icon

Výživné i napriek striedavej

dievcacitajucelist
1. jún 2021

Ahojte,
Písala som sem ohľadom našej "patchwork family" vzťahy dospeláci deti moje...tvoje...spoločne sa upravujú 😊 čomu som rada, ale tak začína sa prehlbovať problém s partnerovov ex...máme partnerovho syna v striedavej...na súde sa dohodli, že my financujem komplet všetko čo sa týka oblečenia, školských potrieb...ošetrenie u zubára a pod..lenže partnerova ex mala stále problém s tým aké oblečenie kupujeme...lacné, málo, neznačkove, zlý materiál a pod. tak jej partner písal, že on kúpi to čo zvážime za vhodne a ona mu nemá čo prikazovať...a to bolo asi "zle" stále mu vypisuje, že požiada o výživné a ona mu bude kupovať čo chce...otázka znie, keď máme už cca rok striedavu...máme podľa rozhodnutia kupovať všetko...čo aj robíme...môže partnerova ex požiadať o výživné aj napriek striedavke? A môže jej aj reálne výživné súd schváliť? Len pre info máme drobca s ktorým som na RD takže príjem mam nižší...partner má taký priemer a jeho ex predáva v potravinách.
Ďakujem za odpoveď 🙂

Strana
z3
elizabet173
2. jún 2021

@dievcacitajucelist to chápem, viem, aký je význam striedavky, ale prečo to nie je formou výživného, ale otec nakupuje, to mi nie je jasné, ešte som o tom nepočula, ani pri striedavej starostlivosti nie.

elizabet173
2. jún 2021

@janage ja chápem to, že ak je životná úroveň rozdielna, tak otec platí, ale mne to príde, ako keby si otec myslel, že tým, že bude dieťa šatiť a zaplatí mu zubára, ho to vyjde menej, ako keby platil to výživné. Nechcem sa nijako dotknúť autorky, ale naozaj nevidím zmysel toho, že neplatí otec na dieťa výživné, ale nakupuje dieťaťu obuv a oblečenie a jeho ex to akurát tak ofrfle

ckatka
2. jún 2021

@dievcacitajucelist no...ja na tvojom mieste by som si matkou toho dieťaťa sadla a porozprávala sa. Pretože jej výhrady môžu mať racionálne dôvody o ktorych ani nevieš, a tým, že zrejme je dosť nasrata na otca svojho dieťaťa ktorý má dieťa s inou zenou, asi jej komunikácia nie je úplne prijemná.
Vymýšľam si - matka je zástanca barefoot obuvania. Nechce iné topánky. OK
Matka nechce topánky na šnúrky. Okej - ale možno je za tým len to, že decko to nevie dobre viazať...alebo mu to dlho trvá alebo to nosí rozviazane a vysmatlane...
Matka nechce mikinu s kapucňou...ale možno je za tým len to, že v skole im zakázali kapucne lebo chodili v interiéri a vagabundi....
Matka trvá na topánkach nike - zisti ci náhodou nie sú jedine ktoré decku sedia tvarovo...
A aby som nezabudla. MAMA vie co je pre jej dieťa najlepšie 😉
A možno je to koza.
Ale pravdepodobne je to niečo z vyššie uvedených...

sense
2. jún 2021

Nech povie ex že veď nech ho dá na súd o výživné... To nech zaplatí a nemusí sa handtkovat vi bude mať chlapec modré tričko alebo zelené a ci bude mat tenisky len z decathlonu alebo OC alebo ci bude mat nike Performance alebo nike airmax

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@elizabet173 neviem prečo tak sa dohodli...🤔

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@elizabet173 ja nie som urážliva 🙂 oni to majú tak, že môj partner/my máme platiť za všetko aj za to, keď je u mamy...vieš ja som človek, kt chce aby boli všetci spokojní...ale tu sa akosi neviem pohnúť

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@ckatka beriem mama je na prvom mieste 😊 ja by som sa s ňou porozprávala, ale žiaľ mne telefón nedvohne...dokonca ani dvere, môj partner keď ide po syna...chlapca vystrci z dverí a hneď pribuchne...bez jediného slová...chlapec snurovat vie..miminu sme kúpili akú chcela...ja si myslím, že len je zatrpknuta a nsra..ta.. to je tak ako vravela, že chlapcovi musíme kúpiť elektronickú zubnú kefku..ok kúpili sme vieš...ale malý si s nou zúbky nechce umývať lebo ho stetinky steklia...tak sme sa pýtali, že prečo ju chcel...on ju nechcel ale mama mu povedala nech mu tato takú kúpi...ale doma ma klasickú...je toho veľa a poviem ti, že ja mám už toho niekedy plne zuby...

