icon

Výživné pre vysokoškolského študenta

4. jún 2023

Schváli mi súd výživné 250€, keď zdokladujem náklady n celý mesiac (cca500)? To je to úplne minimum, bývanie, strava, cestovné, skriptá. Oblečenie si kúpim sama zo zarobených peňazí a vyletiky, dovolenky si tiež platím za vlastné, alebo prispeje mama, plus mám sporenie, kde si každý mesiac odkladám aspoň po stovke. Ale to asi ani dokladovať na súde nebudem, keďže zo zákona nemám povinnosť si nejak privyrábať, či? Možno spomeniem, že občas pracujem pár hodín, aby som si mohla dopriať viac ako len jesť a spať. Skúšala som sa dohodnúť mimosúdne, ale nemá to zmysel. Najradšej by bol aby som išla niekam do fabriky a nemusel platiť ani cent. Myslíte, že to má šancu prejsť? Príjem neviem aký má, ale asi taky priemer podľa toho ako žije. Ďakujem za rady.

autor
6. jún 2023

@lienka.7 ty si ako prišla na to, že mam zle vztahy a rodinou? Ako to, že môj otec mamu opustil a po čase úplne stratil záujem o kontakt so mnou je moja vina? Alebo ako chceš aby som sa mu išla doprosovat aby sa o mňa zaujímal lebo inak nemám nárok na výživné? Toto už su také fabulacie. Bože. Inak tu kde žijem, je môj nájom ešte výhra, väčšina platí okolo 300 eur. Stravu si nosím z domu keď tam prídem ale keby tam mám chodiť každý týždeň, asi by som na cestovné minula viac ako na jedlo samotné. A ešte posledná vec. tým, že študujem naozaj ťažkú školu, nemôžem tráviť hodiny v práci. Väčšina mojich známych na fakulte neprecuje vôbec, pretože na to pri štúdiu nemajú čas a teda radšej dokončia školu, než aby sa mali nechať vyhodiť kvôli nedostatku času na štúdium.
Z tvojho príspevku ide strašný hnev, ako keby si to celé brala až príliš osobne. Čo máš za problém? Tu prskáš ako by tie peniaze išli z tvojho účtu. Myslím si,že každý normálny rodič, ktorý na to má a má so svojím dieťaťom dobrý vzťah ho chce podporiť v štúdiu a chce aby sa malo v živote dobre.

lienka.7
6. jún 2023

@autorka keby si mala dobre vzťahy, tak tu teraz nevyplakavas a nesudis sa o vyzivne. To, prečo o teba otec stratil záujem ako o dcéru si v sebe zodpovedz ty sama. Asi to veľmi dobre vieš, že? Narok na vyzivne vobec nesúvisí s nejakým doprosovanim sa otcovi ci matke, vidieť, že si v tomto trosku mimo.
A čože také študuješ, ze nemôžeš chodiť domov teda pravidelne? Jadrovú fyziku v Zurichu prosím ta? Ak bývaš ďaleko, potom mas mat internát (sú pravidlá pre prideľovanie podľa vzdialenosti).
Cestovanie mas ako študentka zadarmo, či za smiešne ceny oproti dospelým, cize kde je zase problém ze teda nechodíš domov? Ci vari potrebuješ lietadlo?
Takže kdeže to teda žiješ??? V BA zoženieš izbu v pohode za 250€ a to si sama, žiadna zdieľaná. Opakujem, keď máš dráhy najom hľadaj lacnejší, alebo bývajú doma a cestuj. Bezne poznám ľudí ktorí do prace denno denne cestujú aj pomaly 100km.
A este mala rada (aj do budúcna ked budeš žiadať vyzivne od svojho ex) vyzivne neslúži na pokrytie tvojich potrieb v plnom rozsahu. Aj keby si si naratala na sude naklady co ja viem 1.000€. Cize ked to nestačí co mas aktuálne, bud zlavni z tvojich nárokov alebo si nájdi lepšie platenú brigádu.
Nie, z môjho príspevku nejde žiadny hnev, len neznášam také typy ako si ty. Ono vieš, je normálne ze sa vyskakuje do takej výšky, na co aktualne mas. Keď nie, treba si zarobiť a potom študovať. Aj to je v dnešnom svete uplne bezne.

