icon

Výživné pre vysokoškolského študenta

4. jún 2023

Schváli mi súd výživné 250€, keď zdokladujem náklady n celý mesiac (cca500)? To je to úplne minimum, bývanie, strava, cestovné, skriptá. Oblečenie si kúpim sama zo zarobených peňazí a vyletiky, dovolenky si tiež platím za vlastné, alebo prispeje mama, plus mám sporenie, kde si každý mesiac odkladám aspoň po stovke. Ale to asi ani dokladovať na súde nebudem, keďže zo zákona nemám povinnosť si nejak privyrábať, či? Možno spomeniem, že občas pracujem pár hodín, aby som si mohla dopriať viac ako len jesť a spať. Skúšala som sa dohodnúť mimosúdne, ale nemá to zmysel. Najradšej by bol aby som išla niekam do fabriky a nemusel platiť ani cent. Myslíte, že to má šancu prejsť? Príjem neviem aký má, ale asi taky priemer podľa toho ako žije. Ďakujem za rady.

Strana
z3
autor
6. jún 2023

@lienka.7 áno, rozviedli sa. Aj keď neviem, prečo je pre teba podtratne to, či boli manželia, veď to so mnou nič nemá v podstate. Chvíľu sa zaujímal, chodila som k nemu, potom to išlo do stratena. Časom mi nenapísal už ani len na sviatok. A toto nie sú reči ohrdnutej matky, to sú veci, ktoré si ja reálne pamätám a s odstupom času to dokážem zhodnotiť úplne triezvo. Aj keď je pravda, že bez emócií sa to nezaobíde, predsa len je to môj otec a nie je mi jedno aký postoj voci mne zaujal. Neplatim za byt 300 eur, to neviem kde si prečítala. Platím 230 za nájom a za energie okolo 30 mesačne aj keď teraz asi zvýšia zálohy.

autor
6. jún 2023

A nevyplakavam, že nemam čo jesť 🤣🤣

nepic
6. jún 2023

@autor
Nie ja sa nebojím-nemám čoho. Ja ti aj prajem,aby ti v živote všetko vyšlo tak ako by si chcela. A ja som ani nepovedal, že to je práve tvoj prípad,ja som len povedal že viem o takom.
Aj moja dcéra zmenila myslenie až keď bola dospelá a teraz s vlastnou matkou skoro vôbec nevychádza,resp s mojou terajšou manželkou si podstatne lepšie rozumie ako s vlastnou mamou. Ale pokiaľ ty máš dobrú matku,tak to je len dobre.
Prajem ti všetko len to dobré a hlavne nerob nič,čo by si mohla neskôr ľutovať,resp nič zlé čo by sa ti mohlo niekedy vrátiť. 😉👍

muskazlata90
6. jún 2023

Autorka, určite si poziadaj o zvýšenie výživného, máš na to nárok, tak to využi. Prosím nevšímaj si názory, že ak na to nemáš finančne, nemáš študovať 🙈. Úlohou rodiča je zabezpečiť, aby malo dieťa čo najlepšie vzdelanie. Normálny sudca to vezme do úvahy. Každý normálny rodič by prispel sám a automaticky. A to vravím ako bývalá študentka, ktorá si platila VŠ v plnej sume a všetky náklady s tým súvisiace od 2. Ročníka. Ak by bolo treba, rodičia by bez ceknutia prispeli. Ja som študovala účtovníctvo a keďže sa mi podarilo brigádovať v účtovnej firme, pre mňa to bolo neoceniteľné, naučila som sa tam mnoho krát viac ako v škole. Môj bratranec napr. Študoval vo Švajčiarsku, prijali ho na štipendium, ale keďže základné náklady boli asi 3x vyššie ako moje v Bratislave v tom čase, jeho otec si na tych 5 rokov našiel druhú prácu. On tiež nemohol brigádovať cez školský rok, iba cez prázdniny.

autor
6. jún 2023

@nepic vieš, ja by som bola rada, keby s ním mám dobrý vzťah. NIKDY ma ani mama nehuckala a nehovorila nič proti môjmu otcovi. To čo som tu napísala, že sa nezaujíma a platí len to, čo mu odklepol sud a nič navyše, nie je žiadne ociernovanie na štýl ty si chuj tak plať lebo si si urobil decko. Popísala som fakty. To, že má dieťa a voci nemu vyživovaciu povinnosť nie sú žiadne myšlienky ohrdnutej matere. On sa tvári, že neexistujem, ja som sa rozhodla, že sa tak tváriť prestanem, pretože aj napriek neexistujúcemu vzťahu ma stále dieťa a mal by sa oň vedieť postarať. Zas nezarába minimálku a nie som žiadna sviňa aby som od neho chcela niečo, na čo nemá peniaze. To už je na súde aby tieto veci prehodnotil.

