icon

Výživné od otca

lui_free
23. jan 2017

Ahojte, sú tu nejaké slobodné mamičky? Alebo ak aj nejaké poznáte.
Chcela by som sa s Vami poradiť o výške výživného/prídavkov/alimentov na dieťa.

Môj prípad je taký, že som slobodná matka, otec je uznaný v rodnom liste ale neboli sme zobratí a nežije s nami, nechal nás samých. Občas mi nejaké peniaze pošle, ale neviem na koľko mám presne nárok a koľko by som si mohla pýtať.
Ja viem že je to individuálne a mala by som podať žiadosť súdnou formou a tak, aby to bolo oficiálne.. ale chcela som sa najprv poradiť s ostatnými mamičkami ako to vidia. Nechcem totiž žiadať ani veľa ale ani niečo odopierať môjmu synovi.
Viem že pre Vás môže byť nepríjemné hovoriť o peniazoch a platoch, ale bola by som rada, ak by ste mi vedeli napísať nejaké sumy aké dostávate, alebo vaše kamarátky, aby som sa aspoň PRIBLIŽNE vedela zorientovať (lebo je rozdiel 20€ alebo 200€).
Viem že sa to zvykne vypočítavať aj z platu otca, tak nemusíte uviesť konkrétne, ale aspoň čojavjem pozíciu ako: automechanik, manažér..a okolo 100€, viac, menej a podobne)

Veľmi by mi to pomohlo, bola by som Vám moc VĎAČNÁ za každú info. <3

Strana
z2
mirica
7. okt 2017

@mato28 ...nehnevaj sa, ale ked si staval dom a zakladal si si novú rodinu, tak si musel rátať aj s tým, že máš ešte jedno dieťa , a aj to ako rastie bude mať vyššie výdavky.....tak ked nestačil byt, treba si nájsť ešte brigádu...alebo si si myslel, že to staršie sa ťa už netýka a nech ho živý a aj sa o neho stará len matka?
ked si si spravil 3 deti....3 musíš živiť.

770624maja
8. okt 2017

@mirica Prepac ze sa takto zapajam ale neda sa mi nereagovat na mato 28 a tvoj postoj. Naco si stavia dom ked ma deti a naco si bral hypo?
No nato aby mohol rodine a tak isto aj tomu prvemu dietati nieco zabezpecit do buducnosti. Ci si nyslis ze je lepsie niekomu vopchat min.350 eur najom za dvoj izbovy byt s ktoreho nik iny ako prenajimatel uzitok nikdy nebude mat? Ja mam podo ny problem a s mojho platu 700 necelych mi vyrubili 300 e mesacne. Co moje dalsie dve deti ha? Tie maju iny zaludok? Co zy vies aka bola jeho ex. Jasom robil 10 rokov v zahranici aby sa rodina mala lepsie a co robila moja ex? Zahrievala mi perinu s inym co som zarobil minula po bsm mi vzala vsetko a musel som zacinat odznova. Alebo podla teba rozvedeny chlap uz nema pravo na lepsi zivot a normalnu rodinu? Nevravim ze su tuto na fore vsetky taketo ale je to vacsina ktora zneuziva tento zas....rany system. Tak isto sa ma podielat aj matka na vychove dietata spolocne s otcom a nie najst si obrabaca a hrat chuderu pritom xy dam sa ani neunuva pri tomto systeme sa ani zamestnat jedine co vie je podat ziadost na zvysenie vyzivneho a zneuzivat dieta na svoju neschopnost pricinit sa o lepsi zivot svojho dietata.

mirica
8. okt 2017

@770624maja ....za tým čo som napísala si stojím.....treba mať toľko detí, koľko dokážeš uživiť......ked sa rozhodne niekto mať dalšie dieťa a dalšie...musí rátať s tým, že ich bude živiť všetky....a nie len tie, čo má s poslednou partnerkou.....
každý má právo na svoj lepší život.....ale tak ako aj ty-tak aj tvoje prvé dieťa.

a čo sa týka ženy?...tak ako podviedla ona teba, podvádzajú aj muži, a kopa z nich vymení ženu čo sa mu stará o deti...za mladší a upravenejší model, lebo že však sa mu dosť nevenovala....

ale čo s tým má tvoje dieťa?...je skrátka tvoje....nerozviedol si sa s dieťaťom, ale len so ženou. Je jedno aká bola ex....prispievaš na svoje dieťa, nie na ňu

a tá žena sa o lepší život tvojho dieťaťa stará....účí sa s ním, venuje sa mu, varí mu, perie, žehlí, stará sa o neho ked je choré......nosí ho na krúžky......na väčšina žien popri tom samozrejme pracuje , má to ťažšie, lebo ako matka s malým dieťaťom nie je pre zamestnávatela príliš zaujímavá, a radšej dajú prednosť takému, čo vynechávať nebude.