dievcacitajucelist
autor
2. jún 2021

@sense súhlas niekedy je toho už v celku dosť

kristiii
2. jún 2021

@janage my napríklad práve tie tielka len z Lidlu a aj synovec ponosil. Ale o nás nejde. Mne to podľa príspevkov nepríde, že by ona ako cudzia chcela diktovať, chcelo by to samozrejme aj pohľad druhej strany, ale skôr mi to príde ako o snahu vytrieskat z bývalého čo najviac a čo najviac sa mu s...ť do nového spokojného života. Ale jasné, že sa môžem mýliť a všetko môže byť celkom inak.
@mondolina ja som ešte lepšia 😆, ja už aj na to výživné kašlem. Malý má všetko a raz nepochopím jednu matku, ktorá si dieťaťu nezabezpečí čo mu treba, ak už je podľa nej ten tatko taký neschopný, mala by sa ona snažiť byť viac super

simca06022011
2. jún 2021

A ona ako matka kupuje tie značkové veci? Ci len vykrikuje a diktuje co mate kúpiť? Proste by som ju poslala do teplých krajín. Môže ísť aj na súd, som zvedavá ako bude prezentovať požiadavky že chce výživné vzssie lebo chce pre syna značkové veci.

luccija
2. jún 2021

@simca06022011 tiez si myslim, ze nevie co od rozkose a mozno je autorka fakt typ zeny, ktora chce vyhoviet a aj tak sa to obrati voci nej.

elizabet173
2. jún 2021

@dievcacitajucelist veď sa partnera spýtaj, prečo to tak je a či je problém, aby znova platil výživné, ale určite to mať podchytené súdne. Odpadlo by vám more starostí a nervov. Podľa mňa, to čo robíte, je číry nezmysel a ona to krásne zneužíva. Máte určenú nejakú sumu? Strop? Ešte som fakt nepočula, že by to niekto takto mal. Chápala by som to, ak by bola matka pripútaná na invalidný vozík, že je pre ňu ťažké sa dostať do obchodu, ale inak nie. Dostala by výživné na účet a finito. Stravu, bývanie by mal chlapec u toho, u koho práve je a na ostatné má výživné. A na čo sa s ňou on vôbec vybavuje o tom, kde ste mali kúpiť tielko a či je tričko zelené alebo modré? Nechala by som chlapca, nech si vyberie a je

janage
3. jún 2021

@elizabet173 ja som už písala, že zrejme bude otec z lepšie príjmovo situovaných a pri tej dohode si zrejme všetci zúčastnení mysleli, že to takto bude pre nich výhodné. On, že ho to bude stáť menej akoby mu vyratali výživné, ona, ze z takto dostane syn viac. A teraz sú všetci nespokojní

dievcacitajucelist
autor
3. jún 2021

@janage môžem sa spýtať čo je podľa teba "lepšie situovaný"?

janage
3. jún 2021

@dievcacitajucelist tak keď matka robí predavačku a súd vyhodnotil, že otec má podstatne vyšší príjem a teda bude všetko zabezpečovať, musí byť ten rozdiel riadny.

dievcacitajucelist
autor
3. jún 2021

@janage môj ma 1300 brutto...ona jasne, že sa neverí ale jej plat na danú pozíciu je cca 600 až 700 eur...je to rozdiel...ale s tým, že sa u nás platí aj hypotéka a pod výdaje tak to nie je až tak, že môžme dva metre od radosti vyskakovať...avšak súdne rozhodnutie sa rešpektuje....

erika_230
3. jún 2021

@dievcacitajucelist My mame striedavu starostlivost. Dostavam na dceru vyzivne 80eur. Ale veci na oblecenie kupuje kazdy z nas ked je u mna ma tu svoje oblecenie a ked je u otca tak tam ma tiez oblecenie. Ziadne balenie tasky na tyzden. Topanky vacsinou kupujem ja a aj vydaje spojene so skolou a kruzky platim ja. Ale ked by nieco extra potrebovala tak nie je problem. Teraz jej sam od seba zaplatil letny tabor. Iba mi povedal datum kedy ide. Ak to vy mate tak ze partner ma robit nakupi oblecenia tak nech kupi to co uzna za vhodne a neriesi akej je to znacky alebo farby. Spravy od ex by som ignorovala. Jej sa dobre vyskakuje ked to nejde z jej penazenky. Keby boli tie nakupy na nej nebojsa aj ona by isla do lidlu na nakup

janage
3. jún 2021

@dievcacitajucelist ale súd nezaujíma že on platí hypotéku, poviem tak, keby ostalo manželstvo zachované tak syn má určitú životnú úroveň, ktorá nesmie klesnúť tým, že otec sa odstahuje a platí novu hypo za nový byt. On za to nemôže že sa to medzi rodičmi pokaslalo. Ako píše draik buď si otec zvýši príjem alebo zníži svoju životnú úroveň
V každom prípade ak je niektorá zo strán nespokojná smer súd

dievcacitajucelist
autor
3. jún 2021

@janage rozumne píšeš 👍 ja som vravela svojmu, keď to má byť stale takéto z jej strany tak radšej nech má výživné a nech si kupuje podľa seba...

felicita027
3. jún 2021

@dievcacitajucelist môže. Na dieťa majú obaja rodičia rovnakú vyživovaciu povinnosť príklad: Dieťa je 2t u otca 2 u matky matka aj otec v tom prípade si navzájom príp. priamo dieťaťu môžu platiť výživné za tie zvyšné 2t keď je dieťa u druhého rodiča. To isté platí keď sa už staršie dieťa odsťahuje od rodičov tak má nárok aby mu rodičia platili výživné do doby pokým má nato právny nárok.

Strana
z3