Výživné na dvojročné dieťa a jeho zníženie
Ahojte bambulky,
ja tu veľa príspevkov nemám, vlastne zatiaľ žiaden, doteraz som nevyužívala aktívne MK.
Túto diskusiu som vytvorila v prvom rade za účelom povzbudenia seba aj priateľa, prečítania si iných názorov, rozšírenia svojich či vašich obzorov a pod.
Priateľ má dcérku vo veku 2 rokov. Je čerstvo rozvedený a má vyživovaciu povinnosť vo výške 220e/mes. Toto pre nás nie je momentálne problém, preto že pracuje ako čašník (v BA, takže tringelty) a tým pádom to v dohľadnej dobe budeme zvládať. Troška rozpoviem aj o malinkej, mám s ňou super vzťah, zvykla si na mňa a máme sa veľmi radi, správam sa k nej ako k vlastnej (s prihliadnutím na to že ešte neviem čo to znamená mať vlastné dieťa), takže nestránim sa ničoho, ani plienok, ani nočníka, ani jedla, ani kúpania - veľmi rada sa o ňu starám. Priateľ je v tomto asi jeden z menšiny mužov ktorí sa o dieťa starajú tak ako by to malo byť. Malá má u nás kompletné zabezpečenie, od hračiek, výletov, stravy, oblečenia, jednoducho všetko, nič jej nechýba. A nehovoriac o vzťahu jej a jej otca - z toho by si mal brať príklad nejeden rodič, skladali nad ním klobúk aj kolízne opatrovníčky keď u nás boli pred súdnym pojednávaním zhodnotiť životný štandard.
Ide o to, že malá je u nás tretinu z mesiaca. Každý druhý týždeň u nás trávi presne 5 dní a neraz aj viac, keď jej mama nemôže (práca, odcestovanie). To znamená, že ju nemáme iba každý druhý víkend, kedy by platila klasika, že matka dieťaťa sa oň stará 90% času. Ako som povedala, výživné zatiaľ zvládame, ale chceli by sme mať ešte jedno bábätko, aj priateľ by chcel mať takú rodinu aká má byť, po kope. Len pre prehľad - malej mama ho opustila keď malá mala 9 mesiacov (nechala ju s ním doma a odišla s novým priateľom, s ktorým teraz žije). Keď sa nám toto ďalšie dieťatko narodí, priateľ by potom chcel aj zmeniť prácu, čiže tých 220e/mesačne pri ďalšom bábätku bude pre nás MOŽNO veľa (to bábätko neplánujeme teraz, ale o rok-dva, takže možno si niečo aj našetríme dovtedy). Predsalen nemôže robiť čašníka celý život. Chcela by som si prečítať vaše názory na toto, s prihliadnutím na to, že malá u nás netrávi iba niktoré víkendy, ale podstatne viac dní a taktiež aj my jej kupujeme veci a hračky. Prosím neberte to tak, že chceme odobrať malej a dať viac druhému bábu, nie je to tak. My to chápeme tak, že keď sa narodí ďalšie dieťa, ten zvyšok ktorý nám zostane po odrátaní výživného a iných nevyhnutných poplatkov ako bývanie alebo jedlo, sa už nebude míňať iba na malú, ale sa v našej domácnosti rozdelí na dve časti. Tým pádom sa nezachová terajší žívotný štandard malej u nás, ale ten sa zhorší (nie o veľa, ale určite áno). Toto nie je v záujme malej, preto že ako som spomenula, netrávi u nás čas iba sporadicky, ale u nás BÝVA tretinu mesiaca, má svoju izbičku a zabezpečujeme jej všetko potrebné.
Z toho vyplýva že by sme potom podali návrh na zníženie výživného s tým, že priateľova finančná situácia sa zmenila, nakoľko pribudla ďalšia vyživovacia povinnosť.
Ďakujem za vaše názory, cením si každý jeden.
