Vysporiadanie BSM a hypotéka na byt

2. máj 2023

Ahojte poprosím o skúsenosti viem ze je tu veľa tem ale zaujíma ma ci to takto niekdo ma alebo to tak funguje mame byt na hypotéku sme rozvedený v byte bývam ja s deťmi a musím ex manžela vyplatiť byt môže mať hodnotu 110 000 hypoteka je necelých 50 000 ešte na vyplatenie manžel si nároku na polku co je 30 000 len mne ako slobodnej mamičke s deťmi nedajú takú vysokú hypotéku 50 000 a ešte k tomu si zobrať na vyplatenie 30 000 co robiť v tejto situácii?po nájmoch s deťmi behať nechcem boli sme dohodnutý na menšej sume ze tu ostaneme a dám mu menej lenže zmenil sa našiel si frajerku a teraz žiada polku aby si mohli užívať dá sa to spraviť tak ze mi to dajú na splátky ze by som mu platila každý mesiac?

melanta
2. máj 2023

V prvom rade, nie je to tak, že on si našiel frajerku a chcú si užívať. Proste chce a má nárok na polovicu rovnako ako ty. Mali ste uzatvorenú dohodu o vyporiadaní majetku a máte ju potvrdenú súdom? Ak áno, platí na čom ste sa dohodli. Že chce teraz viac je jeho problém. Ak ju potvrdenú súdom nemáte, bude asi tvoja smola. Vyplácať ho v splátkach žiadny súd neodsúhlasí. Veď on potrebuje bývať rovnako ako ty teraz, nie dostávať to po splátkach roky. Takže máš možnosť nájsť si spoludlžníka, aby ti taká hypotéka vyšla. Alebo predať to. Právne má nárok na rovnakú polovicu ako ty. A ak ste sa na pôvodnej dohode nedohodli tak, že to máte potvrdené aj súdom, tak bohužiaľ.

luccija
2. máj 2023

Predať byt a rozdeliť sa
Je byt ohodnotený znalcom?

vamajka
2. máj 2023

Da sa 15000 a 15000 ak stym budete suhlasit

mable123
2. máj 2023

Každý normálny chlap by sa snažil deťom dopriať to najlepšie... A nemôže chcieť od ženy že ho vyplatí hneď polovicou. Keď chcel komfort nech si nájde ženu s bytom. Nemusí ukazovať sa pre frajerkou majetkom. Človek aby celý život písal zmluvy o peniazoch. Však trochu súcitu a rozumu snáď má každý. Radšej deťom ako nejakej frajerke. Pred svadbou nasľubované hory, doly a dôvera do konca života a po rozvode sa človek nevie normálne dohodnúť.

martul
2. máj 2023

Predať byt, vyplatiť manžela a ísť do menšieho, alebo pridať k tomu hypotéku. Možno sa ti to zdá nespravodlivé, ale to nie je o tom, že si našiel priateľku a chce si užívať. Jednoducho máte na byt obaja rovnaké právo.

baboobchod
2. máj 2023

@melanta dohoda o vyporiadaní BSM nemusí byť potvrdená súdom.

horty99
2. máj 2023

Ak ty si nájdeš priateľa a necháš byt jemu , lebo ho nebudeš mať z čoho vyplatiť tak tie peniaze čo dostaneš budú nato aby si si užívala s priateľom ? Teoreticky sa dá dohodnuť načomkoľvek - hoc aj na tom že ty v byte ostaneš a on ti dá ešte 100 000. Prakticky ak nie je dohoda - nenapísala si koľko ste splatili hypotéku , to že byť má hodnotu 110 000 a treba splatiť ešte 50 000 neznamená že pri vysporiadaní mu reálne máš dať 30 000. Pri vysporiadaní o BSM to nie je vždy matematicky 100% správne a nie vždy a všetko sa delí jednoduchou matematikou - skús ísť za právnikom. Buď si však istá že niečo mu budeš musieť dať a na hypotéku budeš sama.

horty99
2. máj 2023

@mable123 asi o BSM nevieš nič však ? Hypotéka sa neberie na deti - ale berú ju dospeláci. Tieto tvoje rady jej pri vysporiadaní veľmi nepomôžu.

