Výživné počas manželstva
Prosim Vas poradte mi,som s malym na rd +opatrujem stareho oca.420erd+450e starky. S mazelom byvame oddelene plati 150 e. Lenze teraz mi odobrali opatrovatelsky,lebo som kedysi davno brala matersku a zaroven opatrovatelsky co prevysilo dvojnasobok min.mzdy.bolo to okoll 1100 e. Takze teraz dostavam 420e +150 e od manzela.platim nakaldy za dom 200 e stravu 300 ja plus deti,skolku,lekara,oblecko. A nevychadza mi to,manzel nechce prispiet viac ako 150 e na dve deti. Zarobi 1300 v hrubom. Co mozem robit? Cakat kym mi skonci rd a len poberat opatrovat.a potom ziadat sud na jedno dieta 150? Ci mozem aj teraz,ale opatrovatelsky mi vratia za 4 mesiace,teraz nedostavam.dik za radu 🙂
@ukulela ved to ze kua vela nemam mala som 900 to mi na pol roka vzali mam len rodicak na maleho plus pridavky to je 420 ale deti maju sporenie farbicka takze -44e. Teraz je to na psiu rit kedze mam prijem len 550,lenze viem,ze sud pozera na prijem za rok a tam uz uvidi 900 e a uz to bude riesit,to nebude bez povsimnutia.... najradsej by som chlapa kopla v rit a dala na sud,ale zas musim premyslat ak ma on v cistom 1000 a ja za 3 mesiace 900 tak co mozem dostat holu rit,este menej ako dava...radila som sa s pravnikom a tak to vychadza ze budu pozerat aj na moje prijmy nielen za pol roka co som dostala len rodicak plus co dava muz.... ale za cely rok
@hejyou menej ako ti dáva dostať nemôžeš... To mi ver. Nech mi ruky odrezu, ak ťa tu zavadzam... Píšeš ze muž nemá takmer žiadne mimoriadne náklady na svoj život, tak čoho sa bojíš? Uvedom si, že pokiaľ nemáš súdom určené výživné a prestane ti prispievať, nespravíš nič. Ak ho budeš mať súdom určené, bude ho vymáhať hoc aj exekútor od neho. A návrh na určenie výživného by som spojila rovno s návrhom na rozvod manželstva. Alebo máš nejaký dôvod zotrvavat v tomto zväzku manželskom , ktorý už dávno neplní svoj účel?
@hejyou ty si normálna????? Všetky ti tu hovoria, že ti dáva malo. Ani 20% platu. On sa má podieľať ma reálnych nákladoch na dieťa. Bohynu, veď poplatky za škôlku, koľko, u nás 15, strava, oblečenie, lieky, prázdniny,... si blba. Zjavne máš veľa, keď od muza nepytas a dedka sponzorujes. Tak sa nesťažuj. Na čo sa pýtaš, keď si rovno odpovedas, že nič nevysudis. Ok, ak máš pocit, že decká minú len 300 mesačne,vcetne poistiek, kúrenia, smeti, vody, elektriny, tak čo riešiš?
@11mirka22 vies aky mam dovod? Ziadny,asi len ten,ze som doma,do prace nechodim,tak co budem spekulovat s rozvodom,vratim sa o rok,o dva do prace a potom mozem dat rozvod...teraz co tym ziskam? Ze budem rozvedena? Ved ineho nemam,a jemu som na nic neprisla,iba co sa strerol dvakrat s kolegynou ale nic nebolo,len kecali,to viem od nej je mama a manzelka...takze to uz neriesim
@hejyou keby si mala príjem (myslím tým plat, zárobok) aj 2000, deti sú vaše spoločné a teda otec sa musí podieľať na ich výžive aj keby si to ty nepotrebovala. To nefunguje tak, že otec platí len vtedy, ak Matka nemá dosť peňazí... Máš zvláštne uvažovanie teda... Prečo teda nezijete spolu v jednej domácnosti? Aký dôvod by si uviedla (ak by si sa rozhodla) pre rozvod? Prečo vaše manželstvo nie je funkčné?
@11mirka22 lebo, ja som zdedila rod.dom a jemu sa to nepacilo,ze on tu nechce byvat,on ma svoje(nema,to si len nahovaral) a nic mi nepomahal,jednoducho sa stavIal 5 rokov k tomu,ze je to moje nech sa staram,zabudla som povedat,ze byvam s mamou,ktora tu ma doz.pravo byvat.ona pracuje a plati si dve pozicky co ma na auto a na chatku,tiez mi pomaha ked moze,ale robi od rana do vecera,takze ju nezatazujem...muz si dobre rozumie so svokrou,len so mnou nie,vadi mu ked som vzdy chcela aby co i len pokosil,aj to som musela sama,a ze musi dochadzat do prace 20km a z domu to ma kusok,vzdy si vsetko nasiel a len blba som pre neho ja bola a nadavky hrozne lutujem ten den ked som si ho brala a to sme chodili 3 roky pred svadbou...
