Výživné od rodičov pre 18 ročnú
Ahojte chcela by som sa spýtať či by ste mi vedeli poradiť som vo veľmi zložitej situácii a neviem čo robiť. Mám 18 rokov a študujem na SŠ teraz budem nastupovať do posledného 4. ročníka. Ide o to že moja matka mi odmieta dať vreckové alebo výživné. Dostala som od nej počítač ktorý mi mal po skončení školy zostať ale vzala mi ho. Všetko mi vzala a odmieta mi dávať peniaze pretože som odišla bývať k priateľovi. Otec je nezamestnaný ale dával mi 40€ ktoré posielal po mame no mama mi povedala že mi nedá ani tie vraj si to otec neželá pokiaľ žijem s priateľom. Takže mesačne mám čistú 0. Pokiaľ žijem s priateľom vraj neuvidím ani cent ani svoj počítač ani nič. Neviem či si mám podať o výživné alebo ako.
@lula313 Legislativa uklada aj povinnost detom sa starat o odkazanych starych rodicov. A? Deti na to kaslu a zakon tiez. Clovek by bol zvedavy, ci tie 18rocne deti, co si dnes pytaju vyzivne, aby mohli byvat mimo rodicov, to raz starym rodicom vratia.
Co urobi ta 18tka, ked otehotnie a frajer neprejavi zaujem? Pride s placom domov a rodicia ju budu musiet zivit dalej, aj ked uz studovat nebude?
Zatial bolo napisane iba to, ze matka chce, aby sa dcera vratila domov. To neznie ako nezaujem o dieta. Stacilo rok pockat, vydrzat, dostudovat, najst si zamestnanie, dialkovo studovat na VS a moze si robit, co chce.
lebo keby žila s mamou tak nebude sexovať s priateľom 😉 ste naivné
@elizabet173 Na to nech odpovie autorka. Myslim, ze tam bol ten isty problem.
Ak dcera mala pocitac, nevyzera to na socialny pripad. Ak by dieta tyrali, tak by bol tyran len rad, ze vypadla z domu. Preco ju chce matka stoj co stoj naspat?
Ak sa dcera blaznivo zamilovala, tak to pomaly robi kazdy rok aj s byvanim vzdy u noveho priatela?
Viac dovery u mna vzbudzuje matka, ako psychicky este nevyzrete dieta, co strieda frajerov a byvanie u nich ako ponozky a ad hoc protestuje voci kazdej forme obmedzeni.
@lucka_ke osobná vec ? To hádam nemyslíš vážne. Ak ty chceš toto pre svoju dcéru no nech sa páči , nech v 18 varí , upratuje a perie ponožky chlapovi , ja to pre svoje dcéry nechcem . Ja chcem aby moje dievčatá mali z toho života trocha viac a vieš
prečo ,lebo som mama . Dokonca si to neprajem a som rada že moja najstaršia mala dosť rozumu aby to nerobila a verím že to nebudú robiť ani dve ďalšie , k tomu ich budem aj viesť, že na všetko je ten správny čas.
@21oktober veď je to vzájomné, nie? Aká starostlivosť? Aj keby tam varila, prala a upratovala, on jej poskytuje strechu nad hlavou a v súčasnosti ju aj živí. Je v tej istej pozícii, ako kopa žien o trochu starších. Asi vedela, prečo tam išla, či to bolo dobré rozhodnutie, ukáže čas. A nerob zase z toho drámu . perie ponožky, snáď nie v rukách, šmarí ich do pračky, stavím sa, že nevyvára každý deň teplé večere. Netvrdím, že toto je pre 18 ročnú žabu top život, ale ak to brala ako únik z prostredia, kde nebola šťastná, je to jej rozhodnutie a možno je rada, že ho urobila. Nevieš, čo je u nich doma, možno všetko v poriadku a možno denné hádky, stres.
@evamarek77 ale veď ona vie, kde dcéra je. Ako vieš, že tam nie je násilie. Keď je decku dobre doma, tak sa drzi mamahotelu do 35 rokov, keď sa uz 2x sťahovala, bude tam problem.
@liljana keď dá starý rodic svoje dieťa na sud, tak si tiež vie vysúdiť vyzivne. A tá matka uz v 17tich ju nechala ist byvat k frajerovi, to o tom zaujme niečom svedčí.
@0silvia0 presne, aj ja by som sa snažila dohodnúť. Mam dve deti syna 22 a dcéru 13 a veľmi dobre viem, že nátlakom nič nevyriešim. Vždy zabral len rozhovor a nechať vychladnúť vášne. Pre mňa je vzdelanie detí dôležité, preto by som radšej dcére prispievala aby kvôli brigáde neodišla zo školy. Nechápem takéto hrotenie situácie.
@elizabet173 no tak nech to aj tak zostane to vzájomné, nech mu ona teda poskytuje sex, perie ponožky , upratuje atď. a teda nech ju on živí. nech teda nepýta peniaze od rodičov . Jednoducho barter.
A áno , ja budem radšej nech si moja dcéra zasexuje a nech príde domov a nie že si zasexuje a potom pôjde vydrhnúť kuchynskú linku a zotrieť podlahy alebo si napísať zoznam čo zajtra po škole ( strednej !!!!! ) nakúpiť do chladničky.
@evamarek77 18 ročný človek často nie je zrelý ani na právne úkony ( hoci podľa zákona áno ) nie to ešte na takýto život a na domyslenie následkov.