(A ešte keby náhodou niekoho napadlo vymyslieť, že toto je vlastne celé výmysel mojej matky, ktorá sa rozhodla po rokoch pomstiť tak o tomto mojom vymysle s výživným som jej ešte ani nepovedala a pokiaľ nebudem musieť, tak jej to ani nepoviem, až po súde)

0silvia0
6. jún 2023

@nepic co sem tahas nejakeho typka co poznas? Ako moze 9 rocne decko ovplyvnit co maju jej rodicia medzi sebou preboha?
Decko za to nemoze!!!!!

lienka.7
6. jún 2023

@autorka pýtam sa preto, lebo píšeš ze nemáš narok na štipendium, lebo RODICIA zarábajú nad limit. V tom prípade sa otec ale nepočíta za posudzovanu osobu, ráta sa suma výživného, ktorú ti prispieva. Takze v niečom tu klameš, resp.nehovoris pravdu, aby si sa neurazila teraz.
Ale OK, požiadaj si o zvýšenie a dúfaj, že dostaneš sudcu/sudkyňu, ktorá bude mať pre teba aj pochopenie. Keďže z tvojej strany sa nič nedá. 👌

autor
6. jún 2023

@muskazlata90 ďakujem za odpoveď a podporu. Mne tiež nie je vždy prijemne brat peniaze od mamy hlavne keď mi chce dať nad rámec toho čo by som potrebovala aby som si dopriala. Ale nedokážem si predstaviť, že by som raz svojmu dieťaťu povedala, že bohužiaľ, výška nebude, lebo ja ti to financovať odmietam. Tiež by som si našla kľudne dve práce len pre to aby som dokázala podporiť dieťa v škole, pokiaľ by som videla, že má potenciál.

0silvia0
6. jún 2023

Nemusis tu nikomu nic vysvetlovat ani sa obhajovat.

autor
6. jún 2023

@lienka.7 o tom, že sa posudzuje suma výživného som ani nevedela. Nechcem teraz klamať, bolo zo dávno čo som to pozerala, ale myslím, že domácnosť nemôže presiahnuť čistý príjem 1,6 násobku životného minima. Do toho by som sa nezmestila ani bez výživného

sendy1977
6. jún 2023

autorka ak študuješ v zahraničí nárok na sociálne štipendium nemáš. Nárok má iba ten, kto ostal študovať na Slovensku

autor
6. jún 2023

@lienka.7 a čo sa nedá z mojej strany? Robím koľko môžem v rámci možností. To, že nemám perfektne výsledky v škole aby som mala o sprostých 500 eur navyše nie je že nedá sa. Je to podľa mňa hlúposť snažiť sa o to s nezarucenym výsledkom. Naozaj radšej budem mať modrý diplom a tie peniaze si zarobím niekde inde, lebo nonstop sa učiť za 500 eur na rok mi príde chore. Pritom je to necelých sto hodín práce na brigáde. Toho studia by bolo minimálne 5 krát toľko aby som mala taký prospech. Bývanie mám jedno z tých najlacnejších a na jedle šetrim kde sa dá.na zábavy nechodím a všetko takéto prkotinky si platím sama, vrátane komplet oblečenia, kozmetiky atp. Určite by som mohla ušetriť, jesť vifonky a rožky s pastikou, ale namiesto toho aby som si odpálila žalúdok, radšej požiadam o to výživné.

autor
6. jún 2023

@sendy1977 viem o slovakoch ktorí dostali sociálne v ČR

lienka.7
6. jún 2023

@autorka uz som ti napísala, že si podaj navrh. Len potom na sude radsej neargumentuj tým, co všetko mozne aj nemozne robíš ty, keď ti nie je treba ako ty píšeš nejakych sprostých 500€ sem, 200€ tam, radšej si platis podnájom ako intrak, ktorý je lacnejší (je jedno o koľko ale je) a pod. A k tvojmu príspevku ohľadom 2 prác len toľko, že už ťa chcem vidieť, ako by si mala 2 prace len kvôli tomu, aby si mohla platit život v zahraničí dietatu, ktoré (ako ty tvrdíš o svojom otcovi) máš na salame uz min.10 rokov. Ale ok. Možno taka si, nedbam👌
Držím ti palce, aby si s takýmto svojim postojom raz v živote "nenarazila". Maj sa

autor
6. jún 2023

@lienka.7 ja píšem o sebe, ako ja to mám nastavené ktora by svoje dieťa nemala na saláme, nie o mojom otcovi. Ja mám pocit, že ty si ideš svoje úplne 🤣 na to aby niekto zaplatil výživné 250€ nepotrebuje dve práce pokiaľ nemá v oboch minimálnu mzdu.