@myskahryzka ja nefabulujem, vychadzala som z toho co sa tu pise, a ak som si dobre vsimla, tak drzis autorke prstiky, nech zvladne sa starat o cudzie dieta, tak na to bola moja reakcia....😉
@guinevre
@esther03 tak ono exmanzelky su vacsinou psychicke labilne, hamtave bestie😇 ale uznavam, ze su aj bestie a slusni chlapi, aj toho je plno aj toho, ze brania zo zlosti, davat dieta otcovi, je to smutne a na grc je cloveku niekdy z toho, ale tento pripad na to nevyzera, tam je na jednej strane materialne zalozena exka, ktora sedi v praci napriek tomu, zeby mohla sediet na zadku doma a ziadat vyzivne aj na seba, hmmm, no dobre a na druhej milujuca nova priatelka, ktora sa trapi ako znizit vyzivne z dovodu este ani nesplodeneho dietata, nuz neviem. Dokonaly muz a zla zena, to mi nikdy nesedelo, pokial nie je vo vztahu alkohol, drogy a ina zavislost, agresia, tak su na vine vzdy dvaja, ale teda z tohoto mi vychadza dokonaly muz, priatelka - sporiadana rodina a uplne zla biomatka, meniaca partnerov, davajuca decka kadetade a este aj hamtava. Nuz ako nejake take klasicke, skoda len, ze sa nemoze vyjadrit ta bestia matka, mozno by sme zirali ako srnky v lese😉
@andrejkavid92 inak skus si pohladat tu na MK temy, kde si "macochy"nekladu servitku pred usta a opisuju a castuju svoje "vyzenene" deti nie velmi lichotivymi privlastkami, kde riesia neuveritelne problemy, ze cloveku stoji rozum, kedze sa jedna o deti, co za nic nemozu, tie uz take nadsene nie su a je ich tu plno a to ich maju len par vikendov napriklad a su to nevychovani, rozmaznani spratkovia, ktori ich Lilianku naschval budia a ktorych ten nepodarok, t.j. otec rozmaznava a ich ubohe spolocne je ukracane a pod.... ono to dieta nebudeme mat stale dva a nebude sa obliekat to chutnych ruzovych next satociek, to dieta bude rast, papulovat a pod, to dieta bude riesit, preco nie je s mamou atd, tak vela sil😉
@maciatkolulu Mozno nebude treba znizit. Podla mna je normalne, ze rozmysla co bude v buducnosti, ked aj ona bude mat svoje, to je uplne normalna a zdrava otazka. Horsie by bolo keby sa vobec na to nepytala, a robila si deti len tak bezhlavo, ze idem do toho. Samozrejme, ked viem, ze chlap uz jedno ma, tak bude musiet zivit obe deti, normalna otazka - ci to zvladnema a ako. A Keby jej chlap zostal s byvalou, a mali by dalsie dieta, tak tiez by mozno nemali na prve tolko kolko maju ked je len jedno dieta, ale musel by ten rozpocet byt iny.
@guinevre ano logicke to je, ale uz menej logicke je rozmyslat, ze pojde do druhej prace, kde bude mat nizsi prijem....vsakze.A mozno sa viac zamyslat nad tym ako si usetrit(napriklad nekupovanim zbytocnosti, ale dohodnut sa na tom, co a ako sa dietatu kupi s ex) , to je len ako priklad a v kazdej normalnej rodine, kde pribudne novy clen je normalne, ze sa meni rozpocet, ale clenovia sa snazia zvysovat prijmy a neznizovat standard jedneho z deti, mne len udiera do oci, ze ex pracuje a nesedi doma na zadku a neziada vyzivne na seba a kedze sud urcil vysku ako urcil, tak otec musel mat aj patricny prijem, ci sa mylim?😉
@guinevre ale mas pravdu vzorovy priklad k planovanemu rodicovstvo, zaujimat sa o kolko sa da znizit vyzivne z dovodu este nespolodeneho dietata😅👏 so statusom priatelka.... Rady k veci dostala a vacsinou vsetky rovnake.
