icon

Zmena priezviska dieťaťu po rozvode rodičov

maloryy
11. máj 2017

Dobry den.mam otazku.ak niekto riesil nieco podobne.konecne mam v rukach pravoplatny rozsudok.trvalo to pol roka,pretoze biol.otec sa tak zatajoval,az sa prestahoval,aby sme nemali jeho adresu.on zije v UK.chcem si teraz poziadat zmenu priezviska.urcite viem,ze tu nenabehne so mnou na matriku to zmenit,ci napise list,ze suhlasi.takze.viem,ze musi byt dalsie sudne konanie.viete poradit ako co a kde?a ak niekto tym uz presiel,ako dlho to trvalo?ide o malolete,4 rocne dieta.bojim sa s nim ist aj na dovcu,kedze ma ine priezvisko ako ja.a aj moj sucasny partner.a ci nie je nieco,co by ten sud.rizhodnutie o povoleni mohlo urychlit?nejaky fakt,ze trebars sa mu posmievaju v skolke alebo nieco podobne?dakujem

pribinak
11. máj 2017
evitka83
11. máj 2017

@maloryy priezvisko dietata bez suhlasu otca nezmenis, ani sudnou cestou, pokial nesuhlasi...zial... ale nemyslim, zeby sa mu niekto v skole posmieval, dnes je bezne, ze ludia ziju na divoko a dieta mava ine priezvisko ako jeden z rodicov.

bodka70
11. máj 2017

@maloryy , predovšetkým čoho máš právoplatný rozsudok? o rozvode?
Ak máš dieťa zapísané v pase, nechápem, prečo by si sa mala báť ísť na dovolenku. Ani rovnaké priezvisko predsa nezaručuje, že je to tvoje dieťa.
So zmenou priezviska to nie je také jednoduché, hlavne ak otec zapísaný v RL dieťaťa s tým nesúhlasí. Musíš mať na to ozaj pádny dôvod, argument, že sa mu deti budú smiať neobstojí. Napokon, posledné čo deti zaujíma, že aké má priezvisko mama ich kamaráta a či náhodou nemá iné. Tak ako ti tu už bolo napísané, dnes je to už bežná vec, veľa detí má iné priezvisko. Moje 3 deti majú iné priezvisko ako ja a v živote ani oni ani ja sme s tým nemali problém.

maloryy
autor
11. máj 2017

@bodka70 -no pravoplatny mam o tom,ze dieta je zverene mne a o vyske vyzivneho.v pase ho nemam,kedze to uz nerobia,uz vystavuju pasy aj detom.tak na uradoch,musim vsade dokladat,RL,ze je moj,jedze ma ine priezvisko.tak isto 4roky sa bezaujima,neplati,nestara sa,ci zije,jak sa ma.ani poondiatu pohladnicu na narodeniny mu za 4 roky nezaslal.kasle na nho uplne.viem,ze sa to,len ci to uz niekto menil,bez suhlasu,a ako dlho cakal.dakujem

baboobchod
11. máj 2017

@bodka70 každé dieťa musí mať vlastný cestovný pas. Zapísanie do pasu rodiča nestačí. Takže pas na dieťa jej ako matke vydajú a s ním sa nemá prečo báť cestovať.

bodka70
11. máj 2017

KONANIE NA SÚDE O UDELENIE SÚHLASU K PODANIU ŽIADOSTI O ZMENU PRIEZVISKA
Zmena priezviska je v zmysle §35 Zákona o rodine podstatnou otázkou výchovy mal. dieťaťa, o ktorej rodičia vždy rozhodujú spoločne bez ohľadu na to, či je alebo nie je dieťa zverené jednému z nich do osobnej starostlivosti. Pokiaľ sa o podstatnej otázke výchovy mal. dieťaťa rodičia nedokážu dohodnúť, rozhodne na návrh niektorého z nich súd. Súd tak rozhoduje o nahradení vôle, resp. súhlasu druhého rodiča, čo pri zmene priezviska znamená, že rozhoduje o udelení súhlasu k podaniu žiadosti o zmenu priezviska na obvodný úrad.
Návrh na udelenie súhlasu so zmenou priezviska mal. dieťaťa (ďalej ako „návrh na súd“) sa podáva na miestne príslušnom súde, ktorým je okresný súd, v ktorého obvode má mal. dieťa svoje bydlisko. Písomný návrh na súd môžete podať osobne v podateľni okresného súdu, alebo ho poslať doporučene poštou na adresu sídla súdu.

