icon

Výživné - príprava na pojednávanie

12. jún 2023

Ahoj kočky, čaká ma pojednávanie ohľadom zvýšenia výživného. V predvolaní je uvedené, že si máme doniesť listiny, ktoré sa na vec vzťahujú a ktoré sme ešte nepredložili, ako aj veci, ktoré treba obhliadnuť. Mám teda doniesť bločky? výpisy z účtu - prevody? napr. na stravu, poistenie a tak? potvrdenie o príjme za min.rok som už doložila. Dieťa je na strednej škole a momentálne výživné je 130€, bez ďalších mimoriadnych príspevkov, či nákupov. Ex robí za minimálnu mzdu (vraj) a so zvýšením nesúhlasí.

Ďalej sa tam uvádza, že môžem podať nejaké návrhy, aby súd obstaral listiny a predmety obhliadky druhej strany - mám niečo žiadať? napr. na poslednom stretnutí ex spomenul, že prenajíma byt za 280€ (byty tohto typu idú v našom meste po 550€) - mám žiadať zmluvu o prenájme toho bytu? v jeseni predal auto - žiadať zmluvu o predaji auta?

Predvolať svedkov? (nemyslím si, že to potrebujem - resp.neviem, koho by som mala predvolať). Plus on má asi advokáta, lebo vec dostal na vedomie ex, ja, kurátorka a advokátska kancelária. Ja som neriešila nikoho, potrebujem advokáta? ako ste to riešili vy? Ďakujem 🙃

deti95060810
12. jún 2023

jednoznačne si nájdi dobrého advokáta. Bez neho ti bude ťažko.
Nezabúdaj, že na súde vyhráva ten , kto ma lepšieho advokáta...a na SK zvlášť....😉

mogaa
12. jún 2023

a od koho chceš žiadať zmluvu o prenájme bytu?ex ti nemusí dokladať žiadne zmluvy...a ano, určite si zožeň advokáta, hoci ak má naozaj minimálny príjem, tam zvýšenie ti neprejde...

mogaa
12. jún 2023

resp.ti nie že neprejde ale nemusí prejsť

autor
12. jún 2023

@mogaa Nemyslím si, že má minimálny príjem, keď druhým dychom uviedol, že má výdavky na seba tisíc eur. Plus zatajil, že prenajíma byt, priznal to až na konci, keď mu sudkyňa povedala, že ak má platiť za prázdny byt nájom a hypotéku a zároveň nemá na výživné pre dieťa, má ho predať. Vtedy z neho vyliezlo, že ho prenajíma a tiež, že predal auto. Nechcem, aby to predkladal mne. Neviem, ako mám chápať to, čo je uvedené v predvolaní - a síce - že môžem podať nejaké návrhy, aby súd obstaral listiny a predmety obhliadky druhej strany. Neviem, čo to znamená. Preto sa chcem poradiť s niekým, kto už má skúsenosť.

huxy
13. jún 2023

Skúsenosť s týmto zatiaľ nemám (ešte ma to len čaká). Ale môžeš požiadať súd o vyžiadanie určitých listinných dôkazov. Súd ich bude žiadať buď od odporcu alebo od inštitúcií. Bezne sa to robí. Či už z polície, od zamestnávateľa...

horty99
13. jún 2023

Prenájom bytu musí mať v daňovom , na zmluvu a i , inak je to nedokazateľné. Ak je zamestnanec , nie živnostník , berie sa skutočne len jeho príjem na papieri a dokazovať jeho štandard , ktorý nezodpovedá príjmu je veľmi veľmi obtiažné. Že niečo on predá , to nemá žiaden vplyv na výživné. Za skúšku nič nedáš , pravdepodobne ti ho zvýšia možno na 150 eur ak skutočne pracuje za minimálnu mzdu , a nie je živnostník , otázka je či ti tých pár eur za to stojí ak áno , choď do toho.
Súd nie je policajt , vyžiada si príjem zo sociálneho , resp.daňové priznanie a podľa toho určí. Ak sa mu bude zdať príjem malý t.j pracuje ako doktor ale má minimálnu mzdu , bude brať predpokladateľný príjem. Ak však pracuje ako robotník , v sklade , vo fabrike , kde je určitá možnosť aby mal príjem blízky minimálnej mzde , tak mu dá 150 eur výživné aby bola aj ovca celá aj vlk sýty , a tebe to zožerie nervy. Súd nekoná na základe dojmov jednej zo strán ale na základe dôkazov. Ak raz on má minimálnu mzdu , nebude chodiť k nemu zisťovať či nemá TV za 10 000 eur. Hovorím stále o zamestnaneckom pomere , pri živnostníkoch je to iné. Tam možnosti krátenia sú neskutočné a to každý sudca vie.

autor
13. jún 2023

@horty99 ďakujem za vyjadrenie 😉 už máme vytýčený termín pojednávania, takže tam určite pôjdem. Nechcem to stavať na dojmoch, preto sa pýtam. Nepotrebujem ho vyžmýkať ako citrón. Ale napr. pýtala som sa ho, či sa pridá k sporeniu na vodičák a on povedal, že nie, že keď ho urobí, nechá jej auto. A to auto teraz predal. O prenájme bytu sa zmienil sám, je to aj v zápisnici z posledného stretnutia.

horty99
14. jún 2023

Na sporenie na vodičák prispievať nemusí - o aute na súde radšej nehovor. Že povedal prenajímam byt - je pekné ale musí mať príjem priznaný ( v daňovom ) ak je zamestnaný - odvedie z neho daň. Ak nie je to len výkrik do neznáma - žiadne slovo na súde nezaváži iba ekonomika a matematika - v tvojom prípade. Píšem stále v tvojom prípade aby sa neozvali ľudia čo ich ex je živnostník s minimálnou mzdou a im vyšlo 500 eur výživné. V profesiách zamestnaneckých je 150 eur ako výživné bežné. Zvyšoval sa daňový bonus + rodinné prídavky ( 200 eur ) sudca môže aj tieto fakty zohľadniť. 150 + 200 + čiastka ktorú prispeje druhý rodič a už to taká tragédia nie je.

autor
28. jún 2023

@horty99 nie je živnostník, je zamestnanec. Sudca rozhodol o výživnom v sume 200€ 🙃 Ex bol s advokátom, ja bez.

horty99
28. jún 2023

Tak gratulujeeem