@11mirka22 zijeme oddelene rok,on si uz zvykol,povie,ze ma blizsie do prace,ze mu nik nehuci co ma robit(ja som mu vzdy povedala,toto by si mohol,mohol by si mi pomoct,aj som prosila aj plakala nic nezabrali)chodio po veceroch k nam a detom,venoval sa svojim konickom,to nebol zivot.hypoteku brat nechce,do bytu nechce ist aby sol tam ja isla a vyplatila zvysok surodencov,a prerobili by sme ich dom,ale to neprichadza do uvahy.takze je to neriesitelna situacia,ako mi to cely rok prizvukuje,on je spokojny a to ho tesi.hlupak
Ak chces vyjasnit prevadzku vášho žitia a vyčistiť kolobeh vadej rodiny, musíš brat do uvahy vsetko.
Pišeš velmi chaoticky, neprehladne, nerozumiet tomu co chceš a ako to máš.
Ja ti navrhujem : dom je tvoj - ty si šéf. Vsetci co v nom žijú musia prispievat finančne aj rukami.
Zrataj prijem kazdeho člena, zrataj vsetky výdavky na dom aj domácnosť.vsetky.aj s rezervou na necakane opravy, vydavky, to mozes mat osobitny zošit a obalku kto kolko platí a vsetky šeky a platby za dom a domácnosť.
Jedlo s potraviny - kto co chce jest a variť,nech si kupi zo svojho. Ak chce aby si varila ty a nakupovala pre všetkých - zaplatte. Dedka pories tiež - ty sa o neho starás a on edte dava € svojim deťom !? Ze ich vsetkych hanba nefackuje. On si ma platit svoje vydavky, prispiet tebe rovnym dielom na domacnost pripadne ti priplatiť za opateru, nieco si šetriť a nie platit svojim deťom.to oni by mu mali sprijemnit život a nie ho vyciciavat a pritom sa nestarat. Dokonca maju vyzivovaciu povinnost podla zákona o rodine, tak nech radšej čučia. Aj toto si vyjasnite.
Prijmy a vydavky na deti si eviduj a biootca poziadaj o zvysenie prispevku minimalne na 150e na každé dieťa.
Sa ti čudujem ze este stojis o takeho debila a nerozvedies sa s ním.
Nie je mi jasné ci ti plati sam alebo to mate poriesene súdne. Lebo ak nie, neda ti raz dva x a si nahrata. Nemas sudne rozhodnutie. O vyzivne na deti môžeš poziadat sud aj pocas manželstva, aj podat neodkladne opatrenie. Jemu je sveta žiť, takmer serie na deti lebo mooooootorky a kamoši.
Keby si bola niekde blizko, so vsetkym by som ti poradila, ale takto na dialku ked tu nemame lepsie info o vašich okolnostiach je to ťažko.
Súd by mu vymeral z jeho platu kludne 150 na kazde dieťa, lebo ked ma € na motorky tak musi mať najprv na deti.
Nebud taka submisivna a neber ze sa neda a nedostaneš. Bojuj a dostaneš
@cacianka dakujem za pomoc...nemame sudne nic urcene, tie vydavky asi musim na par mesiacov zapisovat,aby som mala aky taky prehlad. To vies synovia dedka,sa pozeraju nato tak,ze ja mam dom ja sa mam starat o neho a mam na neho aj opatrovatelsky,takze im moze prispiet kedy chcu..hlavne,ze boli vsetci vyplateny,este ked to bolo na rodicov...hrozne.

@hejyou deti denné 1 pribonacik/ jogurt 1€, rozok/ buchta 10c, jeden banan/ porcia ovocia plus paradajka/porcia zeleniny čo ja viem, 40c, strava v skolke na deň koľko platíš, 2€? Plus nejaký malý keks 40c a kúsok syra či šunky 20c a plus roztatat vikendovu stravu.... A už som nad stovkou. Tvoj pristup je submisivny a na rit. Opatrovateľský dostávaš za to , že sa o dedka staráš nakupujes, prezliekas ho, perieš mu, utieras mu s prepáčením zadok keď treba. Je to tvoj plat a nie peniaze pre neho aby mal za čo jesť a žiť. V zasratej jednote zarobis viac. Boha, on dotuje rodinu a ty jeho.. tak nech zozenu ineho ku nemu za tie prachy a ty hybaj zarábať. A dedko nech prispieva reálne na stravu a réžiu. Ak máš veľa, pošli aj mne mesačne aspoň 30€