autor
6. jún 2023

@lienka.7 študujem v prahe. A teda neviem, kde ty žiješ ale nie som prvá ani posledná ktorá má otca tak povediac ani obraz ani zvuk dlhé roky. Keď začal strácať záujem, niesla som to ťažko, nerozumela som tomu, lebo som bola ešte malá. Teraz po rokoch, keď záujem stále nemá a nikdy sa o to ani opätovne nesnažil naozaj nevidím dôvod prečo by som mala byť ja nejaká zhovievavá voči nemu a spytovať si svedomie, kde moje 9 ročne ja urobilo chybu... Toto je strašné absurdné

eleanor2510
Autor odpoveď zmazal
milanemila
6. jún 2023

@savoya na aku vysoku skolu si prosim ta chodila, ze si sa popri nej zvladla samostatne zivot bez prispevku rodicov? Lebo ja som popri vyske brigadovala ale teda urcite to nestacilo na vsetky naklady a to som byvala prve 3 roky este doma.

lienka.7
6. jún 2023

@autorka študuješ v Prahe a nemáš intrak? Hm, zaujímavé 🤔 nakoľko ako zahraničná študentka si ho mala mat. Už sa nepýtam prečo, lebo ty si zjavne odpovedas na co chceš ty.
Svedomie si spytuj sama, co sa tyka tvojho otca. Cize od 9 rokov s nim nie si v kontakte, ale chceš aby ti platil tvoj život na VS. 🤣 no pekne od teba, naozaj 👍👌
Ked si na štúdium v zahraničí nemala, mala si sa hlásiť na VS na Slovensku. Alebo si najskôr zarobiť a hlásiť sa potom hoci aj na Harvard.

janka608
6. jún 2023

@lienka.7 neda mi nenapisat tu, ale autorka prisla pre radu ohladom vyzivneho. Jej otec ma vyzivovaciu povinnost a Praha je draha ako fras, nehovoriac o tom, ze dopravu v CR zdarma nema. A to je co za argument ze sa mala hlasit na VS na Slovensku? Autorka ma svoje sny, ktore jej mozu zabezpecit lepsiu buducnost. Takze tieto Vase argumenty su akurat tak agresivne.

lienka.7
6. jún 2023

@autorka aké štipendiá poberas? Prospechove/motivacne/sociálne? V akej výške?

lienka.7
6. jún 2023

@janka608 ešte raz, pokial nemám podmienky na štúdium v zahraničí, tak jednoducho smola. Sny sú krásne, myslím ze snom mnohých študentov by bolo študovať aj Cambridge, ale žiaľ nemajú na to, tak študujú inde. Cize uplne normalny argument. Vyzivovacia povinnosť samozrejme je, to však neznamená ze bude otec teraz cvakat jej život v Prahe.

sendy1977
6. jún 2023

@lienka.7 ak študuje v zahraničí tak nemá nárok na sociálne štipendium

0silvia0
6. jún 2023

@lienka.7 toto je velmi neempaticke, aby si ona spytovala svedomie, preco jej otec prestal mat o nu v detstve zaujem. Stratila otca, jedneho z rodicov, pre detsku dusu to musi byt velka rana a ty jej tu podsuvas fabulacie aby sa este ona citila zle.
Ved student nestuduje vysoku skolu 20 rokov, tych par rokov to rodicia musia nejako ufinancovat, kazdy normalny rodic je rad, ked jeho dieta sa chce vzdelavat.
Ale ako vidim, stale je dost rodicov, ktori by sa striasli decka uz v 16tich, nech sa stara...

autor
6. jún 2023

@lienka.7 k internátu by som sa pravdepodobne po troche snahy dostala, ale ako píšem, zas taký rozdiel v tom nie je čo sa týka financií... Ja nie som v kontakte s otcom a on so mnou je? Ja si nemám prečo svedomie spytovať, ja som sa neprosila na tento svet. Roky ma má na háku a mimo výživného neprispel ani centom. Žiadne výlety, lyžiarske, okuliare, storjcek. Nič.

autor
6. jún 2023

@lienka.7 na sociálne nárok nemám, pretože rodičia zarábajú nad limit. Prospechove štipendium je asi 500 eur dokopy na rok ale podarilo sa mi naň dosiahnuť len raz, pretože podmienky sú prísne. Zas som toho názoru že než aby som sa ďalšie hodiny učila, tých 500 eur ročne nie je problém si zarobiť. A ubytovacie mám asi 300€ ročne. To jediné poberám pravidelne

autor
6. jún 2023

@0silvia0 napísať mi to tak 5 rokov dozadu, asi sa zložím, našťastie už mám túto tému spracovanú a môžem sa len pousmiať. Aj keď nemôžem povedať, zabolelo.

janka608
6. jún 2023

@lienka.7 len tak mimo temy - ak si nadany student tak Cambridge ti zafinancuje studium. Tu na SR ani v CR nic podobne nemame.

lienka.7
6. jún 2023

@janka608 ano, samozrejme 🤣 napíšeš prosím podrobnosti?