mira0611
6. jún 2023

Ahoj, moj syn bol ziakom ZS a vydokladovala som 300 euro vyzivne nanho. Ty ako student VS mas urcite nemale naklady. To je velmi smutne, ze vlastny otec ti nedopraje, aby si dokoncila VS v pohode a dal ti peniazky.

mira0611
6. jún 2023

Autorka ty svoj prijem dokladovat nemusis. Kedze si studentka podla mna, ale tvoj otec potrebuje dokladovat svoj prijem. Ty si zdokladuj vydavky, telefon, cestovne, jedlo, osatenie, kozmetika, hygenicke potreby,najom, energie, poistenie. Povedz mas prilezitostnu brigadu, ale su mesiace ked nevies tolko pracovat kvoli skuskam.
Vsak uz len 230 najom a 30 energie, ak to rozdelim na polovicu(polovica otec+polovica matke z hladiska zakona)., tak uz to je same v sebe 130 euro a este si nejedla, nekupila si si sampon, zubnu pastu, sprchovy gel, damske hygenicke potreby, este si nemala ziadne kulturne zazitok.

mira0611
6. jún 2023

V tom case som nasla tu na MK tuto tabulku: 1 uzivatelka sem to dala: davam aj s textom, aby si rozumela:

Takyto prehlad ma moja kamoska, sumy su rozdelene na ročne a rozpocitane na mesiac. Ceny su orientacne v zavislosti na vasich mesacnych vydavkoch.. tiez zalezi od veku dietata.

ročne mesačne

raňajky 215,76 17,98
desiata 195,84 16,32
obed 580,89 48,41
olovrant 195,84 16,32
večera 318,66 26,56
sladkosti 76,35 6,36
ovocie 142,73 11,89
nápoje (minerálka, stolová voda, sirup, iné nápoje..) 69,71 5,81
Celkom: 1795,79 149,65

Bývanie ročne mesačne
nájom 477,99 39,83
energie 87,63 7,30
rozhlas a tv 35,85 2,99
káblovka + internet 59,75 4,98
Celkom: 661,22 55,10

Oblečenie (ročné výdavky) ročne mesačne
10 tričiek 59,75 4,98
2 svetre 39,83 3,32
5x nohavice 76,35 6,36
2x krátke nohavice 23,90 1,99
plavky 13,94 1,16
obuv - jarná + jesenná 3 ks (2x tenisky a poltopánky) 89,62 7,47
obuv - letná 1 ks (sandále) 27,88 2,32
obuv - zimná - 2 ks (topánky a snehule) 86,30 7,19
nohavičky 25 ks, ponožky 30 ks, tielka 10 ks, podkolienky 5 ks 139,41 11,62
spodné prádlo iné - pančuchy 2x 9,96 0,83
bundy - 2 ks (jarná, zimná) 76,35 6,36
čiapky, šály, rukavice 19,92 1,66
2x mikina, 2x pulóver, 2x tenký pulóver 92,94 7,75
3x pyžamo 34,85 2,90
4x tepláky 24,90 2,07
papuče 4x (2x doma, 2x škola) - na doporučenie ortopéda ohľadne padnutej klenby 33,86 2,82
uterák - doma, škola.. 19,92 1,66
posteľné prádlo (obliečky + plachta 23,24 1,94
Celkom: 892,92 74,41

Drogéria ročne mesačne
pasta 8,30 0,69
šampón 9,96 0,83
sprchový gel 11,95 1,00
krémy, mlieka 13,28 1,11
čistiace prostriedky 6,64 0,55
pranie 49,79 4,15
hygienické potreby (vreckovky, zubné kefky, mydlo, ) 23,24 1,94
Celkom: 92,94 7,75

iné výdavky - mesačné ročne mesačne
plienky 358,49 29,87
mliečne a bezmliečne kaše 79,67 6,64
lieky 59,75 4,98
poistenie Kooperatíva 0,00 0,00
sporenie vkladná knižka VÚB 0,00 0,00
kultúra, náštevy ZOO a pod., knihy 199,16 16,60
Celkom: 258,91 21,58

iné výdavky - ročne ročne mesačne
poplatky za jasle 2100,00 210,00
školské výlety - cestovné + vreckové 0,00 0,00
výlety zo škôlky 0,00 0,00
potreby do jasiel 66,39 6,64
stravné v jasliach 248,95 24,90
dovolenka,iný pobyt 663,88 55,32
Celkom: 3079,22 296,86

