Výživné na 1,5-ročné dieťa
Ahojte, otec mojej dcéry pracuje ako živnostník, a zarobí cca 3000 +- podotýkam , že nebude platiť nič, nebude mať žiadne výdavky, okrem poistky za auto, a na naftu a mobil, nič viac v podstate. Ja som na rodičáku, ten mám 400 eur, z roho 200eur nájom, 50 elektrika, mobil, sporenie, a už som na 400 eurách, samozrejme bez stravy, bez lekárne, bez drogérie, bez oblečenia.
Dohodli sme na 350 eur, ale podla mňa, je to málo. Na tieto veci, ktoré som popísala. Mohla by som žiadať viac?
Niekomu poviete. Mozes byt doma s dietatom a dostanes len tak 730 eur. Ona povie. Ale mne je to malo, chcem za sedenie doma viac. Tak poviete, mozes ist do prace hned, pripadne nieco na pol uvazku, alebo pockat 1-1,5 roka (tam 730 eur nie je ziaden majland, ale su to peniaze zdarma a da sa s tym v pohode vyjst) a potom. Ona povie, ja ale chcem viac a do prace nechcem ist. A sme doma stara mama. Potom pridu prispevky, ako nedoprajeme niekomu trosku blahobytu a byt doma x rokov.
@autorka z toho platu by to vyšlo, ALE koľko budeš pýtať, keď ti nastúpi do školy? A neskôr? Čo spravíš ak sa ex nedajbože niečo stane? Čo ak nebudú zákazky? Budeš si zvykať na iný štandard? V tom prípade by ti dojenie skončilo.
@lady_hurts tak to je fakt hnusný komentár. Keď sa situácia počas života zmení, čo je úplne normálne, tak sa tomu prispôsobí aj výška výživného. To co je za trápny výraz ze dojenie ?
@natalka81 a vieš čo mne príde trápne? Že si absolútne nevážis peniaze, na ktorých sa s tebou ex nemá problém dohodnúť. A ak ťa môj komentár vytáča, kľudne ho nahlas. A neverím, že je taky zlý ako ho opisujes. Keby taký bol, nepošle ti ani cent a za dieťaťom nepríde ani raz.
@darkswan súhlasím s Vami. Ja som už tiež svoj postreh a malú pomoc napísala autorke. Nerozumiem týmto ženám,čo tu píšu. Riešia veci,ktoré sa ich vôbec netýkajú a na ktoré sa autorka vôbec nepýtala. To je tak, keď si niekto opýta radu na problém A a dostane odpoveď na radu o probléme B,C a D…. Len mi to príde zvláštne, čo niektorí riešia. Otázka bola jasne položená. Stačilo jednou vetou odpovedať. Ale je to presne o tom,ako píšete - niekto si potrebuje svoje vnútorné pocity poriešiť,tak to urobia v rámci fóra/poradne a napíše aj to čoho sa otázka netýkala. Ešte som chcela napísať autorke, že okrem toho právnika je v týchto prípadoch veľmi dobrá aj pomoc psychologická. Prajem krásny deň a všetkým,aby mali viac SOLIDARITY, úcty a rešpektu.
@lady_hurts ja niesom autorka otázky, nepoznas môj prípad. Len sa mi zdá tvoj komentár príliš krutý, lebo som si tiež prežila svoje.
Riešiš si svoje mindraky ci čo? Zavidis? Nechápem
@natalka81 a je čo závidieť? Nemyslím si 😁
@natalka81 myslis? Ja zarabam.... Nesedela som doma na riti a nepytala zvysenie... A neprizivujem.su to peniaze ktore patria dietatu... Neplatim z nich najom elektrinu plyn 🤷 vam to stale vsetkym nedochadza.... Ona ako matka by mala prispiet rovnakou sumou na dieta ktoru aj žiada ako vyzivne nakolko obaja rodicia maju vyzivovaciu povinnost
@zuzsat to nevysvetlis. Dnes majú obdiv ľudia, ktorí dokážu s ostatnými vypiect a čo najviac ich osklbat.
@zuzsat uz to tu bolo povedane. Sud pri urcovani vyzivneho berie na vedomie zivotnu uroven rodicov, nakolko dietatu prinalezi rovnaky zivotny standard ako ten ich.
Autorka ma muza, ktory patri platovo k tym, co platia vyssie vyzivne ako muzi, ktori zarabaju 500€.