baboobchod
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mable123
2. máj 2023

@horty99 o vážne ? 😂😂😂 píšem, že je to nefér voči žene a jeho deťom čomu nerozumieš? 50:50 to je každému jasné...

horty99
2. máj 2023

@mable123 vážne

autor
3. máj 2023

Dohodu nemáme práveže spísanu, iba v správach sme sa dohodli, to asi nebude stačiť, užívať som to myslela tak ze on vlastne tým deťom nič nedáva, ani na narodeniny proste vôbec nič, ale frajerke stále niečo kupuje dáva jej peniaze, bývať ma kde a splatili sme nejakých 10 000, ja nechcem ze ho nevyplatí ale dám mu niečo napríklad tých 15 000 viac sa mi nebude dať a byt ja nechápem deťom

horty99
3. máj 2023

A ty nemáš deti v starostlivosti ? Neplatí výživné ? No ak sa neviete dohodnúť - rozhodne súd .....

melanta
3. máj 2023

Čiže vy nemáte žiadnu dohodu, len cez správy ste sa na niečom dohodli. Ach jaj, ťažko potom radiť. Buď sa dohodnete alebo to budete riešiť súdnou cestou. Tam ale počítaj s tým, že súd rozhodne rozdeliť to 50:50 a ak ho nevieš vyplatiť a prevziať hypotéku, tak do úvahy bude prichádzať iba predaj.

melanta
3. máj 2023

@mable123 píšeš bludy. Prečo by muži mali ženám nechávať byty/domy resp. nechcieť polovicu ako im patrí? Lebo deti? Tak potom buďme fér a prideľujme deti do starostlivosti rovnako mužom ako ženám. Ak chceme byť úplne spravodliví. V každom prípade, bavíme sa o BSM, to s deťmi právne nič nemá. Je to majetok fifty fifty.

baboobchod
3. máj 2023

@melanta bludy píšeš ty… vyššie si písala, že dohoda o vyporiadaní BSM musí byť potvrdená súdom… nemusí.

Ďalej si pozri paragraf 150 občianskeho zákonníka. Súd pri vyporiadaní BSM prihliada na záujem maloletých detí. Ak v dome žijú s matkou, vôbec nie je isté, ze ich BSM bude rozdelené 50:50 ako tvrdíš, t.j. že to s deťmi “nič nemá”.

§ 150
Pri vyporiadaní sa vychádza z toho, že podiely oboch manželov sú rovnaké. Každý z manželov je oprávnený požadovať, aby sa mu uhradilo, čo zo svojho vynaložil na spoločný majetok, a je povinný nahradiť, čo sa zo spoločného majetku vynaložilo na jeho ostatný majetok. Ďalej sa prihliadne predovšetkým na potreby maloletých detí, na to, ako sa každý z manželov staral o rodinu, a na to, ako sa zaslúžil o nadobudnutie a udržanie spoločných vecí. Pri určení miery pričinenia treba vziať tiež zreteľ na starostlivosť o deti a na obstarávanie spoločnej domácnosti.

mable123
3. máj 2023

@melanta bože ty si žena? Chlap nikdy nenahradí matku a 0,001% mužov to dokáže aj to preto, že žena zomrela alebo bola alkoholička. Ako by muž všetko stíhal sa venovať deťom a ešte aj frajerke, už vidím ako bude mať záujem o takéto niečo 50:50 starostlivosť :D. Muž nosí chlieb do domácnosti a jeho povinnosť je postarať sa o deti aj keď sú rozvedení pokiaľ má ako také IQ a frajerka sa rada rozdelí :D

horty99
3. máj 2023

@mable123 ale tu sa nerieši výživné na dieťa ale BSM. To je diametrálne inak posudzované. V prípade že má dieťa prispievateľka zverené do starostlivosti má priznané aj výživné ktoré ma zohľadňovať aj - bývanie. Pri BSM sa nemusí deliť 50 na 50 - ale nedelí sa ani 100 a 0. Ja mám striedavku a - jednak si neplatíme výživné - jednak ja som sa nestarala do toho kde bude po rozvode bývať on - on kde ja.