@maciatkolulu Neviem ci vies, ale vyzivne na seba byvala len tak lahko nedosatne, takze to ze ide do roboty, je normalne, pracovat sa musi, aby si mohol zivi seba, nie to este ked mas aj dieta. A, co preco ta to trapi ci je ona priatelka alebo zena? Vyzivne sa znizit nemusi, ale ako uz draik hovoril, nemusi sa ani zvysovat na isty sposob ako keby chlap stale mal len jedno dieta. Capisci? 🙂
@guinevre ale ze chapem,chapem, kedze mam sama tri deti a z toho dve z predchadzajuceho manzelstva, ale ze uplne chapem, tomu ver.... a to, ze ide byvala do roboty az take normalne nie je na nase slovenske pomery, kedze je u nas platena rodicovska dovolenka do veku troch rokov, ako som si vsimla, tak dotycne dieta ma dva... A ked je ex taka ohromne materialne zalozena ako tu bola opisana, tak snad by mala radsej ruky hore a davajte mi a davajte, ci sa opat mylim?😉 Ale ved jej tu bolo niekolko krat napisane, ze znizit sa da, ale az po narodeni dietata(ktore v tomto pripade nebolo ani len splodene a vyzivne bolo urcene nedavno,, hmmm zaujimave a uz sa pomalinky rozmysla nad znizenim, nie nad tym, ako zvysit prijmy v rodine, ale nad tym, ako si zmenit pracu, kde sa bude menej zarabat, hmmm, lebo vsak budeme mat dve deti) a za rovnako tazkych podmienok ako by matke dali napriklad vyzivne aj na nu, to vobec nie je relevantny dovod na znizenie - narodenie dalsieho dietata, presne ako to spominany @draik napisal, znizit sa da, ale kazdy pripad sa berie individualne a skor ako sa zamyslat nad znizenim by som sa zamyslala nad setrenim....
@maciatkolulu Vazne? V mojom okoli bezne zeny nezostavaju viac ako rok na materskej. Asi je to aj tym, ze co robia. Keby ze robim predavacku, jasne ze sa mi ani nechce, ani neoplati ist naspat do roboty.
@guinevre no vidis, ja som doma aj ked bude ma maly uz styri, zalezi na pomeroch rodiny, ale bavime sa tu o vraj materialne zalozenej zene, tak evidentne z tvojho popisu musi pracovat na vyssom poste a mat vyssi prijem, ked sa jej to oplati, vsakze, rovnako ako otec aj ona prispieva a nesedi na zadku, to je to, co som chcela povedat, asi uz rozumies😉 Tak si potom moze aj dovolit platit skolku a ked otec dostal platit 220, tak musel mat tiez slusny prijem😉
@guinevre
@maciatkolulu
Takze, popisem to tu detailnejsie:
Malinka mala 9 mesiacov a mamina si nasla priatela, odisla od manzela a nechala mu malu. Asi po mesiaci-dvoch sa zacali dohadovat na tom ze si ju teda budu striedat. Ona uz vtedy byvala s priatelom a bol podany navrh na rozvod. Takze malu mali na polku, parny tyzden bola u tata 2 dni a neparny tyzden 5 dni. Cize vzdy ked mal volno, teda v sulade s kratkym/dlhym tyzdnom. Ostatne dni bola u mamy. Vtedy zacali aj jasle a striedali si ju cez jasle lebo nemala zaujem sa s nim stretavat. Ked bola u mamy tak bola aj v jasliach a ked bola u tata tak nie, lebo mal volno. O par mesiacov na to sme sa spoznali, takze svedkom tohto rezimu som aj ja. Trvalo to po prve sudne pojednavanie, kedy mala mala rok a 9 mesiacov. Nerozviedli ich, kvoli problemu v komunikacii. Ona totizto mala v bloku jeho cislo. A kazde z ktoreho jej napisal si blokla. Napisal neznamena vypisoval. Ale napriklad to ze mala je chora, nech ju neberie z jasiel poobede ale hned rano. Toto musel neraz napisat z mojho SLUZOBNEHO telefonu, ale sa pytat kamaratov na sms. Lebo ako inak sa dalo? Ked mu ona chcela nieco odkazat tak napisala jeho BABKE. Potom si ju blokla az kym nemala pre nas dalsi odkaz. Ok, chapem ze nechce komunikovat. Ale co ked by sa stalo nieco akutne? Ako by sme ju kontaktovali? Takze k tomuto sa prosim vyjadrite.
