Žijeme v cudzine a chcem sa rozviesť s manželom cudzincom

21. sep 2020

Ahojte, pisem anonymne.
Potrebujem poradit, co by ste robili v mojej situacii.
Moj muz ma psychicke problemy (bipolarnu poruchu) a ja uz nevladzem riesit dalej tento vztah.
Liecba je zdlhava, ma obdobia kedy chce viac inokedy menej, tabletky maju milion neziaducich efektov, v zasade je stale na tom isto, skusa nove lieky.
Chcem sa rozviest. Mame dve male deti. Je cudzinec a
zijeme v cudzine, ak nas rozvedu, bolo by to pol na pol, striedava starostlivost, ak by som chcela inak, musel by byt sud, co si velmi neviem predstavit. Mam strach, ze ako cudzinec by som o ne mohla prist. Byt je jeho, ja momentalne studujem na skole jazyk, aby som sa mohla zamestnat, no so zamestnanim to kvoli korone tiez vobec nie je ruzove (aj napriek dobrej anglictine) Bola som 4roky na materskej, takze moja financna situacia je nemila. Neviem odkial zacat, ako sa pohnut dalej ☹(

pribinak
21. sep 2020

Žijete v cudzine, to je kde? Tato info by vniesla do príbehu trochu viac svetla

modrava
21. sep 2020

povolia striedavku cloveku s bipolarnou poruchou?

autor
21. sep 2020

@modrava samozrejme

deti95060810
21. sep 2020

zahraničie...ale je rozdiel či žiješ v Nemecku ,alebo v Kongu...😉

sapetka
21. sep 2020

Hmm je to jedina cesta? Rozviest sa?

autor
21. sep 2020

@sapetka a co navrhujes ?

sissy27
21. sep 2020

a rozvádzať sa budete kde ak nie na súde? keď už bude súd o rozvod, tak môže byť aj o zverenie detí, neviem čo je na tom nepredstaviteľné.
Akurát asi nebude možné (alebo aspoň nie ľahké) odísť s deťmi z krajiny, keďže predpokladám v tej krajine prežili väčšinu svojho života.

autor
21. sep 2020

@sissy27 sak sud bude tiez rozhodovat o tom, ale je to len formalita v zasade, posles papier zaplatis a cakas 6mesiacov, to v pripade striedavej starostlivosti

sissy27
21. sep 2020

ak sa môžem spýtať, čo je to za krajina, kde ťa rozvedú takto "emailom" ? Nikoho nezaujíma majetkové vysporiadanie atď.?
každopádne ak je to tam naozaj takto, tak máš dve možnosti - buď akceptovať striedavku, alebo zabojovať o zverenie detí do svojej opatery.

sapetka
21. sep 2020

Nenavrhujem nic.. len sa pytam. nezvlada liecbu ani s tvojou podporou? Pokial sa najdu spravne lieky a davkovanie trochu to trva.

autor
21. sep 2020

@sapetka nie nezvlada bohužiaľ

kakawah
21. sep 2020

No ja si myslím ze kdekolvek vo svete je socialny system lepsi nez na sk. Ore osamelé matky nejaje benefity na seba a deti. Skús pozistovat. Ja som v uk a viem ze keby sa rozvediem skor prezijem tu ako na sk. Sice pracujem. Alw poznam slovenky ktore nepracuju koli malym detom a ziju samé.

fkata
21. sep 2020

Každý štát má vlastný právny systém, takže je ťažko sa vyjadriť k niečomu, čo nevieš, kde je atď..
V zásade platí, že súd posudzuje mnoho podmienok na striedavku. Závisí naozaj od mnohých vecí.
Ty so striedavkou súhlasiť nemusíš, navrhni si už do podania, ako si prrdstavuješ styk, .... . Otcovi zostávajú rodičovské práva a povinnosti, ak bude mať záujem samozrejme.
Odísť z krajiny, jednoduché nebude. Deti majú zrejme v danej krajine obvyklý pobyt.

prasiatko30
21. sep 2020

Fakt by bolo dobre asponpovedat ci je to eu - aspon v eu krajinach je vzdy nejaky zachrany system prematky v nudzi to by si mala hladat aj v mirste tvojho bydliska - tamje jedno ci si cudzinka alebo nie. A oni by ti mohli poslytnut aj pravnu pomoc, v tovjej situacie moze byt rozvod dohodu nie velmi vyhodny a zo zakona mozes mat narok na viac veci ako dosiahnes dohodou - opakujem nic nemeni na veci fakt zesi cudzinka pokialsi tam legalne a chces robit veci legalne podla zakonov danej krajiny ale musis mat pravnu radu - to ti tu moc nikto nepovie ak nepovies ani len krajinu v ktorej zijes. Na druhej strane nebolo by lepsie sa snazit poriesit tvoju ekonomicku otazku - pracovat najazyku/urobit si nejake miestne skoly a najst si robotu a potom riesit rozvod - mozno to bude dlhsie trvat ale aspon si pomaly vybudujes zazemie

kiki68
22. sep 2020

Chod do centra pre tyrane zeny, ci na pomoc zenam v nudzi a zadarmo sa porad s ich pravnikom. Zisti co by to obnasalo a co dalej s Tebou a detmi. Az nasledne rob ostre kroky s rozvodom.