Výživné - živnostník

meminka
24. mar 2022

Ahojte. Chcela by som požiadať súd o zvýšenie výživného na 10 ročného syna, ktorý teraz pôjde na 2. stupeň. S otcom dieťaťa nežijem už 9 rokov. Pri zverení dieťaťa do mojej starostlivosti sme sa na súde dohodli vo výške výživného na 100 EUR. Keď syn nastúpil do škôlky, sme sa už len medzi sebou dohodli na výške 120 EUR + mu platí stavebné sporenie vo výške 50 EUR. Odvtedy mi dáva tých 120 EUR a o zvýšení nechce ani počuť. Je živnostník, a už pred 10 rokmi zarábal okolo 1300 EUR. Je sám, nemá manželku ani ďalšie deti. Neplatí žiadny úver, leasing ani nič podobné. Vyhráža sa mi, že podľa jeho daňového priznania mu dajú platiť ešte menej, vyslovene sa mi smeje do očí. Vyhráža sa striedavou starostlivosťou s tým, že nebude musieť platiť nič. Myslíte, že mám šancu uspieť na súde? Ďakujem za názory a aj vaše osobné skúsenosti.

cacianka
24. mar 2022

Prečítaj si tu v skupine viac príspevkov, takisto v skupine Právne poradenstvo,
alebo príbehy Ach, tí chlapi !
Je o takýchto prípadoch veľa popísané.
Máš šancu, napr ak máš jeho sms kde sa takto vyhráža, alebo dôkazy že má príjem ako píšeš, chodí na dovolenky, auto drahé, oblečenie, aj že nemá hypo či dlhý a lizingy....
Z priemerného príjmu otca má dieťa nárok cca 30%, čo môže byť časť výživné a časť šetrenie

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
liljana
24. mar 2022

Zruste stavebne a nech ti dava celych 170 eur, pripadne dorovnat do 200-250 eur. Dieta ma zit dnes a nie cakat do 18 na nejake uspory, ktore zozerie inflacia.

meminka
autor
24. mar 2022

@modry1985 Ano, sú to moje dohady. Môj syn má 10 rokov, takže už je dosť vnímavý na to, aby vedel, že otec má veľa peňazí. S otcom môjho syna sme mali dobrý vzťah (hlavne kvôli synovi), takže obaja máme prehľad o našej finančnej situácii. Striedavej starostlivosti sa nebránim už len z toho dôvodu, aby si otec vyskúšal, že starostlivosť o dieťa nie je úplne jednoduchá. Myslím, že by si to rýchlo rozmyslel. 170 EUR je fajn, ale keby som ich dostávala teraz, aby som mohla vykryť potreby môjho dieťaťa. Myslím, že 120 EUR je dosť málo. Okrem toho, dieťa sa má podieľať na životnej úrovni oboch rodičov. Ale ako hovoríš, vždy sú možnosti na zmenu, asi treba len skúsiť. Ďakujem za názor.

liljana
24. mar 2022

Otcovi moze byt jedno, ci da peniaze na stavebko, alebo dnes priamo synovi. Su to trapne peniaze a pri dnesnej inflacii vzrastli naklady na zivot. Tak sa netreba hrat na "sporenie" par eurami, ktore su potrebne tu a dnes.

meminka
autor
24. mar 2022

@liljana tiež to stále tvrdím. Len ťažko vysvetľovať finančne negramotnému človeku. V tomto prípade ale neviem, či ide o to sporenie, alebo skôr o neochotu môjho bývalého priateľa pustiť viac peňazí.

liljana
24. mar 2022

@meminka Povedz mu, ze z 50 eur setrenia ziaden zazrak neurobi, ze tie peniaze zozerie aj tak inflacia a poplatky na stavebku. A syn ich potrebuje teraz. Ak neklame, ze mu setri, tak nech to zrusi a posle ti 200 eur kazdy mesiac, nakolko je syn starsi a ceny sli nahor.

luccija
24. mar 2022

@meminka tak o tom či bude či nebude platiť viac rozhodne súd.Si si istá, že sporenie platí?
Vyskúšaj požiadať o zvýšenie, ale tak isto riskujes, že splní čo povedal.To neznamená, keď nemá leasing, deti, že neinvestuje do firmy, áut a naozaj sa môže stať, že daňové podáva nízke, takze zisk nie je veľký.
Náklady na puberťáka stúpajú veď vyskúšaj ...ťažko posúdiť či je 120-170 eur malo či veľa veď vieme koľko stojí oblečenie, obuv, škola, kruzky

meminka
autor
24. mar 2022

@luccija pokiaľ viem, tak záujmy dieťaťa sú nadradené nad všetkými ostatnými výdavkami. Veď práve, tie náklady sú z roka na rok vyššie, ceny tiež stúpajú. Za skúšku nič nedám. Ďakujem za názor.

timing
24. mar 2022

@meminka ano hovori sa,ze zaujmy dietata su nadradene nad vsetky ostatne vydavky,ALE naozaj sa zohladnuju vydavky aj povinneho rodica.
Skus si preratat kolko ta stoji mesacne syn a informuj ho,ze ci sa chce dohodnut mimo sudu ( ty mu das navrh na nejaku mesacnu sumu, on nech da sumu) ze naozaj sa chces dohodnut na nejakom kompromise,inak podavas navrh na sud ( ktory moze trvat aj rok a viac)

meminka
autor
24. mar 2022

@timing s ním sa bohužiaľ dohodnúť nedá...pekne som ho poprosila, keby mi dával viac, veď mi dáva už 7 rokov rovnaké výživné. Ale ani počuť, žiadna konštruktívna debata z jeho strany. Jednoducho to zamietol, ani nebol ochotný ma vypočuť, o koľko by som chcela viac. Vraj ho mám dať na súd...:(

mogaa
24. mar 2022

@meminka v podstate na 10ročného syna platí 170eur.....takže záleží aké predloží Daňové priznanie, teda s akým príjmom

meminka
autor
24. mar 2022

@mogaa v podstate možno ano...ale reálne mne sa dostáva do rúk 120 EUR, čo si myslím, že je na 10 ročné dieťa dosť málo, nakoľko náklady sú oveľa vyššie. A stavebné sporenie, s ktorým môže disponovať len on tiež nie je výhra...z ušetrených peňazí zrazu nemusí byť nič.

mogaa
24. mar 2022

@meminka no podľa príjmu z Daňového priznania mu môžu zrušiť sporenie a pridajú to na výživnom....sporenie sa dáva len pokiaľ je vyšší príjem....takže reálne môžu zrušiť sporenie a zvýšiť výživné.....ak bude podľa Danového priznania na nule a jeho živ.úroveň je priemerná, tak výživné ani nemusia zvýšiť....záleží aké ty preukážeš zvýšené výdavky na dieťa a vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia....

barbora146
30. mar 2022

@liljana v prvom rade si myslím, že stavebné sporenie nie je nevyhnutné....myslím to tak, že to neuspokojuje základné životné potreby dieťaťa. Čiže výživné by mohlo byť zvýšené aj s tým, že otec dieťaťa uzavrel stavebné sporenie, ktoré je len bonusom.

barbora146
30. mar 2022

@meminka ideš mať na súde aj právnika?

meminka
autor
30. mar 2022

@barbora146 pôvodne som chcela, ale trošku som dostala z toho strach. Znamenalo by to, že by sa ešte ako tak udržateľné vzťahy úplne zničili. Aj keď si myslím, že to sa stane aj tak. Ani neviem, koľko by ma taký právnik vyšiel.