Potom si zacali aspon pisat listy a davali si malej do ruksaka, ked mali nejaky odkaz.
Takze rozvod bol odlozeny pre problem v komunikacii. Nasledne sli do rodicovskej poradne, kvoli tomuto (kazdy osobitne) a o par mesiacov prislo dalsie pojednavanie (posledne). Kedy ich aj rozviedli. Z prveho pojednavania bolo stanovene vyzivne 150 mesacne ako predopatrenie pred konecnym rozhodnutim a bol upraveny styk na kazdy druhy tyzden po 5 dni. Vsetky info padli aj na sude, aj o tom ze malu nechala u tata. Ako sa proti tomuto odvolala tak to neviem, nebola som pritomna. Ale ked mama povie ze dieta chce tak jej ho sud da. Neprihliada sa na to ze ju minuly rok nechala, ved lebo teraz sa stara. Na druhom pojednavani boli navrhy na vyzivne 180 od priatela a ona chcela 250. Z dovodu ABY TO
UZ BOLO (ano, tento dovod potvrdili aj pravnicky), im to dali v polke, lebo sa nedokazali dohodnut. Cize ano, vyplata mu na to sedi, aj momentalne vydavky. Momentalne. Buduce nebudu moc sediet, pribudne vyzivovacia povinnost.
Upresnim predstyz mamy malej. Keby si pytala nech jej vsetci davaju, mala by malo. To ona nedokaze. Ona musi mat vela, musi mat drahe auto, vlasy, nechty a pod. Toto je v pohod ved kazda sme nejaka, ona si na tom potrpi, okej. Ale o takom prestizi hovorim. Ze "pozrite sa, ja mam, ja som viac ako vy". Opat hovorim, okej, ale nech nestrka malu kvoli tomu do sukromnych tamto a hento, lebo samozrejme ze sa s tym zvysuju vydavky na malu a potom pyta viac.
Malu od nej nechceme zobrat preto aby sme neplatili vyzivne. Ved nas to vyjde drahsie, predsa su o vas slova ze vyzivne vacsinou nepokryje polovicu vydavkov. Tak ako by sme tym usetrili prosim vas? Chceme ku k nam kvoli vychove. Jednoducho sa priatelovi nepaci ze by ju jej mama vychovala podla seba. Chcel by aby poznala a mala nejake hodnoty a nie aby bola naucena ze peniaze z nej urobia nieco viac. Ja som bola, inac, neraz s malou sama doma a aj sama s nou niekedy travim cas aj cez vikend ked sme vsetci doma. Robime to preto aby pochopila ze tu som a budem tu a ze tu pre nu nie je iba jej tato. Ja si viem velmi dobre uvedomit ze to bude milion krat tazsie ked budeme mat nase spolocne babatko, ale rozhodla som sa pre takyto zivot, tak si za tym stojim a snazim sa vymysliet to a pripravit sa na to tak aby vsetci boli spokojni rovnomerne. Mozno to nie je mozne, mozno ano. A nehovorte mi ze neexistuju rodiny v ktorych to funguje aj s detmi z roznych manzelstiev, preto ze urcite existuju a kto dokaze povedat ci ta nasa bude taka alebo nie. Ja sa zastrasit nedam. 🙂 Je to predsa iba na nas ako veci vnimame. Ja nenechavam vychovu iba na priatelovi a tak si budem aj sama na vine za to ako ju vsetci spolocne vychovame.
