Výživné na 25 ročnú dcéru
Ahojte, idem sa trosku poradiť. Moj partner má 25 ročnú dcéru, ktorá tento rok koncí vysokú školu. Včera mu byvala žena poslala správu na messenger ze jej dlží na výživnom cez 10000 eur. No skoro nas prekotilo ako sme to čítali. Moj má stanovené platiť 50eur mesacne tak posielame. Kazdý boží mesiac to osobne chodím platiť modrým šekom na postu. Aj dnes jej idem poslať. Ešte v roku 2011 ho udala ze jej neplatil tak ho poslali do väzenia za to. Odtiaľ jej posielal tiež 50 eur. Návrh na zvýšenie nedavala ale zrazu jej chýba 10000 e. Moj povedal len toľko ze jej niekto dal rozumy a jej terajší manžel nemá prácu tak druhý moze platiť. Nemáme s tým problém jej dat aj viac aj na promócie uz sme sa bavili s partnerom o tom ale takto sa to nerobí aby si zmyslela zo dňa na deň ze chce 10000 e lebo jej kvázi dlží na vyxivnom. Včera sme do 1 v noci kontrolovali všetky ustrizky co posielal aj rozhodnutie zo sudu. A má všetko ok všetko mu sedí.tak neviem co chce od neho. Ešte sa opýtam ak ukončí dieta vysokú školu do kedy treba výživné platiť? Ďakujem za inf.
@sendy1977 dňom ukončenia štúdia o výživné dieťa neprichádza. Tak ako teraz mamičky poberajú kadečo a kadejaké dlho a to napriek tomu, že dávajú výpovede a pod,pretože je situácia aká je, tak súd tiež rozhoduje na základe situácie a pristupuje individuálne. Takže nie, dieťa neprichádza o výživné dňom ukončenia štúdia. Ale až po rozhodnutí súdu a aj to právoplatným. Takže rodič, čo prestane platiť len tak veľmi riskuje.samozrejme nikto ich nútiť nemôže po pravoplatnom rozsudku. Ale pardon otec co sedí v base rok za neplatenie 50 eur, to už je cez... Veľa detí dáva matke, otcovi splnomocnenie po 18 roku, aby jednali v ich mene
@simca06022011, nemajú chuť sa dotahovat s vlastným rodičom o peniazoch, lebo je to nanajvýš smutné a trápne. Akože ôk, keď by niekto žiadal 700 eur od otca co zarobí 900 a mal neopodstatnené nároky, ale pardon 50 eur?!?!
@maciatkolulu tak keď mama pise o takomto dlhu tak asi majú záujem. A záujem nezáujem, žiadala som si na vš štipendium, musela som ísť s otcom kvôli výživnému na súd, ja, papier spred XY rokov co mala mama im nestačil z neviem akého dôvodu . Ak sa im nechce naťahovať a riešiť, otec nemá záujem o dcéru tak nemusí ani písať. Môže byť matka rada ze ma od neho pokoj. Cele je to divne. Akých 10t mama chce nik nevie (možno ma kopu dokladov co dvere financovala, kto vie), prečo on ako otec je roky neaktívny co sa dcéry týka je divne tiež. Jasne ze dcéra nemá o neho záujem.
@maciatkolulu kamarátke syn ukončil školu minulý rok. Podľa štátu je pripravený na zamestnanie, keďže dňom ukončenia štúdia prestal poberať sirotské. Nikoho nezaujíma, že si nevie nájsť prácu, nemá nárok na žiadnu dávku (jasne štát platí za neho zdravotné) ale živí ho kamarátka, ona nemôže štát požiadať, plaťte synovi sirotské. Ako som písala 50 e je smiešne výživne, ale dievča ukončí školu a je podľa nášho štátu pripravené na život. To môže každý komu zoberú sirotské lebo ukončil školu, si nárokovať na sirotké však potrebujem čas si v dnešnej dobe nájsť prácu. Tu sa bavíme po právnej stránke a nie ľudskej, že matka určite viac prispieva na štúdium dcéry. Otec platiť výživne nemusí, po právnej stránke (rozhodnutie sudu, po ukončení štúdia)
@sendy1977 mýliš sa, otec, matka musia požiadať súd o zrušenie vyzivovacej povinnosti a prestať platiť môže až po rozhodnutí súdu. Sirotske je iná dávka ako výživná presne, bavíme sa po právnej stranke, porovnávas neporovnateľne.
@kate_cs Kolegyňa bývalá tiež pracovala a žila sama od 16.Nedá sa to však porovnávať kedže to bolo dávno.Na škole jej tolerovali, že do školy ledva chodí.Neviem koľko platila nájom, ale dnes by ťažko zaplatila z brigádky 600€ sama a bývať s kamarátkou je tiež nič moc v malom byte keď má nejaká frajera.
Kamarátka si ledva ledva našla brigádu popri VŠ a robila aj na polovičný.Hnevali sa na ňu v práci aj v škole lebo nestíhala.Pracovný čas jej zasahoval do štúdia.A, že či by utiahla sama nájom? Nie.
Pracovať od 15.Keď som si ja hľadala brigádu tak chceli 18+ (hmotná zodpovednosť) a tiež aj neskôr bol pracovný čas keď som ja mala ešte školu.Dievčina nemusí byť z mesta a na dedinu niekedy posledný spoj ide o 19.Brigády sa končia v obchodoch o 21:00.
Nehovoriac o tom, že sú VŠ ktoré prednášajú aj do 22:00.
Kde ti dnes budú tolerovať, že joj tak dnes mám školu dnes nemôžem a naopak v škole ti to nebude tolerovať nikto, že nechodíš do školy.
S mamkou ste urobili jedine to, že ste chlapa nechali tváriť sa, že je bezdetný a môže si užívať život na úkor tvojho života.Krása 😊.
Prepáč, ale ak moje dieťa bude študovať na VŠ tak bude študovať na VŠ.Pracovať bude ešte dlho.
Na svoje somarinky si samozrejme nájde brigádu, ale na zabezpečenie bývania, stravy... Sme tu my.
Nepoznám nikoho v okolí kto by si platil nájom, stravu aj všetko sám a mal nejakú smiešnu brigádu popri dennom štúdiu.Brigádujú, ale nefinancujú si všetko.
@kate_cs no tu vyzivovaciu povinnosť teba voči otcovi si radšej over, aby si nebola škaredo prekvapená. Pokiaľ je zapísaný ako otec v tvojom RL máš voči nemu nemu ako dieťa vyzivovaciu povinnosť. To, že ty si od neho nič nepozadovala a on sa nestaral, by sa v prípade nutnosti doplácať na DD nebralo do úvahy.
Morálna stránka je jedna vec, zákon druhá.
Takže v dobrom over si.
Pokiaľ nie je v RL tak samozrejme žiadnu povinnosť nemáš

@kate_cs Nie každý môže popri VŠ pracovať alebo počas SŠ a nevidím dôvod prečo by decká mali makať od 15.Chceli ich rodičia tak nech ich zabezpečia.Majú sa učiť do školy a nie preberať rolu rodičov.