Ukončenie výživného

akvarelka
10. nov 2023

Ahojte. Prosím tie, ktoré toto aj riešili. 🙏 Dcéra riadne zmaturovala a od septembra je na TPP. Jej otec na ňu platil výživné. Automaticky sme to brali tak, že v septembri príde od neho už posledné výživné a táto etapa života už pre nás končí. Na ukončení sa ale dcéra a jej otec nedohodli, dal ju na súd so žiadosťou o zrušenie výživného. S tým samozrejme súhlasíme. Ale tu vzniká otázka... On si podal žiadosť na súd až koncom augusta. Súdne konanie je koncom novembra. Medzitým nabehlo na účet už druhé viacmenej nečakané výživné. A otázka.. Má dcéra ešte vôbec na tieto peniaze nárok? Dokedy je jej otec teda povinný na ňu platiť výživné? Do dňa podania jeho návrhu, či do rozhodnutia súdu, či ako to je? Môže si toto výživné akoby navyše vyžiadať jej otec spät? Peniaze sú odložené, ale radi by sme vedeli, ako to teda je. Ďakujeme za reálne skúsenosti a odpoveď.

vroni
10. nov 2023

@akvarelka, otec je super korektný, povinnosť platiť výživné zruší súd. Tak je to dané zo zákona. Od septembra dcéra nárok na výživné nemá a môže ho otec pýtať späť, asi by bolo najjednoduchšie vykomunikovať to hneď pri tom zrušení, ci tie dva mesiace ma dcéra vrátiť alebo si ich smie nechať (vykomunikovat písomne, aby neprišlo k omylu)

alenah31
10. nov 2023

@akvarelka nech dcéra a otec spíšu dohodu o zrušení výživného a to pošlú na súd. Dcéra nech výživné otcovi buď vráti späť na účet alebo ho odkladá. V prípade plnoletého dieťaťa neplatí pravidlo, že spotrebované výživné sa nevracia, to platí výlučne pri maloletom dieťati. Zrušenie vyživovacej povinnosti a zánik nároku na výživné sú dva rozdielne pojmy - jej nárok na výživné zanikol - ale rozsudok o zrušení musí vyniesť súd - ak výživné spotrebuje a otec ho bude žiadať späť (a na túto možnosť ho súd upozorní) - súd ju k tomu v samostatnom konaní vyzve.

akvarelka
autor
10. nov 2023

@vroni
@alenah31 Ďakujeme za odpovede. Ako som písala, peniaze sú odložené 👍. Chceli sme ale vedieť, ako to vlastne teda je. Esteraz ďakujeme za info a pekný dnik prajeme 🌼