Ak som sa zabudla k niecomu vyjadrit tak mi to pripomente a vyjadrim sa.
@andrejkavid92 prepac, uprimne sa mi to nechce citat, nemusis sa hajit, ani seba, ani priatela, ani ex, ani opisovat ako milujes malu, dala si otazku a nu odpoved, zhodnu od viacerych, tak sa maj a uz snad naposledy, pekny zivot a pamataj vsetko sa vracia....
A pridam k tomu este tolko, ze ja som predsa nepovedala ze priatel si najde menej platenu pracu. Bude si samozrejme hladat taku aby vedel svoju rodinu vydrziavat. On by chcel zmenit pracu iba a len kvoli pracovnej dobe. Preto ze ruku na srdce ale clovek dokaze behat po pube a casnikovat pre opitych turistov fakt iba do urciteho veku. Robia to mladi ludia a ak neodide on tak by ho ajtak vyhodili, lebo by klesla aj jeho praceschopnost. Chcel by ale mat taku pracu z ktorej sa kazdy vecer vrati domov. A ked bude menej platena tak bude vikendovat a ja brigadovat aby sme to utiahli ak sa inak nebude dat.
@maciatkolulu ja som neraz ukoncila konverzaciu s tebou, lebo nevedie nikam, ale mala si vzdy odpoved tak som teda odpovedala aj ja. Takze ajtak sme sa dostali k tomu ze nemame spolocnu rec. Este raz dakujem za prispevky, svojim sposobom si mi aj ty rozsirila obzory.
@andrejkavid92 ...ak zmení prácu sám na menej platenú, tak toto súd ako dôvod neuzná, lebo sa lepšie platenej práce vzdal dobrovoľne.
@mirica to chapeme, samozrejme.
Fakt by som chcela jednu jedinú vec vedieť... Čo na toto celé vraví otec dieťaťa a to, že sa to rieši tu na MK? Absolútny grc hnus a katastrofa. Ze nejaká akoze priateľka tu píše, že chcú vziať dieťa od matky z dôvodu, že si namyslaju, že sú lepší rodičia. Žumpa toto celé. Ak by takto premýšľala priateľka môjho ex zmlatim ju minimálne ako žito. A to si len priateľka, tj skoro nic
@majcika on o tom vie a vie aj o vasich nazoroch, o konverzaciach ktore tu prebiehaju a preberame to priebezne aj spolu. Keby vas vsetky poznam osobne tak by som sa s vami o tom porozpravala osobne. Su to ajtak anonymne informacie, o nikom nedavam ziadne detaily, takze to, ze to je cez net, nie je az take zlo pre dotycne osoby. Samozrejme ze by bolo lepsie prebrat to osobne, ked tak v skupine. Ale nakolko nasi znami neboli v takejto situacii, nemame to s kym preberat. Vieme, ze tu je urcite viac ludi ktori o tom maju co povedat.
A stale nechapem, preco niektore z vas citia velku potrebu pisat hrube odpovede. Ja sa tu snazim na kazdu spravu od vas, akokolvek drazdiva bola, odpovedat s chladnou hlavou. Viete, nieco to hovori aj o vas. Ja mam pocit ze odpovedate skor s horucou hlavou, nepremyslene o tom co ste si precitali, preto ze prvy dojem je nutkanie utocit. No mna ajtak zaujimaju odpovede ktore na moju otazku realne aj odpovedali. A to nie otazkou "a naco toto alebo naco tamto?". Preto ze vas realne nezaujima odpoved na tu otazku ktoru mi davate, lebo ked vam ju dam tak sa vam nepaci. Nepytate sa preto ze chcete vediet, ale preto ze chcete mat na co utocit. Vela sa tu pisalo o tom ze nie je vsetko cierno biele. Ale toto plati aj opacne, nie iba o exmanzeloch. Tak nesudte na zaklade predsudkov. Lebo to ze pochybujete o kazdom slove ktore napisem, tak to su predsudky. Ja som sem pisala s tym ze sa mi dostane odpoved od niekoho kto sa zamyslel nad tym ze mozno vsetko co pisem JE pravda. A ze co je vtedy najlepsie urobit.
