Výživné na dobu do rozvodu

15. jan 2023

Ahojte, potrebovala by som poradiť.
S mužom sme momentálne v rozvodovom konaní, čakáme na termín pojednávania, do konca mesiaca majú mužovi určiť výživné na čas do rozvodu. Máme 2 malé deti, ja som na RD, poberám tú vyššiu dávku.
Koncom novembra som od neho odišla/ušla aj s deťmi k rodičom, on ostal bývať v spoločnom byte, na ktorý máme hypo. Má TPP, plat celkom slušný.
Odmieta si nájsť iné bývanie zatiaľ, a doteraz mi na deti ani nič neprispel. Nemusím písať, že rodičák mi nepokryje náklady na deti, nieto ešte na mňa, čiže musím siahať na úspory. Viem si niečo pomimo privyrobiť, a môžem sa vrátiť do práce, no teraz mi skôr ide o ten princíp, na čo mám nárok a aké povinnosti má aj on. Čo môžem žiadať, vymáhať, atd. V januári si stihol výplatu previesť na iný účet skôr než som si pozrela, či vôbec prišla. On ešte odomňa žiada, aby som platila polku hypo.
Sme poloviční spoludlžníci, polku by som si mala platiť, viem, ale čo keď on si tú výplatu previedol, reálne ma pripravil o nejaké peniaze, ktoré by mali patriť do BSM. Navyše teda na deti neplatí nič. Mám mu tú polku hypo zaplatiť, či pri aktuálnej situácii sa to rieši inak? Netuším vôbec.
A hlavne čo s výživným na dobu, čo nebývame spolu (podľa advokáta mi to platiť má), ale nedeje sa tak.
Ďakujem pekne za rady.

kaktusik007
15. jan 2023

toto sa mi stalo, akurat ze sa odstahoval on a platenie hypo ostalo na mne...

mas narok na vyzivne na deti, na vyzivne na seba pocas manzelstva -- o to si ale musis poziadat extra.

k plateniu hypo --- ak ju nebude platit on s tym ze nema, stane sa neplatic aj z teba.... za aktualnej situacie ked neprispieva na vyzivu deti by som mu nedala ani cent. potom uz 50% iba splatky a pekne do poznamky k platbe treba uviest ze za co tie peniaze su.

tym, ze som to mala opacne, ti len napisem ze pri vyporiadani bsm som mu pekne tie jeho nezaplaplatene splatky hypo douctovala a trvala som na ich uhrade.

deti maju nejake ucty, sporenia, vkladne knizky???? Na toto pozor, su banky kde staci rodny list a to ze si rodic a vies tie peniaze ziskat - moj ex tak okradol vlastne deti o skoro tritisic eur. Takze aj toto si osetri.

a potom sa rozhodni ze co s bytom - ostane jemu? tebe? och, vela sil ti prajem