Návrh na súd by mal obsahovať najmä:
Osobné údaje navrhovateľa − rodiča, ktorým je ten, kto návrh na súd podáva s uvedením jeho mena, priezviska, trvalého bydliska a štátnej príslušnosti. Rovnako je potrebné uviesť osobné údaje odporcu − rodiča, ktorým je ten, proti ktorému návrh smeruje a osobné údaje mal. dieťaťa.
Z návrhu musí byť zrejmé, že sa domáhate udelenia súhlasu k podaniu žiadosti na zmenu priezviska mal. dieťaťa a z akých dôvodov. Dôvody je nevyhnutné podrobne špecifikovať tak, aby z nich bolo zrejmé, že zmena priezviska mal. dieťaťa je v jeho najlepšom záujme.
Návrh na súd musí byť podpísaný navrhovateľom a opatrený dátumom a miestom podpisu.
K návrhu na súd je potrebné priložiť najmä nasledovné prílohy:
rodný list mal. dieťaťa,
listinné a iné dôkazy preukazujúce dôvody, pre ktoré má byť zmena priezviska mal. dieťaťa v jeho najlepšom záujme,
iné dôkazy podľa okolností prípadu.
Po podaní návrhu na súde, súd vo veci nariadi ústne pojednávanie, na ktorom predovšetkým vykoná výsluch oboch rodičov mal. dieťaťa a ďalšie dokazovanie vo veci. Rovnako vypočuje aj kolízneho opatrovníka, ktorým je miestne príslušný ÚPSVaR, ktorý zastupuje v tomto konaní mal. dieťa.
Keďže zmena priezviska mal. dieťaťa je závažným zásahom do práv mal. dieťaťa, súd udelí súhlas k podaniu žiadosti o zmenu priezviska výlučne v prípade, ak je zmena priezviska v najlepšom záujme mal. dieťaťa. K takémuto rozhodnutiu môžu súd viesť najmä nasledovné dôvody:
Rodič, proti ktorému návrh smeruje, dlhodobo nemá záujem stretávať sa s mal. dieťaťom. Pokiaľ mal. dieťa po rozchode, príp. rozvode rodičov žije len s jedným rodičom, tak druhý rodič buď na základe rodičovskej dohody alebo rozhodnutia súdu realizuje styk s mal. dieťaťom, aby sa aj týmto spôsobom podieľal na výchove mal. dieťaťa. Pokiaľ však tento rodič nemá záujem stretávať sa s mal. dieťaťom, tak je zrejmé, že dlhodobým odlúčením dochádza k ich vzájomnému odcudzeniu.
Rodič, proti ktorému návrh smeruje, dlhodobo nejaví záujem o vývin a životný osud mal. dieťaťa. Súd napríklad zisťuje, či sa rodič zaujíma o zdravotný stav mal. dieťaťa, príp. o jeho výsledky v škole, krúžky a záujmy.
Rodič, proti ktorému návrh smeruje, dlhodobo zanedbáva svoju vyživovaciu povinnosť k mal. dieťaťu.
Názor mal. dieťaťa. Súd vždy prihliada pri tak závažnej otázke, ako je zmena priezviska, aj na názor mal. dieťaťa, samozrejme, primerane jeho veku a rozumovým schopnostiam. Pokiaľ je mal. dieťa útleho veku a nedokáže posúdiť túto otázku, tak súd na jeho názor neprihliada.
Súd posudzuje vyššie uvedené dôvody každý jednotlivo a zároveň v ich súbehu a to tak, aby v konečnom rozhodnutí dokázal objektívne určiť, či tieto dôvody sú natoľko závažné a trvalé, že v záujme mal. dieťaťa bude zmena priezviska mal. dieťaťa. Pokiaľ súd dospeje k názoru, že zmena priezviska je v záujme mal. dieťaťa, tak udelí súhlas s podaním žiadosti na zmenu priezviska mal. dieťaťa na príslušnom obvodnom úrade. V opačnom prípade návrh zamietne.
Medzi najčastejšie prípady, keď sa jeden z rodičov na súde domáha udelenia súhlasu na zmenu priezviska mal. dieťaťa, patria prípady mal. detí pochádzajúcich z rozvedených manželstiev. Po rozvode manželstva si väčšina matiek zmení svoje priezvisko na svoje rodné priezvisko, čím vznikne stav, keď mal. dieťa nesie rozdielne priezvisko ako jeho matka. Pokiaľ je mal. dieťa zverené do osobnej starostlivosti matke, tak rozdielnosť priezvisk môže viesť k problémom mal. dieťaťa v sociálnej interakcii najmä v škole s rovesníkmi, keď je mal. dieťa nútené odpovedať na nepríjemné otázky rovesníkov, prečo sa volá inak ako jeho matka a pod., čo môže u mal. dieťaťa vyvolávať zbytočný stres a v extrémnych prípadoch aj problém s vlastnou identitou. Upozorňujeme, že dôvodom pre zmenu priezviska v žiadnom prípade nie je samotná skutočnosť, že mal. dieťa nesie iné priezvisko ako rodič.Z tohto dôvodu by matka mala dobre zvážiť, či si zmení po rozvode svoje priezvisko alebo nie.