@andrejkavid92 ak by aj všetko bola úplná pravda čo píšeš,tak ty v žiadnom prípade nemáš právo posudzovať výchovu exky nakoľko s ňou nezijes. Tvoje vyjadrenia sú síce milé,príjemné, ale manipulatívne:"potrpi si na nechty,vlasy,životný štandard...toto nie je dobrá výchova pre malú" a v zápätí dodas,že veď je to ok,nech si každý zije ako chce. Čiže upozornis na "nepekne" odsúdis "nepekne"a potom povieš,že ved to nevadi, to je v poriadku,keď chce nechty nech ma, sandry nech ma...atd. Spravis sa za chutnú,že ty nič ty muzikant. A ešte k tomu vyzivnemu. Istý súd vymeral mamičke dvoch detí (s jedným z nich na RD pre autizmus) z rodičovského príspevku 203€ výživné na staršie 17 r. dieťa, ktoré odišlo k otcovi a jeho frajerke lebo peniažky sú silný motivátor, 120 € výživné. Tak nemaj veľké oči na znižovanie.
@andrejkavid92 prepac, precitala som si a je mi este viac zahadou, ze napriek tomu, ze si dostala odpovede, tak stale riesis, ked mali prve pojednavanie, tak mala rok a devat mesiacov...hmmm, po par mesiacoch prislo dalsie pojednavanie, kolko bolo tych par mesiacov???? Ved mala ma dva, to musite mat extra cerstve a teba to musi riadne zrat.... nuz hold a ani nie te spolu az tak dlho, navyse, nikto ti nedava pravo posudzovat a hodnoti spravanie ex, nikto, skus sa nad tym normalne zamysliet, to ako komunikovali je ich vec, za rozbitym vztahom su vzdy DVAJA, vzdy, asi mas tiez co to za sebou a snad vies o zivote nieco. A to co tu popisujes rozhodne nie je dovodom na odobratie dietata matke. Ach jaj....
@esther03 snazim sa vzdy iba povedat ze kazdy sme nejaky. Vies veci ktore tu pisem nie su moje zavery o nej, ale su to veci ktore o nej vie jej exmanzel, ktory mal tu cest s nou zit urcity cas. Takze ten ju pozna. Takze nejde o to ci ju poznam alebo nie. Pisem tu za nas oboch, nie iba za seba. Priatel je predsa jeden z rodicov a zalezi mu na tom ako mala vyrasta a aka osobnost sa z nej vyvija. Nepaci sa mu ze by poznala mravy svojej mamy. A aj ked je to klise, je to tak.
A rozhodnutie daneho sudu je nanajvys nespravodlive, neviem ci si ma tym chcela presvedcit o niecom, ale nemam k tomu co povedat okrem toho ze sudca/sudkyna ocividne neprihliadol na ostatne deti dotycnej pani. A na to ze jedno z nich ma dokonca aj zdravotne problemy. Verim, ze stale su na Slovensku sudcovia ktori dokazu rozhodnut ferovo pre VSETKYCH clenov rodiny. Nie uprednostnovat jedno z deti lebo prislo na svet prve. Ak fer znamena ponechat vyzivne, tak fajn. Ak navysit, tak fajn. Ak znizit, tak fajn. Ale urcite by to malo byt spravodlive.
@maciatkolulu Pocet mesiacov medzi pojednavaniami bolo 4. A vyzivne nas do buducna trapi oboch.
Odhliadnuc od toho ci su tu dovody na odobratie dietata, malej otec ju predsa tiez chce mat u seba, rovnako tak akoby bol jej mamou. Viem, ze toto je dost nerealne a ze to chodi inak, ale on ju chce mat vo svojej starostlivosti a ked na to pride cas tak si to premysli a bud sa rozhodne ziadost podat alebo nie. Vsetko zalezi od toho ako to o par rokov s malou bude vyzerat.