Hádam nemyslíš , že z tých 300 EUR čo platíš na dieťa uživí aj seba aj dieťa?

cacianka
9. okt 2017

@770624maja vieš že nepodvádzajú len ženy ale vo väčšine prípadov rozbíjajú rodinu muži ? matka ked porodí tak v drvivej väčšine sa o svoje deti stará, skončia jej voľné dni a noci, má vrodenú zodpovednosť za svojich potomkov, za svoju krv. ale mužov to netrápi, je to menšina z nich čo sa vie a hlavne chce postarať o svoje deti a nielen tým že zarába. nevedia pochopiť že slobodný stav a rodinný stav je úplne niečo iné, že tie malé bytosti sú plne odkázané na svojich rodičov a povinnosti otca nie sú iba chodiť do práce a nosiť peniaze, ale sa deťom aj žene venovať, tráviť voľný čas aktívne aj pasívne, vychovávať a učiť svoje deti, nie je to len a len úloha a povinnosť matiek. samozrejme treba brať do úvahy všetky okolnosti ale od toho sú tu dvaja dospelí jedinci ktorí na seba vzali celoživotný záväzok a majú deti, aby sa vedeli rozumne dohodnúť na fungovaní spoločného manželstva, ako pracovať, aj ako sa postarať o domácnosť a aj ako sa venovať rodine. je zaujímavé že ženy to zvládajú , ale muži majú poväčšine veeeľmi svojské názory, bohužiaľ čerpané z minulých storočí. a ked to ani napriek snahe nefunguje a muži si aj nadalej žijú svoj vlastný život a sledujú prednostne svoje vlastné záujmy, ešte žena je tá zlá mrcha lebo si "dovolí" sa odstrihnúť od nezodpovedného a inak nehodného manžela.... bohužial sa stále používa dvojaký meter.
a na ten názor "načo staval dom" - no prikrývam sa takou perinou na akú mám ! ja viem že je krásne mať dom, určite lepšie ako sa tlačiť v jednej izbe, ale treba si rozmyslieť či mi nestačí 2 -3izbový byt a uživím tri deti, alebo si postavím dom a potom plačem že mi je prvé dieťa na príťaž a nemám ho ako uživiť. ved ten dom treba za niečo postaviť a aj ho udržiavať. mať veľké oči je jedna vec, a mať na to prachy je druhá.

modrava
9. okt 2017

niekedy sa nestacim cudovat kolko nenavisti voci chlapom dokazu prejavit tie, ktore sa prezentuju fungujucimi vztahmi. kde sa to v nich berie? je to len cista teoria alebo vlastna zla skusenost?

mirica
9. okt 2017

ja myslím že asi tam isto,kde u mužov voči expartnerkám, ktorým súd zvýšil výživne na ich vlastné deti........a tak isto aj tam , kde sa u druhých partneriek berie nenávisť voči jeho ex a jeho deťom z predchádzajúceho vzťahu. (v niektorých prípadoch , netreba hádzať všetkých do jedného vreca)

ale nech čítam ako čítam, nejakú nenávisť tu nevidím( ani u žien, ani u mužov).....len prezentovanie si určitého názoru a pohľadu na danú problematiku.
Ale o tom predsa diskusné fórum je, alebo sa mýlim?🙂

modrava
9. okt 2017

@mirica asi to patrilo mne.. takze v prvom rade sa opravim. nevedela som ci slovo zášť je spisovne. najblizsie k tomu je asi nenavist ale mozno nevrazivost je prijatelnejsie.

druha vec je diskusia. ak niekto polozi otazku a ako odpoved sa dozvie, aj ked nepriamo, ze je "hajzel" tak je dodiskutovane.
diskutovat znamena vypocut a zvazit to, co hovori druha strana. v pripade pisane textu citat s porozumenim. mala by nasledovat protiargumentacia a nie utok a osocenie z niecoho, co navyse vobec nemusi byt v reale pravda.
velmi lahko sa diskutuje vo vseobecnej rovine o nekonkretnych pripadoch.