Ak toto zakon umoznuje a je tu moznost navysenia sumy, nie je dovod jej tu vykrikat, ze ma byt ticho a nadavat jej tu do lemier a podobne.
Neviem, ci teba nezaujimalo, ake max vyzivne moze tvoj muz vyplacat na dieta, ale autorka to vediet chce. Ja na tom nevidim absolutne nic zle.
A to, ze ty si nepytala zvysenie neznamena, ze tak nemoze ucinit uz nikto iny. Tiez si mohla. Vykaslala si sa na to. Mohla si o to ziadat aj ked si pracovala. Dieta by malo viac. Tak uz prosim prestat ostatnym nadavat, lebo ty si si to zariadila inak.
@zuzsat máš svoj názor, ale nemáš pravdu. Matka by nemala, a ani prakticky nemôže prispievať na výživu dietata rovnakou sumou, akú žiada výživné. To je nezmysel. Hlavne keď je dieta malé, ma par mesiacov, rok, alebo chodí do škôlky a je často choré.
Nechápem prečo mate taky nezmyselný názor, ved to tak vôbec nefunguje.
Medzi príjmom matky a otca je obrovský rozdiel. Ak otec zaraba 3000 a Matka sotva 600, živí z toho seba domácnosť dieťa. Ked ste vy na všetko sama, iné ženy sa môžu mať kľudne lepšie. Doprajte im
Nech si užijú výživné aj 500 eur na ročné dieťa, prečo nie
@akje Je SLUSNE pozadovat sumu , kolko ma dieta REALNE naklady. Dajme tomu ak sa stara len matka. Je VYCHCANE pozadovat maximalnu sumu aka je mozna. Kto nechapem rozdiel medzi slusnostou a vychcanostou, tak mi ho je luto. V slusnych paroch toto funguje. Tie pary, kde aspon jeden je neslusny koncia na sude.
Nejake ochrankyne ludskych a detskych prav, ktore tu vykrikuju ze to su "peniaze dietata" su spravidla zeny, ktore samostatne nedokazu zarobit viac ako 500E mesacne. A tak maju velmi pokrivenu predstavu o tom, co znamena zarobit mesacne niekolko tisic eur. A ako sa s peniazmi naraba aby sa este rozmnozovali a mali z nich dieta v konecnom dosledku este vacsi osoh.
@zuzsat na plyne vari dietu, vodu pouziva aj dieta, na teple sa ohrieva aj dieta, elektrinu vyuziva aj dieta. nam to dochadza, to skor tebe nedochadza. ZIADEN slovensky zakon nehovori, ze obaja rodicia maju prispievat rovnakou sumou, jedine ak tak zakon zien na modrom koni. zakon hovori, ze obaja rodicia maju vyzivovaciu povinnost. ona si tu svoju neplni, ked za noc vstane 150x k dojcenemu dietatu? ci zabezpecuje mu full servis? moj muz stravil 10 hodin pred tyzdnom sam s nasou 6mesacnou malou a povedal, ze radsej by v bani kopal, ako krmil, 100x odgrgaval, potom masiroval pri kolikach, zase odgrgaval, potom cvicil. jaaj,
toto nie je vyzivovacia povinnost? len € su vyzivovacia povinnost? z teba ta zakomplexovanost z toho, ze si si vybrala nespravneho chlapa ako otca pre svoje dieta, priam az krici.
@matkahelka kde vidis zakomplexovanost 🤦 nebavime sa tu o mne.... Vy vidite len to co sa vasim hlavickam hodi. To ze som poukazala na to, ze ak zena ostane sama s dietatom mala by sa vzchopit a snazit zarabat aby nebola zavisla, to nevidite. Ja komplexy nemam. Som na seba hrda, ze som to zvladla sama. A ked toto citam som na seba hrda este viac 🥹
Apropo. Tie vydavky co autorka ma by mali ist na polovicu a ako kolobezka napisal.... Zena ma pozadovat sumu ktora zodpoveda realnym nakladom....viac ako 350€ realne naklady 1.5 r dieta mat nemoze... Neexistuje... Bavime sa o zivotne dolezitych veciach... Nie o tom, ze by mu mala kupovat drahe hracky kazdy mesiac napr.
@zuzsat ahoj, úplne chápem o čom hovoris. Tiezto mám tak že na výživné sa spoľahnúť nemôžem. Čože ak autorke chodí pravidelnw to má super. Horšie by bolo keby príde raz za pol roka. To už by musela vážne so svojou situáciou dačo robiť...a asi ísť aj do práce 😓aj keď nájsť prácu vyhovujúcu skrz dieťa je tiež dosť zložité .