@andrejkavid92 a prečo si stále len priateľka? Prečo nie di minimálne snúbenica a odkiaľ si si tak istá, že otehotnieť, porodiť a dokonca budeš ty žiť v harmónii v manželstve práve s týmto mužom? Veď keď ste tak silne moralisti ako je možné že len nejaká partnerka sa tu ide roztrhať a argumentovať do aleluje o tom, ako veľmi miluje partnerovo dieťa, ako veľmi ho chce chrániť pred vlastnou matkou... Som neskutočne zvedavá aké vysvetlenie by ste podali dieťaťu na otázku - že prečo a kto dal tebe právo pomyslieť na to, že ste ju chceli, či dokonca vzali matke...nejde ani o teba mila zatiaľ bezdetna kvázi partnerka ale o dieťa, ktoré sa raz určite opýta, že prečo? si ty ta, ktorá je super ženou matkou partnerkou? Určite nie, keďže vlastne dieťa máš akurát tak v predstavách, si len partnerka ani nie manželka
@andrejkavid92 19 +4 =23, mala ma kolko 24,25,26mesiacov? Ved to ste to vyzivne platili tak mozno par mesiacov. a uz sa rozkukavate na znizenie,ako som pisla z mojho pohladu ubohe,najma ked sud realne vychadza z prijmu a matka moze ziadat aj 600,nedostane ked otec nema prijem. Vychadzalo sa aj z tvojho prijmu?/nie,lebo si nebola zjavne posudzovana spolocne. To by sa vam mohllo stat,ze budete platit este viac a ked pride k dalsej vyzivovacej povinnosti,tu mas aj ty na svoje dieta,rovnako ma ex,ktora pracuje. A k tomu odobratiu dieta prepac no comment,silna kava tie dovody.
@andrejkavid92 ....mala by si si uvedomiť, že to čo vieš o matke dieťaťa vieš len od svojho priateľa......a to môže byť poriadne skreslená verzia. Kde je pravda , vedia len oni dvaja.....a nehnevaj sa , to že to "jej exmanžel" vie ..je len jedna strana pohľadu na matku . Vzhľadom na to , že dieťa je malé ani ono ti ešte nepovie nič, na základe čoho by si ju mohla súdiť. A to že musela ísť od 2 ročného dieťata do práce??...to určite nebola zaťaženosť na peniaze, kedže by mala žiť z rodičáku a výživného 220 EUR. Z toho sa jednoducho vyžiť nedá, takže zrejme inú možnosť nemala.
A neviem či to tu niekto postrehol.....ale k tomu tvojmu super oteckovi....najprv si chce založiť druhú rodinu, počkať kým jeho matka druhého dieťaťa nezačne znova pracovať , potom si nájsť prácu aby mohol byť viac času s novou rodinkou.....a až nakoniec chce žiadať bud o zníženie výživného , alebo o striedavú starostlivosť......to už nevadí, že tá mamonárska exka to dieťa už bude vychovávať tak 6-7 rokov?... Prečo nerieši najprv svoje už existujúce dieťa?...striedavka sa dáva od 3 rokov veku dieťaťa....takže ak mu tak strašne záleží na dcére, prečo nerieši hned teraz novú robotu, aby sa jej mohol adekvátne venovať, potom zverenie dcery...a až potom dalšiu manželku a dalšie dieťa?....hmmm?
@mirica presne toto som jej aj ja pisala, ze preco neriesi teraz ked je to take zle...lebo teraz im to nevyhovuje, teraz ma on dobru pracu...no ocko roka 😀
@andrejkavid92 "Vies veci ktore tu pisem nie su moje zavery o nej, ale su to veci ktore o nej vie jej exmanzel, ktory mal tu cest s nou zit urcity cas. Takze ten ju pozna. Takze nejde o to ci ju poznam alebo nie. " tak tuto si ma pobavila 😀 😀 😀 Keby niekto veril tomu, co na mna hovori moj ex svojim frajerkam (jedna chudera uz pochopila, ale hold neskoro) lebo on so mnou zil, tak by mi vzali aj rodny list 😀 Draha, never vsetkemu a na veci si rob vlastny usudok na zaklade VLASTNYCH skusenosti.