bodka70
11. máj 2017

@maloryy , skús prečítať a poštudovať, v zásade je to možné, len to bude treba dobre zdokladovať 🙂

lesanka845
11. máj 2017

@maloryy nevzdavaj sa , da sa to dosiahnut. Riesili sme to pred rokom ,trvalo to cele asi pol roka, na sude nam to schvalili na prvom pojednavani, stacilo,ze otec nejavi od narodenia zaujem, nestretavaju sa, vyzivne platil az po vymahani exekutorom .

monicka144
11. máj 2017

Treba sa poriadne obrniť a nie všetko si pripúšťať. Vieš za čo bojuješ a to si neustále opakuj. Chceš sa od neho odpútať a v podstate s ním už nemať nič spoločné, teda okrem dieťaťa. na to stále mysli a uvidíš, že sa to všetko vyrieši, neboj ty nič

maloryy
autor
11. máj 2017

Lesanka.jaaaaj dakujem.nova nadej.jj uz citala citala,len sa tu pytam,ak ma niekto skusenosti lesanka,vy ste podavali nejaku ziadost?ci len ste napisali na okresny sud?mna dnes posiaeali x okresneho sudu na ojresny urad a naopak.je nejaky vzor ci staci poslat list?ci ako to zacina.uz 4 roky poriadne nespim.ale dakujem za vas prispevok lesanka.pol roka je oproti 4 rokom nic.mozte mi napisat,co a ako sa presne dialo?a co mozem povedat,aby som to urychlila?dakujem

cawes
11. máj 2017

@maloryy neporadim lebo neviem ale ja mam partnera ten ma ine meno , ja mam ine a maly ma ine cize detto vasa situacia. Nikde nikto nic doteraz neriesil. Na dovolenky chodime vsade kam sa nam chce, nikto odo mna neziadal rodny list.

klya
11. máj 2017

@maloryy ahoj. Neviem, ako to vypadá súdnou cestou, ale chcem ti povedať, že sa musíš obrnit poriadnou dávkou trpezlivosti. Ja som menila cca pred 2 rokmi, so súhlasom, ex v UK. Trvalo to večnosť aj napriek tomu, že som predložila notársky overený súhlas. Najskôr ho museli písomne informovať, že začalo konanie. To si musel preukázateľne prevziať, čakalo sa na potvrdenie UK pošty o prevzatí. Potom začalo konanie, vydali rozhodnutie. To znovu zasielali do UK a bolo treba potvrdenie o doručení. Potom sa ešte čakalo, lebo mal stanovenú lehotu na odvolanie. No katastrofa 😛

deti95060810
12. máj 2017

V tomto prípade je všetko v rukách otca. Ak otec podpíše že dovolí zmenu priezviska dieťaťu tak to spravia. Ak nedovolí - súd to málokedy spraví....Otec platí na dieťa výživné tak nechávajú aj priezvisko dieťaťa po otcovi...

lesanka845
12. máj 2017

@maloryy ano davali sme ziadost na sud ziadost o udelenie suhlasu namiesto otca, asi o dva nesiace bolo pojednavanie,sud vydal suhlas. Toto sudne rozhodnutie sa potom doklada k zadosti na okresnom urade, kde sa vlastne ziada o tu zmenu priezviska. Do mesiaca sme dostali novy rodny list. S tym sme uz potom vybavili novy pas a ponahlsovali zmenu u lekara, v poistovni, v skolke.

maloryy
autor
12. máj 2017

@lesanka845 boseeee dakujem.tak este pol roka nervov a koniec,vydychnem si konecne.

maloryy
autor
12. máj 2017

Dakujem vsetkym za odpovede a rady