melanta
3. máj 2023

@mable123 poznám mužov, ktorí sú určite lepší rodičia ako ženy. Toto čo píšeš, hlavne ak píšeš, že má nosiť chlieb, je prežitok ľudí, ktorí zaspali alebo majú rozum sliepočky. Píšeš ako zatrpknutá žena, ktorej ex si našiel novú ženu a ty nie. Muž aj žena si po rozchode môžu nájsť nového partnera. Obaja na to majú nárok. A obaja majú rovnaké právo na deti. Ak ich chce mať žena, nech vo výživnom zohľadní aj náklady na bývanie pre deti. Ale nehnuteľnosť v BSM patrí rovným dielom žene aj mužovi.

melanta
3. máj 2023

@baboobchod ty si prečítaj, čo píše autorka. Dohodli sa cez správy. Takže nedohodli sa nijak. Radšej teda venuj čas na rozsiahle litánie autorke a poraď jej, ako riešiť súdnou cestou to, aby dostala čo chce, keďže dohodou to nejde. Ak by mali dohodu potvrdenú súdom, nestalo by sa toto a autorku by ex nedostal do úzkych. A áno, hoci som žena, mala som status aj rozvedenej s dieťaťom, stojím si za tým, že nevidím dôvod, aby muž ťahal za kratší koniec. Nech ženy premýšľajú nad budúcnosťou pred tým, než si zakladajú rodiny. Potom tu nebude musieť byť denne toľko príspevkov nešťastných žien, ktoré nemajú na bývanie s deťmi.

baboobchod
3. máj 2023

@melanta
Dohoda o vyporiadaní BSM sa na súd vôbec neposiela, na žiadne potvrdenie, neviem, čo furt s tým máš. Áno, ak by ju mali podpísanú na papieri, nemohol by teraz exmanžel vymýšľať.
Moja rada autorke: vyhľadať právnika a spolu s ním podať na súd návrh na vyporiadanie BSM. On ti poradí, čo všetko treba zdokladovať a ako na to ísť, aby si bola čo najspokojnejšia s výsledkom. Či bude možné vyplácanie v splátkach, o tom taktiež rozhodne súd. A nepočúvaj právne poradne typu “Modrý koník povedal”. Emocionálne rady iných sú ok, ale z právneho hľadiska sa tu vyskytuje kopa nezmyslov. Prepáč, ale ako študentke práva mi nedalo sa neozvať 😁

mable123
4. máj 2023

@melanta pozri sa ak Tvoj chlap ide na 3x materskú nech sa páči 🙂 a ak zvládaš týždeň po pôrode ísť do práce a všetko stíhaš tak si dokonalá žena potom :D A to je super, že chlapi v Tvojom okolí sa dokážu lepšie postarať o deti ako ženy v mojom to tak nie je 🙂 Asi sa presťahujem. Rozum sliepočky si nechaj ty a keď raz budeš v situácií o ktorej sa bavíme možno zmeníš názor 🙂

ljzozv
10. máj 2023

Baby a prečo sa urazate navzájom.
Veď názor sa dá napísať aj normálnym spôsobom.
A pre autorku. Je mi ľúto, ale ty nič nemáš na papieri a je aktuálne jedno, či je to potvrdené súdom alebo nie, lebo to na Tom papieri nie je.
A mrzí ma to, ale prečo má ťahať muž za kratší koniec, lebo deti?
Veď ani jemu už nemusia dať ďalšiu hypotéku. Na to si nemyslela?
U vás asi bude najjednoduchšie predať byt a vyplatiť sa a riešiť si svoje veci po svojej osi .
Do vysporiadania súdom by som nešla, zbytočne budete platiť poplatky a aj tak budete musieť byť predať. Darmo ti hore píšu, že sa prihliada na záujmy detí. To áno ale len v Tom prípade, že sa exmanželia nevedia dohodnúť, kto zostane bývať v byte. V TomTo prípade si myslím, že nariadia len vyplatenie a sama uznávaš, že to môže ísť len cestou predaja bytu.