icon

Vysporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode

14. apr 2025

Ahojte, mate prosim niekto realnu skusenost s vysporiadanim BSM po rozvode? Je mozne, ze by mi na sude odklepli aj vyplatit muza z tretiny a nie polovice bytu? Ci vzdy schvaluju iba polovicu? Nemam na to pravny narok iba moralny (opustil nas, mame male deti, ktorym potrebujem zabezpecit byvanie a z polovicnej sumy ho zial neviem vyplatit (taku pozicku mi nedaju) iba z tretiny.

nynia
Autor odpoveď zmazal
huxy
14. apr 2025

No ak sa neviete dohodnúť, tak cez súd keď to pôjde, tak ak ste obaja rovnocenní vlastníci, súd nemá dôvod odklepnúť to, čo píšeš.

balerina2025
14. apr 2025

pochybujem. jedine, ze sa mozete dohodnut, ale co je dnes moralne? nic
sud nezaujima, ze ty potrebujes zabezpecit deti

lucik194
14. apr 2025

právo je nad moralkou. ma narok na polovicu, dostane polovicu. este sa moze stat, ze on vyplati teba a on zostane v byte.....
nebud si taká ista, ze byt zostane tebe, preci by mal?

ak sa nedohodnete, byt sa predá a co zostane sa rozdeli na polovicu.

balerina2025
14. apr 2025

@lucik194 inac pravda. kde ma vobec istotu ze byt si nebude on narokovat?

melanta
15. apr 2025

Súd rozhoduje podľa práva. Takže vyplatíš mu polovicu. Ak nevyplatíš, tak vyplatí on teba alebo sa byt predá, hypo vyplatí a ostatok si rozdelíte. Toto sú možnosti, ktoré vyjdú zo súdu, pokiaľ sa nedohodnete.
Takže postav sa k tomu zodpovedne a premýšľaj nad alternatívami iného bývania, ak na toto bývanie prostriedky nemáš. Žiaľ, ak sa neviete dohodnúť, je irelevantné riešiť morálku a odporúčam začať myslieť pragmaticky, emocionálne riešenie problému ti len odoberá energiu.

zalka
16. apr 2025

A autorka nezabudni, delenie súdom je trosku drahšie ako dohoda. Súdny poplatok je 6% z hodnoty majetku.

dadis
17. apr 2025

@zalka 4%