🙂 ten rodny list pobavil.... ja len nerozumiem, ako moze jedna zena, ktora takto pise, tvari sa velmi rozhladene a kultivovane, slepo verit svojmu priatelovi a este ako buduca potencionalna matka co len rozmyslat nad tym, zeby mali zobtat dieta matke. a pritom ju uz tera skrie ake ma otec vyrubene vyzivne, co dostal z realneho platu a kde su tringelty?😉 A vraj uz nebude vladat vykonavat tuto pracu, ti ex vseobecne po rozvodoch nejako chcipaji😅, ale tak mozno ma pred 60😉
@andrejkavid92 ak máte právny problém pridajte sa sem
https://www.modrykonik.sk/group/9131/detail/
@andrejkavid92 Na maloleté dieťa vo veku dvoch rokov je suma vo výške 220,- € skutočne nadštandardným výživným, v praxi súd priznáva sumu cca. 120-150,- €. Vašu situáciu je možné riešiť podaním Návrhu na súd v zmysle ustanovení CMP, pričom by sa súdu v rámci petitu navrhla zmena úpravu práv a povinností k maloletému dieťaťu a následné prezverenie maloletej do osobnej starostlivosti otca a z toho istého dôvodu by sa žiadalo nielen zníženie výživného, ale na úhradu výživného by bola zaviazaná samotná matka. Prípadne je možné žiadať výlučne zníženie výživného o sumu napríklad cca. 100,- €.

@andrejkavid92 pozri sa aku spolocnu rec, chcela si odpoved na otazku a tu si dostala niekolko krat.... Neco tie omacky okolo toho, ktore ako tu uz niekto pisala velmi nesedia... Uprimne mi to je jedno, ale vies co je komicke, ze aj som nova priatelka, teda mnazelka mojho muza, co ma ex, takze ja pisem aj znala tej druhej strany, ale teda ty to mierne nechapes, co sa ti snazim napisat, cokolvek, co pocujem na ex mojho muza beriem s rezervou a uplne idealne je nepocut nic a o sebe som sa dozvedela tiez vselico...😅 a iba sa smejem a rozhodne si myslim, ze kebyze to je take vazne s nestarostlivostou malej matky tak to pojednavanieŐpojednavania co mali dopadnu inak, minimlane so starostlivostou a vyzivne sa vyrubilo z nejakeho existujuceho prijmu, kedze tvoj priatel chcel dat aj 180 a vyrubili mu 220, tak musel mat adekvatny prijem a verim tomu, ze opustenie dietata by zarucene riesili. Ako som uz pisala velakrat, davaj si pozor, lebo realne sa kazdemu vsetko vrati, nesud, staraj sa o svojho priatela, nestaraj sa kolko plati a co robi, pokial ta do toho realne nic nie je, neries znizovanie ked ledva bolo vyrubene vyzivne, neries odnatie dietata matke, ked to naozaj nie je tvoja vec a zjavne nemas ani trochu predstavy, co to je mat doma cudzie dieta a to realne a navzdy a popritom aj vlastne, to chce velku davku odvahy a sily, ale ty to dieta neuveritelne milujes -- ach jaj, bodaj by, chuda mala, inak, nevies co to je mat non stop dieta, ani cudzie, ani vlastne, kedze si v case ked ju mate s nou priatel a ty len ked prides z prace, nevies co to je. Tak ti opat zelam vela zdraveho rozumu a stastia. A neviem preco by sme nemali najst spolocnu rec😉 lebo ti nepritakavam a pisem narovinu....hmmm