mirica
9. okt 2017

@modrava ...väčšinu tých viet používajú dokonca samí sudcovia....ked prebieha pojednávanie.....sú to normálne položené otázky niektoré.....a pochybujem , že by cítili voči niekomu osobne "zášť".....

keď položí žena otázku do diskusie, že má viac detí a čo má robiť....tak sú príspevky aj také, aj také.....a od žien......a tiež si dovolím tvrdiť, že žiadna z nich, k nej a ani k iným ženám čo nepozná ,nevraživosť necíti.......jednoducho si vyjadria svoj názor.
aj 770624 maja vyjadril svoj názor, a napriek ostrejšiemu tónu na ex, si nemyslím , že by cítil nevraživosť k ženám ako takým a všetkým- však s mužom asi tie ďalšie dve deti nemá.

A čo sa týka vyjadrení , tak úplne objektívny názor snáď ani nie je....vždy bude len subjektívny , každý má svoje skúsenosti a píše s prihliadnutím na tie svoje....

modrava
9. okt 2017

@mirica vies, moja osobna skusenost s ex a exkami je taka, ze zena po rozvode ostala s dietatom.. ked nevysudila majetky a vyzivne vo vyske dvojnasobku muzovho platu, tak po roku dala ziadost o zverenie dietata do starostlivosti otcovi. dieta skoncilo az do dospelosti u neho. matka na neho neprispela cele tie roky.
mam teraz na zaklade jednej skusenosti hodnotit vsetky zeny ako mrchy?

rovnako nefer mi pride vycitat tu nejakemu matovi, ze si dovolil mat druhu rodinu a druhe deti, ked neviem ci nahodou spravodlivo nedeli svoje tri deti rovnakou mierou a financnym prispevkom.

staci nemat v diskusiach klapky na ociach...

mirica
9. okt 2017

@modrava ...treba čítať pozorne, ja som mu vôbec nič také nevyčítala ....len som napísala, že musí rátať s tým, že ich bude treba aj živiť.....všetky

Každý predsa musí rátať s tým , že deti rastú a aj tie náklady na ne stúpajú. Takže sa do budúcna budú zvyšovať. Aj fungujúca rodina zvažuje predsa , koľko detí bude mať a či ich v budúcnosti uživí, nie? ...niektorí majú jedno....niektorí 5....dohodnú sa medzi sebou ....tiež si nepostavia/nekúpia dom, ak by to znamenalo , že deťom nebudú mať čo dať jesť o 5 rokov.....kúpia 2-3 i byt...nie?

guinevre
9. okt 2017

@mirica Tiez sa stava, ze ludia aj ked sa nerozvedu, nemozu predsa planovat detailne co bude o 10-15 rokov, ci niekto pride o robotu, ochorie, otehotnia nahodou (poznam dva pary, co uz maju velke deti a "nahodou" sa im narodilo tretie, co mali robit, potratit podla teba, lebo ich neuzivia?). Rodiny sa uskromnia ked je budget mensi, a dovolia si viac ked je budget vacsi, je to jednoduche.

mirica
9. okt 2017

@guinevre ...no a preto máme súdy, ktoré by mali riešiť , ak sa nevedia dohodnúť...zvážiť všetky okolnosti.....stať sa môže všetko, a potom sa to rieši.....a poznám aj ja taký príklad.....muselo sa ísť bývať do menšieho.....nezriedka žena s dieťaťom musí ísť zo 4 -izbáku do menšieho, lebo ho neuplatí.....

770624maja
9. okt 2017

@mirica ono je to tak k matkam co sa snazia sklanam poklonu k matkam ktore 17 rokov nerobia as deti robia biznis citim odpor. Asi tak v skratke. Dom som staval a hypoteku bral preto aby aj deti s predosleho vztahu mali tu perinu.a zakto podla mna premysla kazdy chlap. Na margo 300 eur vyzivne. Nie kazdy zaraba 1300eur nas prijem je spolocne 900 + hypo elektrina plyn a pod. Ostava detom s posledneho vztahu 300? Moja ex ma az prilissuper zivot ich rodinny prijem je vyse 3000 novymanzel pilot dalsie dieta. De ka o utevans nike oblecenietiez znackovw. Deti s terjsieho vztehu tenisky a pod s lidla. Aj to len tak tak . Tot asi tak vsetko

guinevre
10. okt 2017

@mirica Presne to, preto mame sudy, a nie Modreho konika aby uplne nezname a irelevantne osoby vycitali otcovi alebo matke preco si kupili dom, byt atd.