CELKOM: 6781,01 605,34

simca06022011
6. jún 2023

Ako denny student mas narok na vyzivne, vyskusaj a sud to zhodnoti. Za to nic nedas. Ak zarabaju rodicia malo, vies si ziadat aj stipendium, ale to podla mna uz nesplnas s takym vyzivnym. Ak otec obhaji, ze proste rozhadzujes, a neda ti viac, tak ti nemusi vyzinve sud zvysit, ak nezaraba vela.
Fakt je ze 500EUR je dost a to este nemas vsetky naklady, cize podla mna trochu vela minas :DDD

autor
6. jún 2023

@mira0611 ďakujem, toto mi dosť pomôže utriedit si jednotlivé výdaje, lebo zatiaľ som bola dosť stratená v tom, ako podrobne je treba jednotlivé výdaje rozpisat

autor
6. jún 2023

@simca06022011 je nevravím, že 500 eur je malo, ale keď odpočítaš 260€ na bývanie, zostane 240 na stravu, MHD atd. Keď odcitam cestovné , školu a lieky, mám na jedlo 200€ mesačne, čo je pri dnešných cenách potravín podľa mňa adekvátne. Ani nie o hubu, ale ani nie žiadne rozhadzovanie. Takže jediné, čím by sa mohol oháňať, že študujem v prahe a že som nemusela co je fakt

mira0611
6. jún 2023

Ahoj, autorka rada som pomohla. Pozri sa, sud ti urcite nebude zazlievat, ze studujes v Prahe. Neboj sa, tam sudca alebo sudkyna poriadne nalozi oteckovi, ze ta nepodporuje v studiu. A to teraz nemyslim financne. Sudca je vzdelany clovek, urcite mu budes sympaticka, kedze si usilovna, aj pracujes aj studujes....
Aj ja som sa bala, sudkyna tam manzelovi nalozila a to poriadne. Odisiel so sklonenou hlavou. Nemas sa coho bat.

nickpick
6. jún 2023

@lienka.7 chudera/chudak co sa odbavuje na mladych babach na MK, musis mat veru smutny a nenaplneny zivot…

lienka.7
6. jún 2023

@nickpick ďakujem za uznanie od takého chudáka ako si ty 😉

drm21
2. júl 2023

Ale ono vieš tým že majú rodičia na teba vyživovaciu povinnosť ešte neznamená že sú povinní platiť každý vrtoch čo si dieťa zmysly... myslím že súd ti to vysvetlí veľmi rýchlo keďže majú v tom prehľad čo kde a za koľko. .. vo väčšine prípadov dostaneš výživné vo výške najviac 25 percent z jeho príjmu.. už momentálne ak zarába tak ako tvoja mama nedostaneš jednoducho viac A budeš musieť brigádovať alebo urobiť nejakú zmenu

drm21
2. júl 2023

@lienka.7 veď toto je to že keď si niekto myslí že on bude študovať a jednoducho chce a hotovo stoj čo stoj tak rodičia sú povinní to financovať ale to zistí veľmi rýchlo ze život tak nefunguje keď na to nemá bohužiaľ tam nebude

simca06022011
2. júl 2023

@drm21 hlavne slecna minie tolko co bezna domacnost ma na zivobytie aj s detmi a mysli, ze je to ok... ;)

lienka.7
2. júl 2023

@simca06022011 ona hlavne raz píše, že: Možno spomeniem, že občas pracujem pár hodín, aby som si mohla dopriať viac ako len jesť a spať.
A na druhej strane: Oblečenie si kúpim sama zo zarobených peňazí a vyletiky, dovolenky si tiež platím za vlastné...
Tu mi to nejak nesedí. Keď nemám na jedlo a nájom, tak proste nechodím na vyletiky, dovolenky a pod. Bohužiaľ.
A inak presne ako píšeš, sa mi paci ako si mladí zvykli, že sami maju pomaly náklady ako inde pomaly cela rodina, ale ze trochu sa uskromniť, to ani za boha (pardon ale ine prirovnanie ma nenapada). Skôr jasne, rodicia zaplaťte, lebo predsa ja mam na to narok...
@drm21 presne tak, keď na to raz nema, smola. Ale o štipendiá sa snažiť, to neeee. To sa nedá, neoplatí a pod. No comment

drm21
2. júl 2023

@lienka.7
@lienka.7 veď to že 500e jej je na rok dostať malo... Ved slečna nech si to rozrata na 10 mesiacov a má hneď každý mesiac 50e navyše... Veľa ľudí študovali a bohužiaľ museli makať... Nemusi mat denne keď rodičia nato nemajú... Alebo ako iné deti nech robí celé letné prázdniny... Aj za pokladňu ak zarobí co i len 600e to ma za 2 mesiace 1200e a nech zasa rozrata na 10 mesiacov... A vide jej úžasná suma

Strana
z3