nepic
6. jún 2023

@0silvia0
Aj keď dieťa rozpráva aký je otec kkt,ako sa nestará,ako sa na nich vykašľal a našiel si inú a pod?a najlepšia matka potom bránila stretávaniu sa otca s dieťaťom a len mu vtĺkala do hlavy aký je ten otec zlý?
Lebo ja poznám aj taký prípad a pritom pravda je úplne niekde inde. Ktovie keby sa tu vyjadril aj ten údajný otec,keby povedal na to svoj názor ako by to bolo.

nickpick
6. jún 2023

@nepic
@lienka.7
chodte si ventilovat svoje mindraky niekde inde, vy rodicia roka!

nepic
6. jún 2023

@nickpick
Dobre 👍

lienka.7
6. jún 2023

@autorka za takéto tvoje chovanie co píšeš v príspevkoch na adresu tvojho otca, byt na jeho mieste tvojho, mimo stanoveného výživného ti taktiež nedám ani cent.
To ze tvoji rodicia sa rozišli ešte neznamená, že musíš mat s otcom zlý vzťah ty. Ci tu zauradovala ohrdnuta matka, hm?
Ideš pýtať peniaze, ale kde môžeš šetriť, tak nesetris (intrak je lacnejší, ale to nie, prospechove štipendium nemáš, lebo nemáš na to výsledky, ale potom brigády viac mat nemozes, lebo to už sa musia učiť. Tak bud sa učíš alebo nie, hm? ).
Pozri, podaj si žiadosť o zvýšenie a uvidis. Na tvojom mieste by som sa však snažila si urovnať vzťahy s otcom aby ta podporoval dobrovolne z nie na silu. Ale jasne, ty sa mu doprosovat nebudeš. Ale peniažky od neho uz sa hodia, ze? Sa stavím, ze od malička si ho poriadne nevidela, navyše neskôr si bola naočkovaná matkou (tvoje príspevky sú klasické reči ohrdnutych žien - urobil si deti, tak nech sa stara a pod.)... tak sa teraz nediv, ze nemá o teba záujem.
Mimochodom, oni sú po toľkých rokoch stále manželia? Nerozviedli sa?

lienka.7
6. jún 2023

@nickpick a ty si chod zabehat👌🤣

sendy1977
6. jún 2023

@lienka.7 môj syn za internát v Prahe platí 270 e a to je internát nič moc. Ona za izbu 300 e (to je na Prahu fakt dobrá cena) Tak ten rozdiel nie je až taký veľký

autor
6. jún 2023

@lienka.7 toto už su také domýšľačky, že koniec. Ty si si tu vytvorila vlastný príbeh, ktorý s realitou má spoločné asi tak to, že mám rozvedených rodičov.

autor
6. jún 2023

Iná vzťahy s otcom som sa snažila ok, nazvime to urovnať niekoľko krát. Ale keď niekto nemá záujem, tak nemá záujem. Po toľkých rokoch, čo mne bolo smutno z jeho neprítomnosti nemyslíš, že ten kto by sa mal začať snažiť je on?

janka608
6. jún 2023

Autorka, uz si nevsimaj tych dvoch - nema to cenu. Mas narok na vyzivne a sudy su aj na to. Tak si podaj ziadost o zvysenie a uvidis sama. Drzim palce.

autor
6. jún 2023

Tie, ktoré ste mi tu dali normálnu odpoveď naozaj ďakujem, dodali ste mi odvahu a sebavedomie ísť do toho. Zajtra spisem žiadosť a uvidím, čo sa bude diať

autor
6. jún 2023

@janka608 ďakujem

autor
6. jún 2023

@nepic neboj sa, môj prípad to nie je. Viete, nie každá mater je taká úbohá aby bránila stretávaniu sa otca s dieťaťom a nakladala deťom do hlavy hlúposti. Keby tak veľmi chce, tak ma mohol kontaktovať teraz, keď ma už vlastnú hlavu a povedať mi svoju verziu. Nerobte zo mňa dieťa, čo nevie samé rozmýšľať. Mala som dosť času na to aby som veci začala chápať tak ako sú aj bez toho aby mi k mojim názorom niekto dopomohol, nemyslite?

lienka.7
6. jún 2023

@autorka vyssie píšeš, že otec tvoju matku opustil a o teba sa nezaujíma od 9. rokov. Cize myslim ze uplne logická otázka je ci sa rozviedli alebo nie. Neviem, co sa urazas. Alebo si tu potom ty nevymyslaj story.
@sendy1977 rozdiel je ten, že bude mať plus 30€ mesacne, keď tu vyplakava, ze pomaly nema co jest.

betulinka1
6. jún 2023

Schváli vsetko islo hore, kludne si podaj.