mirica
10. okt 2017

@guinevre ...na výživné súdy, na problémy psychologa alebo psychiatra, na neplodnosť centrá na liečbu neplodnosti. na detské choroby detského lekára, ...atd atd....🙄

a ked zadá niekto problém na koňa , tak si tu rôzni ľudia napíšu svoj osobný názor....prípadne tí čo s tým pracujú aj odborný názor...alebo vedú diskusiu....
v čom s tým máš problém?

guinevre
10. okt 2017

@mirica Juj, asi som urazila nejaku velku odbornicku? :D :D Ci len odbornicku na osobny nazor.. :D

mirica
10. okt 2017

@guinevre ....mňa týmto nemôže uraziť nikto.....a odborníkom na osobný názor je tu každý.😉

kadulka
11. okt 2017

@mirica presne tak🙂 zdielam tvoj názor.

macicka915
19. jan 2018

Ahojte baby chcela by som radu pomoc bývalý priateľ mi nechce platiť výživné má mi platiť 30.eur.už 8.mesiacov mi neplatí,počula som ze trestné oznámenie môžem podať, ale len vtedy keď mi ma doplatiť čo zmeškal, no ja keď si spocitam tak mam preddavok niekedy platil viac inokedy nič. Tak neviem co robiť.Ďakujem a budem vďačná za každú radu.

mirica
22. jan 2018

@macicka915 ..obávam sa , že s trestným oznámením nepochodíš, a ani s exekúciou....ak som to pochopila správne, tak podľa platného rozsudku, ti vlastne nedĺži nič. V rozsudku sa väčšinou uvádza najneskorší deň kedy je povinný výživné uhradiť. Ak sa rozhodne zaplatiť na rok dopredu (napríklad) tak si vyživovaciu povinnosť vlastne splnil. Dopredu platiť môže, nesmie byť v omeškaní.
Nenapísala si prečo mu súd určil platiť tak nízke výživné, je to strašne málo aj na novorodenca. Ja by som na tvojom mieste podala návrh na zvýšenie výživného.

cacianka
22. jan 2018

@macicka915 povinný je platiť načas a stanovenú sumu najneskôr do termínu podla rozsudku. co zaplatí v niektorý mesiac navyše je len jeho dobrá vôla a ak iný mesiac nezaplatí je to nerešpektovanie súdneho rozhodnutia. nenapísala si konkrétnejšie ako tie platby prebiehali a ako je to s "preplatkom" ,
ale ak ti neplatí 8 mesiacov to už je aj na trestné oznámenie. on tu má platiť pravidelne alebo ak sa dohodnete možno by mohol aj vopred , len takto nikdy nevieš či ti niečo príde a kolko a to sa potom ťažšie plánuje rozpočet.
ak môžem odporučiť chod do skupiny právne poradenstvo a ak nenájdeš konkrétne taký prípad ako máš ty tak si založ svoju tému. prípadne sa porad na sociálke a s exekútorom, lebo len ty presne vieš ako ti platí a kedy a v ruke máš len ty súdne rozhodnutie.
a kľudne uvažuj aj o zvýšení , je to smiešne nízka suma....

macicka915
22. jan 2018

@cacianka ďakujem veľmi pekne

macicka915
22. jan 2018

@mirica Áno presne tak nič mi nedlzi, lebo mi posielal viac kedy jak.takže a platí mi prečo tak málo, lebo v tom čase bol vedený na úrad práce poberal len dávku tak preto sme sa dohodli na 30.eur.A neviem ci mam dat návrh na zvýšenie výživného, viete ja pozerám dávku v hmotnej núdzi a výživné mi sťahujú s dávky takže som rada aspoň za tie smiešne peniažky vo dostávam, lebo keby mal platiť viac tak ja už nedostanem od socialky noc a budem čakať že raz pošle a raz nie.dcérka má už 9.rokov keby som sa zamestnala tak nebol by problém zvýšiť výživné,tak ďakujem veľmi pekne za radu

Strana
z2