@akje dakujem pekne. Vazim si to. Ale o neslo mi o nejake uznanie. Nam na sudkyna povedala priamo ze vyzivovaciu povinnost maju obaja rodicia. A ze vyzivne ktore sa snazim vysudit mam brat tak ze tych 150€ ma platit otec ale ja davam rovnako vzhladom na potreby dietata a ze teda 300€ je akurat na rocne dieta. A to som platila sukromne jasle. A poskrtala mi ze musim kupivat napr 2* plienky ze to nie je ze vsetko dva krat lebo to co minie v jasliach to by minula aj doma. . Takze na sudoch to chodi takto...
Mojej susede ked ziadama zvysit vyzivne na 200€ na 10r dceru sudkyna povedala ze nezvysi a ze ked je jej malo ze ma 3izbovy byt a nech sa jednu izbu do prenajmu.... Ja nechcem zle. Ale treba aj triezvo uvazovat...
@kate211 300-400 z 3000 je OK, ja sa nehadam ze nie je. Ako otec, vsak chcem vidiet ze tieto peniaze su vyuzite adekvatne a ze moje dieta bude chodit v kvalitnych topankach, bude chodit na kruzky a jest kvalitnu stravu.
Pozadovat, po novej partnerke zvysene vyzivne to je presne pripad o com pisem, ze slovensky pravny system je chory. V normalnej spolocnosti nie je mozne aby toto pravo dopustilo. Uplne sialenstvo.
@merrynka19 viem ze urcite to nie je lahke...ale ta snaha... Proste o tom to cele je...jej chyba na najom atd a nevie kde zohnat peniaze tak aha mam dieta tak nech viacej prispieva aby sme vyzili... Je mi luto ze kazdy vidi inu cast prispevku kedze nerozmyslaju o com tu viacere piseme
@zuzsat takže ti skúsim zhrnúť, čo tu už bolo napísané. lebo asi si si nedala tú námahu prečítať celú diskusiu. 1. Náklady na dieťa sú napríklad aj náklady na bývanie. takže, ak platí matka za prenájom bytu napríklad 600 Eur, čo nie je nič výnimočné vo väčších mestách, a v tom byte býva ona a dieťa, môže polovicu započítať do nákladov, čiže 300 Eur. A to dietťa ešte nejedlo, plus ošatenie, obuv, drogéria, lieky a iné bežné výdavky. Môžu to byť aj rôzne krúžky, ako plávanie a podobne. To len k tomu, že náklady na dieťa nemôžu byť vysoké. Môžu. Takto sa náklady spolu môžu vyšplhať aj na 500 Eur za mesiac. 2. Náklady sa nedelia na polovicu. Ten rodič, ktorý sa o dieťa stará, má nárok na vyššiu sumu, lebo sa tam započítava čas, ktorý tomu dieťaťu venuje a aj čas sú peniaze. 3. Dieťa má nárok na rovnakú životnú úroveň ako rodiť. Čiže, ak otec zarába 3000 Eur v čistom, nie je dôvod, aby matka dieťaťa rátala každé Euro, ktoré na dieťa minie. To dieťa má mať vyššiu životnú úroveň, lebo rovnako by ju malo keby žilo s otcom. Na záver len dodám. Je mi ľúto, že máš dieťa s blbcom a musela si všetko zabezpečovať sama, ale ruku na srdce: Kedy tvoj bývalý zarába 3000 Eur, nechcela by si, aby aj tvoje dieťa z toho niečo malo? Skús byť viac empatická.
@pimpulka Ved to. Tolko prispevkov, ako nemoze kto najst praveho, rozumej solventneho. Rychlo si spravit dieta s niekym, co ma peniaze, sadnut doma na prdel, za chvilu rozvod, ved je to urcite psychopat a co najviac vytazit pre seba s minimom namahy. Ale samozrejme to nikdy nie je pre nu, ale pre dieta. Ked povies, preco nejdes pracovat na svoje dieta, ked ho tak lubis. No co si pippi, sa nicit v praci pre nejake decko?

@matkahelka nie preboha 😁. Je mi luto, ze uplne nechapete preco pisem ako pisem..ale nevadi... Len som sa snazila napisat, ze ked sa chcem mat lepsie tak aj ja musim vynalozit nejaku snahu...a nie sa spoliehat na to ze som si urobila decko a pouzivat ho ako nastroj prijmu 🤦🤷