a z polovicnej sumy ho zial neviem vyplatit (taku pozicku mi nedaju) iba z tretiny.
No ak sa neviete dohodnúť, tak cez súd keď to pôjde, tak ak ste obaja rovnocenní vlastníci, súd nemá dôvod odklepnúť to, čo píšeš.
pochybujem. jedine, ze sa mozete dohodnut, ale co je dnes moralne? nic
sud nezaujima, ze ty potrebujes zabezpecit deti
právo je nad moralkou. ma narok na polovicu, dostane polovicu. este sa moze stat, ze on vyplati teba a on zostane v byte.....
nebud si taká ista, ze byt zostane tebe, preci by mal?
ak sa nedohodnete, byt sa predá a co zostane sa rozdeli na polovicu.
@lucik194 inac pravda. kde ma vobec istotu ze byt si nebude on narokovat?
Súd rozhoduje podľa práva. Takže vyplatíš mu polovicu. Ak nevyplatíš, tak vyplatí on teba alebo sa byt predá, hypo vyplatí a ostatok si rozdelíte. Toto sú možnosti, ktoré vyjdú zo súdu, pokiaľ sa nedohodnete.
Takže postav sa k tomu zodpovedne a premýšľaj nad alternatívami iného bývania, ak na toto bývanie prostriedky nemáš. Žiaľ, ak sa neviete dohodnúť, je irelevantné riešiť morálku a odporúčam začať myslieť pragmaticky, emocionálne riešenie problému ti len odoberá energiu.
A autorka nezabudni, delenie súdom je trosku drahšie ako dohoda. Súdny poplatok je 6% z hodnoty majetku.