Vysporiadanie BSM po rozvode
Ani neviem, ako začať, keďže je to komplikovaná situácia. S ex sme rozvedení cez 3 roky. Návrh na vysporiadanie BSM je na súde už vyše roka. S ex sme nikdy k žiadnej dohode nedošlo, keďže myslel, že keď nič nespraví, tak mu aj tak všetko zostane (dom, auto, zariadenie...). Stojím ale teraz pred dilemou, keďže asi už pochopil, že nie je všetko tak, ako mu niekto narozpraval. Čiže tu sú možnosti, ktoré pripadajú do úvahy a vôbec neviem, čo by bolo pre mňa najsprávnejšie a najrozumnejšie:
1. Ex mi vraj teraz vyplatí 10.000€ a do konca mája 2024 ďalších 12.000€, s tým že vlastníkom nehnuteľnosti bude už len on sám.ale na úvere budem naďalej aj ja. Jemu samému banka neprefinancuje, keďže má nízky príjem a spoludlznika si nevie zohnať. Je mi jasné, že ak prestane splácať, budú to chcieť odo mňa. Ak ani ja nebudem splácať, dom pôjde do dražby... taktiež on by mohol tu nehnuteľnosť darovať komukoľvek, môže prestať splácať, ak nebudem platiť ani ja, sama sa dostanem na zoznam neplatičov ...
Ďalšia vec, nikde nemám záruku, že mi do mája tých 12.000€ doplatí, lebo nemyslím že bude mať z čoho. Ak by to aj šlo na exekúciu, tak čo od neho zoberú, ak nič iné mať nebude? Vraj mi môže spraviť napriek aj tým, že bude oficiálne nezamestnaný, takže nič nezmôžem.
2. Od ex budem žiadať vyplatiť len 5.000€ za hnuteľné veci, auto. S tým, že zostanem naďalej spoluvlastníkom nehnuteľnosti, prejde do podielového vlastníctva, taktiež na hypotéke zostanem.
3. Budem žiadať súd, aby prikázal predaj nehnuteľností. Ale ak rozhodne súd, budem musieť platiť poplatok banke z hodnoty celého majetku. Taktiež nie je isté, či by sa ťa nehnuteľnosť len tak ľahko predala. Lebo dom je momentálne na predaj, aj keď boli záujemcovia, ex r
@tiezjedna ďakujem
Ahoj akurát to riešim môžeš mi poslať správu môžme si vymeniť informácie 🙂
Prva moznost urcite nie, to je hlupost ukrutna.
Druha moznost a tretia moznost no.. k tej tretej moznosti - sud nemoze nariadit predaj nehnutelnosti v bsm. Najprv ju musi prikazat do podieloveho spoluvlastnictva. Tu sa tie dve moznosti prekryvaju. Potom je mozne dalsie konanie, uz nie vyporiadanie bsm, ale vyporiadanie podieloveho vlastnictva. Ale i tu je zadrhel, lebo sud moze nariadit nehnutelnost predat vtedy, ak ani jeden z podielovych vlastnikov ju nechce.
Je to zapeklita situacia, z ktorej tazko von.
Ak by aj sud nejakym zazrakom danu nehnutelnost nariadil predat, potom je tu otazka ci vobec, ked pises ze ex nie je ochotny nic riesit, pije, bude ochotny riesit v banke predcasne splatenie hypoteky? Ty ako spoludlznik by si mohla poziadat sama bez neho o predcasne splatenie a dalej s hypo narabat tak aby si ostala cista?
Toto si zisti, ak nie, volila by som moznost c.2.
Ak je fakt alkoholik, dlho tu nepobudne, potom si to vies vyriesit sama a bez nervov.
Je pochopitelne ze nechces aby vas nic spajalo, lenze situacia nie je vobec ruzova.
@tairyx je to veru zapeklita situácia. Už viem, že súd môže nariadiť predaj domu až v podielovom vlastníctve.
Neviem ako by to riešil súd, ak 1 z majiteľov chce nehnuteľnosť, no nemá naraz na vyplatenie druhého. A hlavne by ma nemal záujem vynat ma z hypo (to viem že súd nezaujíma).
Nasla som toto, okrem toho mnoho dalsich veci na tuto temu. Aj ked aj tu pravnik neviem ci vie o com hovori, pretoze aj ked v podielovom spoluvlastnictve je mozne ziadat predaj nehnutelnosti, vsade kde som hladala som nasla len to, ze nariadit predaj moze sud v pripade, ak ani jeden z vlastnikov nehnutelnost nechce.
Cize
Moznost 1. Nechas sud prikazat nehnutelnost do vylucneho vlastnictva exmanzela s povinnostou ta vyplatit.
Potom a) ak ta vyplati, stale budes figurovat na hypoteke, cize ti ostane zavazok nadalej, s rizikom ze exovi prdne v bedni, alebo pridu ine okolnosti, a prestane hypo platit
b) nevyplati ta, poziadas vykonat rozhodnutie exekucne, exekutor tu uz zrejme moze nariadit predaj nehnutelnosti (to si nie som ista, treba si to zistit, mozno pravnicka by mohla vediet presnejsie, ako to funguje) aby uspokojil svoju pohladavku (moze to byt kludne v cene takej, aku urcil sud na vyplatenie tebe). Aj ked, neviem kto by kupil nehnutelnost zatazenu hypotekou, a ci by do toho banka vobec isla... stale zostanete obaja na hypoteke, aj keby sa nehnutelnost predala tymto sposobom, a aj keby to bolo v dobrej cene, nikdy nemas zaruku, ze sa bude dat s exom dohodnut na predcasnom splateni hypo, navyse mozno ani nebudete obaja tolko penazi mat z predaja, aby ste to predcasne splatili.
2. Nechat prejst nehnutelnost do podieloveho vlastnictva (mozno zastavit konanie o vyporiadanie bsm, aby ste sa vyhli sudnym poplatkom, a nechat nehnutelnost prejst do podieloveho vlastnictva prirodzene), nasledne riesit vyporiadanie podieloveho vlastnictva- ale tu su velke.poplatky uz pri podaji zaloby (vid obrazok) - stale nemas istotu, ze aj pri predaji bude ex ochotny vyplatit hypo predcasne
Akokolvek nad tym premyslam, ani jedna moznost nie je dobra.
Este pozri tu: https://www.podnikajte.sk/osobne-financie/zruse...
@tairyx pri možnosti 2. Či by uzex bol či nebol ochotný predčasne splatiť hypo pri možnom predaji domu. To by nemal na výber. Keďže dom je zaťažený, nedal by sa predať bez toho, aby sa hypo splatila predčasne. To je logické a aj v banke som sa na to pýtala.
@tairyx ďakujem za všetky prispevky

@autorka držím palce, aby to dopadlo nejako rozumne👍